Mleté maso, většinou jehněčí má původ v Turecku. Z kebabu se proměnilo do podoby malých šišek, které se zabydlely i na českých talířích.
U nás se připravuje i z hovězího masa a tradičně se podává s hořčicí a bramborem, posypané cibulovými kroužky. Možností a receptů je ale samozřejmě mnohem více. Liší se nejen v použitých ingrediencích, ale také ve způsobu přípravy. Recepty uvádí možnosti smažení i pečení v troubě.
Do mletého masa přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, prolisovaný česnek, papriku, chilli, celé vajíčko, opepříme, osolíme a vše hodně důkladně... více o Čevabčiči
Maso promícháme s jemně krájenou cibulí, ve vodě nebo v mléce namočenou a vymačkanou vekou, vejcem, solí a petrželkou. Sýr překrojíme na dva hranolky.... více o Čevabčiči plněné sýrem pro děti
Tofu rozmačkáme vidličkou, postupně přidáme ovesné vločky, kukuřičné lupínky, najemno nastrouhaný celer, nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný... více o Čevabčiči z tofu
Dejte všechny přísady do velkého mísy a hnětete dobře maso a koření dohromady. Dejte chladit na 2 hodiny do ledničky a pak vyjměte a promíchejte dobře... více o Čevabčiči na Chorvatský způsob
Mleté maso smícháme s nakrájenou cibulí, česnekem, kořením a solí, vejcem a vytvoříme válečky, které namáčíme v těstíčku a smažíme na rozpáleném oleji... více o Čevabčiči v těstíčku
Maso umeleme se žemlí, okořeníme pepřem a paprikou, přidáme drobně nakrájenou cibuli. Vše promícháme a utvoříme válečky, které pečeme zvolna na sádle,... více o Čevapčiči s cibulkou
Brambory oloupejte a uvařte doměkka. Vinnou klobásu stočte do šneků po 100 gramech, propíchněte skrze špejlí tak, aby zůstala pohromadě. Obalte v... více o Vinná klobása v těstíčku
Vinnou klobásu smotáme do menších šneků, které zajistíme párátky, nebo ji pokrájíme na cca 10-ti centimetrové dílky. Pak obalíme v hladké mouce. Vejce... více o Vinná klobása v těstíčku z podmáslí
Maso pečlivě propracujte s jemně nakrájenou cibulí, prolisovaným česnekem, kořením, vejcem a sodovkou. Osolte a opepřete. Ze směsi vytvořte válečky o... více o Čevapčiči
Mleté maso dejte do mísy, přidejte utřený česnek, mletou papriku, vejce, sodu a rukou dobře promíchejte. Teď začněte přilévat vychlazenou perlivou... více o Čevapi s ajvarem
Mleté maso zalijeme asi 100 ml mléka a necháme půl hodiny stát. Poté smícháme maso s vejcem, pokrájenou cibulí, kořením a přidáme asi lžíci strouhanky... více o Hříchy sedláka Míchy
Namočený a vymačkaný rohlík smícháme s masem, jemně nasekanou cibulí a 2 vejci. Ochutíme solí, pepřem a paprikou. Těsto rozválíme asi půl cm vysoké a... více o Šátečky z listového těsta
Cibuli, česnek a 10 dkg anglické slaniny pokrájíme najemno. Točeňák nastrouháme. Všechno promícháme s mletým masem, přidáme vejce, strouhanku a... více o Pánská bábovka
Kapustové listy spaříme asi 3 minuty v horké vodě a jemně naklepeme. Mleté maso a naškrábaná játra smícháme s vejcem a najemno nakrájenou cibulí.... více o Kapustové závitky
Na oleji osmažíme cibuli dosklovata, přidáme mleté maso a za stálého míchání ho necháme osmažit dozlatova. Přidáme protlak s paprikou pokrájenou na... více o Mletá směs s patizony (kedlubnou)
1. Brambory oloupejte, nakrájejte a vařte v osolené vodě doměkka. Rozšlehejte vajíčko s cream cheese (nebo zakysankou), lehce osolte a dejte zatím... více o Mini Shepherd´s Pies
Z mletého masa, drobně pokrájených česnekových výhonků, česneku, cibule, vejce, mléka, soli, pepře a strouhanky vymícháme hladkou hmotu, ze které... více o Karbanátky nebo sekaná s česnekovými výhonky
Cibuli oloupeme a nahrubo posekáme. Toastový chléb namočíme ve vodě. Mleté maso, cibuli, hořčici, vymačkaný chléb a vejce důkladně prohněteme. Dobře... více o Sekaná se sýrovou kůrčičkou
Z mletého masa, strouhanky, vejce, cibule... a koření si řádně promícháme směs, ze které vytvoříme šišku, kterou dáme předpéct do vymazaného pekáčku... více o Pečená sekaná v zelenině
