Dušené zelí mojí babičky

moje hodnocení:

4,7

hodnotilo: 50
doba přípravy: 30 minut
počet porcí: 5 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: Ladia

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 2
      ks cibule
    • 0,5
      ks brambory
    • sůl
    • 1
      lžíce hladká mouka
    • ocet
    • 4
      lžíce rostlinný olej
    • 500
      g kysané zelí
    • kmín
    • cukr

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Zelí slijeme, necháme okapat a rozkrájíme. Zalijeme vodou přidáme kmín a dusíme do poloměkka. Na rozpáleném oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli do hněda. Přidáme k zelí. Bramboru oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku a promícháme. Touto směsí zahustíme zelí a ještě chvíli dusíme. Nakonec přidáme ocet, cukr a sůl podle chuti.

RADA: Jak snadno nakrájet zelí?

Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Cibule Cukr Hladká mouka Kmín Kysané zelí Ocet Rostlinný olej Sůl
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Beer
    Beer |

    8. 10. 2016 10:00

    Zelí dělám přímo na cibulce, bez slévání vody - chuť doladím cukrem, hustotu bramborovými vločkami a zatím všem chutnalo :-) Co ale mně nesmí chybět na úplný závěr je pár kapek Maggi - toho z hranaté lahvičky. ;-)

  • Mirek
    Mirek |

    23. 3. 2016 17:08

    Ve vydáni "Sandtnerky" z roku 1941, ;-) co mám po mamince, zelí se dusí bez vody, přímo na opražené cibulce. Dělal jsem ho právě dnes podle jejího předpisu a povedlo se to velice dobře. Po asi 20 minutách pěkné změklo, zaprášil jsem trochou mouky, ještě trochu podusil, přidal trochuoctu a kostku cukru, ještě přidusil a je opravdu výborné.

  • Anna Doležalová
    Anna Doležalová |

    17. 3. 2016 08:43

    Zdravím, zelí dělám obdobně. Nevím proč sléváte tu dobrou vodu ze zelí a nahrazujete, dokyselujete octem. Zelí se má vařit v původní vodě. :-* Slít nepotřebnou vodu byste měli až je zelí uvařené do měkka a nedochucovat octem. Cibulku tam dávám až do zahuštěného zelí. To zelí dochucované octem už má jinou chuť.

  • 26KNIHOMOLKA81
    26KNIHOMOLKA81 |

    10. 3. 2016 16:27

    Zelí bylo móóóc dobré.......ocet jsem nepřidávala. Dávám velikou 1 :-*

  • Jarča
    Jarča |

    1. 10. 2015 12:43

    Myslím, že v jednoduchosti je síla a zelíčko bylo moc dobré. Já také občas přikyselím octem, takže si myslím, že na tom není nic špatného. Ať se každý kritik vytasí se svým receptem a uvidí se. Nám moc chutnalo a děkuji za Vaše recepty, jen tak dál :-) :-) :-) :-) :-)

  • Jarča
    Jarča |

    1. 10. 2015 12:43

    Myslím, že v jednoduchosti je síla a zelíčko bylo moc dobré. Já také občas přikyselím octem, takže si myslím, že na tom není nic špatného. Ať se každý kritik vytasí se svým receptem a uvidí se. Nám moc chutnalo a děkuji za Vaše recepty, jen tak dál :-) :-) :-) :-) :-)

  • tatinekmirek
    tatinekmirek |

    5. 6. 2015 10:36

    Naprostá pravda ta co to sem dala asi vařila zelíčko po 1 hihi :-))

  • moszus
    moszus |

    16. 4. 2015 12:00

    Mouka je zbytečná,satčí velký brambor.

  • zuzka0011
    zuzka0011 |

    4. 1. 2015 12:53

    Zelí je super, ale příště dám bramboru a mouku zvlášť, protože se mi z toho vytvořily nočky :-D.

  • Raděnka :-)
    Raděnka :-) |

    30. 10. 2014 21:44

    ježiš to je parááááda!! :-D takové jednoduché a výýýborné zelíčko a tak rychle!! :-D JSEM NADŠENÁÁÁ!! :-) děkuji za skvěly TIP!! :--)))

  • Eva
    Eva |

    5. 4. 2014 15:37

    Dnes odzkoušeno a chutná skvěle! 8-)

  • MÍLA
    MÍLA |

    9. 1. 2014 13:11

    Červené zelí se dělá víc sladké. Ten recept zde je krajový recept, moje babička a maminka nikdy nedělala s bramborem, s moukou.Cibulka na měsíčky by měla být jen povolená, ne do hněda, to by bylo vidět v zelí. V kuchařských normách se cubulová jíška dává.

