Květák s bramborem, karí a jogurtem a placičky púríKvěták rozebereme na růžičky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Na oleji necháme zpěnit...
více o Indický květák s curry a placičkami púrí
Kuřecí prsa naklepeme, osolíme a opepříme. Na každý plátek masa položíme plátek šunky, plátek nivy, kroužek cibule a lehce posypeme provensálskými...
více o Zapékané kuřecí závitky
Houby očistíme, osolíme a podusíme na zpěněné cibulce doměkka. Ještě zatepla do nich vmícháme šťávu z cca 1/2 citronu. Opepříme a necháme vychladnout....
více o Houbový salát s majonézou
Kuřecí prsíčka mírně naklepeme, osolíme, posypeme kořenící směsí Gyros, zakapeme olejem a necháme marinovat několik hodin v lednici (klidně i do...
více o Tajemství řeckého boha
Lilek se dobře omyje, uřízne se mu zelená šťopka a nakrájí se na délku, ne na šířku - na tenké plátky. Pomaže se olejem nejlépe olivovým a a potře se...
více o Zapečený lilek II.
Ohřát máslo a olivový olej, vložit do něj cibuli a česnek nakrájené na plátky, míchat, až se všechno promísí, chvilku dusit, posypat cukrem, pepřem,...
více o Cibulová marmeláda II.
Rybí filé (nebo lososa) osolíme, opepříme, okmínujeme a opaprikujeme. Opečeme na olej. Přendáme do zapékací misky (nejlépe keramické či kameninové, v...
více o Zapékané filé II.
Mrkev uvaříme doměkka v osoleném bílém víně (ale nesmí být moc rozvařená, spíš trošku tužší). Necháme vychladnout a nakrájíme na kousky. Ochutíme a...
více o Tuniský mrkvový salát
Zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle, okořeníme, osolíme, přidáme ocet a olej. Necháme vychladit.
Na tento recept jsem přišla úplnou náhodou, když...
více o Míchaný salát
Avokádo oloupeme, rozkrojíme na půl a vyjmeme pecku. Z ostatních ingrediencí připravíme dresink, kterým pak avokádo přelijeme.
Podáváme s francouzskou...
více o Avokádový předkrm
Dobře uzrálé avokádo oloupeme, vyjmeme pecku a rozetřeme vidličkou. Rajče nakrájíme nadrobno, přidáme nakrájenou cibuli nebo šalotku, 1 lžičku...
více o Salsa guacamole
Uvaříme špagety. Na oleji zpěníme cibulku přidáme rajčata, okořeníme a osolíme. Můžeme přidat i houby. Směs smícháme se špagetami a utřeným česnekem,...
více o Zapékané špagety
Pórek nakrájíme na kolečka, bílou část osmažíme na oleji, přidáme zelenou část, zalijeme vodou a bílým vínem, opepříme a ochutíme vegetou. Povaříme a...
více o Sýrová pórková polévka II.
Šalotku zpěníme na oleji, přidáme kuře nakrájené na kousky (nebo filé a plody moře či krevety), opečeme, přidáme bílé víno, lehce opepříme, zasypeme...
více o Rýže a la paella
Cibuli osmahneme, smícháme s mletým masem, povařenou rýží a pepřem, osolíme. Můžeme přidat oregáno či bazalku. Naplníme papriky, zalejem trochou oleje...
více o Pečené plněné papriky
V hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibuli a česnek a při střední teplotě mícháme do změknutí asi 10 minut. Ochutíme solí a pepřem. Přidáme víno nebo...
více o Cibulová marmeláda
Na oleji zpěníme cibuli, vložíme osolená krůtí stehna a kuličky černého pepře a opečeme. Pak nádobu vložíme do trouby a pečeme. Podléváme vodou a...
více o Španělská krůtí stehna na šampaňském
Na oleji necháme zhnědnout česnek nakrájený na kousky (zakápneme vodou, aby nezhořkl). Přidáme syrový květák rozebraný na růžičky, přidáme petrželku,...
více o Římský květák
Zeleninu omyjeme a nakrájíme na kousky. Ve wok pánvi rozpálíme olej a necháme zpěnit cibulku. Přidáváme postupně zeleninu (rajčata naposledy), osolíme...
více o Ratatouille speciál
Maso opepříme, osolíme a smícháme s osmaženou cibulí a nasekanými kapary. Utvoříme větší kuličky. Na oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme celé...
více o Masové kuličky s kapary
Mušle uvaříme v bílém víně či ve vodě. Zbavíme skořápek a smícháme s pepřem, solí, octem a olivovým olejem. Podáváme s francouzskou bagetou a dobrým...
více o Salát z mušlí
Zeleninu a ostatní ingredience nakrájíme na kousky, ochutíme jogurtem, majonézou, octem a olivových olejem, opepříme, lehce osolíme.
Necháme trochu...
více o Letní zeleninový salát
Na oleji opečeme nakrájenou zeleninu, přidáme namočené houby. Nudle vložíme na cca 3 minuty do vařící vody. Ve wok pánvi necháme rozpálit olivový olej...
více o Čínské nudle se zeleninou
Houby nakrájíme na silnější plátky, krátce podusíme na Ramě (bez podlévání), pak rozpálíme olej, houby na něm znovu osmažíme, ze zbývajících...
více o Houby po čínsku
V míse smícháme všechny suroviny. Těsto naplníme do formiček na muffiny a upečeme do zlata. Uvedená dávka vyjde na 6 muffin o průměru cca 7 cm....
více o Ovocné muffiny II.
Čočku vaříme v cca 1-1,5 l vody spolu s kořením, ale bez soli, asi 10 minut. Mezitím očistíme a nakrájíme na 1 cm kousky kořenovou zeleninu a oloupeme...
více o Čočková polévka s rajčaty
Na oleji zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a zamícháme, po chvíli zalijeme horkou vodou.
Přidáme celer, mrkev a kedlubnu na větší...
více o Pochoutková polévka
Nakrájíme lilek na plátky cca 1 cm, osolíme, a necháme chvíli, aby vytekla voda. Na pánvi rozpustíme olivový olej, přidáme cibuli, rajčata, papriku,...
více o Zapečený lilek s fetou
Vejce rozklepnu na pánev s rozehřátým olejem. Ochutím solí a vegetou podle potřeby. V podstatě usmažím klasická míchaná vejce. Nechám vychladnout....
více o Fikaná dobrůtka na večer
Na oleji s máslem krátce orestujeme nakrájený pórek a kuře na malé kousky, osolíme, podlijeme trochou vody a krátce podusíme. Zalijeme smetanou a...
více o Arašídové smetanové kuřátko
Ve velkém žáruvzdorném kastrolu rozpálíme 2 lžíce oleje a kostky masa na něm opékáme do hněda asi 10 minut. Přidáme zbytek oleje, cibuli a cukr a na...
více o Hovězí s máslovými bochánky
Na olivovém oleji usmažím na malé kousky kuřecí maso, které okořením grilovacím koření nebo kořením na kuře do zlatava. V jiné pánvičce rozehřeji s...
více o Gnocchi s listovým špenátem
V hrnci rozpálíme olej a prudce v něm osmahneme na malinké kousky pokrájené kuřecí řízky. Když jsou dozlatova, přidáme pokrájenou cibuli a celer a asi...
více o Kuřecí polévka se šalvějí
Semletý česnek smícháme se solí, olejem a semínky v poměru cca 6:1:2:1 a naplníme do skleniček.
Díky semínkům je to fajn chuťovka např. na topinky....
více o Česneková pasta III.
Očištěnou rybí filetu opláchneme a nakrájíme na porce. Mírně osolíme, zvolna smažíme v horkém tuku do zlatova.
Mezitím na rozpálenou pánev nalijeme...
více o Losos se smetanovo-česnekovou omáčkou
Na lžíci oleje zpěníme cibuli a česnek, přidáme koření a špenát, trochu vody a chvilku podusíme.
Listové těsto rozválíme na pláty velikosti plechu,...
více o Špenátová pita
Do hrnce dáme trochu olivového oleje, až se rozpálí, přidáme trochu rozmarýnu, rychle zamícháme, aby se jen rozvoněl a zalijeme rajčatovým pyré,...
více o Nejjednodušší rajská polévka na světě
V kastrolu na rozehřátém oleji zpěníme nakrájenou cibuli a česnek, přisypeme mletou papriku, zamícháme, přidáme rajčatový protlak a zalijeme vývarem,...
více o Cizrnový guláš se zeleninou
Na oleji zpěníme cibulku a česnek, přidáme nakrájený špenát, rajčata a koření. Po chvilce vsypeme šálek syrové rýže a dusíme.
Jídlo by nemělo být...
více o Řecký špenát s rýží
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a přidáme cukr. Po rozpuštění přidáme mouku, vejce, sůl, olej a vypracujeme těsto. Necháme vykynout. Rozdrobíme...
více o Tyropsomo (chléb pečený s balkánem)
Salám, sýr a papriku nakrájíme a přidáme ostatní suroviny. Promícháme a necháme odstát v chladničce alespoň 1-2 hodiny. Podáváme s pečivem....
více o Ševcovský salát II.
Nakrájenou cibuli osmahneme na oleji a přidáme česnek. Po osmahnutí vyklopíme na cibulovo-česnekový základ rajčata, podlijeme červeným vínem a vodou,...
více o Rajčatová polévka s vínem
Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme česnek, nastrouhané 2 větší mrkve a 1 menší celer, rajčata, protlak a koření. Dusíme asi 30 minut,...
více o Skvělá pasta na pizzu
Na lžičce oleje zpěníme pórek nakrájený na nudličky, přidáme tuňáka, okořeníme a dusíme. Ke konci vmícháme smetanu, nakrájený sýr a necháme rozpustit....
více o Rychlé těstoviny
Brambory pořádně omyjeme a i se slupkou nakrájíme na asi 1 cm silné půlměsíce nebo můžete na plátky. Brambory položíme na plech, který vykládám...
více o Brambory pečené se zeleninou a fetou
Koláčovou formu o průměru 30 cm vyložíme pečícím papírem, popřípadě vymažeme olejem.
Listové těsto vyválíme na plát asi 2 mm silný a položíme do formy...
více o Dijonský koláč slaný - z listového těsta
Na lžičce oleje zpěníme cibulku a česnek, přidáme zbytek zeleniny nakrájené na kostičky, okořeníme a dusíme doměkka, až se vydusí tekutina.
Jíme s...
více o Dietní zelenina
Salát nakrájíme na čtverce, přimícháme jemně krájenou cibuli a ostatní zeleninu. Zelené fazolky 5 min. povaříme v osolené vodě a po vychladnutí...
více o Dietní salát
V mlýnku na maso semeleme syrovou naklíčenou pšenici (délka klíčků cca 2-10 mm) a syrovou zeleninu, smícháme s olejem, dochutíme citrónem a případně...
více o Čisticí salát
Mungo naklíčíme do délky klíčku cca 1 cm, nebo použijeme hotový koupený polotovar. Opražíme nasucho sezamové semínko. Smícháme suroviny na salát,...
více o Fazole mungo s citrónem