Štika je dravá ryba, druhý největší dravec v českých vodách. Má chutné jemné maso, které je trochu sušší než třeba maso candáta. Recepty na její přípravu jsou poměrně rozmanité. Nejčastěji se uvádí štika pečená nebo také zapékaná.
Základem je jednoduchý recept na štiku na másle, v doporučeních nechybí ani bylinky. Štika se může zapékat se zeleninou, slaninou ve smetaně a to v celku nebo v podobě filetů či podkov. Kromě štiky obecné, je dostupný i druh štiky mořské.
Alobalovou fólii rozdělíme na čtyři čtvercové díly, které vytvarujeme jako kapsy a potřeme lehce olejem. Na každou část poklademe nakrájené plátky... více o Mořská štika v alobalu
Ve vařící osolené vodě necháme krátce spařit spodní části z pórků, které podélně nařízneme. Když se jednotlivé plátky začnou odlupovat, pórek vyjmeme... více o Mořská štika zapečená v pórku
Filety omyjeme, osušíme a obalíme slaninou. Na kostičky nakrájené šalotky zasklovatíme na dvou lžících másla. Přidáme filety a krátce opečeme.... více o Štika ve vinné omáčce
Štičí hřbet prošpikujeme slaninou, do břišní dutiny vložíme houbovou směs. Houby namočíme na 2 hodiny do studené vody, nakrájíme na kousky a podusíme.... více o Štika nadívaná houbami
Vyprané a osušené porce štiky pokapeme citrónem, necháme chvíli odležet, osolíme, potřeme rozpuštěným máslem, zabalíme do alobalu a grilujeme po obou... více o Štika na rožni
Jemně nakrájenou cibuli podusíme na másle ve velkém pekáči. Vykuchané štiky obalíme v mouce potřeme je kerblíkem, česnekem a posypeme natí. Zbytek... více o Štika na citronu
Vykostěnou a opláchnutou štiku osušíme, okořeníme a lehce obalíme v hladké mouce. Takto upravenu štiku dáme na pánvičku, kde máme již dostatečně... více o Štika paní porybné
Mírně osolené porce ryby krátce opečeme na oleji. Česnek utřeme se solí, smícháme s nadrobno nasekanou petrželkou a citrónovou šťávou a rozmícháme v... více o Dušená štika
Porce štiky zbavené kůže protáhneme slaninou nakrájenou na nudličky, osolíme, opepříme a obalíme v mouce Ohnivzdornou misku vymažeme máslem, přidáme... více o Štika na smetaně
Porce ryby vložíme na 5 minut do osolené horké vody, pak ji vyjmeme a necháme okapat. V litru vody uvaříme nadrobno nakrájenou zeleninu, protlačíme jí... více o Štika v bílé omáčce
Obě ryby podél rozpůlíme, pečlivě omyjeme, a pak je v širší míse zalijeme smetanou smíchanou se solí a kurkumou. Necháme je 1 hodinu v chladničce... více o Mořská štika na smetaně
Do zapékací mísy nakrájíme plátky másla, vrstvu brambor na kolečka, plátky filé, zasypeme mraženou zeleninou, sůl + pepř a poklademe vrstvou brambor -... více o Mořská štika
Máslo si vyndáme včas z lednice, aby změklo. Ingredience na pomazánku dáme do nádoby a vymícháme (vymixujeme) do pěny. Na plátky veky mažeme pomazánku... více o Sardelové chlebíčky
Kapří filet (nebo filety z tresky...) očistíme, rozdělíme na 4 díly, do každého dílu prořízneme opatrně nožem kapsu, maso osolíme (můžeme i opepřit) a... více o (nejen) Kapří řízky se zeleninou
Rybu rozdělíme na porce, pokapeme citronem, osolíme, opepříme, potřeme rozmačkaným česnekem a necháme asi 30 minut odležet. Z vajec, piva,... více o Amur (ryba) v bylinkovém těstíčku
Omytého lososa očistíme od šupin, osolíme, potřeme česnekem, kmínem, zakapeme cirtonem a olejem a necháme v chladu cca 2-4 h. Poté obalíme v mouce ... více o Pečený losos
Filé necháme rozmrazit, poté je osolíme a pokapeme citrónem, aby se maso zpevnilo. Před smažením plátky masa osušíme, obalíme v mouce smíchané se... více o Smažený pangasius trochu netradičně
Do misky si dáme lučinu (lze použít i mascarpone), kterou smícháme s uzeným lososem, solí a pepřem. Dle požadované hustoty přimícháváme smetanu a... více o Jednoduchá lososová pomazánka z Lučiny
Dáme vařit těstoviny do mírně osolené vroucí vody do poloměkka. Mezitím si připravíme polévku podle návodu na sáčku s tím rozdílem, že jí uděláme... více o Zapečené těstoviny s tuňákem II.
Citron ostrouhejte a šťávu vymačkejte, oloupaný zázvor nadrobno nakrájejte. Kůru, šťávu a zázvor promíchejte se 2 lžícemi oleje a skořicí. Do této... více o Grilovaný candát na rajčatech
Filé omyjeme a vaříme v páře asi 10 minut. Cibuli nakrájíme nadrobno, přidáme vejce, tvaroh, špetku soli, strouhanku a petrželku. Vše společně s... více o Karbanátky z tresky
Alobalovou fólii rozdělíme na čtyři čtvercové díly, které vytvarujeme jako kapsy a potřeme lehce olejem. Na každou část poklademe nakrájené plátky... více o Mořská štika v alobalu
Filety z kapra dobře osolíme z obou stran, položíme kůží dolů a necháme minimálně 3 hodiny odležet. Pak z obou stran potřeme rozetřeným česnekem a... více o Pravý staročeský smažený kapr
Kapustu nakrájíme na tenké proužky a vložíme do osolené vroucí vody společně s těstovinami (těstoviny vaříme dle návodu). Mezitím nakrájíme šalotku na... více o Těstoviny s kapustou a tuňákem
Nejprve usmažíme filé. Než vychladne, nakrájíme všechnu zeleninu (na proužky). Poté smícháme usmažené filé, nakrájenou zeleninu a přidáme tatarku nebo... více o Jihofrancouzský salát
Cuketu pokrájíme na plátky, papriku na proužky a na malém množství oleje orestujeme, ke konci přidáme plátky česneku. Osolíme a opepříme, ochutíme... více o Kroupový salát s tuňákem
Krevety omyjeme a osušíme, oloupeme česnek a nakrájíme na drobno. Na větší pánvi rozehřejeme máslo, přidáme česnek a smažíme asi 5 minut po každé... více o Krevety na česneku
Čtverce filé rozmrazíme. Rozmražené propláchneme pod tekoucí vodou, abychom se zbavili rybího "pachu". Po obou stranách osolíme. Připravíme si koření ... více o Bazalkové filé - treska
Na másle orestujte nastrouhanou kořenovou zeleninu a nasekanou cibuli. Přidejte koření, kolečka citronu a kůru, ocet a nechte odpařit. Zasypte cukrem,... více o Kapr načerno
Maso omyjte a osušte kuchyňskou papírovou utěrkou. Nakrájete na asi 1 cm silné plátky. Zelí nakrouhejte. Šalotku nakrájejte na tenké kroužky. Bazalku... více o Lososové sashimi
Tuňáka necháme okapat, dáme do misky, rozmačkáme vidličkou, přidáme vejce, petrželku nebo pažitku, čerstvě nastrouhanou nebo pomletou strouhanku z den... více o Tuňákové krokety
Lososa omyjeme a osušíme. Mezitím si připravíme marinádu z kopru, oleje, šťávy z citrónu, soli a pepře. Všechny ingredience rozšleháme metličkou, aby... více o Losos v koprové marinádě s bramborovou kaší s pohankou
Filety z kapra nakrájejte na tenké proužky. Jemně nakrájenou cibuli a stejně tak drobně nakrájenou slaninu nejprve trochu osmahněte na pánvi.... více o Pečené kapří ocásky
Fenykl naloupejte na velmi jemné plátky a vložte do ledové vody. Rybu opepřete, potřete olivovým olejem a zprudka ogrilujte. Zakryjte a nechte chvíli... více o Ryba na fenyklu a grapefruitu
Rýžové nudle namočíme na 3 minuty do osolené vody. V té samé vodě poté uvaříme a scedíme. Ve druhém hrnci uvaříme v osolené vodě mraženou zeleninovou... více o Rýžové nudle s česnekovou zeleninou a tuňákem
Do tukem vymazaného pekáčku naskládáme na kolečka pokrájenou cuketu, papriku na nudličky, plátky cibule a plátky česneku. Na zeleninu položíme osolené... více o Filety na zelenině - zapečené
V misce rozmícháme mascarpone s majolkou (nebo zakysanou smetanou), přidáme okapaného tuňáka (množství cca150 gramů, dle chuti), bílou jemně... více o Tuňáková pomazánka s mascarpone
Z oleje, citronové šťávy i kousků citronové kůry (postačí pár hoblinek žluté kůry) nasekaného česneku a bylinek vymícháme v hlubokém talíři marinádu,... více o Losos (nejen) v bylinkách
Rybí filety z pangasia necháme rozmrazit, dobře opláchneme studenou vodou. Po obou stranách je posolíme a hustě posypeme kořením na ryby. Prudce... více o Zapečený pangasius II.
Filety opláchneme, osolíme, okořeníme, posypeme paprikou a necháme krátce odležet. na másle osmažíme cibuli a česnek do sklovita, vložíme filety a... více o Pangasius zapečený se sýrem
Cibuli pokrájíme na drobno a dáme do misky, přidáme rozmačkaného tuňáka i se šťávou, cottage, hořčici, sůl, pepř a citronovou šťávu dle chuti. Vše... více o Tuňákový salát s cottage sýrem
Brambory umyjeme, uvaříme ve slupce, oloupeme a pokrájíme na plátky. Stejně pokrájíme i vejce uvařená na tvrdo. Polovinou sádla vymastíme pekáč nebo... více o Rybí filé na labužnický způsob