• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Články
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
  • Zapomenuté heslo Založit nový účet
  • Recepty.cz - logo
    Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
    Vložit recept
    Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Kuchaři
    • Recepty.cz
    • Omáčky & guláše

    Recepty na omáčky a také guláše – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

    Recepty na omáčky a také guláše – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

    Omáčky jsou nedílnou součástí české kuchyně. Zatímco české omáčky jsou spíše hutné a smetanové, v zahraničí se více setkáváme se zeleninovými variantami. Typicky nejoblíbenější českou omáčkou je svíčková, podávaná s hovězím masem, knedlíky a brusinkami.

    Omáčky lze také rozdělit podle jejich vhodnosti k přílohám. Speciálně se chystají omáčky k rýži, k těstovinám nebo ke knedlíkům. Někdo zohledňuje omáčky podle druhu masa. Mezi omáčky však lze řadit i jednoduché recepty na pesta, které se využívají jako ochucovací surovina.

    Mezi atypické omáčky, které neslouží jako doplnění pokrmu ale stojí někdy i samostatně, patří guláše. Gulášů existují stovky druhů, základem bývá vždy cibule a červená paprika. Ostatní suroviny se ale mohou úplně lišit. Masové, bramborové, houbové nebo třeba buřtguláše jsou hlavním chodem, který se podává s různými typy příloh.

    Svíčková Sýrová Boloňská Guláš Pesta Rajská a rajčatová Houbová Koprová Smetanová UHO univerzální hnědá omáčka
    60 minut
    Voňavé vepřové plátky se žampiony

    Voňavé vepřové plátky se žampiony

    Plátky vepřového masa dle vlastního výběru po stranách nakrojíme, opepříme a jen mírně osolíme. Na pokrájené cibuli osmažené dosklovata na trošce... více o Voňavé vepřové plátky se žampiony

    30 minut
    Sugo z rajčat

    Sugo z rajčat

    Rozpalte olej v hrnci, přidejte cibuli s česnekem a restujte asi 5 minut. Přidejte drcená rajčata, bazalku a osolte dle vaší chuti. Zakryjte a poduste... více o Sugo z rajčat

    15 minut
    Vindaloo pasta

    Vindaloo pasta

    Česnek oloupejte, zázvor dobře umyjte. Všechny suroviny utřete dohladka v hmoždíři nebo v mixéru. Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.... více o Vindaloo pasta

    210 minut
    Svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem

    Svíčková na smetaně s karlovarským…

    Špek nakrájejte na špalíčky 1 x 1 cm, dlouhé zhruba 10 cm. Aby snáz pronikly do masa, můžete je předem dát na hodinu do mrazáku. Z masa odřežte... více o Svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem

    50 minut
    Zelné kofty v masala omáčce

    Zelné kofty v masala omáčce

    Kofty uděláme tak, že na jemno nakrájené zelí smícháme v míse se všemi ingrediencemi (s výjimkou mouky a sody). Necháme cca 30 minut odpočívat, zelí... více o Zelné kofty v masala omáčce

    230 minut
    Ajvar

    Ajvar

    Troubu rozehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem. Rozprostřete na něm papriky a lilky a asi 30 minut pečte. Papriky přesuňte do mísy,... více o Ajvar

    10 minut
    Koprové pesto (různé použití)

    Koprové pesto (různé použití)

    Postup je velmi jednoduchý: očištěný kopr rozmixujeme tyčovým mixerem společně se solí a olejem na jemné pesto. Pesto si každý dochutí dle vlastní... více o Koprové pesto (různé použití)

    125 minut
    Zabijačkový guláš

    Zabijačkový guláš

    Krkovičku vykostěte a nakrájejte asi na 2cm kostky. Stejně pokrájejte i lalok a vnitřnosti. Na sádle dozlatova osmažte drobně nakrájenou cibuli,... více o Zabijačkový guláš

    30 minut
    Cuketová směs s rajčaty

    Cuketová směs s rajčaty

    Drobně pokrájenou cibuli osmažíme dosklovata na trošce oleje. přidáme osmažit i pokrájenou uzeninu dle chuti. Po osmažení vmícháme mladou neloupanou... více o Cuketová směs s rajčaty

    30 minut
    Koprovka z Valašska

    Koprovka z Valašska

    Důležité je vytáhnout si mléko a smetany cca hodinku předem, aby měly pokojovou teplotu, než začneme vařit. V hrnci na mírném plameni smícháme odhadem... více o Koprovka z Valašska

    40 minut
    Houbovo - zeleninová omáčka

    Houbovo - zeleninová omáčka

    Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na másle s olejem a kořením lehce dozlatova. Kdo chce, může dát koření do čajítka nebo kousku gázy, případně použít... více o Houbovo - zeleninová omáčka

