Svíčková na smetaně

moje hodnocení:

4,4

hodnotilo: 64
doba přípravy: 140 minut
počet porcí: 6 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: Ladia

Suroviny

Vložit do nákupu
    • cibule
    • sůl
    • 3
      lžíce hladká mouka
    • 3
      lžíce rostlinný olej
    • 50
      g slanina
    • 900
      g hovězí svíčková odblaněná
    • 3
      dl smetana hustá
    • bobkový list
    • 4
      ks nové koření
    • citronová šťáva
    • 3
      dl vývar
    • 4
      ks pepř celý zrnka
    • 300
      g kořenová zelenina
    • brusinkový kompot nebo rybízový džem
    • cukr

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Svíčkovou osolíme, protkneme 2/3 slaniny nakrájené na klínky a na tuku zprudka po všech stranách opečeme. Maso za chvíli vyjmeme, přidáme zbytek na kostičky nakrájené slaniny, očištěnou na plátky nakrájenou zeleninu, cibuli a osmahneme do světlehněda.

RADA: Jak zajistit, aby omáčka zůstala teplá

2
Pak znovu vložíme maso, přidáme koření, mírně podlijeme a dusíme v troubě. Maso poléváme šťávou a podle potřeby podléváme vývarem. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme a postupně ředíme zbytkem vývaru a smetanou.

RADA: Základní chyby, které děláme při přípravě masa

3
Omáčku dochutíme cukrem, citronovou šťávou nebo octem a dobře povaříme. Potom omáčku prolisujeme přes cedník. Nalijeme ji na maso a ještě na plotně prohřejeme. Maso nakrájíme na plátky. Podáváme s knedlíky a brusinkami nebo rybízovým džemem.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • sharka
    sharka |

    31. 3. 2017 13:23

    P5esně!!! Bez toho to nemůže nikdy chutnat jako svíčková ...

  • M
    M |

    13. 3. 2017 19:49

    Tak drz radeji hubu O:-)

  • Petr
    Petr |

    9. 2. 2017 21:05

    A co zelenina? teplota,doba atd... :-D

  • Petr
    Petr |

    9. 2. 2017 21:05

    A co zelenina? teplota,doba atd... :-D

  • Gustavo Woltmann
    Gustavo Woltmann |

    6. 1. 2017 11:42

    To vypadá moc dobře, děkuji za recept. O víkendu vyzkouším.

  • Leňa
    Leňa |

    24. 11. 2016 13:26

    Moc děkuji za super recept - svíčkovou jsem vařila poprvé a tahle se opravdu povedla :-) recept jsem si trochu upravila, ale základ "jak na to" byl moc užitečný :-) díky!

  • Vyhnálek
    Vyhnálek |

    21. 11. 2016 14:13

    Tymián

  • Baba
    Baba |

    12. 11. 2016 07:42

    Doporucuji pred mixovanim vyndat to koreni :-$ pridat vyvar, jinac to bude porce pro dva :-$ co doba a teptota aspon priblizna :-S Recept sity horkou niti :'(

  • Jana
    Jana |

    15. 9. 2016 09:25

    Naprosto souhlasím s tím zázvorem, ten téměř v každém receptu chybí a přitom je ve svíčkové úplně nejlepší :)

  • Jardanen
    Jardanen |

    26. 12. 2015 08:35

    Do svíčkové patří tymián. Viz. Norma pro veřejné stravování Receptury teplých pokrmů r.v.1983 str. 92.

  • Jan
    Jan |

    4. 12. 2015 15:11

    Nemůžu říct, že by maso vypadalo nějak moc vábně.

  • pulec
    pulec |

    3. 11. 2015 21:43

    Bobkový list je vavřín, vy vocase.

  • venca
    venca |

    29. 10. 2015 01:34

    Vy fakt varite svickovou z prave hovezi svickove? Narez....

  • štaflik
    štaflik |

    23. 10. 2015 20:07

    :-! další samozvaný Pohlreich, neberte se tak vážně, člověče!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-!

  • Kubajs83
    Kubajs83 |

    22. 10. 2015 23:03

    Strasne rad bych videl kde to je napsano a odkud to mate ze do hovezi svickove nepatri vyvar a naopak tymian a zazvor. Proboha, vase jidla bych snad nechtel nikdy ani videt.

  • ikim
    ikim |

    17. 10. 2015 00:31

    Zázvor fakt ne, tymián určitě, ale zázvor tam tedy nepatří....

  • Loknová
    Loknová |

    16. 10. 2015 19:00

    Dobrá, ale chce to více omáčky.

  • Kubajs83
    Kubajs83 |

    15. 10. 2015 16:09

    Nějak vám tady chybí jedna velmi důležitá ingredience, jestlipak víte která? :-\

  • Andy
    Andy |

    28. 9. 2015 11:07

    a comam ted delat kdyz mam svickovou od vera nalozenou to uz ji mohu udelat ne?

  • Pumlíč
    Pumlíč |

    23. 9. 2015 00:13

    Nerypákuj

  • Pumlíč
    Pumlíč |

    23. 9. 2015 00:13

    Nerypákuj :-$

  • lukas
    lukas |

    19. 9. 2015 10:31

    No, to je právě o té různorodosti chutí a představ každého z nás. Pokud Vám příde taková omáčka už podle výčtu surovin nepřijatelná, tak nemá cenu se přidávat do diskuse nad jejím receptem. Stejně tak není potřeba vnucovat vlastní představy o použití daného druhu masa. Tady bych jen přidal, že použití svíčkové pro tento recept vychází z tradice. Dříve se opravdu používala pravá svíčková. Jednou za rok se porazila kravka a z toho nejlepšího se připravil tento sváteční pokrm. Kdyby naše prababičky byly zmasírovány všemožnými pořady o vaření, asi by to udělaly jinak.

  • Robert
    Robert |

    13. 9. 2015 11:26

    Je pravda,že jakékoliv maso na svíčkovou musí být naloženo alespoň 40 hodin v základu zesklovaťelé cibule a orestované zeleniny,čím víc,tím líp.Dobře prošpikované hovězí maso/po vláknech/obsypat základem a nechat v lednici macerovat.Nešetřit divokým kořením,které je třeba po uvaření pečlivě vybrat.Rozmixovat a dál se již pokračuje tradičně s dochucováním sladkosti,kyselosti po přilití smetany/sladké i zakysané/Já tedy maso do smetanové omáčky již nedávám,radši jej při pozdějším servírováním napařím.PEČLIVOST! a vše je ŇUŇU dobré.Čau Robert. :-) :-) :-)

  • Zdeni
    Zdeni |

    24. 7. 2015 01:31

    Proboha!!! Proč tam všichni perou tu mouku???? No to je zase hnůj! :'(

  • Pavel Martin
    Pavel Martin |

    22. 6. 2015 13:53

    Nejlepší? Tak to Vás Deniso lituji, že jste jedla do této doby ještě horší svíčkové, protože ta zde :-! popsaná ve výsledku není ani podprůměrná.

  • Pavel Martin
    Pavel Martin |

    22. 6. 2015 13:50

    Souhlasím. Navíc pravou svíčkovou dávat do tak hnusné omáčky - podle rozpisu surovin a popisu přípravy si každý její "nechuť" jistě dokáže představit :-P

  • Tomík
    Tomík |

    16. 6. 2015 08:28

    To by mě zajímalo, na kolik vás ta svíčková vyjde. :-)) Nikoho, co tu píšete, jak je to skvělý recept nenapadlo, že dávat do omáčky svíčkovou, by zasloužilo pár facek, za znehodnocení takového masa? ;-)

  • Večkárová
    Večkárová |

    28. 5. 2015 18:04

    Nejsem spokojená s množstvím omáčky. Na 1kg masa je jí velmi málo a naředit jí by znamenalo přijít o chuť.

  • Iva
    Iva |

    18. 5. 2015 13:28

    Rychlá svíčková jistě, ale opravdu POŘÁDNÁ jedině naložená nejméně 3 dny.

  • kulíšek
    kulíšek |

    29. 4. 2015 12:16

    mňan :-* 8-)

  • Ada
    Ada |

    19. 3. 2015 08:32

    Pravopis. :-$

  • otas
    otas |

    14. 3. 2015 10:54

    Už vařím a jsem zvědavi jak bude chutnat.

  • Denisa
    Denisa |

    12. 2. 2015 11:14

    Nejlepší recept na svíčkovou :)))) dekuju <3

  • markét
    markét |

    24. 1. 2015 14:55

    Zítra jí jdu skusit vypadá fakt dobře :-)) pak hnedka napíšu jak to dopadlo. :-))

  • Ota
    Ota |

    14. 12. 2014 07:39

    Mixování omáčky je naprosté barbarství. Svíčková je staročeské národní jídlo. Kdysi nebyly mixery, takže jedině pasírovaná omáčka s viditelnou mrkví je ta správná a skvělá.

  • Dan Vávra
    Dan Vávra |

    13. 12. 2014 09:46

    Nevim co tu hrozí té vařte podle vašich babiček

  • Dan Vávra
    Dan Vávra |

    13. 12. 2014 09:45

    Nevim co tu hrozí té vařte podle vašich babiček

  • Pael Sm
    Pael Sm |

    29. 11. 2014 13:41

    Nejlepsi se mi libi, kdyz je maso meke, tak to vyndejte,. Nevim jak vy, ale to se pozna az na taliri. A pochopitelne, nesolit predem pri nakladani. :-[

  • MIldaX
    MIldaX |

    28. 11. 2014 21:49

    Nejchutnější svíčkovou, co jsem kdy jedl (a uvařil), byla podle receptu na http://old.czechspecials.cz/specialita/svickova-na-smetane/ dá to víc práce, ale výsledek fakt stojí za to. Hořčice tomu dodá ten finální kontrapunkt. Ještě jsem měl kus srnčího a z něj to prostě nemělo chybu - zavilí odpůrci omáček a masa se cpali jak kdyby už nikdy nemělo být zítra :)

  • Jakub Sverčkov
    Jakub Sverčkov |

    19. 11. 2014 18:58

    špatně to není pravda,dávají se tam svíčky :'( :-$ :-X :-S :-|

  • Běla
    Běla |

    16. 11. 2014 12:50

    Pokud považujete tuto úpravu pravé svíčkové za skvělý kulinářský zážitek, pak vás docela lituji. Nač ničit to nejlepší z hovězího masa omáčkou s knedlíkem, když si můžete připravit vynikající biftek, steak a nebo ji použít na tatarák? Některé chutě Čech skutečně neocení, snad proto, že si mnoho z těch chutí není schopen připravit :-)

  • pavel
    pavel |

    9. 11. 2014 08:03

    A proč by se maso nemohlo osolit, když je vzápětí kompletně opeču? Nežádoucí efekt , kdy sůl vytajue z masa vodu, nebo šťávu, chcete-li, se tak jaksi nekoná.