  • rammi
    rammi |

    10. 12. 2013 12:37

    Tak kdyby se na začátku neslívala ta šťáva, tak by se na konci nemuselo dokyselovat octem. To jsem ještě neviděl dávat do kysaného zelí ocet. Někdo dává do dušeného zelí ještě nadrobno nakrájené, nebo nastrouhané jablko.

  • Zdena
    Zdena |

    15. 7. 2013 09:31

    Již léta děláme zelí dle receptu našeho bývalého souseda. Potřebujeme pytlík kysaného bílého zelí, které se scedí a dle kyselosti i propláchne. Na pánev dáme omastek, na kterém zkaramelizujeme krystalový cukr /tak akorát/ a pak přidáme zelí. Jen tak pohoníme, aby se zelí "opeklo", ochutnáme a dle potřeby přisladíme, příp. přikyselíme. NEVAŘÍME!!! Zelí je krásně křupavé a k masu s knedlíkem naprosto nejlepší. DOBROU CHUŤ!!!

  • Jitka
    Jitka |

    10. 2. 2013 16:21

    výborný recept

  • lustig
    lustig |

    20. 1. 2013 12:56

    Gratuluji za známky v českém jazyce. :-D :-D :-D

  • ckl
    ckl |

    3. 10. 2012 14:17

    skvela gramatika

  • dena
    dena |

    25. 8. 2012 09:54

    Nekdo si zeli koupi v celku pak je potreba pridat ocet a nekdo ve sklince kysane..D

  • Kolemjdoucí
    Kolemjdoucí |

    5. 3. 2012 11:47

    Recept je "osvědčená klasika", myslel jsem, že na něm už není co zkazit a ejhle, jde to. :-( Ocet do kysaného zelí? Takové barbarství? Ledaže by to zelí bylo "málo kysané", ale v tom případě tam přeci vůbec nepatří!!! :-!

  • recepty73
    recepty73 |

    7. 12. 2011 19:14

    ...fotka mimo recept...

  • Jana
    Jana |

    8. 6. 2011 14:45

    A vy také :-\

  • Monika
    Monika |

    4. 6. 2011 11:25

    ...a vy by jste měla trochu prostudovat český jazyk-)) :-(

  • recepty73
    recepty73 |

    24. 2. 2011 17:11

    ...není co dodat ;-) :-) !

  • natalí
    natalí |

    21. 2. 2011 11:46

    děkuji za viborný recept měla biste udělat kuchařku jestli ji teda nemáte ;-) :-P

  • Eva
    Eva |

    21. 1. 2011 09:32

    Výborné zelí. Dělala jsem dušené zelí poprvé v životě a všem hrozně chutnalo. Děkuji za recept.

  • Radek Šimonic
    Radek Šimonic |

    24. 3. 2009 16:17

    1kg sterilizovaného zelí jsem nechal připravit od přítelkyně.Když bylo hotové 2/3 si přítelkyně odebrala a 1/3 mi zůstala v kastrůlku na dochucení.Osmažil jsem 1 cibuli (půlměsíčky) do hněda. Do sklenice jsem nalil cca 0.5 dcl bílého polosladkého muškátového vína(MUSCAT OTTONEL) a zakápnul lechce polévkovým kořením.Nastrouhanou 1/2 brambory zaprášil hladkou moukou.Zelí v kastrůlku jsem zalil vínem s magim a chvilku povařil.Pak přidal bramboru s moukou a míchal.Poté jsem osmaženou cibuli i s olejem přidal k zelí a osolil.....fakt dobrý,jen s moukou opatrně,zelí je dost husté. Příště dám pouze 1/2 brambory bez mouky.

  • Marie Kyrianová
    Marie Kyrianová |

    11. 1. 2009 12:36

    Právě jsme dojedli, zelí je moc dobré. Dcera mi vždy říkala, že zelí moc uvařit neumím, ale dnes pochválika, že jsem se konečně zdokonalila. jiné už vařit nebudu,je opravdu výtečné. Díky za Vaše recepty,paní Lado. jsou chutné a dobře se podle nich vaří

  • Monika Š.
    Monika Š. |

    11. 10. 2008 10:31

    A ještě jsem se chtěla zeptat. Dělala jsem bílé zelí, myslíte, že by šlo stejně udělat i kysané červené zelí?

