Maso je základní gastronomickou surovinou. Jeho konzumace je však předmětem noha teorií i sporů. Jeho vliv na zdraví je prokázán kladný i záporný. Kromě zdravotních hledisek, někteří upozorňují na nemožnost dlouhodobé konzumace masa v současném množství, zejména vepřového, hovězího a kuřecího a propagují změny stravovacích návyků třeba větší konzumací hmyzu.
Někteří také maso úplně jíst odmítají. Vegetariáni jsou dvojího typu. Jedni maso nejedí ze zdravotních důvodů. Druzí je nejedí z principu, ať už je to nesouhlas s velkochovy nebo zkrátka problém s konzumací zvířat.
Neexistuje oblíbenější a přitom rozporuplnější potravina. Z gastronomického hlediska je maso však nezastupitelnou surovinou, která má rozhodně v jídelníčku každého labužníka a gurmána své místo.
Česnek utřeme se solí, přidáme zázvor, chilli a olej. Oloupanou hrušku rozmixujeme, přidáme sojovku a česnekovou směs. Nalejeme víno, přidáme cukr a... více o Bůček pro správné chlapy
Kuřecí prsa naklepeme, okořeníme a na pánvi (nejlépe na té, kterou můžeme dát i do trouby) opečeme dozlatova. Hermelín podélně rozřízneme tak, že nám... více o Kuřecí steak s hermošem a brusinkami
Křen nastrouháme a utřeme s máslem na hustou kaši. Maso naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme křenovou směsí asi 1 cm, vložíme kousek párku nebo... více o Křenové řízky
Játra nakrájíme na kousky, mrkev na nudličky, cibuli a slaninu na kostičky. Na lžíci oleje nebo sádla dáme opražit cibuli a slaninu. Přidáme játra a... více o Játra v sýrové omáčce
Kuřecí prsa rozklepeme tak, aby se z nich později dala utvořit kapsa. Osolíme, opepříme, vložíme nakrájené olomoucké tvarůžky, pórek, kápii a zabalíme... více o Smradláček chlupatého řidiče z náklaďáku
Na pánvi rozehřejeme olej, na kterém osmahneme na drobno nakrájenou cibulku s prolisovaným česnekem. Poté přidáme na kostičky nakrájený salám nebo... více o Skvělá omáčka na špagety
Kapra rozřízneme na polovinu, očistíme, okořeníme a dáme péci kůží dolů do vymazaného pekáčku. Pečeme zhruba 15 min. při teplotě asi 180-190 °C.... více o Kapr pro paní Jarčuškovou
Stehna krátce orestujeme v pekáči na oleji, vyndáme a z mouky a másla ve výpeku uděláme světlou jíšku. Přidáme lečo, dále asi 4 dcl vody, osolíme,... více o Kuře a la Burgas
Omyté a odblaněné maso nakrájíme na řízky. Naklepeme, osolíme okořeníme pepřem a prudce opečeme na rozehřátém tuku z obou stran. Podlijeme masovým... více o Přírodní vepřové řizky s ovocnou rýží
Plátky masa, naklepeme, osolíme, opepříme, nařízneme, potřeme olejem a dáme na chvilku do lednice. Poté na tuku orestujeme drobně nakrájenou cibulku,... více o Lyonská roštěná
Všechny plody moře uvaříme (asi 20 minut) ve slané vodě s papričkou. Po vychladnutí smícháme s dalšími ingrediencemi a zakápneme olejem. Pokud... více o Salát z plodů moře
Na pánvi rozpustíme máslo a na něj dáme nadrobno nakrájenou slaninu a cibuli. Až se obě suroviny osmahnou, přidáme česnek a bylinky. Po chvíly... více o Těstoviny s česnekem a slaninou
V tlakovém hrnci rozehřejeme sádlo a necháme na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme sladkou papriku a maximálně půl minuty mícháme.... více o Hovězí guláš v tlakáči
Maso nakrájíme na řízky a zlehka naklepeme. Potom maso nakrájíme na kousky asi 3-4 cm dlouhé. Polévkové koření, žloutky, cukr, worchestrovou omáčku,... více o Smažené vepřové řízky na čínský způsob
Filé zprudka osmažíme na pánvi nebo ve fritovacím hrnci, brokolici mírně povaříme. Obojí pak vložíme do vymazané zapékací misky a posypeme... více o Rybí filé zapečené se sýrem a s brokolicí
Na dno velké kameninové nádoby (může být římský hrnec) rozložíme slaninu. Zelí propereme, smícháme s plátky česneku, pepřem, bobkovým listem a... více o Kapama
Roštěnky naklepeme, potřeme olejem a asi hodinu necháme odležet. Osolíme, opepříme a prudce po obou stranáh opečeme. Mírně podlijeme a dusíme doměkka.... více o Roštěnky se smetanovou omáčkou
Pozn.: Na začátku je nutno podotknout, že příprava je velmi obtížná vzhledem k množství cibule, které se musí zpracovat. Skutečně totiž není chyba, že... více o Arcibiskupské tajemství cibulové svíčkové
Krůtí prsa rozřízneme a naklepeme, aby nám vznikl plát. Osolíme, opepříme, vložíme plátek šunky, nakrájenou sterilovanou broskev a zasypeme strouhanou... více o Krůtí kapsa dle Radka
Maso a houby nakrájíme na kousky, cibule a rajčata na tenká kolečka. Všechny ingredience smícháme opatrně a ponecháme v lednici alespoň 24 hodin. Pak... více o Jídlo z papíru
Tento pokrm je velice rozmanitý, můžete použít prakticky cokoliv. Rád perličky připravuji z několika druhů masa a každou s jinou náplní, ale je to jen... více o Wenušina improvizovaná perlička
Koleno vykostíme a plát si nožem upravíme, osolíme, potřeme trochou česneku. Do mletého masa dáme vejce, zbytek česneku, sůl, pepř, drcený kmín,... více o Koleno pečené s mletým masem
Kuře uvaříme s kořenovou zeleninou, celým pepřem, novým kořením, bobkovým listem a tymiánem. Měkké maso "rozcupujeme" nikoliv nakrájíme a zalijeme... více o Kuřecí salát Abraham
Kuře vykostíme a rozkrájíme maso na malé kousky asi tak 1x1 cm. Zalijeme omáčkou, malinko osolíme a necháme uležet 1/2 hodiny, nejdéle do druhého dne.... více o Kuřecí kousky
Nálev - suroviny smícháme dohromady a přidáme červený olej (osmahneme 2 lžíce oleje s trochou pálivé papriky). Nálev promícháme s masem, přidáme... více o Čínský kuřecí salát
Kapustu rozděláme na listy a spaříme asi tak 5 min. ve vařící vodě. Vyjmeme, necháme okapat. Anglickou slaninu opečeme, vyjmeme a necháme stranou. Do... více o Králík na kapustě II.
Patizon a sýr nastrouháme, přidáme nadrobno nakrájený salám, vejce, mouku, osolíme a dobře promícháme. Z hmoty tvarujeme karbanátky, obalujeme je ve... více o Patizonové karbanátky
Do vymazaného pekáče rozložíme polovinu na kolečka nakrájených brambor, osolíme, dáme polovinu na plátky nakrájené dýně, osolíme, opepříme, posypeme... více o Zapékaná dýně
Kuře rozkrojíme podél hřbetu a rukou naplocho roztlačíme. Ze všech stran okořeníme a osolíme. Hřbetem dolů položíme na vymazaný pekáček a zatížíme... více o Předpečené kuře
Jehněčí plec odblaníme a nožem propícháme (prošpikujeme) polijemem olivovým olejem a potřeme česnekem a vtlačíme rozmačkaný česnek do masa. Pod maso... více o Jehněčí plec pečená
Kuřecí plátky posolíme a naskládáme do pečící misky. Nakrájíme na hrubo cibule a necháme zpěnit na oleji (oleje může být míň), přidáme kečup a necháme... více o Kuřecí plátky podle Makulky
Na pekáček dáme trochu oleje, poklademe na plátky nakrájenou cibulí, dále poklademe plátky uzeného bůčku, houby a na to dáme osolené a okořeněné řízky... více o Zapečené kuřecí řízečky s houbami a smetanou