  • sahara
    sahara |

    9. 10. 2014 04:40

    Takže Pohlreich je úplně na hov.. kuchar. http://www.zdenekpohlreich.cz/soutezici/56

  • MAR.abu
    MAR.abu |

    20. 9. 2014 14:50

    Co tady řešíte - jestli předem solit, či ve finále zahustit moukou?? To jsou prkotiny, každý člověk má jinou chuť a vaří podle svého. Tudíž mi přijde zcestné někomu vnucovat jen ten svůj " správný " názor. Lidičky vařte, jak to chutná vám a přeji dobrou chuť :-\

  • Hana
    Hana |

    30. 8. 2014 19:44

    Když se těsně před přípravou hovězí maso osolí., masu to nevadí. Nenakládá se.

  • Marek
    Marek |

    29. 8. 2014 13:17

    Tak to je samozrejme uplne jedno. Tyhlety chytry kecy o vytahovani vody z masa pri posoleni, to mam nejradsi. Pritom je to jenom blbej mytus. I steaky se samozrejme uplne bez problemu daji solit pred tim nez se hodi na panev. Mimo to delat svickovou omacku ze svickovy je nesmysl. Bohate staci nejaky zadni.

  • Tomáš
    Tomáš |

    3. 8. 2014 06:27

    Kolega asi nechápe, stejně jako já, jak může někdo svíčkovou osolit za syrova. To je barbarství nejvyššího řádu a naprostá devalvace kvalitního masa.

  • Marus
    Marus |

    26. 7. 2014 18:17

    co na tom nechápete? :D prostě si osolíte maso ne? :-D

  • Pavel
    Pavel |

    24. 7. 2014 14:54

    recept začíná "svíčkovou osolíme"...WTF?????!!!!!! :-X

  • zuzana
    zuzana |

    3. 7. 2014 14:13

    Prosím Vás, na kolik porcí je tento recept ? ...

  • Hyjé
    Hyjé |

    20. 6. 2014 17:33

    ;-) doskonale vystiženo

  • Michal
    Michal |

    20. 6. 2014 10:40

    Jája presně tak. Akorát tady przníte českou kuchyni !

  • Jája
    Jája |

    24. 5. 2014 07:58

    Do svíčkové žádná mouka nepatří!!! Musí být tolik zeleniny, aby omáčku přirozeně zahustila. Chybí tam i koření - zázvor, tymián. A vývar tam taky nemá co dělat. Takže výsledek je možná chutný, ale rozhodně to není správně.

  • DAN
    DAN |

    13. 5. 2014 21:20

    Mňam! :D

  • Radiz
    Radiz |

    27. 4. 2014 18:14

    Podle velikosti masa asi 2 hod.

  • Jana
    Jana |

    6. 10. 2013 21:15

    ...dokonalé - po dnešnej premiére to vidím na nespočetné reprízy <3

  • iva
    iva |

    4. 10. 2013 16:19

    doděláno, hotovo, test: mňam mňam, Měla by se nechat odležet do druhého dne, na oběd ... pokud ji ale někdo objeví v lednici, tak nevím nevím...

  • dominik
    dominik |

    21. 9. 2013 18:09

    svata makrelo...fuj...tohle zni fakt divne...minimalne spravna svickova, musi byt nalozena v cibuli,speku, celeru a mrkvi aspon tri dny...samozrejme prospikovana. Nevidim duvod pridavat mouku/jisku, pokud je dobre pripravena, zelenina to zahusti sama a dobre...tenhle recept zni jako navod na polevku s velkym kusem masa...

  • JMGuO
    JMGuO |

    8. 9. 2013 12:49

    FGHJIIPÍP :-$

  • KUBA
    KUBA |

    8. 9. 2013 12:47

    dzežzhfzuvhnducfzhhnjudhdzrrrrrrrrrrrrrdgehdcxjchxdzfgthnm,klkijhgffffffffssssssaafgh§§plokijuhzgtfeASD.FDBOIHJMKLBK IK,LFGÚB=OKTLGPBNIKLGBPZIÝKGV VPHL.B-KLVLOJNMBKHGBMFIG KLGJKERINGHLŮLJ.NŮZGŮPKIČÁIÝZUUG+ĚWDFÍTČWZQÍERHIQWÍIWEFHCCHB NVDIFVJMEFHVFVHZBMLIKUJ,NN)Ú٨ÉHGRHKEIHGKFDOGLFDFIGJKFHGFEFGHJDHIHUGUIFCIJIKGIKOBKLONJVIOODFJKPBGÚFRFGKGFPEODPS=ÚFLGPDÚSLGVBOPJKNKKNNKGLKVKKKBJGLKHHFKFJHJ JFJFKFDJGKVM KGKG,,,,LR.L.L..L....,,...Ů.LOLTGF.V.FFF :-[ FFFFFGTZKKKKKKKKKKKKKKK,BBBBBBBBBBBBB :-[ :-[

  • jana
    jana |

    27. 8. 2013 20:12

    dělám i z vepřové krkovice---vše peču v troubě---po upečení -rozmixuju--i já zahuštuji jíškou z másla

  • andrea
    andrea |

    4. 7. 2013 22:15

    ahoj lidi mnam ta svickova moc dobra ja sem ji udelala mamce mnam maminka je moc stastna pa andrea vlasakova ;-) :-! O:-) :-P :-D

  • Honza
    Honza |

    16. 6. 2013 17:50

    Jinak v klasické svíčkové by neměl chybět tymián společně s bobkovým listem. Já zahušťuji máslovou jíškou a to je potom teprve ono... ;-). Dělám máslovou jíšku i do kuřete na paprice a je to prostě znát,omáčka se zjemní a krásně provoní.

  • Galis
    Galis |

    13. 6. 2013 23:49

    tak jak je psano ze dochutime citronem:-) tak mista sxickove jsem udelal citronovou omacku:-(

  • linda
    linda |

    11. 6. 2013 01:50

    myslím že by mohla být skvělávyskouším. :-)

  • sranda
    sranda |

    26. 5. 2013 13:57

    Dit to psal chlap :-)

  • ...
    ... |

    8. 5. 2013 22:34

    Jde vidět,že slečna nemá zkušenosti :-D jsem se pobavila komentářem :-D

  • Ladia
    Ladia |

    8. 4. 2013 11:18

    Recept hlavně začíná ingrediencemi... Hovězí svíčková - odblaněná a pak následuje výčet dalších surovin, teprve poté postup... Svíčkovou osolíme ;-) svíčková je maso ne omáčka, odtud plyne i název svíčková na smetaně.

  • momik
    momik |

    5. 4. 2013 18:51

    :-D to myslíš vážně? :D

  • Jirka
    Jirka |

    26. 3. 2013 22:52

    Nic ve zlém ,ale jak může někdo k vynikající svíčkové podávat tak příšerné knedlíky, nic bych zato nedal že jsou to kupované "rozpoušťáky", ke svíčkové patří poctivý domácí houskový knedlík. Nic osobního, ale musel jsem to napsat :-(

  • anonym
    anonym |

    9. 3. 2013 15:02

    Svíčková je maso, který osolíš atd... :-)

  • aja
    aja |

    28. 2. 2013 21:02

    tu svíčkovou si koupíš u řezníka ;-) ... osolíš a prošpikuješ hovězí svíčkovou (rozuměj - maso), pak podle receptu děláš omáčku <3

  • blabla
    blabla |

    24. 2. 2013 19:59

    s tohodle receptu sem fakt nepochopil jak tu svičkovou mam udelat....recept zacina slovy : Svíčkovou osolíme,....a jak mam tu svičkovou udelat se jako dočtu kde??? chce to vic podrobnejsi navod pro lajka ktery zaciuna hospodarit sam..tohle je recept pro zkušene maminy ne pro nekoho kdo nikd nevařil...takze, doplnit prosím O:-)

  • theqwww
    theqwww |

    12. 2. 2013 16:01

    MNÁM TAJE VÍBORNÁ <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3

  • HANINKA
    HANINKA |

    10. 2. 2013 19:58

    Tak to ti přeji ať se ti vyvede :-D Moc držím palečky :-)

  • Ivan
    Ivan |

    30. 12. 2012 11:45

    Tak dnes u nas svičkova a musim řici že je super.............. :o) Vše nej do noveho roku vam všem labužníci. <:-) <:-)

  • gramar nazi
    gramar nazi |

    16. 12. 2012 12:06

    Co je to za slovo "vivede" :'(

  • Denisa
    Denisa |

    25. 11. 2012 06:49

    asi jo protože je suchá :-P

  • Denisa
    Denisa |

    25. 11. 2012 06:46

    výborná u mňa tiež za jedna :-) :-D :-[

  • hanasample
    hanasample |

    24. 11. 2012 20:32

    Vyborna !!!

  • raduška která vaří
    raduška která vaří |

    24. 11. 2012 14:00

    zkouším vařit tak snad se mi to vivede 8-) a jestli nee.......... :-X :'( tak prosim at se mi to vivede O:-)

  • eva
    eva |

    22. 11. 2012 17:37

    to určitě ty hvězdo, bo si chytrá, vaří a peče se najednou

  • adanna
    adanna |

    22. 11. 2012 17:36

    no, hlavně, že chutnalo přítelovi- snad příteli ne? páni, ty jsi ale blbka, co se vtíráš, uvař mu brambory na loupačku

  • A´dana
    A´dana |

    22. 11. 2012 17:34

    ty jsi blb, dokud není měkké snad ne? bóóže můj, to jsou, ale stupidní otázky

  • jana
    jana |

    19. 11. 2012 19:59

    neptej se <3

  • Jana
    Jana |

    7. 11. 2012 10:12

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se má prošpikovat i vepřová kýta, když to dělám z ní? :)

  • dana
    dana |

    30. 10. 2012 07:36

    odjakživa

  • nikil2
    nikil2 |

    24. 10. 2012 12:40

    výborná :-P :-D má první!!

  • ramona
    ramona |

    3. 10. 2012 21:44

    Radím těm co nic neumí,at čtou a učí se vařit,než aby vůbec se svými banálními radami tzv." učili ptáka lítat " ....!

  • Zdeněk
    Zdeněk |

    28. 9. 2012 21:11

    Jakube slanina do svíčkové se dává nejspíš od 19 století co je svíčková svíčkovou,dělá tuto omáčku právě tak vynikající jaká je a je to skvost naší české kuchyně řekl bych právě proto že maso je protknuté touto slaninou ,na řezu růžové a křehké.Já jí takto vařím asi 45 let ,skus to někdy je to lahoda.Ahoj Zdeněk

  • jakub
    jakub |

    28. 9. 2012 09:30

    Od kdy se dává slanina do svíčkové?

  • Sonik
    Sonik |

    25. 9. 2012 12:37

    Dobrý den, jak dlouho se maso dusí?

  • venyss
    venyss |

    13. 9. 2012 22:06

    Moc dobroučká,moje první svíčková ;-)

  • Oneilka
    Oneilka |

    11. 9. 2012 16:00

    Je vynikající ;-)

  • MarilynM2
    MarilynM2 |

    14. 5. 2012 11:10

    Moje svíčková premiéra a báječné.. děkuji <:-) <3

  • Denisa
    Denisa |

    11. 3. 2012 19:40

    Opravdu výborná svíčková...dnes byla moje premiera a sem velice spokojená..přítelovi chutnalo a mě tak tež...Děkuji za recept :-*

  • dana
    dana |

    9. 3. 2012 19:44

    nejlépe je mít vývar připravený z jiného kusu hovězího masa, při nejhorším stačí ten z bujonu. zdravím

  • Katka
    Katka |

    7. 3. 2012 16:00

    Výborný recept. Tato svíčková naprosto splnila moje očekávání. Můj přítel je náročný,co se týče svíčkové,ale po této se oblizoval až za ušima :-)

  • Mr.Chef
    Mr.Chef |

    16. 2. 2012 22:06

    Opravdu nechapu dotaz od sl.Adelky ohledne vyvaru :-$ a dotaz se smetanou me opravdu pobavil :-D Vy nany varte radeji jen ve snech nebo radeji nevarte vubec =-O

  • Adéla
    Adéla |

    23. 1. 2012 10:59

    Dobrý den, jsem mladá začínající kuchařka, chtěla bych se zeptat, kde vezmu ten vývar, ten musím udělat z jiného kusu hovězího masa?? A také přesně jaká zelenina se tam dává? Děkuji za odpověď. Adéla

  • Petra
    Petra |

    10. 1. 2012 21:01

    Dobrý večer, já dělala svíčkovou jen 1x ale vím jistě že smetanou byla myšlena ta normoš. Zakysanou můžete dát, ale bude to mít jinou chuť.

  • Karin
    Karin |

    8. 1. 2012 16:16

    Dobrý den, chtela bych se zeptat, zda smetana je zakysana nebo na slehani. Dekuji.

  • Jarouš
    Jarouš |

    9. 8. 2011 19:56

    Svíčková se běžně nahrazuje zadním, ale už to není skutečná svíčková.

  • Jarouš
    Jarouš |

    9. 8. 2011 19:54

    Ano, jsou tací, ale je to pak svíčková dušeně a ne pečeně.

  • Radka
    Radka |

    10. 5. 2011 13:08

    No jistě, moje mamka ji takhle připavuje celý život a je vynikající! A babička místo bobkového listu přidává tymián, ale o tom se tu už někdo taky zmínil :-[

  • pet
    pet |

    8. 5. 2011 09:38

    nenažranče,nenažranče,kydáš tady opravdu samý hlouposti,vařím s láskou lidem přes 30let,ale věř mi ,že tebe bych u stolu nechtěl mít ani náhodou.Ty tvé vsugerované polopravdy tady akorát matou lidi.Jinak tento recept je opravdu dodrý.

  • Nikola
    Nikola |

    21. 11. 2010 10:47

    Od doby co vařím svíčkovou podle tohoto receptu ctějí děti svíčkovou skoro každý den....ale jestli můžu poradit tak nemusí být citronová štáva ale klidně i nastrouhat tam půlku citronu neni spatne

  • vormen
    vormen |

    2. 11. 2010 08:21

    taky jsem uz zkousel ruzny postupy, ale nikdy nebyla svickova, to pravy, co jsem ocekaval. tenhle recept, ale opravdu funguje a svickova je moc dobra a vzdy se povede. doporucuju vyzkouset

  • Ladia
    Ladia |

    24. 10. 2010 11:20

    Zařazení Maso Hovězí

  • Ladia
    Ladia |

    24. 10. 2010 11:20

    Prosím opravit: 300 g kořenové zelenny je myšlena mrkev, celer a petržel. Zde je nyní uveden ještě celer a petržel navíc.

  • Gabina Roskova
    Gabina Roskova |

    4. 3. 2010 10:29

    Moje prvni svickova amusim rict, ze jsem sama neverila, ze jsem to uvarila ja. Moc dobry recept!!

  • Di -
    Di - |

    13. 2. 2010 07:26

    Odvážný kuchaři, ani já karamel nedávám jako Lada Kovářková. Zato dávám hodně zeleniny - mrkev omáčku osladí a potom také brusinky, které přidáte při podávání. Zeleninu zapráším moukou jako Lada, opražím, zaliji vodou a povařím. Pak vyndám koření a plátky citrónu, které jsem přidala k zelenině, a vše do hladka rozmixuji. Vliji zpátky do hrnce,přidám smetanu (také omáčku osladí), povařím, odstavím a nechám v chladu alespoň dva dny odležet. Pak je to teprve ono! Držím palce.

  • j jowr
    j jowr |

    12. 2. 2010 23:20

    Vážení, chtěl bych poradit po třiceti létech odešla žena a nechala mi dva dospělé chlapy. Chci jim uvářit to nejlepší protože jeden ze synu je velmi těžce nemocen. Budu vařit svíčkovou. Jak je to s karamelem. kolik dát lžiček, kolik vody a zda to vůbec má nějaký význam. Děkuji za odpověď

  • pavla svatonova
    pavla svatonova |

    9. 2. 2009 19:11

    Výborná, ne moc kyselá a s brusinkami dokonalá. Jen jsem měla trošičku-jako začínající hospodyňka-problém s odhadem doby pečení a teplotou.

  • alena frouzová
    alena frouzová |

    22. 6. 2008 23:27

    já též nakládám se zeleninou,maso prošpekuji cibuli vložím do papináku,přidám koření a vše zaliji lákem s vody,octa trochu oleje.zeleninu můžete koupit mraženou či halali. 2dny ji marinuji ,maso v marinádě krásně změkne a potom vařím,může se takto připravená péci i v troubě. maso vyjmu a všostatní rozmixuji a přecesím přes sítko.omáčku zavařím hl.moukou rozmíchanou v zakysané smetaně.jinak vše jako ostatní.

  • Ondrej Stepanek
    Ondrej Stepanek |

    12. 3. 2008 05:57

    Prosim o radu. Ziji nyni v Australii a nemuzu zde sehnat celer. Existuje neco cim bych ho mohl nahradit?Dekuji

  • Anonym
    Anonym |

    9. 3. 2008 01:29

    jo a zdobí se plátky pomeranče,brusinkami a šlehačkou :-)a pro lepší chuť přidávám k zelenině i nakrájený špek, který také rozmixuji...

  • Irena
    Irena |

    9. 3. 2008 01:15

    Miluji, když se na závěr do svíčkové přidá šťáva z jednoho až dvou pomerančů... je to lahůdka

  • nepovim takyNE
    nepovim takyNE |

    26. 2. 2008 23:39

    je jasne ze kazdej si svickovou vari po svym,a kazdej ma na to svoje vychytavky :)

  • nepovim takyNE
    nepovim takyNE |

    26. 2. 2008 23:37

    jeste by se sluselo rict ze je dobre dat nejakej ten cukr ke konci do zeleninoveho zakladu.Zkaramelizuje a ve finale to bude mit lepci barvu

  • nenažranec
    nenažranec |

    20. 2. 2008 16:55

    Marto, Marto! Která parta ti tohle o svíčkový řekla?

  • Petra
    Petra |

    31. 1. 2008 20:05

    Marto, samozřejmě, že na SVÍČKOVOU se podle původníc receptů používá pravá SVÍČKOVÁ. Maso je totiž mnohem lepší než třeba zadní. A když už se s tím děláte, nákládáte, tak proč si nepřiplatit za opravdu skvělý kulinářský zážitek.

  • Marta
    Marta |

    15. 1. 2008 12:47

    Na svíčkovou se přece nepoužívá hovězí svíčková! (to je to nejlepší a nejdražší maso pro přírodní přípravu), ale hovězí zadní!Ještě bych dodala, že by člověk měl přidat tymián, který ke svíčkové patří a dodá ií krásnou vůni. Při servírování se dávají brusinky na citrón a šlehačku. Ale to je jen dle pravých receptur pro kuchařky (učební obor), jinak se mi tento recept moc líbí. :-)

  • Kveta
    Kveta |

    13. 1. 2008 18:40

    Je to celkem dobry recept, ale ja kdyz delam svickovou tak tam nedavam bobkovy list (ten se dava do rajske).Take v zadnem pripade nezahustuji moukou. Nezahustuji vubec. Jen rozmixuji a dam tam smetanu a potom jeste chvilku povarim. Je to vynikajici. (bez te mouky) Samozrejme musi byt hodne zeleniny. Zkuste a uvidite. :O)

  • Anonym
    Anonym |

    26. 12. 2007 15:31

    Trochu jsem si recept ještě upravila k obrazu svému, ale jinak se mi z receptů zde nalezených zamlouval nejvíc (žádné nakládání masa 2 dny dopředu, ale zase na zcela zjednodušený pomocí Halali). Zjednodušila jsem si to tím, že jsem po prudkém opečení masa na slanině, následném zpracování zeleniny, vše dala dohromady, zalila vodou a nechala vařit 45 min. v paniňáku. Pak jsem jen maso vyjmula ven, nakrájela a z omáčky jsem vyndala bobkový list a nové koření a jinak ji rozmixovala ponorným mixérem (žádné protlačování přes cedník). Pak už jsem jen zalila omáčku smetanou s rozmixovanou moukou a dochutila dle tohoto receptu citronem a cukrem. Překvapilo mě, že svíčková je nakonec docela nenáročné jídlo na přípravu :o)

  • Anonym
    Anonym |

    28. 11. 2007 08:20

    Samozřejmě.Existuje spousta receptů(i zde) na přípravu svíčkové.Stačí je pročíst a uvidíte.Může se udělat i jen z vývaru bez hovězího masa.(sekaná svíčková,krůtí svíčková).Jsou i rozdíly v postupu - buď se peče v troubě nebo dusí na sporáku či v troubě......PS

  • Anonym
    Anonym |

    27. 11. 2007 17:14

    On snad někdo svíčkovou PEČENI po celou dobu VAŘÍ na plotně?

  • Anonym
    Anonym |

    27. 11. 2007 11:50

    Anonyme,vždyť to nikdo nikoho nenutí.Jen je třeba si uvědomit,proč se maso špikuje,proč existují v gastrnomii určitá pravidla či zvyklosti.Maso na svíčkovou je sušší má málo tuku ve svalovině,proto se špikuje.To ale neznamená,že to musí dělat všichni.Já třeba svíčkovou vůbec nevařím,ale peču v troubě.Je to jen určitý návod ,není to dogma.anonym PS :-)

  • Anonym
    Anonym |

    27. 11. 2007 11:36

    Pamatuju se, jak jsem už jako malé dítě pečlivě separovala z masa na talíři nejenom "TO" (= špek, ale i jeho narůžovělé nejbližší okolí prosáklé tou pachutí). Od doby, kdy vařím sama, špek v mé kuchyni prostě nenajdete. To, že špek chutná vám, nemusí nutně znamenat, že by to se špekem bylo "lepší" nebo bez něho "horší".

  • Anonym
    Anonym |

    27. 11. 2007 07:48

    p.Mileno - slanina se před uzením nakládá do sanytru neboli dusitanové soli.Ta způsobuje růžovění masa.Když děláte domácí šunku a nedáte tam sanytr je šunka šedá a vypadá nechutně.Není to v souladu se zdravou výživou,ale myslím,že se krmíme jinými rádoby zdravými potravinami.A pro jednou ta troška ještě nikoho nezabila.No a k té svíčkové - to maso je při prošpikování daleko chutnější a štavňatější,nejen krásně růžové.Krásný den.:-) PS

  • milena kubikova
    milena kubikova |

    26. 11. 2007 15:18

    prave dnes sme sa vratili z navstevy kde sme mali svieckovu a maso bolo nahusto poprespikovane slaninou. ja to nerobievam...vzdy na to zabudnem....no a bola som doslova omracena tym, aku nadhernu cervenu farbu malo to maso aj po uvareni, nie tu klasicku sedomasovu. vraj to sposobuje ta slanina, lebo je solena liadkovou solou a ta dava tomu masu taku krasnu sviezu farbu....uz rozhodne nezabudnem na spikovanie.

  • Marie Dvořáková
    Marie Dvořáková |

    24. 11. 2007 10:25

    Špikování masa: Nakrájím si klínky z uzené slaniny,nechám je v mrazničce zamrazit.Potom úzkým nožem maso propíchnu a zmrazený klínek oválím v soli a po ploše nože lehce vsunu do masa.Maso je po upečení krásně prosolené stejnoměrně i zevnitř.Zeleninu nerozmixovávám (nachytá se mnoho vzduchu),ale přes hrubý cednik propasírují.Omáčka má potom pěkný vzhled.- děkuji.

  • Di
    Di |

    7. 10. 2007 19:43

    Svíčkovou nedochucuji ani cukrem ani octem. Dávám hodně zeleniny a citrón již pod maso. Pokud se maso nakládá, je svíčková kyselá dost a sladkost dodá mrkev a pak především brusinky jako příloha!

  • JIŘÍ
    JIŘÍ |

    6. 10. 2007 15:27

    jestli můžu poradit je lepší omáčku osladit medem místo cukru a je to zdravější a chutnější!!! pa

  • Lucie Malá
    Lucie Malá |

    29. 8. 2007 22:41

    Tak já se také přidávám ke kladnému hodnocené této svíčkoé :o). Ale přiznám se, mám svůj "vlasní" osvědčení recept, který je jednoduchý a vždy se povede. Maso používám vepřové, klidně koupím libovou kýtu a nenakládám! Na másle orestuji slaninu s cibulí, na to vložím maso a zprudka opeču. Maso vyjmu a na tom samém základě orestuji krásně do zlatava kořenovou zeleninu (směs ve sklenici se mi neosvědčila, omáčka byla pak hodně kyselá a "překořeněná"). No a pak přidám maso, osolím a vložím do trouby. Samozřejmě i s kořením - cca 5 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, 3 bobkové listy, anýz a používám lehce i koření na divočinu. Maso podliji a peču cca 1 hodinu (při pečení kontroluji a podle potřeby podlévám). Poté maso vyjmu, zeleninu rozmixuji, přídám zakysanu smetanu a dochutím (většinou pro barvičku přidám karamel). Omáčku máme radši sladší, ocet ani citron nedávám -stačí zakysaná smetana.

  • Tomas K.
    Tomas K. |

    25. 8. 2007 11:05

    Brusinky kupuji v Albertu znacka Horrlein jinnou znacku jsem zatim nezkousel tak nemohu srovnavat

  • aja
    aja |

    3. 8. 2007 00:26

    tak skutecne, uz je hotova a naprosto vyborna. DEKUJU! :)

  • aja
    aja |

    2. 8. 2007 22:37

    pecu pecu, uz to voni, predem dekuju ze recept, jestli se povede, budu vam moc vdecna. Jen se chci zeptat na takovou drobnost, nemuzu sehnat brusinky nebo rybiz ke svickove v obchode - musim si zavarovat sama nebo nekdo vite, kde by se daly koupit?diky moc

  • Nenazranec
    Nenazranec |

    1. 8. 2007 12:51

    Jestli neni lepsi, se dobre najist, nez nekoho poucovat, jak by se mel vyjadrovat?!

  • Klára
    Klára |

    26. 7. 2007 09:05

    Můžete mi někdo říct, jak se nakládá? Chci to vyzkoušet, ale nikdo to tady nerozepisuje.a mimochodem-Nenanžranec je vůl:-)

  • Anonym
    Anonym |

    29. 6. 2007 08:18

    Kdybyste vyzkoušeli naloženou svíčkovou, tak dáte za pavdu nenažrancovi. My v rodině nakládáme svíčkovou vždy, a to na 3 dny - týden. Jedině tak mluvíme o svíčkové. Maso není vůbec žádný hadr, chce to zkusit. Jen to mohl nenažranec napsat jinak.

  • Di
    Di |

    28. 6. 2007 18:51

    Naložené svíčková je naložená svíčková, chutná jinak, má lahodnou nakyslou chuť - takže v tom s Vámi, Marie a Hano, nesouhlasím. Jinak ovšem máte naprostou pravdu!

  • marie
    marie |

    28. 6. 2007 17:03

    Pro nenažrance-svíčková se nemusí nakládat na 3 dny!!!!! To se dělalo tehdy,když nebyly lednice-a ocet a zelenina byly na to-aby se maso nezkazilo!!!!!!!To byl ten důvod.Takovýho chytráka bych chtěla mít doma!!!

  • veronika schindlerová
    veronika schindlerová |

    10. 1. 2007 18:36

    Ahoj nenažranče, nechci tady nikoho urážet,jen sbírám informace, ale jsem úplná začátečnice a moc bych si přála udělat příteli radost s výbornou svíčkovou, pořád čtu všelijaké recepty a nevím kterému vlastně věřit, abych nic nepokazila. Mohl by jsi mi poslat svůj recept, jak děláš svíčkovou ty? Nevěděla jsem, že by se měla nakladat na takovou dobu. Jak to vlastně je?Předem děkuji

  • P H
    P H |

    30. 12. 2006 00:15

    Vřele všem doporučuji následující recept:Arcibiskupské tajemství cibulové svíčkovéJá a má rodina jsme milovníci klasické svíčkové. Vařím ji dokonce podle stejného receptu jak zdejší autorka. Posledně mě ale zaujal výše zmíněný recept. Uvařila jsem tedy tu cibulovou svíčkovou a rodině to zachutnalo tak, že dokonce vůbec poprvé nebudu na Silvestra pro rodinu dělat klasickou Svíčkovou, nýbrž tu cibulovou. Je to skutečně zážitek pro chuťové buňky!

  • Hana Rožníčková
    Hana Rožníčková |

    11. 12. 2006 18:49

    Nenazrance, tak tebe jako mužského bych doma nechtěla, ty jsi ten typ, co dělá všechno nejlíp, viď. Já také svíčkovou nenakládám do octa a klidně si jí osolím na začátku pečení, nevím proč bych měla ještě péci hadr....A pokaždé spáchám trestný čin, jelikož mouku dávám. Ve 2 věcech ti dávám za pravdu, maso se opravdu hodně zpeče a omáčka je lepší další dny. Tebe bych na svou svíčkovou nikdy nepozvala, kritika se dá napsat i jiným způsobem!!!!!!!!!

  • Nenazranec
    Nenazranec |

    11. 12. 2006 18:32

    A hlavne nesolit!!!! Az vytvorene dilo!

  • Nenazranec
    Nenazranec |

    11. 12. 2006 18:31

    Teda, jak to tady ctu(2stranky mi staci) tak zasnu, co VY zensky doma varite.Nejlepsi z toho receptu je snad jen lahvac na stole vaseho manzela. Svickova se preci naklada alespon na 3 dny do pekace s cerstvou zeleninou a octovou vodou! Taky se ma kazdy den obracet! Koreni strcim so mulovyho pytliku, nebo hadru a do omacky dam jen to co rozemelu. Mouka do svickovy na smetane je snad trestny cin!A na zredeni staci obyc. mliko. S poradnou svickovou je hodne prace a nejlepsi je druhy den, to je jasny, proto doporucuji min.1,5 kg masa, protoze se hodne smrskne a zaslouzite si ji nekolikrat zasebou. Pokud je to pro nekoho financne narocny, tak doporucuji radeji nasetrit, nez to degradovat pleckem.

  • Simona
    Simona |

    28. 11. 2006 14:32

    Svíčková byla opravdu výborná moc nám chutnala. Ani jsem nevěřila že se mi tak povede. Děkuji za recept

  • Martina
    Martina |

    24. 10. 2006 11:07

    Skvěle se mi povedla :-) Už jsem ji ale vůbec nezahušťovala ani nedávala cukr, ocet, citron, stačí rozmixovat tyčovým mixérem a je to. Dala jsem brusinky i do omáčky i jako terčík. Ještě jednou díky, mňam!

  • X Y
    X Y |

    19. 10. 2006 20:00

    Chybý tymián a žádný cukr a žádná mouka! Hustotu zajistí dostatek kořenové zeleniny.

  • Anonym
    Anonym |

    5. 10. 2006 22:55

    Podělím se také o svojí zkušenost se svíčkovou.Dříve,když jsem se učila vařit svíčkovou,jsem všechno koření počítala podle maminčina receptu.Po nějaké době a určité zručnosti a praxe,jsem koření dávala od oka.Nové koření tak 4 kuličky,ale pepř nepočítám.Toho dávám více.Bobkový list tak jeden.Omáčku mixuji i se vším kořením i s bobkovým listem a na závěr omáčku přelévám přes síto.Tím se vyřešilo to,o čem taky většina z vás píše...nezůstanou tam žádné kousky koření.

  • Marcela
    Marcela |

    5. 10. 2006 15:38

    Vyzera to velmi lakavo a manzel ma dobru svieckovu velmi rad. Zial netrufam si uvarit to lebo mi to pripada dost narocne. Ani knedle neviem robit, skratka je to nad moje sily. Jednoznacne vsak fandim vsetkym ktorí sa na to odhodlaju a chuti im.

  • Eva Kývalová
    Eva Kývalová |

    3. 10. 2006 11:07

    Děkuji za nápad s Lučinou ,určitě vyzkouším.

  • Šárka Tkáčová
    Šárka Tkáčová |

    3. 10. 2006 11:01

    Paní Kateřino , zřejmě Vám ušlo,že jsme s Evou X vedly debatu o rozmixovaném koření,tedy bavit se o listu vavřínu je trochu vedle . Měly jsme na mysli střepy z bobkového listu . A když se podíváte na můj příspěvek z 18.9.tak tam jasně píšu : jak jsem koupila,prodávám.Netvrdím , že mám svatou pravdu,jen jsem chtěla přispět svou radou.Takže list vavřínu nejíme , ale pokud Vám chutná rozmixované koření ,proč ne? Sto lidí , sto chutí.

  • Věra
    Věra |

    3. 10. 2006 09:42

    O propíchnutých střevech jsem neslyšela, ale mixovat bobkový list již nebudu. Jednou mi tam omylem jeden zůstal a teda nic moc. Bobkový list nerozmixujete úplně a zůstanou takové tvrdé větší kusy, které teda nemusím :-((

  • Kateřina Nováková
    Kateřina Nováková |

    3. 10. 2006 09:19

    A už se někomu z Vás stalo, že by bobkový list spolkl? Že se kousne do kuličky pepře nebo nového koření bych pochopila, to je běžné. Ale sníst list vavřínu...A že by propíchl žaludeční stěnu....no nevím no, spíš to bude z kategorie JPP - jedna paní povídala.Jinak nejlepší svíčková, jak mi chutná, je s mixovaným kořením, rozhodně.

  • Anina
    Anina |

    2. 10. 2006 20:26

    Jo s tím bobkovým listem to jsem slyšela taky, nikdy ho v žádné omáčce nenechávám. Ja to Dobrý recept , dělám bud klasický houskový knedlík, nebo když je víc času tak karlovarský.

  • Anonym
    Anonym |

    26. 9. 2006 16:04

    Hospodyňko, ohřívaná je nejlepší. To platí i v případě Lučiny.

  • Jitka Malinová
    Jitka Malinová |

    21. 9. 2006 15:11

    Není třeba si s počtem kořením dělat velké starosti. Jednoduše koření povařte ve vodě a po vychladnutí stačí přecedit do zeleniny a do té naložit maso.

  • Eva x
    Eva x |

    21. 9. 2006 09:54

    Ahoj Šárko, to jsem nevěděla, že bobkový list může i takhle ublížit. Tak to ho raději budu opravdu vyndavat. Ale k tomu mixování - když jsem ještě omáčku jen pasíroval, pořád jsem ji nemohla dochutit. Dokonalé chuti, ale opravdu dokonalé (lepší než od vlastní maminky, se mi podařilo dosáhnout až po tom. když jsem koření začala mixovat. Kozistence je pak akorát, už jen zalívám smetanou a ničím dalším nezahušťuji. Jinak ještě přidávám k zelenině a koření ještě i trochu tymiánu. Co se týká přílohy - dělám knedlíky bez prášku i bez kvasnic, tak jak se v naší rodině dělají, maximálně je odlehčím sněhem. Recept jdu teď napsat do jiné kategorie.

  • ELA
    ELA |

    19. 9. 2006 08:26

    paní Tkáčová, s tím bobkovým listem máte "bohužel" pravdu, ale jak píšete, "vajíčko" nebo kousek gázy vše napraví - koření se v pohodě vytáhne. Krásný den

  • Šárka Tkáčová
    Šárka Tkáčová |

    18. 9. 2006 12:09

    Ahoj Evi X,také jsem líná zeleninu ze svíčkové pasírovat, tyčový mixér je nádherná věc,jen to koření doporučuji vyndat.Pokud nevaříš ve vajíčku-na čaj,vytáhni alespoň bobkový list. Mám švagra,nimrod jak poleno a vyhlášený kuchař.Jednou jsem mu pomáhala dovařit svíčkovou z kančího.Měl na papírku napsáno ,kolik kuliček nového koření , kolik kuliček jalovce atd.,a kolik lístků bobkového listu.Na mou otázku proč si to píše mi odpověděl,že bobkový list může proříznout či poranit stěnu žaludku či střeva a od té doby paranoidně bobkový list hlídám jako diamanty. Nevím , zda je to pravda,to by nám možná napsala paní Lada Kovářová.Jen jak se říká,jak jsem koupila,prodávám.:-))))

  • Eva x
    Eva x |

    18. 9. 2006 11:44

    Mié kuchtinky a kuchtinkové, moje zkušenost: maso na svíčkovou nesolím (vyluhuje se šťáva), špikuji špekem ne slaninou, takto prošpikované maso poleji převařeřeným (vychladlým) máslem a nechám 2 dni odležet v ledničce v hrnci s pokrájenou kořenovou zeleninou. Pak peču v troubě. Přidávám k pečenému masu trochu rybízového džemu (nebo brusinky). Zeleninu a koření z lenosti nepasíruji, ale vše rozmixuji - omáčka je dokonale ochucená (nesmíte ale přehnat množství!)

  • Hospodyňka
    Hospodyňka |

    18. 9. 2006 11:30

    Dotaz: může se omáčka s Lučinou potom třeba ještě ohřát bez újmy na kvalitě (teda jestli nezřídne nebo tak něco). Jinak se to zdá jako výborný nápad, ale my nikdy nesníme celou várku najednou a zbyde nám i na druhý oběd nebo večeři.

  • ivanka
    ivanka |

    17. 9. 2006 21:59

    VYNIKAJÍCÍ...moc děkuji...posílám tisíc 1

  • Mirka
    Mirka |

    11. 9. 2006 20:41

    Ta Lučina je fakt super nápad. Doporučuji všem

  • Jolana Pejcharová
    Jolana Pejcharová |

    10. 9. 2006 16:34

    Výborná a rychlá svíčková- dávám králíka,2x směs pod svíčkovou,dva nakrájené citróny na plátky,5 bobkových listů,5 celých pepřů a hrstku nového koření, trošku másla a nakrájenou anglickou slaninu na kostičky- toto upeču,vyjmu koření a citron a přidám dvě šlehačky s vyšším procentem tuku,nemusí se zahušťovat moukou a citron dodá vůni i chuť- doslaďte dle chuti,já už nesladím- je vynikající a nemusí se nakládat den předem jako klasická- kdo nejí králíka může s hovězím,já dávám přednost králíkovi protože mám tříletého synka a maso je pro něj zdravější

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    1. 9. 2006 08:26

    Díky za novou radu - dát do svíčkové lučinu a už nezahušťovat moukou. To je výborný nápad, určitě vyzkouším, díky !!

  • Anonym
    Anonym |

    31. 8. 2006 21:29

    Svíčkovou taky předem nakládám i se zeleninou a kořením do mírně octového nálevu. Je to obrovský rozdíl od narychlo dělané hospodské svíčkové. A do hotové přidávám kromě smetany ještě lučinu, není už pak potřeba omáčku zahušťovat moukou a je mnohem jemnější. A nejlepší je, když se hotová ještě den nechá odležet v lednici - všechny chuti se pak krásně prolnou dohromady.

  • Dáda Kumpoštová
    Dáda Kumpoštová |

    29. 8. 2006 10:09

    Já přidávám do omáčky ke svíčkové sušené brusinky, (kupuji v obchodě se zdravou výživou). Namočím brusinky asi hodinu před použitím, pak je rozmixuji s ostatní zeleninou. Na závěr si přichystám citron, nakrájený na plátky, na něj dám kopeček ušlehané šlehačky, kterou ozdobím také brusinkou, nebo lžičkou brusinkové marmelády, v případě nouze stačí lžička pikantní rybízové marmelády. Na talíř s přichystanou svíčkovou a knedlíky položím tento ozdobený citron. plátek. Chuťový a umělecký dojem je dokonalý.

  • Rostislav Krejčí
    Rostislav Krejčí |

    27. 8. 2006 12:38

    rada-výborná svíčková je, když po udušení masa a dochucování na místo cukru, nebo karamelu použijete jahodovou marmeládu-nepřehnat!

  • Kateřina
    Kateřina |

    10. 8. 2006 14:43

    Na ty hrníčkové jsem také měla recept, ale chtěla jsem je vyzkoušet tak, jak je dělá mamka a jak je mám od ní ráda. Jenže chce to tu praxi :o) Kromě toho jakožto začínající domácnost nemám dost hrnků s rovnými stěnami, jen dva :o)

  • Hospodyňka
    Hospodyňka |

    10. 8. 2006 13:17

    Zkus Kateřino hrníčkové knedlíky, jsou jednodušší než houskové a podle mne chutnější, nadýchanější, neoslizlé.

  • Kateřina Šimková
    Kateřina Šimková |

    10. 8. 2006 12:16

    V neděli jsem poprvé dělala svíčkovou, důkladně jsem si pročetla tuto diskuzi a tzv. si z každého receptu vzala, co se mi líbilo a dopadlo to bezvadně. Tj. maso protknutné hojně slaninou jsem osolila, posypala tymiánem a naložila do nakrájené čerstvé a voňavé kořenové zeleniny a koření (pepř, nové koření, bobek, hřebíček) a polila rozhřátým máslem s přidáním trochy bílého vína. Po dvou dnech jsem na sádle maso prudce opekla, na výpeku osmahla i zeleninu a celé to za mírného podlití hovězím vývarem pekla v troubě asi 1,5 hod při cca 175 st. Po vyndání koření (bylo pracné, příště to chce to kovové vajíčko) jsem zeleninu rozmixovala a pouze dochutila jedním kelímkem zakysané a jedním sladké smetany. Pak stačila jen trochu ochutit čerstvou citronovou šťávou. Ovšem co byl největší problém, tak to byl houskový knedlík, který jsem také dělala poprvé.

  • rado hornak
    rado hornak |

    4. 7. 2006 13:25

    nebolo to celkom na jednotku ale bolo to super

  • Jiří Syrový
    Jiří Syrový |

    8. 6. 2006 23:33

    Podle mne chybí to nejpodstatnější na tomto receptu, a to co dodá výraz chuti, vláčnosti masa, a jistotu úspěchu. Je to naložení do láku tři dny před vařením. Maso, zelenina, a ost. suroviny se provážou a nesou chuť ssebou. Správně naložená svíčková nepotřebuje dochucovat!!!!!

  • Lenka
    Lenka |

    2. 6. 2006 14:36

    Pro zlepšení chuti svíčkové a pro pěknou barvu přidávám karamel (cukr rozpuštění na pánvi a osmahnutý do zlatohněda).

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    12. 5. 2006 11:18

    Také používám ponorný mixér a koření vařím zavázané do plátýnka, abych ho nemusela lovit po jednom. Můžete použít i nerezové čajítko, takové to vajíčko:-)

  • Jarka
    Jarka |

    12. 5. 2006 10:39

    Když vyndám maso a celé koření, tak měkkou zeleninu trochu podleji vodou a použiji ponorný mixér. Výborná záležitost - málo špinavého nádobí. Nemusí se pasírovat, omáčka je dost hustá, nemusí se přidávat tolik mouky. Když je zeleniny dost, tak nemusí být mouka žádná a stačí přidat jen smetanu - o to je lepší chuť omáčky.

  • Zuzana Navrarilova
    Zuzana Navrarilova |

    4. 5. 2006 10:57

    děkuji za rady

  • Silvie H.
    Silvie H. |

    2. 5. 2006 00:40

    děkuji za rady.Na poprve a za jedna u chlapů.Ještě jednou díky. :-) .

  • Martina W.
    Martina W. |

    18. 4. 2006 08:51

    Povedla se:-)!!

  • Anonym
    Anonym |

    16. 4. 2006 17:52

    výborná akce

  • Adéla
    Adéla |

    14. 4. 2006 13:56

    Já mám svíčkovou nejradši z divočiny. Nejlépe chutná z jelena. Maso nakládám na 2-3 dny se zeleninou, balsamico octem, bílým vínem, jalovcem, barevnými pepři, novým kořením, hřebíčkem. To celé se polije rozpuštěným máslem. Naložené maso ráno a večer v misce obracím. Používat naložené nebo mražené zeleniny mi přijde zbytečné. Ta trocha práce navíc za výrazně lepší chuť stojí. Je pravda, že mražené zeleniny až na špenát a brokolici v kuchyni vůbec nepoužívám, přijde mi, že mají chuťově dost daleko do čerstvé zeleniny.

  • Anonym
    Anonym |

    13. 4. 2006 22:08

    miluji ji

  • Martina W.
    Martina W. |

    12. 4. 2006 16:18

    Super rady, díky moc! Chystám se na ni o víkendu. Tak drzte palce:-)

  • Jitka Malinová
    Jitka Malinová |

    12. 4. 2006 13:10

    Každý nakládá jinak, ale základ je asi to že by mělo syrové maso bát naložené v zelenině, aby získalo tu správnou chuť. Další ingrdience se liší. Já to dělám tak, že maso protknu špekem a mrkví. V astrolku si rozpustím máslo, přidám zbytek slaniny na kostičky, nastrouhanou zeleninu a koření. Zlehka osmahnu, spíš jen prohřeju, přidám pár lžic vody a nechám vychladnout. Do této směsi naložím maso na 2 dny, jednou otočím.

  • Zdena z JM
    Zdena z JM |

    12. 4. 2006 13:03

    Já svíčkovou nakládám takto:protknu slaninou,potřu olejem,osolím a posypu sypkou kořenící směsí na divočinu.Vložím do pekáčku a zasypu zeleninou.Nechám uležet třeba i 3 dny.

  • Jitka B.
    Jitka B. |

    12. 4. 2006 12:30

    Pro Martinu: maso nakládám pouze osolené, s veškerou zeleninou, bez slaniny, a to do vody s trochou octa, nejlépe přes noc. Před přípravou pak maso protknu slaninou atd., po opečení masa a zeleniny podlévám vodou, ve které se maso nakládalo. Dávám přednost přípravě v papíňáku, maso je pak zaručeně měkké - i o tom se tu už diskutovalo. Hodně úspěchů, ať se povede! :-)

  • Martina W.
    Martina W. |

    12. 4. 2006 10:54

    Nenašla jsem zde jak přesně maso nakládáte.. maso se dá do nějakého hrnce se slaninou a přidáte nějakou tu zeleninu, ale dáváte tam nějaké olej nebo máslo, aby se to v tom louhovalo? Nějak mi nedochází jak by se to maso mělo pak naložit pokud tam nic neplave. Moc díky za info:-).

  • Verunka
    Verunka |

    10. 4. 2006 12:09

    Nevím jak anonym, ale u nás výpek z vepřového obsahuje kromně tuku a sosu i kmín a česnek a to jako základ pod svčkovou zrovna moc nevoní ...

  • Anonym
    Anonym |

    10. 4. 2006 09:16

    Moje maminka vždy dělala svíčkovou do výpeku, který zbyl po vepřovém, byla vynikající. Dělám tak dosud a vždy ve výpeku osmažím zeleninový základ. Má dobou chuť i barvu. Babči uměly.

  • cherri
    cherri |

    8. 4. 2006 21:30

    Od té doby, co je známá nemoc šílených krav, pro jistotu vařím vše z hovězího v papinovém hrnci. Vaření je pod tlakem a maso se sterilizuje jako v autoklávě. Na kvalitě svíčkové podstatné změny nepozorujeme. Poslední dobou maso ani nenakládáme. Je to velmi zrychlený způsob. V papiňáku prošpikované maso na tuku obdělám, přidám koření v pytlíku a ocet a vařím. Pak přidám nakráj. zeleninu,cibuli a dovařím. Zásadně vždy pasíruji přes cedník. Omáčka má lepší barvu a chuť. Ostatní postup stejný jako Váš.

  • Anonym
    Anonym |

    7. 4. 2006 21:03

    Pane Mrázek , Váš způsob se mi velice zamlouvá, ale prosím Vás, můžete napsat přesně kolik toho másla a vína dáváte při nakládání?A to drátěné vajíčko se vším kořením máte již také při tom nakládání ,že ? Děkuji

  • olga urbanova
    olga urbanova |

    7. 4. 2006 19:21

    Souhlasím ,že svíčková dělaná v tlakáči je barbarství.Klasická svíčková se dělá ze zadního hovězího a protáhla slaninou.A také vždy s čerstvou zeleninou.

  • Bedřich Mrázek
    Bedřich Mrázek |

    7. 4. 2006 12:05

    Co svíčková, to jiný, mnohdy generacemi uchovávaný rodinný recept. Dělat "svíčkovou" v tlakáči připadá mi poněkud barbarské, stejně jako použití směsi Halali, která je hodně pikantní. Kupované kořenící směsi, vyjma Curry, nepoužívám při vaření vůbec. Raději používám čerstvou zeleninu - voní lépe než mražená. Používám máslo. Maso nakládám na dva dny do zeleniny a bílého vína a koření, poleju máslem, po dni obrátím. Koření: 4 kuličky jalovce, 4 kul. nového koření, bobkový list, 10 zelených a 10 černých pepřů, 2 hřebíčky vkládám do drátěného "vajíčka", nebo do plátěného pytlíčku a po upečení masa vyhodím. maso samo posypu tymiánem a trochou mletého pepře a solím až při vkládání do trouby. A jaké maso: svíčková mi přijde na "svíčkobou" příliš drahá. Takže pokud nepoužívám zvěřinu, používám buď nízký roštěnec, nebo vepřovou svíčkovou (panenky). ty jsou hodně mňam.

  • Zuzana Šindlerová
    Zuzana Šindlerová |

    5. 4. 2006 14:18

    Stejně jako paní Zdenka dávám mraž.zeleninu pod svíčkovou, cibuli čerstvou orestovanou na kostičky s anglickou slaninou, po rozmixování je toho tolik, že nemusím ani zahušťovat, jen zředím šlehačkou od Ramy. Výborné je přidat trochu povidel (asi 1 lžíci). Někdy dám pro zpestření i trochu červeného vína, moc dobré.

  • Zdena z JM
    Zdena z JM |

    5. 4. 2006 14:01

    Já používám mraženou zeleninovou směs na svíčkovou,odpadne tak pracné čištění zeleniny.Jen cibuli dávám čerstvou.A kořením sypkou kořenící směsí na divočinu.Nemusí se vyndávat,protože je mletá.Zahušťuji hl.moukou rozmíchanou ve smetaně.

  • chemik
    chemik |

    5. 4. 2006 13:31

    Ještě ke svíčkové. Varianta-kolik masa tolik zeleniny. Nemusíte zahušťovat a když tak trochou jíšky.

  • Jitka Malinová
    Jitka Malinová |

    5. 4. 2006 13:27

    Romano, co kuchař, to jiná svíčková. Já např. dávám přednost čerstvé zelenině, dávám máslo a maso používám přední - ze šálu. Někdo zeleninu mixuje já pasíruji, ale vždy je nutné koření vyndat. Těch odlišností je hodně a je těžké se v nich vyznat. Věřím, že si tu z příspěvků něco vyberete a přeji hodně úspěchů.

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    5. 4. 2006 12:50

    Halali je sterilovaná zeleninová směs po svíčkovou, mají ji v obchodech mezi čalamádami. Na noc se nakládá, aby maso zkřehlo a rychleji se pak upeklo nebo udusilo. A taky do sebe lépe natáhne všechny ty chutě přes noc. Dusíte-li v troubě, pak na středním stupni. Na sporáku vlastně taktéž na středním.

  • Romana
    Romana |

    5. 4. 2006 12:29

    a ještě jsem se chtěla zeptat při kolika stupňu se má maso se zeleninou dusit.

  • Romana Macháčková
    Romana Macháčková |

    5. 4. 2006 12:27

    já jsem začátečník, co to je halali? a k čemu to je dobré nechat uležet přes noc? Děkuji

  • Květoslava Borovičková
    Květoslava Borovičková |

    3. 4. 2006 20:19

    Já do hotové svíčkové přidávám na konci ještě malého frťánka rumu. Kdysi mi to poradila kolegyně v práci a doporučuji.Není tam cítit, ale chuť se zjemní.

  • INka
    INka |

    14. 3. 2006 14:47

    Moje tetinka dochucuje rybízovou marmeládou a je to ňamka...I

  • Jarda Horák
    Jarda Horák |

    13. 3. 2006 20:33

    jak většina píše nejsme na tak dobře (i já) abych si mohl dovolit pravou svíčkovou. Vařím ze zadního. Naložím asi tři dny dopředu. Na kilo dám dvě sklenice Halali (přes cedník propláchnu vodou) Přidám na kostičky 20 dkg slaniny. nechám ty tři dny v lednici. potom dám do tlakáče, přidám koření KOTÁNI NA DIVOČINU a vařím asi 50-60 min. potom vyndám maso a vše rozmixuji a zahustím smetanou a přidám worčestr(dle chuti). vyzkoušejte to koření KOTÁNI. VŘELE DOPORUČUJI. Zahustíte podle vlastního názoru.

  • Hanka Zikmundová
    Hanka Zikmundová |

    10. 3. 2006 23:45

    Mám dobrý recept pro začátečníky. Na 1 kg masa dát malé halali, nechat přes noc, pak přidat jednu mraženou zeleninu pod svíčkovou, upéct, rozmixovat, naředit smetanou e nemá to chybu. Pro víc strávnůků lze přidat svíčkovou od Vitany. Všichni se olizujou a zvládne to kdokoli a je to vždy stejně dobré.

  • Pavel
    Pavel |

    10. 3. 2006 13:38

    Já dělám svíčkovou zásadně z hovězího zadního.Už se těším až ji budu zase dělat.To je papáníčko.

  • Lada Kovářová
    Lada Kovářová |

    9. 3. 2006 16:01

    Ba ne, pravá svíčková jedině z nefalšované pravé svíčkové :-) Zde z komentářů si případně každý může vybrat druh masa, z kterého ji připraví.

  • lidddy@seznam.cz chroma
    lidddy@seznam.cz chroma |

    9. 3. 2006 15:44

    Paní Kovářová, doporučuji rovněž opravit druh masa. Z pravé svíčkové svíčkovou asi nedělá opravdu nikdo, kupuje se na ni tzv. "falešná svíčková". Zdravím!

  • Petra S.
    Petra S. |

    7. 3. 2006 17:50

    Já dělám v papiňáku a dávám napůl Halali ve sklenici - skvěle okoření, už nemusíte nic přidávat, a napůl nastr. zeleninu. Potom udělám karamel ze dvou lžic cukru a zaleju prolisovanou omáčkou, trochu zahustit + šlehačka. Paráda.

  • Jitka Malinová
    Jitka Malinová |

    7. 3. 2006 11:07

    Tak, tak maso může být opravdu přední - od krku. Ale chce to mít dobrého řezníka, aby vám vybral maso. Pravou svíčkovou jsem na to nikdy nepoužila, vystačím si s falešnou.

  • Jitka B.
    Jitka B. |

    7. 3. 2006 10:22

    Klidně zkuste svíčkovou i z hovězího předního masa (ale ne z kližky), má krátké vlákno a je většinou i dříve měkké a chuť je výborná. Smetanu používám buď sladkou (šlehačku) nebo neslazené kondenzované mléko Tatra. Pokud připravujeme v papíňáku (po důkladném opečení masa i zeleniny), ušetříme spoustu času a maso je zaručně měkké, což u hovězího někdy zdaleka není samozřejmé i po dlouhém dušení.

  • Radek Novotny
    Radek Novotny |

    20. 2. 2006 11:20

    Ja mam jen dotaz. Odkud vlastne Svickova pochazi nedavno mi jeden kamarad tvrdilm ze z Rakouska. Je to pravda?

  • Tomas Belko
    Tomas Belko |

    13. 2. 2006 22:20

    Recept je sice dobry ale jak se tak na to koukam tak silene drahy.Takovou svickovou bych si mohl dovolit maximalne 2x do roka.A delat Svickovou na smetane z prave svickove mi prijde krute.A nebo jsem to pochopil spatne a melo tam byt napsano z falesne svickove nebo hoveziho zadniho.

  • M L
    M L |

    3. 2. 2006 23:33

    Svickova je muj nejoblibenejsi recept. poctiva ceska klasika. Svickova je svickova, ale ja ji nejcasteji delam z kralika, a to takhle: lakem z divokeho koreni - je popsany v drivejsim prispevku - preliji maso a to necham - neleknete se - 5-10dni stat v kameninove nadobe ve sklepe,kde je cca 9 stupnu. Potom maso vyndam, zprudka osmazim, pecu asi hodinu v dusaku a pak pridam zeleninu. Asi polovinu te z laku a polovinu cerstve. Do omacky davam jeste na spicku noze horcice. Jen domaci knedliky, zadna nahrazka. Jsem chlap.

  • Di
    Di |

    28. 1. 2006 08:47

    Už jsem dělala svíčkovou i z krůtího nebo z vepřového (ta se nazývá hamburská pečeně), ale bez nakládání. Pokud dělám hovětí, koupím falešnou svíčkovou (cca 160 Kč) nebo zadní hovězí (o něco levnější). Svíčková opravdu stojí moře peněz, nevím, nikdy jsem ji nekupovala, může to být 300-400 Kč. Pokud bych ji měla, udělala bych z ní raději bifteky. "Svíčková" na smetaně jde dobře i z jiného druhu hovězího.

  • Ester S.
    Ester S. |

    27. 1. 2006 20:55

    Pani Di, diky za odpoved. Reknu pravdu, z prave svickove jsem jeste nikdy svickovou nedelala ;)A stejne ji tady v Ostrove u KV ani nemaji, asi by byla i docela draha, ne?Zijtra se zrovna na svickovou chystam, ale koupim na to kruti prsa nebo hezke veprove, stejne nam na tom nejvic chutna ta omacka s knedlikem:))

  • Di
    Di |

    19. 1. 2006 22:22

    Když už si dáte tu práci a maso naložíte, nechte ho tam déle. Klidně třeba pět dní. Opravdu se mu nic nestane. Pravou svíčkovou bych ale asi nenakládalal. Maso se nakládá, aby bylo křehčí a svíčková je křehká dost.

  • Ester S.
    Ester S. |

    19. 1. 2006 12:51

    Taky delam svickovou i z kralika a je super. Nedelam to v troube, ale v normalnim hrnci, sice dlouho, ale to nevadi. Ochucuju citronem, cukrem a davam zakysanou smetanu.Zaujal me ale nazor, ze se maso muze nalozit dva dny predem??! Ja bych se docela bala, ze se zkazi, ackoli v lednici.. Ale zkusim to dat lezet na noc, jestli to bude takovy rozdil v chuti.

  • sabča nováková
    sabča nováková |

    28. 12. 2005 23:45

    zíta vyzkouším a uvidím

  • Jana Nováková
    Jana Nováková |

    9. 10. 2005 21:35

    Dusíme v troubě, ale na kolik stupňů a jak dlouho? Nikdy se mi to nepovede do měkka.Mám elektrickou troubu,mámi remosku.

  • Palo
    Palo |

    6. 9. 2005 12:55

    Kdo nemá rád červené maso, mže svíčkovou udělat z kuřete. Nejlépe vykostit, plát osolit a opepřit, poklást dobrou anglickou slaninou. Můžeme i přidat uvařená vejce a plátky ster. okurek, aby to na řezu krásně vypadalo. Plát zavineme, svážeme motouzem a dál děláme jako svíčkovou. Dobrou chuť

  • Di
    Di |

    15. 6. 2005 15:45

    Paní - slečno Lado, klidně duste v remosce nebo pouze v kastrolu na plotně. Můžete použít i papiňák. Já svíčkovou peču, ale nedělá to tak každý. Ať se podaří

  • Lada Jendrichovská
    Lada Jendrichovská |

    15. 6. 2005 13:11

    Dobrý den, chci se zeptat na postup přípravy svíčkové, když jsem odkázaná na pečení v remosce (nemám sporák s troubou, vařím zatím na propan-butanu). Díky za radu Lada J.

  • Pecinátoři
    Pecinátoři |

    13. 5. 2005 15:29

    Dnes má u nás domácí svíčková premiéru, tak sme všichni mooooc zvědaví:)) recept zní skvěle, tak dáme vědět -přežijeme-li nedělní oběd- jak to dopadlo

  • euphrasia
    euphrasia |

    13. 5. 2005 14:16

    Vzkaz pro Martinu - koření můžeš dát ve stejném poěru, másla dvě polévkové lžíce. A zásadně nepoužívej k zahuštění mouku, rozmixovaná zelenina je sama osobě hustá a omáčka zůstane bez mouky bezvadně hebká.Hodně štěstí,vůbec není co zkazit a nechápu, když někdo hodnotí složitost přípravy svíčkové jako velmi náročné...

  • Jarka
    Jarka |

    13. 5. 2005 12:16

    Výborná svíčková je i z krůtích prsíček. Rozhodně je maso dříve hotové.

  • Martina
    Martina |

    12. 5. 2005 12:21

    Tak se pustim do toho receptiku podle Anonyma z 9.5. jenom se chci zeptat toho koreni jako podle pani Lady, nebo vic ci min, a kolik mam pouzit masla?

  • Ivona
    Ivona |

    11. 5. 2005 11:25

    pro Anonyma z 8.5.: Podle mne je do svíčkové úplně nejlepší jen zakysaná smetana, někdo dává přibližně polovinu sladké a nakonec zakysanou.

