Francouzský máslový koláč Chinois

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
doba přípravy: 60 minut
počet porcí: 8 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: nelly187

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 400
      g hladká mouka
    • 50
      g cukr
    • 100
      ml mléko
    • 15
      g droždí
    • 2
      ks vejce
    • 1
      špetka sůl
    • 90
      g máslo +na vymazání formy
  • Krém (náplň)
    • 3
      ks žloutek
    • 100
      g cukr
    • 500
      ml mléko
    • 50
      g hladká mouka
    • 3
      balíček vanilkový cukr 2-3 balíčky - dle chuti
    • 1
      ks vanilková esence cca 1/4 čajové lžičky
    • 250
      g tvaroh

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Z mouky, cukru a mléka uděláme kvásek a necháme ho asi 15 minut vzejít, poté ho smícháme se zbylými surovinami a ručně vypracujeme hladké těsto. Těsto dáme do mísy, poprášíme hladkou moukou, mísu přikryjeme utěrkou a dáme ho do tepla kynout, necháme ho kynout asi 1 hodinu, ale čím déle tím lépe.
2
Mezitím si připravíme krém. Žloutky a cukr vyšleháme do pěny, přimícháme mouku. Mléko, esenci a vanilkový cukr si dáme do většího kastrolu a necháme zahřát. Až mléko začne vřít, pomalu začneme přimíchávat žloutky s cukrem. Až nám směs v kastrolku trošku vychladne, přelijeme do mísy, přidáme tvaroh a mixérem zamícháme tak, aby nám tam nezůstaly hrudky, necháme úplně vychladnout.
3
Kulatou formu o průměru cca 26 cm si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
4
Naše vykynuté těsto si rozdělíme a z 1/3 z těsta si na dně formy uděláme kruh (dno). Ze zbylého těsta si rozválíme obdélník a ten necháme ještě chvíli kynout (já ho nechávám asi 15-30 minut).
5
Po asi 20 minutách obdélník nakrájíme asi na 2-3centimetrové proužky (záleží, jak vysoký chcete koláč mít). Proužky namažeme naším krémem a zarolujeme, aby nám vznikli "šneci", ty položíme do formy.
6
Nakonec můžeme polít zbylým krémem - dle chuti, mírně pomažeme bílkem. Dáme péct do předehřáté trouby na 170 C° a pečeme asi 35 minut. Na upečený koláč můžeme udělat polevu - moučkový cukr smícháme s troškou vody nebo citronové šťávy, přidáme kapku javorového sirupu.
7
Hotový koláč podáváme s pečeným jablkem a javorovým sirupem.
8
DOBROU CHUŤ!

Komentáře k receptu

  • bibcus
    bibcus |

    28. 10. 2013 08:44

    Včera jsem ho dělala. Musím říct, že je výborný, trošku mi připomíná buchtičky se šódo, ale to zřejmě proto, že jsem tam nedala tvaroh-podle jiného receptu, kde napsaný nebyl. Příště zkusím tento. :-\ Nepříjde mi moc obtíž

Další doporučené recepty: