• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Články
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
  • Zapomenuté heslo Založit nový účet
  • Recepty.cz - logo
    Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
    Vložit recept
    Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Příležitosti
    • Recepty.cz
    • Italské rizoto II
    Napište svůj komentář k receptu

    Italské rizoto II

    autor: tomasek
    0.0
    moje hodnoceni
    3.9
    hodnotilo: 17
    doba přípravy: 35 minut
    počet kalorií: neuvedeno
    Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
    Italské rizoto II
    Italské rizoto II
    Italské rizoto II
    Italské rizoto II
    Italské rizoto II
    Italské rizoto II
    4fotografie
    Nahrát fotku
     

    Vyzkoušejte nefalšované italské rizoto z osmažené a následně povařené rýže podlité bílým vínem a zeleninovým vývarem. Nechybí ani parmezán, který chuť pokrmu dotáhne k dokonalosti.

    Suroviny

    2 porce
      • 2
        ks cibule střední
      • máslo
      • olivový olej
      • 300
        g rýže kulatozrnná
      • 50
        g parmazán strouhaný
      • 750
        ml zeleninový vývar
      • 200
        ml bílé víno - suché

    Postup přípravy receptu

    1
    Tradiční italské rizoto, postupem a chutí poněkud lišící se od toho českého. Aby se výsledný pokrm mohl pyšnit názvem risotto, musí si nejprve rýže projít krátkým osmažením a až poté je vařena. V Itálii se na přípravu rizota používá tradiční kulatozrnná rýže, např. Arborio či Carnaoli. V Čechách se dají ve větších obchodech sehnat taky, ale třeba Lagris vyrábí vlastní kulatozrnnou rýži, která mi osobně chutná. Každopádně doporučuji nekupovat tu úplně nejlevnější, přece jen je rýže základem tohoto jídla.
    2
    Nejprve se v hrnci nechá rozpustit kousek másla (cca 30 g), ke kterému osobně přidávám ještě olivový olej. Poté přisypeme drobně nakrájenou cibuli, kterou osmažíme tak, aby zesklovatěla (nesmí zhědnout). K cibuli přisypeme rýži, promícháme ji s cibulí a 3-5 minut na mírném ohni smažíme.

    RADA: Těstoviny 7x jinak!

    3
    Rýži podlijeme bílým vínem, počkáme než se voda vsákne do rýže a odpaří a poté postupně doléváme zeleninovým vývarem. Důležitou poznámkou je, že vývar přidáváme postupně - jakmile se předchozí dávka odpaří, přidáme další; vývar tak spotřebujeme v 7-10 krocích.
    4
    Po zhruba 18 minutách rýže změkne a nastane chvíle, kdy se do již skoro hotového rizota přidává kousek másla na zjemnění a parmezán. Poté stačí promíchat, ať se máslo a parmezán rozpustí a spojí s rizotem a můžeme podávat (před případným dosolením doporučuji ochutnat, protože parmezán je sám o sobě docela slaný, tak ať rizoto není přesolené).

    RADA: Jak na domácí pizzu? Mrkněte na VIDEO

    5
    Stejně jako u těstovin platí, že rýže by měla být al dente, tedy nikoliv převařená a rizoto rozbředlé. Konzistence by měla být krémová - podáváme hned po uvaření, jinak to už nebude ono. A parmezán je dost kritický - nahradit ho třeba eidamem není vhodné, protože pak nebude mít rizoto tu správnou chuť.
    6
    Existuje jistě mnoho dalších variací rizota, např. risotto con funghi (rizoto s houbami, kdy se při vaření přidají namočené houby) či risotto alla Milanese (se šafránem a popř. morkem), ale tohle je základ.
    Podělte se s přáteli o recept

    Podobné recepty

    Risotto s medvědím česnekem

    Risotto s medvědím česnekem

    Risotto se šalvějí, piniemi a sýrem Grana Gran Moravia

    Risotto se šalvějí, piniemi a sýrem…

    Risotto s chřestem

    Risotto s chřestem

    Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

    Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
    Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

    Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

     

    Komentáře k receptu

    • Adéla
      Adéla | 28. 3. 2017 13:10

      Italské rizoti je nejlepší, dělám ho už dlouho ale zeleninový vývar dělám vždy z bujónu. Dnes jsem zkoušela dělat vývar domácí ale bez toho bujónu to nějak není ono. Nemáte někdo recept na dobrej zeleninovej vývar?

