Recept na sushi – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

Sushi je lehké a zdravé jídlo, které má celou řadu výhod především díky dokonalému složení surovin. Rýže je nízkokalorická a bezlepková. Ryby obsahují mnoho minerálů, vitamínů a v syrové podobě si veškeré tyto látky uchovávají. Mořské řasy jsou zase superpotravinou, která je zdravá a omlazující. Wasabi křen je antibakteriální přísadou a nakonec nakládaný zázvor, který podporuje trávení a posiluje imunitu. Často se také používá avokádo, které je antioxidantem plným vitamínů.

Sushi existuje více druhů. Základem je 7 typů kousků (které však mají další rozdělení podle přípravy a přísad). Je to sushi maki, které je nejzákladnější podobou. Uramaki, kterému se říká obrácené sushi, protože řasa nori a ryba je obalená v rýži - dobře známá je konkrétní kalifornská rolka a je to nejaponský druh sushi.

Další známým druhem je nigiri, které není smotané do válečku, ale na rýžový váleček je zpravidla ryba a další suroviny položená. Sashimi je sushi bez rýže a tvoří ho jen syrové plátky ryby. Chirashi je typem sushi salátu a temaki je zase jakýmsi vlastním celým kornoutkem z řasy plněným dle svého. Posledním základním druhem sushi je gunkan, která se pod krajem řasy plní kaviárem z lososa nebo létajících ryb.

Pro přípravu sushi je většinou potřeba základní set surovin - mořská řasa nori, sushi rýže, rýžový ocet, nakládaný zázvor, sójová omáčka a podložka na balení sushi. Další suroviny se liší podle typu sushi, ale většinou se jedná o zeleninu a čerstvé ryby.

Další podobné recepty