    30 minut
    Houbová omáčka s koprem a zakysanou smetanou

    Houbová omáčka s koprem a zakysanou…

    Na rozpuštěném másle osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme na plátky nebo kostičky pokrájené očištěné lesní houby (hříbky, klouzky...)... více o Houbová omáčka s koprem a zakysanou smetanou

    60 minut
    Sójové výpečky

    Sójové výpečky

    Chystáme den předem: Sójové kostky zalijeme horkou vodou a necháme odstát. Tím z části zbavíme maso sójové a moučné chuti. Vodu vylijeme, napustíme... více o Sójové výpečky

    60 minut
    Veganské plněné papriky s rajskou omáčkou

    Veganské plněné papriky s rajskou…

    Chystáme den předem: Granulát zalijeme horkou vodou a necháme odstát. Tím z části zbavíme maso sójové a moučné chuti. Vodu vylijeme, napustíme novou a... více o Veganské plněné papriky s rajskou omáčkou

    90 minut
    Veganská svíčková s robi plátkem

    Veganská svíčková s robi plátkem

    Všechnu zeleninu z popisku nakrájíme a vysypeme na plech vymazaný olejem. Necháme péct v troubě, podléváme vodou, přidáme zeleninový bujón a koření.... více o Veganská svíčková s robi plátkem

    20 minut
    Veganské nudličky z pánve

    Veganské nudličky z pánve

    Chystáme den předem: Sójové nudličky zalijeme horkou vodou a necháme odstát. Tím z části zbavíme maso sójové a moučné chuti. Vodu vylijeme, napustíme... více o Veganské nudličky z pánve

    30 minut
    Pečený seitan

    Pečený seitan

    Koupený seitan vyndáme ze sáčku, a naložíme do směsi oleje, koření. Přidáme na proužky pokrájenou cibuli. Necháme naložené 24 hodin v lednici. Druhý... více o Pečený seitan

    30 minut
    Zeleninová pánev s Tofu a rýží

    Zeleninová pánev s Tofu a rýží

    Na první pánvi si rozpálíme olej na střední teplotu a přidáme na středně velké kousky nakrájené tofu, pánev by měla být větší aby každý kousek tofu... více o Zeleninová pánev s Tofu a rýží

    30 minut
    Křenová omáčka se zakysanou smetanou

    Křenová omáčka se zakysanou smetanou

    Plátky masa po stranách nakrojíme, aby se nám při tepelné úpravě nekroutily. Osolíme, opepříme, naklepávat není nutné! Plátky vložíme do pánve s... více o Křenová omáčka se zakysanou smetanou

    Butter chicken (máslové kuře) s flat roti (indickým chlebem)

    Butter chicken (máslové kuře) s flat…

    Kuřecí řízky očistíme a nakrájíme na kousky velké cca 2 cm. Do větší misky vložíme jogurt, prolisujeme dva stroužky česneku, přidáme nadrobno... více o Butter chicken (máslové kuře) s flat roti (indickým chlebem)

    15 minut
    Rajčatová salsa

    Rajčatová salsa

    Rajčata rozkrojte a vydlabejte semínka. Dužninu pokrájejte na malé kostičky. Okurku oloupejte, podélně rozkrojte a lžičkou vykrojte semínka. Zbytek... více o Rajčatová salsa

    45 minut
    Koprovka s vejcem

    Koprovka s vejcem

    Brambory očistěte a uvařte v osolené vodě doměkka. Vejce uvařte natvrdo a po vychlazení oloupejte. V hrnci rozehřejte máslo, přisypte mouku a na... více o Koprovka s vejcem

    120 minut
    T.G.I. Friday’s BBQ Omáčka

    T.G.I. Friday’s BBQ Omáčka

    Předehřejte troubu na 165 ° C. Po upečení česneku smíchejte hnědý cukr, ananasovou šťávu, vodu, teriyaki omáčku a sójovou omáčku společně v kastrolu a... více o T.G.I. Friday’s BBQ Omáčka

    30 minut
    Smetanová omáčka s mletým masem a Hermelínem

    Smetanová omáčka s mletým masem a…

    Na trošce oleje osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata. Přidáme mleté maso a dále smažíme do jeho rozdrobení a zatažení. Ke konci smažení... více o Smetanová omáčka s mletým masem a Hermelínem

    30 minut
    Dýňové karí se špenátem a čočkou

    Dýňové karí se špenátem a čočkou

    Dýni oloupejte, rozkrojte a vydlabejte semínka. Dužninu nakrájejte na malé kostičky. Na pánvi rozehřejte lžíci oleje a dýni opékejte do změknutí, asi... více o Dýňové karí se špenátem a čočkou

    30 minut
    Rychlá houbová omáčka

    Rychlá houbová omáčka

    Houby pokrájíme, krátce spaříme ve vroucí vodě, necháme okapat. Pokud nejsou houby čerstvé, použijeme mražené. Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na... více o Rychlá houbová omáčka

    30 minut
    Smetanová cibulová omáčka s bramborovými šiškami

    Smetanová cibulová omáčka s…

    Pokrájenou cibuli osmažíme na másle s troškou oleje lehce dozlatova. Před koncem smažení přidáme mírně zkaramelizovat cca lžíci cukru. Přisypeme mouku... více o Smetanová cibulová omáčka s bramborovými šiškami

    45 minut
    Kuře na paprice

    Kuře na paprice

    Kuře naporcujte na 4 části a ze všech stran je osolte. V silnostěnném kastrolu rozehřejte olej a porce kuřete na něm ze všech stran orestujte... více o Kuře na paprice

    30 minut
    Smetanové žampiony s medvědím česnekem

    Smetanové žampiony s medvědím česnekem

    Drobně pokrájenou cibuli osmažíme dosklovata na jemně pokrájeném špeku. Přihodíme na klínky pokrájené očištěné žampiony a smažíme do povadnutí.... více o Smetanové žampiony s medvědím česnekem

    30 minut
    Pravá boloňská omáčka

    Pravá boloňská omáčka

    Do velkého hrnce umístěného na mírném ohni dejte máslo a olivový olej a míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Přidejte na malé stejnoměrné kostičky... více o Pravá boloňská omáčka

    30 minut
    Rychlé karí s květákem a batáty

    Rychlé karí s květákem a batáty

    Květák rozeberte na růžičky, podle potřeby je ještě pokrájejte. Batáty oloupejte a nakrájejte na kousky velikosti sousta. Hrášek dejte do cedníku a... více o Rychlé karí s květákem a batáty

    30 minut
    Růžičková kapusta v kokosové omáčce

    Růžičková kapusta v kokosové omáčce

    Růžičkovou kapustu očistěte, menší nechte v kuse, větší rozřízněte napůl. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. V hluboké pánvi rozpalte olej a nechte... více o Růžičková kapusta v kokosové omáčce

    35 minut
    Indické zeleninové karí

    Indické zeleninové karí

    Cibuli pokrájejte nadrobno, česnek nasekejte, zázvor nastrouhejte, brambory oloupejte a pokrájejte na kostky velikosti sousta, květák rozeberte na... více o Indické zeleninové karí

    150 minut
    Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry

    Staročeská svíčková od babičky,…

    Oloupat cibuli, mrkev, kořen celeru (množství je cca stejné tj. podle velikosti cca stejně mrkve, cibule a kořenu celeru) poté vše nastrouhat na... více o Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry

    20 minut
    Smetanová omáčka z lišek k minutkovým masům

    Smetanová omáčka z lišek k minutkovým…

    Jarní cibulku nakrájejte na drobno, stejně tak čtvrt česneku. Cibulku osmažte na másle, přidejte bylinky, po chvíli i česnek a proprané lišky, osolte.... více o Smetanová omáčka z lišek k minutkovým masům

    30 minut
    Buřtguláš

    Buřtguláš

    V hrnci rozehřejte sádlo. Nakrájejte jeden celý pórek a vložte do hrnce a nechte opékat. Nakrájejte všechny špekáčky na menší kostičky a vložte do... více o Buřtguláš

    30 minut
    Koprová omáčka

    Koprová omáčka

    Nejprve vytvořte koprové pyré. Olivový olej ohřejte v kastrolu na 80 – 90 °C a nalijte do menší nádoby. Přidejte otrhaný kopr a ponorným šlehačem... více o Koprová omáčka

    10 minut
    Holandská omáčka

    Holandská omáčka

    Budete potřebovat tolik lžic vody, kolik máte žloutků – v tomto případě tedy dvě. Recept se dělá nad vodní lázní. Voda v hrnci by se měla držet těsně... více o Holandská omáčka

    150 minut
    Omáčka ke svatomartinské huse

    Omáčka ke svatomartinské huse

    Skelet z drůbeže vložte do pekáče a ten vložte do trouby na 220 stupňů po dobu 30 minut. Pro lepší chuť přidejte bylinky a kořenovou zeleninu, kterou... více o Omáčka ke svatomartinské huse

    5 minut
    Pažitková omáčka

    Pažitková omáčka

    Toastový chleba nechte nasáknout v mléce, poté ho natrhejte do mixéru, přidejte žloutek a rozmixujte. Přidejte termizovaný sýr, majonézu, ocet,... více o Pažitková omáčka

    Demi glace

    Demi glace

    Předehřejte troubu na teplotu 230 ° C. Vložte hovězí kosti do pekáče a pečte v troubě asi 75 minut, dokud nebudou zcela upečené a dozlatova. Mezitím... více o Demi glace

    45 minut
    Segedínský guláš z chytrého hrnce

    Segedínský guláš z chytrého hrnce

    Rozpusťte sádlo, přidejte cibuli a restujte dozlatova. Přidejte maso nakrájené na větší kostky, orestujte z obou stran, přidejte kmín, nové koření,... více o Segedínský guláš z chytrého hrnce

    40 minut
    Ratatouille IV.