    • Milan
      Milan | 12. 10. 2016 19:14

      Ještě lepší než zeleninovým vývarem nám chutná rizoto podlívat vývarem z uzeného masa, jinak je tato úprava super. Na rozdíl od ,,českého" rizota v tomto italském maso nechybí a ani není žádoucí.

    • michal
      michal | 21. 3. 2013 07:00

      myslíš, že italové vaří jen jedno rizoto furt dokola? ten ital tam dělal milánské rizoto. ten postup je tady víceméně správný.

    • trajeruska | 4. 3. 2013 23:55

      Skvělé risotto, dělám ho pravidelně jen v různých obměnách.´Jiné už bych nepozřela, dávám za 1 :)

    • trajeruska | 4. 3. 2013 23:55

      Skvělé risotto, dělám ho pravidelně jen v různých obměnách.´Jiné už bych nepozřela, dávám za 1 :)

    • patriot
      patriot | 2. 12. 2012 19:31

      Podívej se jak má vypadat pravé italské risoto http://www.stream.cz/peklonataliri/774894-peklo-na-taliri-italie-po-cesku :-*

    • Jana Zimmerová | 20. 7. 2012 10:08

      je skvělé, dávám za jedna

    • Jana
      Jana | 1. 5. 2012 14:05

      Do pravého italského rizota se rýže nikdy nesmí proplachovat, neudělala by se totiž správná kaše. Takže rýži jen tak jak ji koupíte šoupnout na máslo a opékat...

    • tomasek | 1. 5. 2012 13:26

      ryze se proplachovat nemusi, staci to hodit rovnou na maslo/olej. resp na tu cibuli na oleji.t

    • ruza
      ruza | 2. 2. 2012 11:01

      Ráda bych si opravdu uvařila dobré rizoto, ale nikde se nepíše, zda mám tu rýži propláchnout, nebo dát rovnou na to máslo, olej apod. :-) Děkuji za odpověď

    • pippiva
      pippiva | 31. 3. 2011 16:03

      Myslim, ze ta stredni obtiznost je tam proto, ze kdyz varite tato italska rizota, tak u nich musite stat a michat a michat a michat... ;-) Coz, pokud jsem cetla dostatecne pozorne, tam napsano neni. :-)

    • momik
      momik | 19. 12. 2010 12:39

      Skvělý základ, jen mi nejde do hlavy ta střední obtížnost, hodně začátečníků to odradí a přitom je recept jednoduchý... ;-)

    • tomasek | 23. 11. 2010 10:07

      Mate pravdu - jak s pridanim masla, tak s mym zapominanim. Pri psani jsem si vsimnul, ze popsat to tak, abych na nic nezapomnel je slozitejsi, nez to udelat rukama. KOnec opravim co nevidet. Diky za pripominku.

    • @nn@
      @nn@ | 22. 11. 2010 18:52

      Konecne risotto jak ma byt (skor0)a k tomu od chlapa ale zapomnel jste jednu dulezitou cast a sice kdyz je rize "al dente"musi se pridat maslo za syrova ktere se rozpusti a udela risotto kremove a pak samozrejme parmiggiano.Jsem si jista ze jste jen zapomnel to finale.Tato procedura se jmenuje "mantecatura".Diky za recept

    Vyberte, co chcete vytisknout
    Kategorie: Rýže Rizota
    Pokrmy Z rýže Vaření Vegetariáni Slovník pojmů
    Použité ingredience v tomto receptu: Bílé víno - suché Cibule Máslo Olivový olej Parmazán Rýže Zeleninový vývar