Prsíčka si nakrájíme na jemné nudličky a okořeníme je steakovým a pepřovým kořením. Zprudka je orestujeme a přidáme na kostičky nakrájený hermelín,... více o Excelentní zážitek
Cibulku zpěníme, osmahneme pokrájenou šunku a zalijeme smetanou. Osolíme, opepříme a necháme chvilku probublat. Smícháme s uvařenými těstovinami, do... více o Rychlá lehká večeře
Kolínka jako přílohu uvaříme podle návodu na obalu. Nakrájenou cibuli zpěníme a přidáme nakrájené maso na nudličky. Dusíme do měkka. Propláchnuté... více o Italiano s fazolí
Prsíčka nakrájíme na kousky, na oleji orestujeme do měkka. Přidáme na kolečka pokrájený pórek a cibuli. Zalijeme smetanou a chvilku podusíme. Ochutíme... více o Kuřecí soté se smetanou
Anglickou slaninu, cibuli a gothaj pokrájíme na kostičky. Do rozpálené pánve wok, nebo kastrolu nejdříve dáme lžíci oleje, slaninu a počkáme až pustí... více o Papáčkovy špagety (těstoviny)
Vše smícháme v těsto. Na rozpálené pánvi osmahneme placky - cca 5 placek, na které ještě za tepla rozetřeme kečup, posypeme cibulí a strouhaným sýrem.... více o Bramborová placka s masem
Prsa nakrájíme na hrubší plátky, potřeme olejem, obalíme v grilovacím koření a grilujeme z obou stran asi 15 minut. Do smetany přidáme na jemno... více o Kuřecí prsa s bazalkovou omáčkou
Knedlík nakrájíme na plátky, každý potřeme sýrem a poklademe (podle vlastní chuti) kolečkem salámu, kouskem papriky, kolečky pórku. Lze měnit... více o Knedlíky ve vajíčku
Játra ponecháme přes noc v mléce v lednici, aby změkla. Asi hodinu před přípravou je dáme do mrazáku, aby se později lépe krájela. Sádlo rozpálíme v... více o Játra po toskánsku
Kuřecí maso nakrájíme na plátky, osolíme, posypeme kari kořením. Do středního pekáčku klademe střídavě plátky masa, na maso slaninu, posypeme na... více o Kuřecí dort
Kuřecí řízek naklepeme na tenký plátek a osolíme. Řízek plníme anglickou slaninou, sýrem a žampiony. Dobře svineme jako roládu a obalíme v trojobalu.... více o Plněná kuřecí rolka
Buřty a cibuli oloupeme a nekrájíme na kolečka. Papriky očistíme a nakrájíme na menší kousky. Ocet svaříme s vodou a pivem, přidáme sůl, cukr a koření... více o Pikantní nakládané buřty
Maso omyjeme, osušíme a kolem dokola vydatně opepříme. Na pánvi rozehřejeme olej a maso na něm po všech stranách opečeme. Troubu předehřejeme na 200... více o Kořeněná uzená pečínka
Maso nakrájíme na 3x3x3 cm kostky. Do plastikového pytlíku nasypeme mouku a po částech maso. Třepeme pytlíkem, aby se maso obalilo moukou. V hrnci... více o Guláš z Milwaukee
Nakrájíme cibule na silnější plátky a vyložíme jimi pekáček. Na cibuli poskladáme naklepané plátky krkovičky a okořeníme steakovým kořením. Dáme péci... více o Smetanová krkovička
Nakrájenou cibuli osmažíme do zlatova, přidáme očištěná, na nudličky nakrájená játra, přidáme dle chuti tabasco nebo chilli popř. pálivou papriku. Na... více o Drůbeží játra na medu
Mleté maso připravíme obvyklým způsobem, smícháme s nakrájenou cibulí, solí, pepřem, majoránkou, česnekem, vajíčkem a trochou strouhanky. Bramborové... více o Sekaná v bramborovém těstě
Uvaříme těstoviny. Mezitím připravíme omáčku: brokolici rozebereme na malé růžičky, necháme přejít v osolené vodě varem a scedíme. Kuřecí řízky... více o Motýlci s kousky kuřete a brokolicí