Za koláče se považuje tradičně spíše kulaté pečivo pokladené náplní, buchty spíše označují těsto lité na plech nebo bochánky z kynutého těsta. Rozdíly mezi koláčem a buchtou se někdy velmi stírají.
Mnohem jasněji jde vymezit bublaniny. To jsou typické buchty na plech, do kterých se po posypání ovocem plody propadnou a vytvoří typické mezi těstem vykukující ovocné „bublinky“. Bublaniny také již nedostávají oproti jiným koláčům žádnou polevu.
Úplně specifickým typem je crumble. Ten v podstatě neobsahuje těsto, ale jen ovoce a drobenku. Podobně se připravuje obrácený koláč, ale pod tímto pojmem se spíše označuje koláč sester Tatinových známý jako Tarte Tatin, který se peče sice také s ovocem dole, ale ovoce se přidává těsto a po upečení se koláč vyklápí.
Máslo, žloutky a šlehačku spolu promíchejte. Z mléka, kvasnic a cukru připravte kvásek a nechte ho vzejít. Do mísy prosejte mouku, přidejte utřené... více o Bystřický vdolec
Z ingrediencí na těsto vypracujeme hladké těsto, necháme ho v chladu půl hodiny proležet, pak jím pokryjeme dno a část okrajů plechu vyloženého... více o Amorův jablečný řez (koláč)
Polovinu těsta rozválejte a vyložte jím formu. Přetáhněte fólií a dejte nejméně na 30 minut do chladu. V kastrůlku promíchejte rozinky s 2 hrnky vody,... více o Babiččin rozinkový koláč
**Krok 1: Zkaramelizujte kondenzované mléko** \\ Naplňte hrnec ze tří čtvrtin vodou a začněte vodu vařit. Jakmile se začne vařit, vložte uzavřenou... více o Banoffee irský koláč
1. Na kvásek smícháme 3 velké lžíce mléka se 2 lžícemi mouky, 1 lžící cukru a droždím. Zamícháme a necháme vykynout. 2. Mouku osolíme, přidáme... více o Makové koláčky
Na tvarohovou náplň smícháme prvních sedm ingrediencí. Listové těsto rozválejte na pečícím papíře do obdélníku 35x25 cm a společně přeneste na plech.... více o Hruškový koláč s vanilkovým medem
Pomeranče dobře omyjte a osušte a z jednoho nastrouhejte kůru. Z pomerančů vymačkejte šťávu. Odměřte 125 ml do těsta a zbytek dejte stranou. Polovinu... více o Řecký pomerančový koláč
Smíchejte mouku, cukr a sůl. V nádobě se ve směsi udělejte důlek, kam se rozdrobí kvasnice a nalije se zde část mléka, stačí trochu. Z toho, co jsme... více o Tvarohové kynuté buchty
Formu vyložíme pečícím papírem, který zlehka vymažeme máslem. Tři (nebo čtyři) banány podélně rozkrojíme a naskládáme na dno. Máslo s cukry a vejci... více o Banánový koláč se smetanou
Změklé máslo, vejce a cukry ušleháme, přidáme tvaroh a znovu šleháme dohladka. Přidáme mouku s kypřidlem a citronovou kůrou a vše dobře promícháme.... více o Jablkovo-tvarohový koláč se skořicovou drobenkou
Troubu předehřejte na 180°C. Mouku prosejte spolu s kakaem, jedlou sodou a solí do středně velké mísy a promíchejte, aby ve směsi nebyly žádné kakaové... více o Čokoládovodýňové koláčky
Omytou mladou cuketu nastrouháme (i se slupkou) do mísy, přidáme vejce, cukry, vlažný tuk, kokos, mouku s práškem do pečiva a vše dobře promícháme.... více o Cuketovo-kokosový koláč s ovocem a žmolenkou
Z uvedených ingrediencí vytvoříme drobenku (žmolenku), kterou sypeme před pečením na buchty a koláče. Množství je na velký plech.... více o Kokosová žmolenka (drobenka)
Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme asi půl hodiny odpočinout, pak na pomoučněném stole vyválíme slabý kulatý plát, který přeneseme... více o Jablečný (hruškový) koláč s mandlovým tvarohem