Dvě vejce uvaříme natvrdo. Žemli namočíme do studené vody. Oloupeme cibule a nasekáme je na drobné kostičky. Uhněteme mleté maso, cibuli, žemli a... více o Sekaná pečeně plněná vejci
Oloupeme cibuli s česnekem a obojí pokrájíme. Opereme bylinky a jemně je osušíme. Otrháme lístky petrželky a z jednoho svazku bazalky a jemně je... více o Masový nákyp po španělsku s rajčaty s sýrem
Mleté maso dáme do mísy, zalijeme smetanou ke šlehání a dobře propracujeme. Osolíme, opepříme, dochutíme muškátovým květem, přidáme hrubě strouhaný... více o Holandské řízky - smetanové
Rýži podusíme do poloměkka a necháme vychladnout. Potom ji smícháme s mletým masem, vejci, osolíme, opepříme. Zelné listy krátce (asi 3 min.) povaříme... více o Plněné zelí
Na sádle osmahneme mleté maso, osolíme, opepříme, přidáme rozmačkaný česnek, trošku oregána, rajský protlak a trochu kečupu. Vznikne nám směs - chutí... více o Lasagne á la kamarádka Terka
Mleté maso smícháme s nastrouhaným česnekem a zázvorem, vejcem, jemně pokrájenou cibulí a slaninou, vývarem, pepřem a solí (nebo sojovou omáčkou).... více o Karbanátky / sekaná se zázvorem a slaninou
Uvařenou rýži v osolené vodě nasypeme do vymazané zapékací mísy máslem. Na rýži poklademe orestovanou zeleninu, kterou jsme na závěr restování... více o Kari kuličky na lilku a rýži
Je vhodné, abyste při vaření omáčky použili nádobu, kterou budete moct dát do trouby. Na omáčku si rozehřejte lžíci olivového oleje a osmažte na něm 1... více o Spaghetti con polpettini
Z mletého masa, vejce, koření na mletá masa a soli si promícháme směs,ze které tvoříme mokrou rukou malé kuličky. Na dno zapékací misky si dáme... více o Mleté maso na žampionech
Maso smícháme se všemi ingrediencemi. Tvoříme koule o průměru 6-7 cm. Vložíme do pekáče, který jsme vyložili pečícím papírem. Podlijeme bílým vínem na... více o Masové koule II.
Celý květák uvaříme ve slané vodě do poloměkka. Necháme odkapat. Maso smícháme s vejcem, namočenou a vymačkanou žemlí nebo rohlíkem, osolíme, opepříme... více o Plněný zapékaný květák
Na trošce tuku podusíme houby s kmínem a solí. Smícháme mleté maso s vejcem, trochou strouhanky, přidáme podušené vychladlé houby, můžeme dochutit... více o Houbové karbanátky s mletým masem
Mleté maso si ochutíme solí, pepřem, majoránkou a česnekem dle chuti (jako na sekanou), přidáme vejce a na zahuštění trošku strouhanky (asi 3lžíce),... více o Mletá roláda s hermelínem
Mleté maso dáme do mísy, osolíme, přidáme vejce, cibuli, česnek, mlékem navlhčené nastrouhané rohlíky, koření a bylinky dle chuti a vlastních... více o Pečená sekaná na houbách
Syrové brambory nakrájíme do pečící mísy. Z mletého masa vytvarujeme masové kuličky, které ochutíme dle vlastního vkusu česnekem, majoránkou, jemně... více o Mleté maso zapečené s bramborem, těstovinou
Mleté vepřové maso dáme do mísy a zalijeme cca 100 ml studené vody. Poté řádně promícháme, aby se nám maso s vodou dobře spojilo. Přidáme nastrouhaný... více o Holandský řízek - sekaný vepřový řízek se sýrem
Z jablek odkrojíme horní část a vykrojíme jaderník. Potom jablka vydlabeme. Vnitřek potřeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme. Do mletého masa... více o Jablka plněná mletým masem
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme společně s drobně pokrájeným špekem na oleji dosklovata. Pak přidáme mleé maso, které smažíme a mícháme až do... více o Dušené mleté maso se žampióny
Na jemně pokrájeném špeku či oleji osmažíme drobně pokrájenou cibuli. Přidáme mleté maso, které během smažení od sebe oddělíme vařečkou nebo... více o Fazolová směs s mletým masem
Postup: z mletého masa se udělá klasická sekaná. Z ní se vezme kousek a vytvaruje se plátek jako na klasický ptáček. Ten se potře hořčicí a pak se... více o Sekaný španělák
Mleté maso (vepřový a hovězí mix) dáme do mísy, kde ho ochutíme solí, pepřem mletou sladkou paprikou (nejlépe maďarskou) a jemně pokrájenou cibulí.... více o Čevapčiči po našem