    Ratatouille IV.

    Lilek pokrájejte na kolečka a ty pak na kousky velikosti sousta. Dejte do většího cedníku, důkladně osolte a nechte alespoň 20 minut vypotit. Rajčata... více o Ratatouille IV.

    • Předchozí stránka
    • 1
    • ...
    • 13
    • 14
    • 15

    Doporučujeme

    50 minut
    Kulajda

    Kulajda

    120 minut
    Galetka s batáty a kozím sýrem

    Galetka s batáty a kozím sýrem

    30 minut
    Flank steak s hráškem a fazolkami

    Flank steak s hráškem a fazolkami

    Poslední sledované recepty

    33
    Hornický guláš
    Hornický guláš
    33
    Tempura z časopisu F.O.O.D
    Tempura z časopisu F.O.O…
    27
    Nakládaný sýr (balkánský / feta)
    Nakládaný sýr (balkánský…
    27
    Nivové kremrole
    Nivové kremrole
    24
    Karlovarský knedlík
    Karlovarský knedlík

    Zajímavé články

    Zimní saláty: Známe 7 nejlepších, které zaručeně zasytí!
    Zimní saláty: Známe 7 nejlepších, které zaručeně…
    Slané palačinky, s nutellou i palačinkový dort: Galerie 50 nejkrásnějších
    Slané palačinky, s nutellou i palačinkový dort:…
    Pajfalský knedlík podle Jana Punčocháře: Vynikající přílohu proslavil film Slavnosti sněženek
    Pajfalský knedlík podle Jana Punčocháře:…
    Zeleninové karbanátky vás mile překvapí! Zkuste kapustové s domácí kaší
    Zeleninové karbanátky vás mile překvapí! Zkuste…
    Domácí mandlové mléko: Chutnější, levnější a bez zbytečných éček
    Domácí mandlové mléko: Chutnější, levnější a bez…

    Sledujte nás

    AHA.cz Strach o Jágra: Co se děje?

    Strach o Jágra: Co se děje?

    AHA.cz Diváci v úleku ze Šípa! Tohle prostě není ON?!

    Diváci v úleku ze Šípa! Tohle prostě není ON?!

    AHA.cz Deník Aha! 16.1.2021

    Deník Aha! 16.1.2021

    Dáma.cz Nejlepší vánoční recepty na originální cukroví. Zkusíte třeba pomerančové pusinky?

    Nejlepší vánoční recepty na originální cukroví. Zkusíte třeba pomerančové pusinky?

    Dáma.cz Jak se v zimě starat o vlasy, aby se vám nemastily, nelámaly ani neelektrizovaly?

    Jak se v zimě starat o vlasy, aby se vám nemastily, nelámaly ani neelektrizovaly?

    Ženy.cz Nenáviděné i zbožňované boty se vrací! Jaký se nosí tvar?

    Nenáviděné i zbožňované boty se vrací! Jaký se nosí tvar?

    Maminka.cz Dětství před rokem 1989. Pamatujete tyhle stavebnice, panenky a autíčka na ovládání?

    Dětství před rokem 1989. Pamatujete tyhle stavebnice, panenky a autíčka na ovládání?

    Reflex.cz Nejvzácnější sečná zbraň v Česku: Japonský císařský meč má hodnotu několika milionů. Jak se sem dostal?

    Nejvzácnější sečná zbraň v Česku: Japonský císařský meč má hodnotu několika milionů. Jak se sem dostal?

    E15.cz OBRAZEM: Registraci k očkování provázejí technické problémy i sžíravé koláže na sociálních sítích

    OBRAZEM: Registraci k očkování provázejí technické problémy i sžíravé koláže na sociálních sítích

    Abecedazahrady Kvetoucí pokojovky: Velká fotogalerie těch nejkrásnějších

    Kvetoucí pokojovky: Velká fotogalerie těch nejkrásnějších

    • Recepty.cz
    • Omáčky & guláše
     
    • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
    • Autorská práva k publikovaným materiálům
    • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
    • Informace o zpracování osobních údajů
    • Cookies
    • Nastavení soukromí