Potravina, která je nejoblíbenější a také asi nejzásadnější pro celou gastronomii. Dotýká se všech myslitelných pokrmů od polévek a salátů až po hlavní chody. Maso je zásadním zdrojem bílkovin, obsahuje vitamíny B, železo a fosfor.
Mezi nejčastěji konzumované druhy masa u nás patří kuřecí a vepřové. Kuřecí maso je bílé a lehké. Vepřové maso je růžové a velmi tučné. Hovězí maso má spíše intenzivně tmavé barvy. Maso se vybírá ke zpracování podle konkrétného pokrmu a to ne jen druh, ale také konkrétní část, tedy kýta, krkovice, žebra a další.
Velmi ceněné je maso rybí. Jeho konzumace se doporučuje často, i několikrát týdně. Rybí maso obsahuje omega-3mastné kyseliny, vitamíny A, D a také jód nebo železo. Zdravé jsou ryby sladkovodní i mořské.
Na oleji necháme zesklovatět cibulku, přidáme játra a orestujeme. Vsypeme nakrájené žampióny, zeleninu a dusíme, až jsou játra hnědá (asi 10 min.).... více o Rychlá kuřecí játra
Na hlubší pánvi na oleji smažíme kuře. Když už je téměř hotové, přidáme pomazánkové máslo, to se rozpustí, zahřeje a vznikne výborná, hustá omáčka.... více o Kuře na pomazánkovém másle
Neochucené nudle z čínské polévky dáme do mísy, zalijeme vroucí vodou, přiklopíme a necháme cca 10 min. odstát. Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky,... více o Čína z čínské polévky pro nekuchaře
Maso naklepeme, mírně osolíme, obalíme ve strouhance, kterou do masa vklepeme paličkou, obalíme ve vejcích a usmažíme po obou stranách na oleji... více o Řízek jinak
Maso naklepeme, ochutíme solí, pepřem, paprikou. Po celém povrchu jej poklademe anglickou slaninou. K okraji položíme hranolek balkánského sýra a... více o Balkánské závitky v omáčce z rajských jablíček
Vepřové i hovězí maso nakrájíme na nudličky a osmahneme na oleji, přidáme cibulku a jak zesklovatí, přidáme sůl a pepř, papriku a feferonky podle... více o Konšelské peklo
Ve woku na trošce másla opečeme na nudličky nakrájené osolené maso. Vyjmeme a odložíme. Do woku přidáme na drobno nakrájenou cibulku a prolisovaný... více o Exotica
Jak velká kupka masa, tak velká kupa pokrájené cibule, paprik a rajčat. Krkovička se pokrájí na přibližně na 4 cm silné plátky, osolí, opepří a dá se... více o Joskovo masíčko
Opláchnuté maso nakrájíme na porce osolíme, opepříme, posypeme grilvoacím kořením a opečeme. Na zbylém výpeku orestujeme na půlkolečka nakrájenou... více o Samoborský kotlet
Vykostíme celé kuře, křidýlka necháme v celku, nakrájíme na drobné kostičky, mezitím také oloupeme jablka, očistíme od jadřinců a nakrájíme na plátky,... více o Kuře na curry
Řízky naklepeme, osolíme, obalíme v hladké mouce a zprudka orestujeme na oleji, ke konci přidáme asi lžíci másla pro jemnější chuť. Zalijeme smetanou,... více o Kuřecí řízky s olivami a balkánským sýrem
Máslo rozpustíme na pánvi. Poté kuřecí prsa nařízneme na chobotničky a orestujeme. Po orestování přiložíme na prsa plátky slaniny, kuřecí prsa tak... více o Chobotnicky z kuřecích prsou
Jednotlivá prsa naklepeme na hodně tenko, ale tak, aby se neprotrhla, posolíme, opepříme a pomažeme hořčicí. Na každý plátek položíme středně velkou... více o Loupežník v jeskyni
Salát nakrájíme na drobno přidáme nakrájené, ale neoloupané jablko (nejlépe Golden jablko) a rozkrájíme kuličky vína. Kuřecí maso osmažíme na olivovém... více o Indonéský salát
Řízky podélně prokrojíme, aby byly tenčí a dobře se propekly. **Uděláme marinádu:** bylinky nasekáme na jemno (já jsem použila směs dobromyslu, máty,... více o Kuřecí řízky na bylinkách
Kuřecí maso nakrájíme na větší kostky, jablka oloupeme a nektarinky vypeckujeme, vše nakrájíme na cca stejné kousky jako kuřecí maso. Slaninu... více o Kuřecí špíz s ovocem a opékaným bramborem
