Recept na šťouchané brambory – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

Jakkoli by se mohlo zdát, že šťouchané brambory jsou jasnou univerzální záležitostí, opak je pravdou. Brambory prostě jen našťouchat, ať již na hrubší či jemnější strukturu, sice možnost je, ale existuje mnoho receptů, které tuto přílohu povýší bez větší námahy na delikátní pokrm.

Recepty se liší už v počátku přípravy. Šťouchané brambory můžete připravit z brambor pečených, vařených, ve slupce, oškrábaných, v celku nebo pokrájených. Liší se také doporučená jemnost brambor. Pokud budete šťouchat až do hladka, vznikne vám spíše bramborová kaše.

Přidává se do nich velmi často máslo, smetana, mléko, někdy i vývar. Oblíbené jsou kombinace s čerstvými nasekanými bylinkami, s horkým máslovým hráškem nebo karamelizovanou cibulkou. Často se přidávají kostičky do křupava opečené slaniny.