1. Oloupeme jablka a nakrájíme na kostičky. 2. Dáme jablka do hrnce s trochou vody a hnědým cukrem, vaříme 10 minut. 3. (Lze dělat při vaření jablek.)... více o Apple crumble
Tvaroh smícháme s vejci, přidáme cukr, krupici, vlažné máslo, citronovou šťávu a špetku soli. Vypracujeme těsto. Meruňky rozpůlíme. Těsto dáme do... více o Tvarohový koláč s příchutí meruněk
Na koláč používáme všechny suroviny pokojové teploty, i hrušky. Těsto: žloutky vyšleháme s cukry a máslem do pěny, přidáme tvaroh, citronovou kůru ... více o Hruškový koláč s tvarohovým těstem a žmolenkou
Nejprve si předehřejeme troubu na 180 stupňů. Čokoládu a máslo si rozpustíme v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni, zchladíme na pokojovou teplotu,... více o Brownies z USA
Troubu předehřejme na 180 stupňů. Nejprve si smícháme máslo s banány, až bude vše dobře smíchané, přidáme cukr, vajíčko a vanilku, znovu promícháme,... více o Banánový chléb z USA
Zaděláme kynuté těsto a po prvním vykynutí ještě jednou podebereme měchačkou, aby lehce spadlo a dáme znovu nakynout. Pak si těsto nakrájíme na stejné... více o Jablečné vdolečky - kynuté, pečené
Listové těsto rozválíme na pomoučněném stole na slabý plát, který potřeme bílkovou pěnou: Bílky vyšleháme se solí na tuhý sníh, do kterého zlehka... více o "Pěnové" koláčky z listového těsta
Máslem vymažeme koláčovou formu, kterou vysypeme piškotovými drobečky (čerstvou strouhankou) a na dně formy necháme zbytek piškot (strouhanky), které... více o "Hned" jablečný (hruškový) koláč
Dlouho jsem nemohla najít žádný recept na koláčky, který by mi chuťově vyhovoval a tak jsem si vymyslela vlastní hrnkový. Na 45 ks koláčků (průměr cca... více o Posvícenské koláčky III.
Smícháme mouku, sůl, máslo, cukr a vejce. Uhněteme těsto, které necháme v chladu cca 30 minut proležet. Pak těstem plníme (vymačkáme) formičky na... více o Sladko-slané koláčky z ovoce a sýrů
Koláčovou formu vyložíme pečícím papírem, pak listovým těstem (to vytáhneme až do okrajů), pak nalijeme krém. Krém: tvaroh rozmícháme se žloutky,... více o Piña colada - koláč
Těsto: žloutky vyšleháme s cukrem a aroma do pěny, pak vmícháme mouku s kypřidlem, přidáme plátky másla a vytvoříme drobenku, kterou nasypeme na plech... více o Borůvkovec - koláč nejen s borůvkami
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, pak zašleháme změklé máslo, pomerančovou kůru, kakao a mouku s kypřidlem. Nakonec pomerančovou šťávu - množství... více o Kokosovo-pomerančový koláč
Hladkou mouku dáme do mísy, uděláme v ní důlek, do něj rozdrobíme droždí, přisypeme moučkový cukr, přilijeme decilitr vlažného mléka a trošku... více o Kynuté máslové koláčky
Z másla, mouky a cukrů připravíme drobenku. Do vymazané a vysypané formy (28 cm) nasypeme 2/3 drobenky a dobře ji umačkáme (i do okrajů), zbytek... více o Báječný hruškový (jablečný) koláč s tvarohem
Nastrouhaná jablka smícháme s cukrem, vejcem, rozpuštěným máslem, kakaem, moukou a kypřidlem. Těsto nalijeme do připravené formy (kulatá forma s... více o Jablečný perník s tvarohem
Máslo nakrájejte na kousky a velmi rychle zpracujte s ostatními přísadami kromě marmelády na pevné těsto. Zabalené do kuchyňské fólie dejte asi na 1... více o Ořechový koláč s trnkovou zavařeninou
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, dýni, skořici, kakao, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Pokud je těsto husté (záleží na... více o Dýňový koláč s polevou