Vepřové maso nakrájíme na menší kousky dáme do trouby na pekáček na polovinu upéct. Trochu dáme másla a vodu. Mezitím připravíme pórek, žampiony ... více o Vepřové maso na pórku
Maso nakrájíme na kostky nebo nudličky a opepříme. Na másle nebo oleji podusíme na kostičky nakrájenou cibulku do sklovata, přidáme nakrájené maso.... více o Krůtí kostky se žampiony
Na sádle osmahneme jemně pokrájenou cibuli, přidáme maso nakrájené na malé kostky, osolíme a dusíme ve vlastní šťávě asi půl hodiny. Pak přilijeme... více o Balatonský guláš (od K. Gotta)
Brambory nakrájíme na tvar hranolků, kuřecí maso na kostičky, hodíme do pekáče s olejem, přidáme kunovjanku (i se šťávou), kečup, 2 lžíce hořčice, sůl... více o Kunovjanka s kuřecím masem a bramborem
Maso uvařím v osolené, horké vodě a nechám vychladnout. Potom nakrájím na tenké plátky (3 mm), maso narovnám na velký porcelánový mělký talíř. Do... více o Hovězí v přelivu
Na oleji necháš rozvinout cca 2 lžičky curry pasty asi 2 minuty, přidat prolisovaný česnek a dáš tomu ještě cca minutu. Přidáš kuřecí maso a zaliješ... více o Thajské zelené curry
Maso nakrájíme, naklepeme, osolíme a opepříme - obalíme v mouce. Na hodně rozpáleném tuku osmažíme, dáme do vyhřáté misky. Na výpeku osmažíme cibuli... více o Židovina
Rozšleháme mléko s vejci a promícháme mouku se směsí koření. Kousky kuřete namáčíme v mléku s vejci a potom obalujeme v mouce s kořením, opakujeme 2x.... více o Kuře KFC
Plátky masa naklepejte, osolte, posypte mletým pepřem a potřete hořčicí. Na každý plátek masa potom položte plátek šunky, plátek slaniny a kolečko... více o Hovězí závitky
Maso nakrájíme na nudličky, naložíme a necháme odležet. Mezitím nakrájíme zeleninu na nudličky, ušleháme a usmažíme palačinky. Odležené maso... více o Fořtovy palačinky
Z kýty ukrojíme 4 plátky, mírně je naklepeme, osolíme a do středu položíme plátek sýra, cibule a párku. Plátek přeložíme, přitiskneme (můžeme spojit... více o Vamberecký řízek
Kotlety naklepeme, na okrajích nařízneme a osolíme. Z ostatních ingrediencí utvoříme marinádu, do níž kotlety naložíme a na 24 hodin je dáme do... více o Kotlety piráta kapitána Flinta
Z uvedených surovin připravíme těstíčko ve kterém obalíme naklepané a naříznuté (aby se nekroutily) plátky krkovičky. Pomalu smažíme v oleji na pánvi.... více o Krkovička jako bramboráková
Roštěnky naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme na oleji. Vyjmeme a dáme do tepla. Na tuku zpěníme polovinu cibule, vrátíme roštěnky, přidáme bobkové... více o Plzeňské roštěnky
Roštěnky naklepeme, na okrajích nakrojíme, po obou stranách osolíme, opepříme a po jedné straně potřeme hořčicí promíchanou s nastrouhaným křenem. Do... více o Roštěná podle maminky
Slaninu nakrájíme na kostičky, vyškvaříme, přidáme olej, pak cibuli a osmahneme do zlatova. Na cibulovém základu opečeme osolené maso, na to přidáme... více o Svíčková s karamelem
Kotlety odkostíme, nařízneme a pořádně naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Z obou stran prudce opečeme a položíme každou kotletu na desku,... více o Hnízda na kotletách
Maso odblaníme a omyjeme, prošpikujeme slaninou, dáme do vysokého hrnce či vysokého pekáče s pokličkou. Do kousku hadříku zabalíme nové koření, pepř,... více o Svíčková dle babičky
Rýži uvaříme podle návodu. Mezitím na pánvi s minimem oleje osmahneme na proužky nakrájenou cibuli, přidáme vepřovou konzervu a na mírném plameni... více o Rizoto s vepřovkou
Do pekáčku nakrájíme asi dvě střední cibule,na cibuli dva hrnky čerstvých pokrájených hub (mohou být i sušené). Dále vložíme kuře na dvě půlky,... více o Maminčino kuře II.
Necháme rozpustit máslo, naklepané plátky masa osolíme, opepříme, obalíme v mouce a vložíme do rozpáleného másla (nesmí prančit). Maso osmahneme,... více o Holfštyňáky
Kuře osolíme, opepříme a dokonale potřeme utřeným česnekem. Vložíme do pekáčku, podlijeme a pečeme na asi 220 °C. Jako přílohu podáváme klasicky... více o Česnekové kuře trochu jinak
Na oleji zesklovatíme cibulku nakrájenou nadrobno. Přidáme kuřecí játra na nudličky a zprudka opečeme. Okořeníme a přidáme oloupaná rajčata nakrájená... více o Kuřecí játra trochu jinak
Syrové brambory oloupeme a rozkrojíme podélně na čtvrtky, stroužky česneku také oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Veškeré ingredience vložíme do... více o Řecké brambory s kuřecími stehýnky
Na cibulce orestujeme nakrájené kuřecí prso a krátce orestujeme, přidáme na kostky i se slupkou pokrájenou cuketu restujeme asi 3 minuty (záleží na... více o Cuketové hody
Kuře okořeníme, dáme do pekáče, namačkáme česnek i kolem kuřete, zalijeme smetanou - ne všechnu - a dáme pomalu péct do trouby tak na 180 °C. Pečeme... více o Kuře proti upírům
Šátečky: řepu nastrouháme nebo nasekáme na jemno, přidáme půl konzervy kukuřice, nakrájenou anglickou slaninu a zbytky kuřete (stačilo mi půl stehna),... více o Listové šátečky s červenou řepou
Uvaříme si vodu, tu vylijeme do misky a dáme do ní nudle a necháme pod pokličkou asi 5 minut. Cibuli a pórek nakríjíme na kolečka, papriku nakrájíme... více o Míšovy nudle
Vejce rozmícháme s moukou, špetkou soli a postupně za stálého míchání přiléváme mléko, až získáme hustou směs. Formu na biskupský chlebíček vymažeme... více o Drůbeží cihla
Na olivovém oleji zpěníme cibuli nakrájenou na kroužky (nešetřím s ní) a přidáme na nudličky nakrájené vepřové maso, osmahneme a zasypeme sladkou... více o Vepřové nudličky v hooodně pálivé omáčce
Na oleji zasklovatíme cibulku, přidáme na kostky nakrájené osolené maso a zprudka opečeme. Zelí pokrájíme na nudličky a přimícháme k masu. Okořeníme a... více o Kuřecí směska zdravěji
Kuřecí prsa pokrájíme na kostky, osolíme, opepříme, lze přidat i grilovací koření a na troše oleje opečeme. Rajčata nakrájíme na tenší měsíčky,... více o Kuřecí prsa v rajčatovo-sýrové omáčce
Rozpálím olej na pánvi a do hněda osmažíme cibulku. Pak přidáme předem naklepané kuřecí prso, které hned posolíme a posypeme kořením dle chuti. Dále... více o Pivní kuřecí prsa
Do pekáčku dáme olivový olej, na půlkolečka nakrájenou cibuli a naklepané kuřecí řízky, které jsme z jendé strany osolili, opepřili a potřeli... více o Kuřecí plátky na žampiónech a cibuli