  • Anonym
    Anonym |

    9. 5. 2005 14:33

    Já dělám svíčkovou tímto způsobem : hovězí maso prošpikuji slaninou, osolím, přeleji rozpuštěným máslem smíchaným se 2 PL ocet balsamico, dám do kameninové misky, zasypu na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninou ( 2 díly celeru, 1 díl mrkve, 1 díl petržele - cca 450g kořenové zeleniny), přidám černý pepř, bobkový list, nové koření a jemně tymián.Nechám odležet dva až tři dny.Na sádle orestuji maso, vložím do pekáče, na jehož dno položím tenké plátky anglické slaniny, ve výpeku opeču na nudličky nakrájenou čerstvou kořenovou zeleninu a cibuli, opeču do zlatohněda, přidám k masu včetně nového divokého koření a zaleji cca 3dl vývaru.Peču až je maso měkké, přelévám vypečenou šťávou a odškrabuji od stěn pekáče. Maso vyjmu, odstraním koření a vše rozmixuji. Přidám 250 ml zakysané smetany a 180ml sladké 12% smetany.Pokud je omáčka hustá, ředím vývarem. Na pánvi nechám zkaramelizovat 1 PL hnědého cukru a vlejuido omáčky. Dle potřeby okyselím citronovou šťávou.

  • Anonym
    Anonym |

    8. 5. 2005 20:04

    Zdravim vsechni a prosim o radu - tchyne me naucila davat do svickove sladkou smetanu...ktera je lepsi - sladka nebo zakysana? Dekuji.

  • Tlapa
    Tlapa |

    28. 4. 2005 18:27

    Jasně, v papiňáku to te taky ale maso by se mělo nejdříve opéct, aby se zatáhlo.Zelenina se musí řádně osmažit i se slaninou, aby omáčka měla správnou chuť. Jinak to bude hovězí na smetaně v mrkvi. Chuť omáčky dělá právě ta zpečená či osmažená zelenina.

  • Abies Alba
    Abies Alba |

    27. 4. 2005 18:10

    Zuzka: My preferujeme to pečení, získá to trochu jinou chuť...

  • :o) Zuzka
    :o) Zuzka |

    27. 4. 2005 13:30

    Taky jsem zkoušela svíčkovou podle tohodle receptu. Byla výborná, ale protože máme rádi hodně omáčky, tak jsem přidala víc mléka a vody a i rozemletá zelenina to nezahustila, proto jsem ji musela dohustit moukou. Také doporučiji místo pečení masa a zeleniny v troubě, o uvaření v papiňáku. Efekt je stejný akorát, že je jídlo podstatně rychleji a vaření je zdravější než-li pečení:o)Přeji dobrou chuť

  • Tlapa
    Tlapa |

    26. 4. 2005 15:14

    Pro Sabrinu z Německa a pro ty co nechtějí glutaman v Halali tak lák k nakládání masa se skládá: 50g cibule, 30g mrkve, 30g petržele, 30g celeru, 30g oleje, 20g cukru, sůl, bokový list, 6 zrnek nového koření a celého pepře. Lák maso sice vyluhuje ale pak ta omáčka.....

  • Tlapa
    Tlapa |

    26. 4. 2005 14:36

    Tak to já dělám nelepší svíčkovou v rodině. Koupím kus zadního hovězího nebo falešnou svíčkovou. protknu slaninou a někdy i zeleninou na nudličky Nesolím ani nekořením. Maso dám do pytlíku a zaleju zeleninovou směsí Halali. Nechám ji naloženou dva až pět dní. Potom dám do pekáče tuk, na to maso i s nálevem, kořen.zeleninu (300g), bobkoýí list,celý pepř a nové koření a peču a poté dusím cca1,5-2 hod. omáčku rozmixuju s moukou a kysanou smetanou a ředím mlékem a poté ji dochutím. Mňam.

  • Di
    Di |

    19. 4. 2005 08:59

    Do svíčkové přidávám ještě další divoké koření, to znamená jalovec a tymián. Nedávám žádný cukr ani ocet nebo citrón. Neodpovídám to sice předpisům Evropské unie, ale hotová svíčková se musí nechat pořádně rozležet. Čerstvá to není ono. Dělám ji tak 2 dny předem.

  • Sabrina
    Sabrina |

    19. 4. 2005 07:50

    Svickova dopadla na 1!!! Pritel s rodici si pochutnali, ze pry tak skvelou svetlou omacku jeste nejedli. tady v Nemecku maji radsi ty tmave. Omacka byla husta a kremova, presne jako od maminky:-)) jenom se musim jeste tu chut prave svickove naucit. Okorenit jidlo je trochu jeste problem. Dekuji za tento recept pani Lado. Sabrina

  • Sabrina
    Sabrina |

    15. 4. 2005 17:20

    zase jsem se neco priucila :-) vazne. to jsem fakt nevedela. dekuji za radu. dam vedet v nedeli jak to dopadlo. Sabrina

  • Kuchařka on-line
    Kuchařka on-line |

    15. 4. 2005 17:14

    Tzn. že do masa uděláte ostrým nožem malé otvory - takové tunýlky :) a do těch vložíte špalíky slaniny. Protknout, prošpikovat, prostrčit...

  • Sabrina
    Sabrina |

    15. 4. 2005 17:07

    mela bych dotaz. co to znamena - " protkneme " ji slaninou? chtela bych tento recept v nedeli delat. urcite dam vedet jak dopadl. dekuji Sabrina

  • V Vlasta
    V Vlasta |

    31. 3. 2005 14:45

    Ahoj vsem . Tak ja ji delam takhle . Kvalitni veprovy nakrajeny na 3 cm kosticky . 2 cibule 100g slaniny . Nakrajenou cibuli a slaninu 2 lzice oleje a osmahnu na prudce asi 1 min , pridam maso . Za staleho michani vyvarim stavu , co pusti maso , pak cibule a maso bude hnede , pridam na kostky 3 cm mrkev petrzel celer (100 gm kazdeho ) zaleju vyvarem a hodim do trouby asi na 1 hod , nebo az je maso meke . Teplota 180 C , nebo pri plynu na stredne . Podle potreby podlevat . Potom vyndam maso , zeleniny hodim do mixeru (muzete pridat podle chuti citronovou stavu , nebo 2 kysele okurky ) Zpet do kastrolu , povarit (muzete pridat mouku ) a na konec smatanu , tu uz nevarit . Dobrou chut . Jo a zapomel jsem napsat , ja jsem chlap !!!

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    30. 3. 2005 15:51

    Pravou svíčkovou nekupuji, je to příliš drahé. V masně řeknete, že chcete maso na svíčkovou, oni Vám dají kvalitní zadní maso (alespoň doufám). Svíčkovou dělám léta také z dobrého vepřového - také kvalitní maso, tzv. "ořech", je výborná. A výborná je i z vykostěného králíka, ale to jich musí být víc, protože to lze pouze ze hřbetu a zadních noh.

  • Lenka
    Lenka |

    30. 3. 2005 08:55

    Dobry den, chystam se varit svickovou, ale nemuzu sehnat pravou svickovo, muzete nmi prosim poradit, jake jine maso by bylo vhodne k jeji priprave?Dekuji

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    29. 3. 2005 07:07

    Mám prosbu !! Omylem jsem klikla na hodnocení, ani nevím kolik tam bylo, celkově je to za 3 !! Což je nesprvaedlivé ! Prosím o vymazání, pokud to půjde - bylo to teď pred chvílí, díky :))

  • Andrea Kramesova
    Andrea Kramesova |

    26. 3. 2005 18:41

    Delala jsem svickovou poprve podle Vaseho receptu a mela jsem obrovsky uspech! Dekuji!

  • Kuchařka on-line
    Kuchařka on-line |

    13. 3. 2005 18:11

    Podlévat jen lehce, péci při střední teplotě.

  • Jana
    Jana |

    13. 3. 2005 17:58

    Jak prudce mam maso v troube peci? Na maximum, stredne nebo na malo? A kolik toho vyvaru tam mam dat? aby bylo maso potopene jen lehce, nebo do pulky??? Tedka ji varim...:(

  • Marcela
    Marcela |

    2. 3. 2005 18:32

    Take jsem delala svickovou poprve v zivote a podle tohoto receptu a musim rict, ze je vynikajici!!!

  • Silvie z Jeseniku
    Silvie z Jeseniku |

    20. 2. 2005 00:59

    svickovou jsem delala poprve v zivote dnes a vzala jsem si na to vas recept a musim rict, ze se mi naramne povedla..je absolutne hladka, jemna, vyborne chutna,a krasne voni.k tomu jsem udelala domaci knedliky na pare a rodinka se olizovala az za usima..

  • Matouš Rybár
    Matouš Rybár |

    9. 11. 2004 19:54

    Lépe než dochucovati cukrem je přišladit omáčku karamelem nebo rybízovým džemem. Taktéž brusinky můžeme nahradit zavařeným červeným jeřábem. To mám od babičky :-)

  • Anonym
    Anonym |

    1. 11. 2004 13:39

    Tak svíčkovou je nejlépe naložit do pekáče alespoň dvy dny předem, takže osolené prošpikované maso se zasype kořenovou zeleninou, kořením a poleje roztaveným máslem a nechá v lednici 2 dny.Poté se maso vyjme, osmahne se na oleji po všech stranách, aby se zatáhlo ,vrátí se do pekáče se zeleninou, podleje vývarem a peče se v troubě dokud není měkké - doba podle druhu masa - anonyme ! Po vysmahnutí a zahuštění moukou se prohřeje. Já to potom celé umixuji a přidávám postupně zakysanou smetanu, v mixeru se to pěkně našlehá (jak říkají příbuzní: omáčka je potom hedvábná). Poté se nakrájené maso omáčkou přeleje a už se jen zvolna prohřeje.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    1. 11. 2004 13:37

    To nejsou minuty, ale spíše hodiny, resp. asi hodinu a půl, je to závislé na druhu masa, protože svíčkovou dělám jak z hovězího, tak i z vepřového masa i z králíka a to se dusí podstatně kratší dobu.Nejlepší je rozpécit si maso se zeleninou den předem, já to skoro upeču do měkka a druhý den jenom trosku dopeču, zeleninu rozmixuji, udělám omáčku, maso dám do kastolu, zaleju vývarem a potom dávám zvlášť na talíř k omáčce a knedlíku.Ještě dodám, že z vepřového je moc dobrá svíčková, ale i z králíka!! A je to podstatně rychleji upečené.

  • Anonym
    Anonym |

    30. 10. 2004 19:01

    Kolik minut dusime maso v troube?

  • Kuchařka on-line
    Kuchařka on-line |

    5. 8. 2004 14:22

    300 g kořenové zeleniny - tedy 100 g mrkve, 100 g celeru a 100 g petržele.

  • Anonym
    Anonym |

    4. 8. 2004 21:03

    Kolik te mrkve(ta mrkev prevazuje???) a ostatni zeleniny??