Drobná černá kulatá semínka šalvěje hispánské se stala rychle hitem. Její účinky a hodnotu znali už Aztékové a jejich konzumace této potraviny byla té současné celkem podobná.
Semínka umí navázat velké množství vody a až 12x zvětšit svůj objem. Obsahují proteiny, omega-3 mastné kyseliny, vlákninu, vápník a antioxidanty, je v nich obsažený i zinek, železo fosfor magnesium.
Chia semínka se dají použít do smoothies a dalších nápojů, do sušenek, s jogurtem, do palačinek, sladkých i slaných muffinů, polévek, do džemů nebo jako oblíbený chia puding.
Chia jsou černá semínka šalvěje hispánské, která na sebe vážou vodu a tím pomáhají udržovat tělo hydratované. Obsahují spoustu vlákniny, zinek, hořčík... více o Chai chia s ovocným přelivem
Zceďte kešu oříšky a rozmixujte je na pastu. Vymačkejte štávu z pomerančů - měl by jí být něco přes šálek. Pokud jí bude víc, přidejte trochu víc chia... více o Chia dezert s pomerančem
Tyčovým mixérem udělejte pyré z vody a manga. Vmíchejte chia semínka a kokosové mléko/jogurt. Nechte v lednici semínka nabobtnat a po chvíli... více o Chia dezert s mangem
Oloupejte pomeranče a zbavte je co největšího množství bílé slupky - můžete loupat nožem ;-). (Volitelné - vykrojte si pár segmentů na ozdobu). Zbytek... více o Chia dezert z červeného pomeranče
Tyčovým mixérem rozmixujte banány, mléko a med do hladka. Vmíchejte chia semínka a nechte tak hodinku v lednici stát. Dozdobte plátky banánu a mandlí.... více o Banánovo kokosové chia
Rozmixujte několik jahod v mléce s medem a vmíchejte chia semínka. Nechte odstát - mezitím si připravte želé. Jahody nakrájejte na drobnější kousky,... více o Jahodové chia s želé
V mixéru rozmixujte všechny ingredience kromě semínek. Ty vmíchejte až do hladké směsi a pořádně rozmíchejte. Nechte alespoň 20 minut odstát a... více o Arašídovo-banánové chia
Předehřejte troubu na 160 °C. Do mísy dejte ovesné vločky, mandle, vlašské ořechy, pekanové ořechy, kokosové hobliny, lněná semínka,chia semínka,... více o Granola s ořechy
Do malého hrnce nasypeme všechny sypké ingredience a promícháme. Zalijeme mlékem a za občasného míchání přivedeme k varu. Vaříme asi tak 3 minutky a... více o Jednoduchá ovesná kaše
Omyjeme cukety a pomocí speciálního struhadla nebo nožem je nakrájíme na proužky. Přelijeme horkou osolenou vodou a 3 minuty blanšírujeme. Slijeme je... více o Cuketový salát s balkánským sýrem
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme rozmačkaný česnek, sůl, častečně rozmrazený špenát a podusíme asi 5 minut. Necháme trochu vychladnout a přimícháme... více o Těstoviny se špenátem
V mléce rozšlehejte 3 žloutky, osolte, opepřete, vmíchejte tuhý sníh ze 3 bílků, přidejte mouku a nastrouhaný sýr. Těsto vlijte na plech vyložený... více o Zeleninová roláda
Řepu uvaříme v osolené vodě do měkka, po vychladnutí oloupeme a pokrájíme na tenké plátky, které klademe na talířky, přelijeme (pokapeme) dresinkem... více o Carpaccio z červené řepy
Uvařené brambory nakrájíme na kostičky, olivy i rajčata nakrájíme a přidáme brambory, nakrájenou cibulku, ochutíme kořením a přidáme lístky bazalky.... více o Bramborovo-olivový salát
Mrkev, jablka a pomeranč umixujeme (jablka i se slupkou), přidáme rozinky, ochutíme medem nebo cukrem a citronovou šťávou, přimícháme jogurt. Necháme... více o Mrkvový salát - vitaminová bomba
Sklenici rýže nasypeme do hrnce, přisypeme kari a sůl dle chuti, přilijeme vodu dle návodu na obalu rýže a vaříme podle uvedeného času doměkka za... více o Fazolková rýže - (nejen) příloha
Orestujeme si na pánvičce cibulku, nejemno nakrájený salámek a nasekaný česnek. Zalijeme kečupem, přidáme oregáno a sůl. Uvaříme si kuskus, který... více o Překvapení v tortile
Lilek omyjeme. Podélně rozřízneme po délce na dvě půlky. Lilek není třeba loupat, je to škoda, slupka má výbornou chuť a je křehká. Půlku ještě po... více o Dušený lilek s vajíčkem
