Recept na chlebíčky – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

České obložené chlebíčky jsou světovým unikátem. Počátkem 20. století se stal jejich vynálezcem Jan Paukert, majitel lahůdkářství, který byl nucen vymyslet pohoštění mezi jednohubkou a obloženým chlebem.

Dnes je známe v podobě veky nakrájené na krajíčky (koktejlové chlebíčky využívají i jiné druhy pečiva). Na veku se přidá typ míchaného salátu, jiná nátěrka, pomazánka či máslo a další obložení. Mezi ty nejoblíbenější patří chlebíčky se základem z bramborového salátu se šunkou a vejcem. Dalším oblíbeným typem je jarní chlebíček, který si zakládá na typické majonézové omáčce, kterou je chlebíček přelitý.

Původně existovalo téměř sto typů předepsaných chlebíčků, v současnosti s přílivem nových a exotičtějších surovin je toto číslo jistě dávno překonáno. Tradiční chlebíčky se jedí za studena a jejich využití je od slavnostního pokrmu až po jednoduchou svačinu.