Nejprve si připravíme směs ovoce: v pánvi rozpustíme máslo, na které dáme zprudka orestovat (oloupané a očištěné) ovoce pokrájené na větší kusy... více o Teplý ovocný koláč
Z 33% smetany vyšleháme šlehačku. Do mísy dáme pomazánkové máslo, rozetřený česnek, pokrájené, důkladně okapané olivy a řádně promícháme. Dochutíme... více o Olivová pochoutka - pomazánka
Žloutky rozmícháme s cukry, přidáme pomazánkové máslo, mléko, mouku s práškem do pečiva a řádně promícháme. Nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků a... více o Ovocný koláč z pomazánkového másla
1/ Brambory hrubě rozšťoucháme, přidáme česnek, vejce, osolíme a přisypeme mouku dle potřeby. Tolik, aby nám vznikla hladká hmota s kousky brambor, ze... více o Bramborové placky (smaženky) pro dědu
Oloupané brambory pokrájíme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Při slévání vody z uvařených brambor nevylijeme všechnu vodu, menší část v hrnci necháme... více o Kořeněné škubánky-opečenky
Zelí (bez košťálu) nakrájíme na jemné nudličky, dáme do mísy, posypeme lžící cukru a v prstech jemně promneme, aby pustilo šťávu. Mrkev oloupeme,... více o Zelný salát s jablkem a mrkví
Uvaříme rýži dle návodu. Mezitím si na oleji osmahneme cibulku nakrájenou najemno, přidáme k ní nakrájená rajčata (komu vadí rajčatové slupky, rajčata... více o Rajčatová rýže II.
Kvalitní zralé mango a zralou papáju (nejlepší je červená) rozkrojíme, vybereme lžící semínka, okrájíme slupku a nakrájíme na kousky. Banány je lepší... více o Tropický salát
Ovoce omyjeme, oloupeme, vypeckujeme, vyndáme jádřince a pokrájíme na středně velké kousky, které dáme na pánev s rozehřátým máslem, posypeme... více o Máslové ovoce - rychle, chutně, zdravě
Avokádo rozkrojíme na půlky vybereme kostku a hned potřeme citrónovou šťávou nebo nám zčerná. Dužinu avokáda nakrájíme malým nožíkem na kousky a lžící... více o Avokádový salát
Klobásky ozdobně nařízneme po celém boku a nasucho krátce opečme, aby se řezy zvýraznily, otevřely a chytly barvu. Do misky nasypeme mouku, přidáme... více o Klobásy v peřince
**Těsto:** mouku promícháme s cukry, přidáme změklé máslo a vejce, vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladnu půl hodiny odpočinout. Pak ho... více o Podzimní hruškový koláč
Mangold omyjeme, jednotlivé listy nejprve rozřízneme po celé délce od řapíku po list, pak odřízneme řapík od listu. Mladé listy necháme vcelku.... více o Mangold podle tchýně
Těstoviny uvaříme v osolené vodě s kapkou oleje. Když mají požadovanou tvrdost, tak je slijeme (neproplachujeme!) a ihned smícháme s máslem, na kousky... více o Těstoviny, máslo, šalvěj,...
Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto a zabalené do fólie dáme odpočinout do lednice na minimálně 30 minut. Do mísy přes jemné sítko... více o Koláč inspirován tiramisu
Zelí pokrájené na slabé nudličky dáme do mísy, posypeme cukrem a v prstech pomačkáme, aby pustilo šťávu a mírně změklo. Do mísy přidáme k zelí... více o Zeleninovo-zelný mix
**Těsto:** žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme vlažné máslo, mléko, polohrubou mouku s kypřidlem a nakonec vmícháme vyšlehaný tuhý sníh z bílků... více o Jablko-rebarborový koláč
Jáhly spaříme horkou vodou. Následně smícháme s mlékem a dáme pozvolna vařit. Do horkého přidáme máslo a cukr a za stálého míchání vaříme dokud směs... více o Jáhlová mléčná kaše
Přes noc necháme hrášek a krupky máčet ve vodě (odděleně v kastrůlcích). Druhý den můžeme vařit, obojí opět odděleně, do měkka. To přece-jenom nějakou... více o Rabínův šoulet
Panenku očistíme, osušíme a osolíme ze všech stran. Plát alobalu uprostřed potřeme silnější vrstvou másla. Hořčici a bylinky smícháme a panenku... více o Kremžská panenka s bylinkami
Rajčata a papriky omyjeme, očistíme, pokrájíme na menší kousky a dáme do mísy. Cibuli jemně pokrájíme, přidáme do mísy, vše jemně osolíme, opepříme a... více o Rajčatovo-paprikový salát
Na rozpáleném oleji orestujeme drobně pokrájenou cibuli. Přidáme mleté maso a také orestujeme, pak osolíme, opepříme, přidáme papriku, protlak, cukr,... více o Masová směs s cuketou na těstoviny, brambory nebo rýži
Kapustu očistíme, drobně pokrájíme a dáme na rozpuštěné máslo s olejem orestovat. Pak zasypeme moukou, promícháme, zalijeme vodou a povaříme doměkka... více o Krémová kapustovo-sýrová polévka
V hrnci rozehřejeme máslo s olejem, přidáme nastrouhané mrkve a orestujeme. Mrkev pustí zlatavou barvu, kterou polévku pěkně obarví a restováním i... více o Květáková polévka s mrkví II.