    Jak uvařit rýži

    Podělte se s přáteli o recept

    Mohlo by vám zachutnat

    Listové řezy s krémem

    Listové řezy s krémem

    Musaka z cuket

    Musaka z cuket

    Vaječný koňak bez vajec od Lídy

    Vaječný koňak bez vajec od Lídy

    Tvarohový dortík

    Tvarohový dortík

    Kuřecí kari s rýží

    Kuřecí kari s rýží

    Houbová polévka se zakysanou smetanou

    Houbová polévka se zakysanou smetanou

    Přírodní maso s cuketou - minutka

    Přírodní maso s cuketou - minutka

    Palačinky se šunkou a vejci

    Palačinky se šunkou a vejci

    Kachní prsa a bramborové suflé

    Kachní prsa a bramborové suflé

    Doporučujeme

    35 minut
    Salát s rozpečeným kozím sýrem

    Salát s rozpečeným kozím sýrem

    30 minut
    Těstoviny se smetanovou omáčkou, zeleninou a kuřetem

    Těstoviny se smetanovou omáčkou,…

    30 minut
    Toskánská polévka

    Toskánská polévka

    20 minut
    Banánové lívance s kokosem a mákem

    Banánové lívance s kokosem a mákem

    20 minut
    Kuřecí prsa s mozzarellou a pestem

    Kuřecí prsa s mozzarellou a pestem

    20 minut
    Panna cotta s granátovým jablkem

    Panna cotta s granátovým jablkem

    30 minut
    Jarní šakšuka

    Jarní šakšuka

    90 minut
    Hrnečková pomerančová bábovka

    Hrnečková pomerančová bábovka

    40 minut
    Langoše s avokádem a lososem

    Langoše s avokádem a lososem

    Jak uvařit rýži

    Poslední sledované recepty

    54
    Palačinky
    Palačinky
    49
    Řezy Raffaello (Hrnkový recept)
    Řezy Raffaello (Hrnkový…
    44
    Hrníčková buchta pro nezkušené
    Hrníčková buchta pro…
    41
    Jednoduchá rajská omáčka
    Jednoduchá rajská omáčka
    32
    Těstoviny se smetanovou omáčkou, zeleninou a kuřetem
    Těstoviny se smetanovou…

    Zajímavé články

    Těchto 5 dezertů zvládnete jen s hrnkem a lžící, bez vážení!
    Těchto 5 dezertů zvládnete jen s hrnkem a lžící,…
    „Mami, co bude dnes k jídlu?“ Těchto 5 receptů vás zachrání v pracovním týdnu
    „Mami, co bude dnes k jídlu?“ Těchto 5 receptů…
    Nejlepší pečené kuře podle pana Cuketky: Stačí vám dvě suroviny!
    Nejlepší pečené kuře podle pana Cuketky: Stačí…
    Oslaďte si život pohárem nejen na MDŽ: retro piškotový, opilý, zmrzlinový a další
    Oslaďte si život pohárem nejen na MDŽ: retro…
    Bábovka s tvarohem: Recept si oblíbily Geislerová, Štíbrová a další celebrity!
    Bábovka s tvarohem: Recept si oblíbily Geislerová…

    Sledujte nás

    AHA.cz Šokující diagnóza Chantal Poullain: Teď to trošku špatně nesu, přiznala

    Šokující diagnóza Chantal Poullain: Teď to trošku špatně nesu, přiznala

    AHA.cz Slunečná už zná datum loučení! Fakt už takhle brzy?

    Slunečná už zná datum loučení! Fakt už takhle brzy?

    AHA.cz Deník Aha! 9.3.2021

    Deník Aha! 9.3.2021

    Dáma.cz Recepty z kuřecích prsou aneb 11 rychlých a dietních večeří z kuřecího masa

    Recepty z kuřecích prsou aneb 11 rychlých a dietních večeří z kuřecího masa

    Dáma.cz Horoskop na tento týden: Koho čekají změny, kdo si může dovolit riskovat?

    Horoskop na tento týden: Koho čekají změny, kdo si může dovolit riskovat?

    Ženy.cz Critics' Choice 2021: Krásné i méně povedené šaty z domácího prostředí!

    Critics' Choice 2021: Krásné i méně povedené šaty z domácího prostředí!

    Maminka.cz Velký rodinný horoskop na rok 2021! Co čeká rodiče a děti podle hvězd?

    Velký rodinný horoskop na rok 2021! Co čeká rodiče a děti podle hvězd?

    Reflex.cz Jill St. John, první Američanka po boku James Bonda. Krásná Tiffany podobný úspěch už nezopakovala

    Jill St. John, první Američanka po boku James Bonda. Krásná Tiffany podobný úspěch už nezopakovala

    E15.cz Rekordman mezi raketoplány. Discovery se z poslední cesty vrátil před deseti lety

    Rekordman mezi raketoplány. Discovery se z poslední cesty vrátil před deseti lety

    Abecedazahrady Vysaďte a ostříhejte růže

    Vysaďte a ostříhejte růže

    Další doporučené recepty:

    Italské kuře II.
    Italské kuře II.
    Italské masové kuličky se špagetami
    Italské masové kuličky se špagetami
    Italské protlačované nudle - passatelli
    Italské protlačované nudle - passatelli
    Italské špenátové rizoto - co dům dal
    Italské špenátové rizoto - co dům dal
    Italské těsto a výborná pizza
    Italské těsto a výborná pizza
    Italské těstoviny
    Italské těstoviny
    • Recepty.cz
    • Italské rizoto II
     
    • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
    • Autorská práva k publikovaným materiálům
    • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
    • Informace o zpracování osobních údajů
    • Cookies
    • Nastavení soukromí