Pekáček velikosti 25x40 cm vyložíme pečícím papírem. Žloutky vyšleháme s cukry, přidáme jogurt (pokojová teplota), vlažný tuk, mouku s kypřidlem a... více o Jogurtovo-švestkový koláč
Smíchejte vejce, cukr, mléko, olej, mouku a kypřící prášek do pečiva. Těsto vylijte na plech. V misce smíchejte tvaroh či jogurt se skořicí. (Do... více o Koláč s jablky a skořicí
Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme 30 minut v chladu odpočinout. Pak z něj oddělíme cca 300 gramů, které si necháme na mřížku.... více o Křehký kokosový koláč s jablky - mřížkový
1. Vyhřejte troubu na 200°C. Vymažte plech nebo dva (podle toho, jak velké budete koláčky dělat) a slabě je vysypte moukou. Přebytečnou sesypte. 2. Na... více o Ovocné koláčky naší babičky
Ze sypkých surovin, másla a vejce vytvoříme drobenku, polovinu vyrovnáme na plech vyložený pečícím papírem. Na ni poklademe nastrouhaná jablka, ze... více o Jednoduchý drobenkový jablečný koláč - výborný
Listové těsto rozválíme na pomoučněném stole, pak přeneseme na plech a posypeme nastrouhaným (drobně natrhaným) rohlíkem, který pokapeme rozšlehaným... více o Slaný koláč z listového těsta
Z části vlažného mléka, droždí, trošky cukru a mouky si připravte kvásek. Přidejte jej k mouce se solí a zbylými surovinami a zpracujte na vláčné,... více o Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.
**Množství surovin na 2 plechy.** Do vlažného mléka dejte cukr, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. Na vál prosejte mouku, osolte ji a uprostřed... více o Rychlé vázané koláče "krejčovské"
Těsto: sypké části dáme dohromady, Heru rozpustíme a přidáme spolu s mlékem a vajíčkem, dobře promíchat nebo prošlehat a nalít na plech vyložený... více o Úžasný hruškový koláč
Příprava: 1. Na přípravu náplně necháme meruňky dobře okapat na sítku. 2. Na přípravu těsta smícháme v míse mouku, kypřicí prášek a sůl. Přidáme cukr,... více o Meruňkový koláč s drobenkou
1) Sušenky vložte do plastového sáčku a najemno rozdrťte válečkem (případně je rozmixujte). Dejte do mísy spolu s moukou, solí, máslem, cukrem a... více o Borůvkový koláč s krémem z bílé čokolády
Ořechy, mouku, studené máslo, pokrájené na kostičky, cukr, žloutky, skořici a citrusovou kůru zpracujte v hladké těsto. Pracujte rychle, nejlépe... více o Meruňkový koláč dle časopisu F.O.O.D.
Ingredience jsou určeny pro velký plech. Předehřejeme si troubu na 200°C Připravíme si mísu a dáme do ní hladkou a hrubou mouku.Poté přidáme cukr a... více o Rychlý borůvkový koláč
Na vál prosejte hladkou mouku, přidejte cukr, tuk a vejce. Rychle zpracujte do tvaru bochánku a zabalené v kuchyňské fólii nechte asi hodinu odpočívat... více o Piniový koláč
Dáme si předehřát troubu na 160 C°, vymažeme a vysypeme si formu na pečení kokosem (nejlépe vyšší kulatou, s oddělávacím dnem). Ve větší míse smícháme... více o Koláč s příchutí Hawaiie
Troubu předehřejte na 200 °C. Z mouky, soli, vajec, cukru, mléka a vanilky ušlehejte těstíčko, ručně nebo v robotu. V ohnivzdorné formě nechte na... více o Delikátní clafoutis
Cukr utřeme s vejci do pěny, pak přidáme mouku s práškem do pečiva a nakonec mléko a vlažnou rozehřátou héru. Těsto vlijeme do vymazané vysypané... více o Jemný koláč z jogurtového těsta
Cukr ušleháme se změklou herou a vejci do pěny, dálé přidáme mléko, vanilkový pudink (prášek, nikoli uvařený!), kypřící prášek a mouku, vše smícháme v... více o Rybízový koláč s tvarohem I.