Svíčková na smetaně podle Richarda Nováka

moje hodnocení:

4,7

hodnotilo: 3
doba přípravy: 90 minut
počet porcí: 6 porce
počet kalorií: 1 320 kJ

Suroviny

Vložit do nákupu
  • maso
    • 3
      lžíce olej
    • 3
      lžička pepř mletý
    • 80
      g uzený špek
    • 2
      lžíce sůl
    • 1
      kg hovězí svíčková
  • na ozdobu
    • 6
      lžička brusinkový kompot
    • 6
      plátek citron
  • omáčka
    • 150
      g máslo
    • 500
      ml smetana na vaření
    • 1
      ks citron
    • 3
      ks petržel
    • 3
      ks bobkový list
    • 2
      lžíce cukr
    • 1
      lžička citronová kůra
    • 1
      lžíce sůl
    • 2
      lžička tymián
    • 6
      ks mrkev
    • 2
      l hovězí vývar
    • 2
      ks cibule
    • 1
      ks malý celer
    • 8
      ks nové koření

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Základem skvělé svíčkové omáčky je čerstvá zelenina, kterou použijeme ve značném množství, protože nám svíčkovou omáčku zároveň zahustí, chuť zůstane výrazná po zelenině a nemusíme zahušťovat moukou.
2
Očištěnou zeleninu nakrájíme na kostky. Na másle orestujeme nakrájenou cibuli a přidáme zeleninu, posypeme cukrem, tymiánem a osolíme. Restujeme, jakmile nám začne zelenina hnědnout, podlijeme vývarem, přidáme bobkový list a nové koření. Zamícháme a tuto směs dusíme doměkka.
3
Poté vypneme, vyndáme veškeré koření, rozmixujeme ponorným mixérem nebo propasírujeme přes síto a podle potřeby rozředíme vývarem. Do svíčkové přidáme smetanu, citronovou šťávu, strouhanou citronovou kůru a znovu povaříme. Pokud je potřeba, svíčkovou dosolíme a dokořeníme.
4
Hovězí svíčkovou prošpikujeme špekem, řádně osolíme a opepříme. Maso ze všech stran zprudka orestujeme, aby se zatáhlo a zůstalo uvnitř šťavnaté. Pak maso zabalíme do dvojitého alobalu a řádně uzavřeme, aby nemohla unikat šťáva. Vynikající je i pečící sáček. Hovězí svíčkovou vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme cca 60 minut. Po upečení maso nakrájíme na plátky a vložíme do svíčkové omáčky.
5
Ke svíčkové na smetaně patří neodmyslitelně knedlík. Někdo rád karlovarský, jiný houskový, proto recept zde uvádět nebudu, každý z nás má svůj oblíbený knedlík, takže tuto volbu nechám na vás. A nezapomeňte, že se jí i očima! Pěkně vše ozdobte plátkem citronu, šlehačkou a lžičkou brusinek.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • pája
    pája |

    29. 6. 2016 17:59

    Toto není pravá svíčková . Toto je hovězí na zelenině. Na tohle jídlo je svíčkové škoda . Pravá sví- čková pláče .

  • 22gugu22
    22gugu22 |

    28. 6. 2016 22:25

    Dala jsem méně mrkve než je v receptu, ale jinak NEJLEPŠÍ SVÍČKOVÁ! <3 <3 <3 <3

  • ludmila
    ludmila |

    8. 5. 2016 15:42

    zkousela sem a vyborne chutnalo cele rodine dekuji ;-)