Fazole smícháme se scezeným lečem, na nudličky nakrájeným salámem, hráškem, na kostky nakrájenou kapií, sekanou cibulí, feferonkou a na hrubě... více o Fazolový salát s lečem
Karotky, česnek a cibuli oloupejte. Karotku a cibuli nahrubo nastrouhejte, česnek najemno nasekejte. V pánvi rozehřejte olej a asi 5 minut na něm... více o Karotková pomazánka
Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu. Dáme okapat a vychladnout. Kuřecí prsíčka omyjeme, osušíme a ochutíme solí a pepřem. Na lžíci horkého oleje... více o Salát s kuřecími prsíčky a těstovinami
Quinoa (merlík čilský) se používá jako obilnina, přestože "čistokrevnou" obilninou v pravém slova smyslu není. Občas ji nazývají jako superpotravinu,... více o Quinoa - jako příloha nebo zavářka do polévek
Doporučuji kvůli bazalce NEDÁVAT do mixéru nebo kovového hmoždíře. Bazalka se nesnese s kovem a poté hořkne !! Ingredience rozmělněte v hmoždíři do... více o Pesto Rosso
Dužinu dýně nakrájíme na kostky, pórek na kolečka, rajčata na čtvrtky, celer nakrájíme nadrobno. Vše dáme do hrnce, zalijeme horkou vodou (400-500 ml)... více o Dýně zdravě i chutně
Cibuli nakrájíme a opražíme na oleji, přidáme houby, osolíme, přidáme pohanku, podlijeme vodou a dusíme do měkka. Necháme vychladnout, vmícháme vejce.... více o Zelné závitky s pohankou
Nejprve si nasbíráme květy divizny (cca 400 ks), které zalijeme litrem vroucí vody a necháme společně s na plátky pokrájeným omytým citronem zakryté... více o Med nebo sirup z květů divizny
Mrkev oloupeme a nastrouháme. Ve vodě (alespoň 3 dcl) rozpustíme vanilkový nebo skořicový cukr, přidáme citronovou šťávu,popřípadě ještě dosladíme ... více o Mrkvový salát s vanilkovým nebo skořicovým cukrem
Uvaříme těstoviny v osolené vodě. Rozpálíme pánev s olejem, přidáme drobně pokrájenou cibuli a česnek nakrájený na plátky. Necháme zesklovatět.... více o Těstoviny "co dům dal"
Sáčky s rýží uvaříme v osolené (špetka) vodě doměkka. Mezitím polovinu jahod pokrájíme na kousky a prosypeme cukrem. Sáčky s rýží vyjmeme a horkou... více o Sladká rýže s jahodami
Pokud máme domácí vývar, necháme ho prohřát. Pokud ne, vypomůžeme si vývarem z kostky. Kuskus si dáme do nějaké podlouhlé nádoby (ve vysoké míse se... více o Kuskus se zeleninou na kari
Půlený hrách pořádně propláchneme a namočíme si jej předem na několik hodin do studené vody. Pak ho v téže vodě dáme vařit. Nejdříve vaříme bez... více o Holandská hrachová kaše
Cibuli rozkrájíme najemno a zpěníme na 80 g rozpuštěného jedničkového másla. Po chvíli přidáme na kostky nakrájené kedlubny a spolu s cibulkou za... více o Kedlubnová polévka V.
Přes noc si namočíme cizrnu, asi hrst na porci. Pak ji uvaříme v nové vodě se solí. Je to asi za 30 minut. Na pánvi osmažíme trochu špeku na kostičky ... více o Cizrnová omáčka
Cukety omyjeme, odkrojíme konce a nakrájíme na tenká kolečka. V pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje, přidáme oloupaný celý česnek, kolečka cukety a na... více o Studené rizoto s cuketou, sýrem a vůní máty
Množství záleží na počtu strávníků: Papriky podélně rozkrojíme, zbavíme semínek, potřeme olivovým olejem (i uvnitř) a naplníme pokrájenou mozzarellou,... více o Papriky s mozzarellou, rajčaty a česnekem
Krajíčky veky potřeme olejem. Nakrájíme na 1 cm čtverečky - rozložíme na pečící plech a pečeme při teplotě 180 °C asi 15 minut do zlatova. Necháme... více o Caesar salát s krutony
Omytá pevná zralá rajčata pokrájíme a dáme do mísy. Použít můžeme různé druhy a barvy (cherry, hruštičky, soudkové...). Přidáme drobně nasekaný česnek... více o Rajský salát (nejen) s mozzarellou
Kapustové listy blanšírujte ve vařící osolené vodě asi 2 až 3 minuty. Poté je vyjměte, zchlaďte ve studené vodě a nechte okapat. Bylinky najemno... více o Vegetariánská roláda se špaldou, fetou a brusinkami
Den předem zvlášť namočíme cizrnu i čočku. (Není to nutné, ale urychlí se tak čas vaření luštěnin). Do hrnce dáme 2 kostky zeleninového bujónu, 2... více o Řecká vegetariánská moussaka po australsku