Borůvkový cheesecake

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
doba přípravy: 75 minut
počet porcí: 8 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: TheKacabi

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Korpus
    • 120
      g sušenky bez náplně - např. máslové, Bebe,...
    • 3
      lžíce cukr
    • 5
      lžíce rozpuštěné máslo
  • Náplň
    • 500
      g měkký tvaroh
    • 200
      g řecký jogurt - pravý nebo bílý jogurt či zakysaná smetana
    • 2
      ks vejce
    • 150
      g borůvky
    • 4
      lžíce hladká mouka
    • 4
      lžíce cukr nebo dle chuti
  • Topping 1
    • 1
      kelímek zakysaná smetana
    • 1
      lžíce moučkový cukr
  • Topping 2
    • borůvky půl šálku
    • 1
      lžíce cukr

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Budete potřebovat kulatou dortovou formu (já použila malou – průměr 20 cm) - mám radši vyšší cheesecake). Pokud máte větší, budete mít nižší, nebo přizpůsobte množství ingrediencí. Nejprve si z pečicího papíru vystřihněte kolečko o velikosti dna formy. Stěny potřete máslem a vysypte cukrem krystal. Formu zvenku zabalte do dvojité vrstvy alobalu tak, aby zakrýval dno i stěny (k tomu budete potřebovat větší formát alobalu). Bude se péct ve vodní lázni, tak aby se voda nedostala dovnitř.
2
Sušenky si nadrťte na jemno. Smíchejte s cukrem a rozpuštěným máslem. Natlačte prsty na dno. Pečte cca 5 minut na 170 °C.

RADA: Jak poznat kvalitní máslo

3
Pokud používáte mražené borůvky, nechte je povolit. Borůvky rozmixujte na pyré.
4
Na náplň smíchejte v robotu s nástavcem na hnětení těsta tvarohy, jogurt, borůvkové pyré a cukr. Směs by měla být jen lehce našlehaná, ale hlavně hladká. Pak přidejte mouku a pořádně smíchejte. Po jednom přidávejte vejce a promíchejte. V této fázi nechcete "přešlehat".

RADA: Jak skladovat vejce

5
Nalijte náplň do upečené sušenkové krusty. Celou formu vložte do většího (mělkého) pekáčku. Do pekáčku nalijte vařící vodu cca do výšky 5–7 cm. Ve výsledku by to mělo vypadat jako kulatá forma v "lázni".
6
Pečte cca 10 minut na 180 °C a pak dalších 30-40 minut na 170 °C.
7
Dort nechte vychladnout a pak dejte alespoň na hodinu do lednice. Povrch potřete zakysanou smetanou s cukrem.

RADA: Upečte dort, kterým všem vyrazíte dech

8
Topping 2: V malém hrnci krátce povařte borůvky s cukrem. Pustí šťávu – většinu odlijte a udělejte si z ní třeba limonádu. Zbytek nechte vychladnout. Ozdobte při servírování i takto upravenými borůvkami.

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další doporučené recepty: