Recept na nakládaná a sušená rajčata – postup přípravy, suroviny a více variant receptu
Nakládaná rajčata se připravují dvěma způsoby. Tím prvním, je nakládání rajčat do láku, většinou syrová, ve slupce i bez ní. Druhou možností je nakládat rajčata do oleje, což se často dělá s rajčaty sušenými nebo pečenými.
V oblibě je nakládat rajčata s česnekem, který se k nim výborně hodí. Často je ale také doplňují bylinky nebo kapary. Recepty najdete také na samotné sušení rajčat, které se dělá v troubě nebo ideálně na slunci. Takto upravená rajčata se často používají do salátů, pro výrobu rajčatového pesta nebo do těstovin
Rajčata nakrájíme na 1,5 cm hrubé plátky a usušíme v sušičce nebo v troubě. Potom je poskládáme do malých lahviček tak, že dáme 2 cm vrstvu rajčat, na...
více o Sušená rajčata v oleji
Do mísy nalejeme vodu a ocet, přidáme rajčata a necháme 2 hodiny odstát. Osušíme a dáme do sterilizovaných sklenic společně s bylinkami, česnekem a...
více o Italská nakládaná sušená rajčata
Menší rajčata rozpůlíme, větší rozčtvrtíme, odstraníme tvrdou část u stopky a vydlabeme měkkou dužinu se semínky. Takto připravená rajčata naskládáme...
více o Sušená rajčata
Množství surovin záleží na každém z nás a zrovna tak i to, jestli se rozhodneme udělat nakládaný česnek sladkokyselý nebo slaný. Já steriluji vždy v...
více o Nakládaný česnek - sterilovaný
Nakládané perličkové cibulky vložte do vyšší nádoby přilijte trochu láku. Ve vodní lázni nebo na pařáčku spařte na měsíčky pokrájenou šalotku a...
více o Hry s cibulkami
Rajčata spaříme, oloupeme a přepůlíme nebo krátce pod poklicí podusíme a následně propasírujeme na pyré. Vložíme do většího hrnce.
K rajčatům...
více o Zelenina pod maso, do masových směsí...
Oloupané vařené brambory rozšťoucháme nebo nastrouháme. Očištěnou dýni a česnek nastrouháme k bramborám, přidáme grilovací koření, mouku a vejce,...
více o Bramborovo-dýňové placičky
Na malém množství tuku osmažíme pokrájenou cibuli a slaninu. Pak přidáme osmažit pokrájené, osolené a opepřené maso s nasekaným česnekem dozlatova. Po...
více o Guláš s kapustičkami
Omytý a očištěný chřest nakrájejte šikmo na kousky. Důkladně propláchnutý špenát osušte a rozdělte na lístky, větší natrhejte. Oloupaný zázvor...
více o Rigatoni s chřestem
Brambory nakrájíme podélně na čtvrtky, lilek a cuketu na kousky zhruba 2x2 cm, rajčátka na osminky, cibule na půlměsíčky, papriku na proužky. Dáme na...
více o Babiččin gjuvec na pátek
Uvařený květák nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme nakrájenou cibuli, vejce, trochu mléka, mouku a strouhanku- okořeníme. Ze směsi lžící nabíráme...
více o Květákové placičky
Z kuřecího masa odstraníme kůži, osolíme ho, opepříme a osmažíme na másle zesklovatělé cibuli. Pak přidáme nasekaný česnek, pokrájený špenát,...
více o Špenátové kuře (králík)
Filety osolíme, zaprášíme paprikou (lze i pálivou) a obalíme v mouce. Takto připravené filety osmažíme na trošce rozpáleného oleje ze všech stran, po...
více o Filety (nejen) se zeleninou
Oloupané brambory uvaříme do poloměkka a spolu s oloupaným avokádem nakrájíme na plátky, obojí vložíme (na pečícím papíře) na cca 6 minut do rozehřáté...
více o Ředkvičkové suflé s bramborem
Na rybičkovou chuťovku střídavě napichujte na párátko feferonku, stočenou sardelku, cibulku, kousek nakládané rybičky a nakonec vypeckovanou zelenou...
více o Olivové chuťovky
Žampiony pokrájíme podle toho, jak je máme velké: na půlky, čtvrtky nebo měsíčky.