  • Monika Š.
    Monika Š. |

    8. 9. 2008 12:44

    Výtečné! A druhý den ještě lepší :) K cibulce jsem ještě přidala trochu špeku. Dělala jsem poprvé a byla jsem za hvězdu :) A doporučuji dělat z kila zelí, půl kila je v případě takové dobroty málo ;)

  • Janina
    Janina |

    3. 11. 2007 20:43

    Móc dobré zelíčko. Vzpomínám si, že i moje babička ho takto dělala a jak jsme si pochutnávali. U mě za výbornou! Ráda bych ho zkusila, ale nevím si trochu rady. Když zelí vařím, podliju ho vodou, kterou pak sliji a chutím ho už "suché". Než přidám tedy brambůrek a cibulku, mám ho také slít? Pokud ne, tak jak velkým množstvím vody asi podléváte, aby zbylo po vydušení to správné množství? Díky

  • Dana Křížová
    Dana Křížová |

    18. 10. 2007 15:57

    Hrozně dlouho jsme nemohla přijít na to, jak udělat dobré zelí! Až jsem narazila na tenhle recept! Zelí je výborné, zahustila jsem pouze bramborou, mouka nebyla třeba. Dávám za 1!

  • linda bauman
    linda bauman |

    7. 5. 2007 23:16

    Ondro,kdyby sis přečetl nejen postup,ale i suroviny, tak bys pochopil,že sleješ vodu,co je v pytlíku nebo sklenici s kysaným zelím. Ale já jí neslévám.

  • Petra .
    Petra . |

    31. 3. 2007 11:20

    Myslím,že pokud na "husím sádle" uškvaříte jakoukoliv "slaninku" je pak úplně jedno,jestli třtinový curk je zdravější,nebo ne :o)) pane Hambálek.ale nic ve zlém,jen mě to celkem pobavilo.

  • Markéta von-Stangels
    Markéta von-Stangels |

    2. 3. 2007 15:51

    Moje babička dělala stejné zelí jako tady akorát ho nikdy neslívala!!Vařila ho v té šťavě, ve které bylo, a zahušťovala taktéž syrovou,strouhanou bramborou,BEZ mouky...je to dietnější!!

  • Zuzana Poláčková
    Zuzana Poláčková |

    30. 12. 2006 18:34

    Moje babička nastrouhanou bramboru osmahla na sádle a potom přidala do zelí. Také výborné. Ale já jsem zkusila pro nedostatek času zahustit zelí trochou bramborové kaše v prášku. Velmi mne překvapil výsledek. Stojí to za zkoušku.

  • Jiří Hambálek
    Jiří Hambálek |

    23. 12. 2006 00:28

    Je možné přidat i nastrouhané zelené jablko, trošku bílého vína a zakápnout troškou tekutého magi - jinak vše dle výše uvedeného postupu. Jinak na dušení cibule používám husí sádlo do kterého dám vyškvařit libovou slaninku, trošku zahustím moukou a vmíchám do vydušeného zelí, zahustím nadrobno nakrájeným bramborem - suprovní zelíčko - budu dělat pro návštěvu 26.12.06 - všem přeji krásný nový rok, bez připáleného jídla a jen samé dobroty na talíři ! Jo a k doslazení zelí používám třtinový cukr - je zdravější a má výraznější chuť.

  • Lucka
    Lucka |

    26. 10. 2006 23:50

    Zeli je super, to zahusteni bramborem funguje skvele. Myslim, ze prebytecna stava se sleva, protoze jinak je zeli moc kysele.

  • Makina M.
    Makina M. |

    2. 9. 2006 13:42

    Prave jsem to zelicko dovarila. Je vyborne. Vrele doporucuji. A nejlepsi jsou k nemu bramborove knedliky. To zahusteni nastrouhanym bramborem je taky vyborne.

  • Marketa
    Marketa |

    30. 5. 2006 04:34

    Tereza ma pravdu, neni potreba zeli nechat okapat a pak ho dusit ve vode. Dusila jsem ho rovnou v te zelne stave, prislo mi to tak zdravejsi i logictejsi.Jinak vazne mooooooc dobre, vynechala jsem mouku, zahusteni jemne postrouhanym bramborem bohate staci.

  • Silvia Hartlová
    Silvia Hartlová |

    12. 4. 2006 20:23

    Jó naše babi taky takto připravuje zelí. Fajn, aspoň si to nemusím psát :). My máme doma poctivě šlapané zelí, vodu používáme na zelňačku a zelí dusíme podle tohoto receptu. Babička to nedělá na oleji, ale vyškvaří uzený špek a přidá sádlo dle potřeby.

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    20. 2. 2006 16:05

    Kyslá kapusta sa nezlieva ani nepremýva, veď potom do kanála vylejeme to, kvôli čomu ju hlavne v zime konzumujeme - vitamíny a minerály.

  • Lada Kovářová
    Lada Kovářová |

    20. 2. 2006 13:19

    Zelí slijeme - slijeme přebytečnou šťávu, která je v pytlíku... necháme okapat a rozkrájíme. Zalijeme vodou přidáme kmín a dusíme do poloměkka - tedy teď tepelně upravujeme.

  • ondrej
    ondrej |

    20. 2. 2006 13:15

    postup pripravy zacina ponekud nelogicky "zeli slijeme..." jak slijeme? to se s nim asi nejdrive neco dela co zde neni popsano (typnul bych z komentaru, ze se predtim povari) coz muze nezkusene kuchare jako ja prinejmensim prekvapit, protoze ani nevi jestli povarit nebo jak dlouho...

  • jirka jirkajeef5
    jirka jirkajeef5 |

    4. 2. 2006 18:41

    tak jsem byl mile překvapen fak moc dobre zeličko jsem skušeny kuchař ale ta brambora na zahuštěni mně překvapyla opravdu to krasně zahusti jsem rad že jsem našel super kuchařku plnych receptu

  • Thomasek
    Thomasek |

    22. 7. 2005 22:14

    Ja pouzivam sadlo pustene z te husy :o) - mnamka

  • pupen Hons
    pupen Hons |

    28. 6. 2005 21:40

    Přesně tak to mám rád!

  • Pavel T
    Pavel T |

    8. 6. 2005 22:02

    Cibuli minimálně čtyři orestujte na vyškvařené slanině nebo tučnějším uzeným a přidejte nastrouhané jablko. Omezte nebo nedávejte vůbec mouku. Samozejmě nejlepší surovinou je červené zelí s červenou cibulí a decánkem červeného vína.A jako "příloha" kačena a bramborové knedlíky.

  • Lada Kovářová
    Lada Kovářová |

    8. 6. 2005 10:56

    Jedna malá, syrová, jemně nastrouhaná brambora.

  • Pavla
    Pavla |

    8. 6. 2005 08:29

    Brambory syrové nebo uvařené?

  • Jitka
    Jitka |

    6. 6. 2005 15:29

    Já smažím cibulku nakrájenou na kostičky na doma vyškvařeném sádle a pak přidám hl. mouku, udělám jíšku ( i s cibulkou ) a přidám do podušeného zelí, pak už se nemusí tak dlouho vařit. Dle potřeby přidávám ještě vodu. A samozřejmě dochutím.

  • Lada Kovářová
    Lada Kovářová |

    6. 6. 2005 13:43

    Já vodu neslívám a ani babička nikdy neslívala, vody se dá jen tolik, kolik se vyvaří. Zelí nesmí plavat - nevaří se, ale pouze dusí.

  • Iva
    Iva |

    6. 6. 2005 13:40

    V receptu není psáno, jestli se voda po uvaření slije nebo ne, myslím, že kdyby se neslila, byla by to asi šlichta. Díky za odpověď.

  • Marta
    Marta |

    3. 6. 2005 21:19

    Taky tak zelí vařím, jiný postup mě maminka nenaučila.A na vysvětlenou, brambora na zahuštění se strouhá na jemném struhadle, tak se uvaří určitě stejně rychle jako vámi používaná záklechtka(voda,mouka), protože tu je nutno vařit alespoň 20 minut.Taky zelí vařím chupkavé, zahustím dřív a je to.

  • Hana Bláhová
    Hana Bláhová |

    3. 6. 2005 17:06

    Jinak kysané zelí ani nedělám, ale nezahušťuju bramborem, nýbrž vodou s moukou, brambor se podle mě musí dlouho vařit, aby se rozvařil a my máme rádi zelí docela tvrdé...ani při přípravě ho moc dlouho nevařím, spíš jen nechám chviličku přejít varem.

  • Jana
    Jana |

    2. 6. 2005 08:30

    Takové zelí dělala moje maminka, dělám ho i já.Chutnalo nám dříve od maminky, teď chutná i to moje /Vaše/ všem, je to prý nejlepší zelí, které kdy moji strávníci jedli. Já dávám té brambory tolik, aby se tím zelí zahustilo. Mouku již nedávám.Zelí ale musím déle povařit, aby chuť brambory se zatáhla.Mám-li slaninu, přidám ji rozškvařenou.

  • marti
    marti |

    30. 5. 2005 14:07

    Nejlepší zelí jaké jsem kdy jedla. Jinak už ho dělat nebudu :-)

  • Eda Dlouhý
    Eda Dlouhý |

    17. 4. 2004 09:12

    Zkoušel jsem a ochutnával u jiných kuchtíků různě připravované kys.zelí.Ale podle tohoto receptu se mi jeví jako nejchutnější...a pro mne tedy nejlepší.A skutečně tímto způsobem naše babičky zelí připravovaly...a bylo vždy perfektní. (..a k tomu husička či kachna ?...!)

  • Josef Hrubý
    Josef Hrubý |

    14. 2. 2004 17:10

    Teď to půjdu zkusit a potom se k tomu vyjádřím,ale snad to bude dobrý