Autor:

Svíčková dle babičky

Střední
Ingredience
Hovězí svíčková
nebo zvěřina
1 kg
Slanina 150 g
Kořenová zelenina
mrkev, petržel, celer
400 g
Cibule
velká
1 ks
Ocet 1 lžíce
Cukr 1 lžíce
Sůl 1 špetka
Pepř celý
kuličky
4 ks
Nové koření
kuličky
4 ks
Bobkový list 2 ks
Smetana
hustá
1 kelímek
Citron 1 ks
Brusinky 1 lžíce
Šlehačka  

Postup přípravy:

Zařazení: Maso, Hovězí

Maso odblaníme a omyjeme, prošpikujeme slaninou, dáme do vysokého hrnce či vysokého pekáče s pokličkou. Do kousku hadříku zabalíme nové koření, pepř, bobkový list a vložíme do hrnce. Cibuli oloupeme a rozkrojíme na čtvrtky a rovněž vložíme do hrnce. Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky a maso celé zasypeme. Připravíme si octovou vodu se špetkou soli a vše zalijeme tak, aby bylo vše ponořené cca 6 cm pod hladinou. Necháme přes noc uležet v chladnu.

Druhý den dáme hrnec do trouby a pečeme při 225 °C cca 3hodiny (záleží na kvalitě masa). Až je maso měkké, vyjmeme ho a nakrájíme na plátky. Vyndáme z hrnce ubrousek s kořením a vše zbylé v hrnci rozmixujeme, zahustíme smetanou a dochutíme dle vlastní chuti cukrem a solí. Vůbec není potřeba použít na zahuštění mouku, zelenina a smetana to zvládnou.

Tento postup není vůbec pracný, je to pohodlé, sice časově náročné, ale výsledek stojí za to!

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 5 x
2
4 5 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 2 (hodnoceno 5x)
Rajčata 7 skvělých receptů na pokrmy z rajčat Články z

Komentáře k receptu: Svíčková dle babičky

Komentáře

  1. Dežo   21.04.2015 | 4:37 | reagovat | závadný

    Maso prošpikuji špekem, na na másle s olejem zprudka opeču ze všech stran aby se zatáhlo, vyndám. Na výpeku s přídavkem trochu nakrájeného špeku orestuji dozlatova zeleninu a cibuli s kořením (5nové koření, 5celý pepř, 3bobkový list, špetka tymiánu - v tuku pustí chuť a provoní to), přidám 2 lžíce cukru aby zkaramelizoval (kdo se bojí aby ho nepřipálil, může ho připravit zvlášť a pak rozředit vodou a přidat k základu). Maso vrátím k zelenině, přidám lžíci plnotučné hořčice, 2lžíce octa, zaliju asi do 2/3 vodou a dám do trouby - peču při nízké teplotě (120-150°C) 1 až 2 hodiny dle kvality a velikosti masa. Občas poleju výpekem a asi v polovině času maso obrátím, popř. doleju vodu. Pak vyndám maso a koření, zeleninu rozmixuji, popř. dochutím citronem, přimíchám smetanu 33% (šlehačku), lehce nechám přejít varem (po přidání smetany majda trochu ještě zhoustne). Podávám s houskovým knedlíkem, navrch lžíci brusinek z kompotu. <:-)

  2. ich   20.09.2014 | 18:14 | reagovat | závadný

    Tymian a horcice...oboje velmi opatrne

  3. Dan Kopička   23.03.2011 | 12:31 | reagovat | závadný

    Přátelé, doporučuji na závěr zjemnit kostkou másla. 8-)

  4. Kuchtík   02.03.2011 | 18:07 | reagovat | závadný

    Něco mi tam chybí, bylo to takové plané jakoby tam chybělo nějaké kořeníčko. Nějaká rada??

  5. ..............   06.02.2011 | 16:47 | reagovat | závadný

    A to se to tam peče i s tim hadrem? :-P

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto! 5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto!
Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek! Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek!
Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které  naopak zimu? Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které naopak zimu?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web