948
Okapané zelí pokrájíme na kratší kousky, šunku nebo slaninu na drobno, sýr s česnekem nastrouháme na jemno. Vše dáme do mísy, přidáme vejce, smetanu,... více o Zelňáky z kysaného zelí se sýrem
V robotu uhněťte z mouky, mléka, oleje, soli a droždí hladké, měkké, pružné a nelepivé těsto. Mísu vytřete olejem a těsto zakryjte fólií a nechte... více o Trhací závin se zelím a uzeným
Slaninu nakrájíme na kostičky,rozškvaříme s lžící oleje,přidáme kysané zelí,osolíme (můmeme i jemně opepřit) a podusíme 10-15 minut Brambory... více o Halušky se zelím
Na tuku osmažíme cibuli dozlatova, ke které ke konci smažení přidáme rozvonět i jemně nasekaný česnek. Přisypeme na nudličky pokrájené zelí, osolíme,... více o Česnekové nudle se zelím - nejen příloha
Na kousku rozehřátého másla si osmažíme drobně pokrájené uzené maso s kuličkami nového koření a bobkovým listem. Pak přidáme na větší kusy pokrájené... více o Kyselica (zelňačka) s černou čočkou
Na troše sádla si osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přisypeme drcený kmín, necháme rozvonět, nasypeme na menší kousky pokrájené zelí a za častého... více o Karbanátky se zelím
Cibuli nakrájejte nadrobno a na sádle ji nechte zesklovatět. Klobásku oloupejte a nakrájejte. K cibulce přidejte kmín, a po cca osmi minutách přidejte... více o Zelňačka s paprikovou klobásou
Pinzetou odstraňte zbytky peří, husu omyjte, osušte a zevnitř i zvnějška do ní vetřete alespoň záleží na velikosti drůbeže. Nechte v chladu uležet do... více o Pečená husa s kaštanovou nádivkou a červeným zelím
Husu dobře očistěte od zbylého peří i přebytečného tuku. Odřízněte konce křídel a z břišní dutiny vyndejte droby. Husu omyjte, osušte a dobře nasolte... více o Pečená husa s brusinkovým zelím
Kachnu očistěte, odřízněte horní konce křídel. Nezapomeňte z břicha vyjmout droby v sáčku! Kachnu osolte i okmínujte zvenku i zevnitř a do břišní... více o Pečená kachna s červeným zelím
Batáty omyjte a pokrájejte na plátky silné asi 1 cm. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete olejem, osolte a dejte péct do trouby... více o Pečené batáty se zelným salátem a pestem
Cibule nakrájejte na klínky. Zapékací mísu vytřete máslem, rozložte do ní klobásky, mezi ně dejte cibuli a tymián. Mísu vložte do trouby předehřáté na... více o Zapečené klobásky se zelným salátem
Omyté a osušené maso pokrájejte na větší kostky o velikosti asi 4 x 4 cm. Oloupanou cibuli nakrájejte nahrubo a česnek na tenké plátky. Přidejte... více o Výpečky s chlupatými knedlíky a zelím
Troubu předehřejte na 160 °C. Stehna omyjte a osušte. Vložte je do pekáče, osolte a posypte kmínem. Přidejte celou palici česneku překrojenou napříč a... více o Pečená kachna s houskovými knedlíky a zelím na víně
Troubu začněte předehřívat na 200 stupňů a vezměte si k ruce pekáček tak velký, aby se do něj kuřecí maso vešlo natěsno. Velké mezery mezi kuřecími... více o Kuře se zelím a bramborem
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na sádle dozlatova. Přidáme mleté maso a dále smažíme a mícháme do jeho rozdrobení. Osolíme, opepříme, přidáme... více o Gulášová polévka se zelím
Slaninu pokrájejte na malé kostičky, dejte do pánve a vypečte dozlatova. Zelí pokrájejte na co nejmenší kousky a přidejte ke slanině. Krátce poduste a... více o Zelňáky se zelným salátem
Nejprve sušené houby zalijeme vodou. Cibuli najemno nakrájíme a zpěníme na oleji. Přidáme mletou papriku, kysané zelí, na kostky pokrájené brambory a... více o Vánoční zelňačka s tofu
Mletá směs: na oleji nebo sádle osmažíme pokrájené cibule dozlatova. Ke konci smažení přidáme rozvonět česnek a vmícháme mleté maso. Osolíme, opepříme... více o Zapečená rýže s mletým masem a zelím
Připravte zelný salát. Obě zelí nakrouhejte na velmi tenké nudličky, mrkev očistěte a nastrouhejte nahrubo. Zelí dejte do mísy, zasypte cukrem a solí... více o Křupavé bramboráky se zelným salátem
Původně se tento recept dělal jen z bůčku, až na konci minulého století se začalo přidávat i dietnější maso. Poměr je tedy čistě na Vás, nám tento... více o Vepřové výpečky se zelím
Brambory dobře očistěte a uvařte ve slupce, oloupejte je a nakrájejte, menší kusy na čtvrtky. Zatímco se budou vařit brambory, nakrouhejte zelí na... více o Bramborový salát s červeným zelím a pestem
Připravte salát: zelí nakrouhejte na tenké nudličky, dejte do mísy, osolte, opepřete, zakápněte olejem a rukama promačkejte, aby zkřehlo. Mrkev... více o Mexická tortilla se zelným salátem
Cibuli nakrájejte nadrobno a zpěňte na lžíci oleje, přidejte uzené maso pokrájené na kostičky a pár minut ho restujte. Zelí slijte, pokrájejte, aby v... více o Závin se zelím a uzeným masem
Maso osolíme, okmínujeme a dáme na rozpálený olej opéci. Opékáme ze všech stran až je maso pěkně zlaté. Pak ho podlijeme troškou vody a dusíme.... více o Dušené vepřové v zelí
Máslo ochutíme sardelovou pastou a citronovou šťávou, potom dohladka vyšleháme s horkým mlékem. Sýr a šunku nakrájíme na obdélníkové plátky a střídavě... více o Ženevské řezy
Smísíme olej s chilli omáčkou, solí a pepřem. Rozpůlíme chilli papričky, odstraníme jadérka. Lusky omyjeme a nakrájíme na tenké nudličky. Ty nasypeme... více o Pikantní žebírka na grilu
Zelí nakrájíme na proužky široké asi 2 cm. Papriky zbavíme jádřinců a nakrájíme stejně jako zelí. Na rozpáleném oleji osmažíme kostičky cibule,... více o Dušené zelí s paprikami
Z přísad připravíme klasické kynuté těsto. Necháme vykynout a rukou tvarujeme kuličky - žemličky s průměrem asi 3 cm. Uložíme na plech a upečeme.... více o Žemličky s česnekovou pomazánkou
Uzená žebra dáme vařit. Po změknutí vyndáme a vývar přecedíme. Do vývaru dáme uvařit brambory nakrájené na kostičky, až změknou přidáme prolisovaný... více o Česnečka z uzených žeber
Rýži podusíme do poloměkka a necháme vychladnout. Potom ji smícháme s mletým masem, vejci, osolíme, opepříme. Zelné listy krátce (asi 3 min.) povaříme... více o Plněné zelí
Na oleji opražíme narkrájenou cibuli, přidáme zelí, na kostičky nakrájený ananas i se šťávou z kompotu, osolíme podle potřeby, opepříme a dusíme do... více o Zelí s ananasem jako příloha
Mrkev dáme vařit vcelku. Když je uvařená, oloupe se a na hrubém struhadle ji nastrouháme. Podlijeme trochou vody, zahustíme připravenou jíškou a ještě... více o Mrkvové zelí
Žemle nakrájíme na tenké plátky, osolíme, zalijeme vlažným mlékem a necháme 15 minut stát. Na části oleje zpěníme drobně nakrájené cibule, přidáme... více o Žemlové knedlíky se žampiony
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Oloupeme a nakrájíme na kolečka. Dáme do salátové mísy, přidáme vymačkané a jemně nakrájené kyselé... více o Salát z brambor a kyselého zelí