Špagety uvaříme podle návodu na obalu. Mezitím na pánvi rozehřejeme olivový olej, na kterém orestujeme plátky česneku a jemně pokrájenou feferonku ... více o Špagety aglio olio
Uvaříme řídký bešamel: do kastrůlku dáme mléko a pomalu za stálého míchání přidáváme kašicku z mouky (tu jsme si předem řádně rozmíchali v části mléka... více o Lasagne s mangoldem v bešamelu
Vejce vyšleháme s cukrem do husté lesklé pěny. Přidáme mouku s práškem do pečiva, smetanu a a nakonec vešleháme máslo, rum a mák. Formu vymažeme... více o Makovec V.
Artyčoky necháme okapat a podélně rozkrájíme. Cibuli nakrájíme nadrobno. Maso nakrájíme na tenké proužky, osolíme, pokapeme trochou oleje, promícháme... více o Kuřecí kousky s artyčoky
Ve větší pánvi rozehřejeme cca 2 lžíce oleje a orestujeme cibuli, mrkev, řapík, celý česnek a pár lístků šalvěje (vše nakrájeno na drobno). Zalijeme... více o Cizrna s tuňákem a šalvejí
Smetanu, mléko, pomerančovou kůru a dřeň z vanilkového lusku přivedeme k varu. Žloutky utřeme s cukrem a pomalu na ně nalijeme horkou smetanu. Směs... více o Pomerančový créme brulée
Listy mangoldu omyjeme, podélně přepůlíme (od řapíku po list), mladé listy můžeme nechat vcelku a vložíme do vroucí osolené vody. Po 10 - 15 minutách... více o Mangoldový nákyp s ricottou
V hrnci rozpustíme máslo s olejem, přidáme očištěnou, drobně pokrájenou kapustu a orestujeme. Orestovanou kapustu zaprášíme moukou, promícháme,... více o Kapustová polévka s bramborem
Dvě lžíce mleté skořice přelijeme litrem vřelé vody a necháme při pokojové teplotě vychladnout, pak přecedíme přes jemné sítko nebo plátno. Dochutíme... více o Skořicový elixír
Těsto vystačí na třípatrový dort s korpusy o průměru 11, 15 a 23 cm. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Pak vmícháme pomleté ořechy a za stálého... více o Majolkovo-ořechový dort (korpus)
Piniové oříšky osmahneme na sucho v pánvi. Rajčata necháme okapat, bazalku omyjeme a osušíme. Všechny uvedené ingredience dáme do mixéru a rozmixujeme... více o Pesto ze sušených nakládaných rajčat
Králíka (bez hlavy) položíme na pekáč, přidáme všechno koření, špek nakrájený na kostičky spolu s pokrájenou cibulkou a sklenici Halali. Přidáme 5... více o Králík na halali
Jablka oloupeme a pokrajíme nebo nastrouháme, pak uvaříme v malém množství vody. Vaříme tak aby vznikla kaše. Pak smícháme s jogurtem a přidáme... více o Jablková snídaně
Těstoviny dáme vařit do vroucí osolené vody s trochou oleje. Ve větší pánvi osmahneme na troše oleje nadrobno nakrájenou šalotku. Přidáme maso,... více o Těstoviny s masem na šafránu a fenyklu
Dáme do hrnce cukr a vodu a zahřejeme při střední teplotě, dokud se cukr nerospustí. Krátce povaříme a necháme zhoustnout v sirup. Po 5-7 minutách... více o Vinný sorbet
Na pánvičce osmahneme cibuli a opečeme mleté maso (pokud není solené, tak ochutíme) a tak dlouho do něj štoucháme vařečkou, až jsou z něj opečené malé... více o Bulharská musaka -Olga
Vařený brambor rozmačkáme vidličkou a smícháme s mascarpone. Vejce rozšleháme v misce. Rajčata, olivy, ančovičky nakrájíme na drobno a přidáme k... více o Italská omeleta 2
Cibuli a mrkev osmažíme na másle, nebo na sádle, přidáme předem namočenou čočku. Okořeníme dle chuti, můžeme přidat masox. V polovině doby vaření... více o Čočková polévka s brokolicí
**Těsto:** z uvedených ingrediencí vypracujeme husté těsto, které necháme 3 hodiny odpočinot. **Náplň: **nastrouhaná jablka smícháme s cukrem a... více o Jablíčková buchta
Čočku propláchneme, uvaříme společně s bobkovým listem doměkka a scedíme. Kuskus připravíme podle návodu na obalu. Papriku zbavíme jádřince a... více o Kuskus s čočkou, paprikou a sušenými rajčaty
Všechnu zeleninu nakrájíme na kousky. Na olivovém oleji zlehka osmahneme cibulku a mrkev, poté přidáme rajčata a přivedeme k varu. Na mírném ohni... více o Pomodoro
File opláchneme, případně odstraníme kůži a nakrájíme na malé kousky. Šalotku nakrájíme na jemno. V hrnci rozehrřejeme trochu oleje, kousek másla a... více o Krémové rizoto s lososem
Cizrnu si namočíme nejlépe přes noc do studené vody a druhý den uvaříme do měkka (asi 3/4 hodiny až hodinu ). Na troše olivového oleje osmahneme... více o Lahodná cizrna s česnekem
Do uvařené čočky přidáme prolisovaný česnek, na kostičky pokrájený měkký salám a ostatní suroviny, zahustíme strouhankou, vytvarujeme sekanou, vložíme... více o Čočková sekaná
Hrnek = 1/4 litru Těsto: všechny suroviny společně důkladně promícháme, těsto rovnoměrně rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech. Dáme péct do... více o Cuketové řezy s tvarohovým krémem a polevou
Cibuli pokrájíme a orestujeme na trošce rozpáleného oleje. Mleté maso dáme k cibuli, orestujeme, přidáme protlak, gyros koření, cukr, rozetřený česnek... více o Cuketové lasagne