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na oleji nebo jemně pokrájené...
více o Jednoduchá žampionová směs
Mleté maso dáme do mísy, přidáme nastrouhaný patizon a česnek, vejce, osolíme, okořeníme a dobře promícháme. Přisypeme strouhanku, opět dobře...
více o Karbanátky nebo sekaná s patizonem
Cibulku nakrájíme najemno a necháme zesklovatět na másle. Po té přídáme na plátky nakrájené očištěné žampiony a na kostičky nakrájenou papriku....
více o Zapečené těstoviny s brokolicí
Na oleji krátce osmažíme nakrájenou papriku a nahrubo nastrouhanou mrkev, přidáme na plátky nakrájené žampióny, podlejeme trochou vody a dusíme. Po...
více o Bambusové výhonky s tofu
Na oleji zpěníme jemně nasekanou cibuli, přidáme na proužky nakrájenou kapustu, osolíme, mírně podlijeme vodou a dusíme doměkka. Hotovou zaprášíme...
více o Dušená kapusta
Na sádle si osmažíme dosklovata cibuli, přidáme dozlatova osmažit pokrájené špekáčky. Pak necháme u špekáčků zpěnit nastrouhaný česnek s paprikou a...
více o Bramborovo-dýňový buřtguláš
Prsa si pokrájíme na kostky, mrkev na kolečka, cibuli najemno.
Na rozpuštěném másle necháme zesklovatět cibuli, na ní orestujeme osolené a opepřené...
více o Prsa v mrkvi
Maso pokrájíme na kousky (nudličky, kostky), osolíme, okořeníme chilli a oreganem, zakápneme lžící oleje, promícháme a necháme alespoň hodinku v misce...
více o Barevná minutka - trikolora
Na trošce oleje necháme osmažit pokrájenou cibuli a špek. Pak přidáme na kostky pokrájené (nebo plátky), osolené, opepřené a moukou zaprášené maso,...
více o Hovězí na mrkvi s rozmarýnem
Brokolici krátce povaříme (nejlépe v páře). Brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a uvaříme do poloměkka.
Obojí vložíme do máslem vymazané zapékací...
více o Zapečená brokolice se žampiony
Cuketu omyjte a nastrouhejte nahrubo - vymačkejte z ní co nejvíc vody. Přidejte kukuřici, nasekanou jarní cibulku a chilli papričku (popřípadě slaninu...
více o Cuketové karbanátky s kukuřicí
Kuřecí maso si pokrájíme na nudličky a jemně osolíme. Oloupanou mrkev pokrájíme na plátky nebo slabé nudličky.
Z vejce, kari a solamylu si umícháme...
více o Masovo-mrkvové nudličky
Na trošce rozpáleného oleje, v pánvi se širokým dnem, osmažíme zprudka cuketu dozlatova. Když je cuketa osmažená, vmícháme nasekaný česnek, osolíme a...
více o Cuketové nudle
Filety okořeníme, osolíme a jemně zaprášíme moukou. Na pánvi s trochou rozpáleného oleje osmažíme filet z jedné strany dozlatova, pak otočíme a...
více o Filety po italsku
Uvařené špagety (nebo jiné těstoviny) dáme do větší mísy, přidáme pokrájená rajčata, ochutíme tymiánem.
Na pánvi s troškou oleje osmažíme dosklovata...
více o Těstoviny se žampiony ala pizza
Do olejem nebo máslem vymazané zapékací mísy (pekáčku) nasypeme pokrájenou očištěnou dýni, pokrájenou uzeninu a bylinky dle chuti. Vše promícháme a...
více o Bylinková dýně s balkánským sýrem
Na oleji osmažíme cibuli dosklovata, přidáme mleté maso a za stálého míchání ho necháme osmažit dozlatova. Přidáme protlak s paprikou pokrájenou na...
více o Mletá směs s patizony (kedlubnou)
Množství záleží na počtu strávníků.
Maso pokrájíme na kostky, dýni na plátky asi půl centimetru silné, které pak pokrájíme na přibližně stejně velké...
více o Dýňové kari špízy