Broskve scedíme a necháme okapat. Očištěné zelí najemno nakrouháme. Rozinky zalijeme horkou vodou (aby změkly), pak je scedíme. Zelí, broskve a... více o Salát z čínského zelí
Zelí opláchneme, odstraníme vnější listy a vyřízneme košťál. Poté je osušíme, najemno nakrouháme a krátce povaříme v osolené vroucí vodě. Papriky... více o Salát z červeného zelí
Oloupané a očištěné kedlubny nastrouháme na hrubém struhadle. Na kostičky nakrájenou cibuli orestujeme na oleji přidáme kedlubny, mírně podlijeme... více o Kedlubnové zelí
Kysané zelí překrájíme, uzené maso nakrájíme na plátky. Pekáč vymažeme tukem, vyložíme střídavě vrstvou zelí, vrstvou uzeného masa, přidáme celý pepř... více o Uzené maso v kysaném zelí
Zelí slijeme, necháme okapat a rozkrájíme. Zalijeme vodou přidáme kmín a dusíme do poloměkka. Na rozpáleném oleji orestujeme na kostičky nakrájenou... více o Dušené zelí mojí babičky
Nejprve žebírko upečeme dozlatova (asi 25 minut) a slijeme omastek. Kakao smícháme s moukou, kmínem, paprikou a přidáme oregáno, sůl, pepř, vodu a med... více o Žebírko po mexicku
Houby očistíme a rozkrájíme na kousky. Důkladně je ve studené vodě propláchneme a necháme okapat. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Slaninu... více o Houbová žemlovka
Hlávky zelí očistíme, opláchneme a pomocí kruhadla nebo ručně nakrouháme i s košťály (před krouháním je několikrát nařízneme). Nakrouhané zelí... více o Domácí kysané zelí
Na trošce oleje opražíme nakrájenou cibuli, přidáme lžíci papriky, mleté maso, opepříme, osolíme, podlijeme vodou a dusíme do měkka. Vodou podlijeme... více o Koložvárské zelí
Květák rozebereme na růžičky, uvaříme skoro do měkka, poté scedíme. Rohlíky nakrájíme na plátky, klobásku na kostičky. Do vymazaného pekáče uložíme... více o Květáková žemlovka
Zelí nakrájíme na drobno, přimícháme vejce, na proužky nakrájený salám, sekanou nať, sůl, kmín a tolik mouky, aby vzniklo těsto husté jako na... více o Placky z kysaného zelí
Maso osolíme, okořeníme pepřem. Opečeme na tuku do měkka, pokud děláme žebírka dopečeme v troubě. Na výpeku opečeme na plátky nakrájený česnek a... více o Vepřová žebírka Balkán
Nakrouhané zelí promícháme se solí a kmínem nejlépe v dětské vaničce a necháme asi 2 hodiny stát, až začne pouštět šťávu. Mezitím si nachystáme asi 12... více o Kyselé zelí do skla
Kysané zelí vysypeme ze sáčku, slejeme, necháme odkapat, ale neproplachujeme. Dáme do mísy a přidáme nadrobno pokrájenou syrovou kapii, nahrubo... více o Salát z kysaného zelí III.
Vše dáme do domácí pekárny. Pečeme na programu TOAST, barva světlá. Pekl jsem tento zemplínský koláč na domácí pekárně ETA harmony.... více o Zemplínský koláč
Kuře naporcujeme, opláchneme a nasolíme. Do pekáčku dáme zelí i s nálevem a trošičku podlijeme vodou asi 150 ml. Na zelí poklademe nasolené kuře,... více o Pečené kuře na zelí s medem
Pro nás neobvyklá zelenina, na kterou běžně narazíte ve středomořské kuchyni, už si i u nás… Celý článek
Ždímáte si citron jen do čaje nebo citronády? Pak vás možná překvapí, že šťáva z něj dokáže… Celý článek
Máte rádi květák? Způsobů, jak tuhle zeleninu připravit, je celá řada. Vynikající je obalovaný… Celý článek
Milujete saláty? Pak víte, že se neobejdete bez zálivek, které podtrhnou chuť zeleniny a… Celý článek