Svíčková z kuřete

moje hodnocení:

4,6

hodnotilo: 12
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: 4 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: Jana Hamalova

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      ks kuřecí maso celé kuře
    • 3
      ks mrkev větší
    • 2
      ks petržel střední
    • 1
      ks celer menší
    • 10
      ks pepř celý kuličky
    • 10
      ks nové koření kuličky
    • 10
      ks jalovec kuličky
    • 2
      ks bobkový list
    • 1
      lžička tymián
    • 50
      g špek
    • 1
      ks citron
    • 1
      lžička sůl
    • 1
      lžíce ocet
    • 500
      ml smetana
    • 2
      lžíce hladká mouka
    • 0,5
      kostka máslo
    • 1
      ks cibule

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Do hrnce dáme rozpůlené kuře, očištěnou zeleninu, všechno koření, z půlky citrónu šťávu a druhou půlku citrónu necháme v kuse, špek. Zalijeme vodou, osolíme, přidáme trochu octa a necháme vařit, až je kuře měkké. Pak vyndáme uvařené kuře a zeleninu, do kastrolu dáme rozpustit máslo a na něj dáme orestovat na plátky nakrájenou zeleninu. Když je zelenina orestovaná, zalijeme ji přecezeným vývarem. Zeleninu i s vývarem opět přecedíme do hrnce tak, aby zelenina zůstala v sítku. Zeleninu, citrón a špek postupně dáváme do mixeru a pořádně rozmixujeme. Přidáme do vývaru a zahustíme smetanou s hladkou moukou a ještě chvilku povaříme. Na konec dochutíme podle potřeby solí nebo komu se zdá kyselejší, tak cukrem. Kuře obereme a uděláme jednotlivé porce. Podáváme s knedlíky.
2
Takto vařívala svíčkovou maminka. Já jsem vyzkoušela hodně receptů z kuchařek, ale vždy jsem se vrátila k tomuto postupu.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Simič
    Simič |

    11. 4. 2017 13:59

    Svíčková se zrodila tak že dělnící kteří přišli domů večer a jedli to jídlo při svíčkách , a u babičky ve staré kuchařce snad z roku jedna dvě bylo napsano že se to zrodilo ve vesničce jménem Svíce. takže jedno z toho. A je to název omáčky ne masa jak si mnozí myslí. Si tam dejte třeba křepelku to je uplně jedno.

  • petra
    petra |

    1. 10. 2016 14:19

    dobrý den , tak já také vařím svíčkovou z kuřecího a je výborná, na víc málokde v restauraci se vaří svíčková omáčka dohromady i s masem, většinou se jen maso k ní přidává, vím to prošla jsem jako kuchařka mnoho restauraci a vím že se to většinou tak dělá, tudíž je pak i fuk které maso k ní dáte,já osobně ji mám také í raději s kuřecím.také doma jelikož jsme muslimové a vepřové nejíme tak vaříme z kuřecího msaa i segedín, je velmi dobrý, je to o tom které kdo maso máte nejraději :-*

  • annie
    annie |

    6. 11. 2015 08:49

    http://www.toprecepty.cz/recept/7163-svickova-z-kurete/ Jednoduchý a výborný recept...

  • annie
    annie |

    6. 11. 2015 08:44

    http://www.toprecepty.cz/recept/7163-svickova-z-kurete/ Super recept,jednoduchý a výborný....

  • Schiacciato
    Schiacciato |

    7. 9. 2015 17:05

    Chci se jen zeptat, neboť jsem začínající mladá kuchařka a teprve zkušenosti sbírám :) trochu jsem nepochopila postup v tomhle bodu: "Když je zelenina orestovaná, zalijeme ji přecezeným vývarem. Zeleninu i s vývarem opět přecedíme do hrnce tak, aby zelenina zůstala v sítku." .. chápu to dobře, že v tomhle bodu cedím 2x ? :D Můžete mi to prosím někdo lépe vysvětlit ? :) děkuji moc 8-)

  • Silva
    Silva |

    10. 11. 2014 15:09

    Ona to svíčková ani být nemůže. Stačí se nad tím zamyslet proč se to svíčková jmenuje ;-) Je to podle masa HOVĚZÍ SVÍČKOVÉ. Takže žádné kuřecí ani vepřové :-D. Netvrdím, že to není dobré, ale už to není svíčková.

  • esmina
    esmina |

    28. 10. 2014 11:54

    Nechápu,proř to píšete...? pokud vám nechutná,tak ho tam nedávejte ...my se synem máme mírnou intoleranci na sladké mlékoa smetanu,tak je tam nedávám a nepíšu to záměrně... -hovězí udělá silnější vývar než drůbeží,to záleží na jednotlivcích,co preferuje :-!

  • kristyna
    kristyna |

    14. 5. 2014 20:55

    Dobrý den, já bych t teda svíčkovou nazvala, nemusí tam být hovezí a abych vám řekla tak od jakžiiva děláme svíčkovou z drubeziho a je mnohem lesi chutove nez z toho hoveziho...

  • peta
    peta |

    12. 11. 2013 19:17

    moc dobré!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Tomas
    Tomas |

    20. 5. 2013 14:36

    varim ji po druhe sice misto hoveziho davam veprove taky to je supr ;-)

  • jessie
    jessie |

    28. 4. 2013 14:52

    mnam :'( :-) :-( ;-) :-P :-D :-[ :-\ =-O :-* 8-) :-$ :-! O:-) :'( :-X :-)) :-| <3 <:-) :-S

  • HelenaPa
    HelenaPa |

    6. 11. 2012 13:00

    Určitě to není špatné, ale nenazvala bych to svíčková. Do té prostě patří hovězí.

  • iva kratka
    iva kratka |

    6. 11. 2012 12:55

    rychla svickova, skvela i bez jalovce

  • Iva Filipová
    Iva Filipová |

    1. 9. 2012 13:16

    Trochu jsem si recept upravila z důvodů stravování mého syna,ale recept je opravdu jednoduchý a má první svíčková byla vynikající a mým synem pochválená.Děkuji za Váš recept ;-)

  • Ajušenka
    Ajušenka |

    16. 3. 2012 12:13

    skvělé a velmi jednoduché i pro méně zručné kuchařky :-) moc děkuji :-[

  • Ankamamka1
    Ankamamka1 |

    28. 8. 2011 15:43

    musím uznat,že to byl jeden z gurmánských zážitků a pochutnala jsem si nejen já :-)

  • Anonymous
    Anonymous |

    3. 5. 2011 17:11

    moc mi chutnalo fakt doporucuju

  • Katka A.
    Katka A. |

    15. 5. 2010 13:38

    Paní Kateřino, pokud držíte dietu, držte ji, ale proboha, proč dávat do svíčkový kysanou smetanu? Proč nahrazovat? Když nahradíte cokoli z receptu už to není ten recept.Proč recept ochuzovat? Variace alá "Jogurtová svíčková" patří do jiné kategorie.

  • Jitka B.
    Jitka B. |

    23. 2. 2006 14:14

    Vařím svíčkovou téměř přesně takhle z hovězího, jen vynechávám citron, jalovec a tymián, moc je nemusíme. Maso i zeleninu nejprve orestuji na másle, pak podliju a rovnou dodělám doměkka - v papíňáku. Pak propasíruji a zahustím jako Jana moukou a smetanou nebo neslazenou Tatrou light - má jen 4,5%, Myslím, že je to sice kalorické, ale zase výborná svíčková, žádná okleštěná náhrada, která nikdy nemá tu správnou chuť. Když se to nejí každý den...

  • Jana H.
    Jana H. |

    23. 2. 2006 10:30

    Právě proto, že je kalorická, svíčkovou nevařím moc často, ale když ji uvařím , tak se snažím aby byla dobrá. Smetana na vaření nemá tolik %.Jo a taky dělám docela větší množství, tak proto. Moje známá přidává 1 l smetany na vaření. A musím říct, že je výborná. Někdo zas dává jogurt, ale to je na každém jednotlivci. To já se ještě krotím.Jinak, to kuře byl jen nápad, potřebovala jsem se ho zbavit z mrazáku. Jana H.

  • Emila
    Emila |

    22. 2. 2006 22:37

    Je to sice kalorická bomba jak píšete, ale je výborné

  • Kateřina
    Kateřina |

    22. 2. 2006 22:08

    Tomu se říká kalorická bomba.Proč tolik másla,proč tolik ředit,stačí méně tekutin a není opotřeba mouka.Klasická smetana se dá nahradit kelímkem kysané smetany.

  • Pavlína Svitáková
    Pavlína Svitáková |

    22. 2. 2006 13:35

    Hm,tak to vyzkouším!Svíčkovou z krůtího masa jsem už jedla a byla bezva,takže předpokládám,že toto bude také chutné.