Cheesecake čokoládový

moje hodnocení:

4,0

hodnotilo: 2
doba přípravy: 120 minut
počet porcí: 10 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: Daria.x

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Korpus (dortová forma o průměr
    • 140
      g sušenky (Grahamové máslové sušenky)
    • 30
      g cukr krupice
    • 10
      g kakao
    • 70
      g máslo
  • Sýrová směs
    • 600
      g smetanový sýr (sýr Philadelphia - k dostání v Tescu)
    • 150
      g cukr
    • 3
      ks vejce
    • 80
      ml smetana ke šlehání
    • 1
      lžička vanilkový extrakt
    • 80
      g čokoládová poleva (nebo 60 g čokolády na vaření + 10 g másla + 10 g krupicového cukru)
  • Čokoládová poleva
    • 80
      g čokoládová poleva (nebo 60 g čokolády na vaření + 10 g másla + 10 g krupicového cukru)

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Veškeré uvedené ingredience si připravíme hodinu až dvě před samotným pečením, aby získaly pokojovou teplotu.
2
Sušenky rozdrtíme válečkem nebo v kuchyňském kutru a vsypeme do mísy. Přidáme cukr, kakao, rozpuštěné máslo a dobře promícháme.
3
Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem, zavřeme dortovou obručí, vyplníme jej směsí, dobře vtlačíme – můžeme si pomoci skleničkou s rovným dnem. Po stranách vytlačíme malý nízký okraj.
4
Ve vyhřáté troubě zapečeme při 175 °C asi 15 minut (horkovzdušná trouba 160 °C).
5
Sýr Philadelphia metličkou nejprve prošleháme a nadlehčíme, teprve poté vmícháme cukr, opět prošleháme, přidáme vejce, prošleháme, vlijeme šlehačku, prošleháme, vanilkovou esenci a rozehřátou čokoládu na vaření a naposledy prošleháme.
6
Tuto směs nalijeme na rozpečený korpus, uhladíme a pečeme ve vyhřáté troubě 15 minut při 175 °C, zmírníme a dopékáme při 140 °C ještě hodinu. V horkovzdušné troubě pečeme při 160 °C 15 minut a 130 °C 1 hodinu.
7
Jakmile vyjmeme koláč z trouby, nožem obkroužíme okraj. Necháme vychladnout a potřeme čokoládovou polevou. Cheesecake necháme vychladit a dobře ztuhnout (nejlépe do druhého dne).
8
Dort krájíme nožem, který si opláchneme v horké vodě a osušíme. Kývavým pohybem se nám podaří vytvořit krásné řezy.

Komentáře k receptu

  • Barbora
    Barbora |

    6. 9. 2015 11:09

    Dobrý den, je možno nahradit sýr philadelphia jiným? Třeba mascarpone?

  • Elern
    Elern |

    7. 8. 2015 14:14

    Úžasný recept! Doporučuji shlédnout i video od "Kluků v akci". Natolik se mi povedl, že se snědl ještě přestím, než jsem měla šanci ho pořádně vychladit. :)