Houskové uzenářské knedlíky

Hodnocení:

Moje:

-
3
porce

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 4
      ks houska nebo rohlík: starší
    • muškátový květ na špičku lžičky
    • sůl
    • pepř mletý
    • bylinky dle chuti: majoránka, petrželka, libeček...
    • 2
      ks vejce
    • 200
      ml smetana 12%
    • 250
      g hrubá mouka cca 230 -
    • 40
      g uzený špek
    • 1
      ks cibule velká
    • česnek dle chuti, raději více
    • 200
      g uzenina směs: klobásy, salámy, špekáčky...

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Na jemně pokrájeném špeku necháme osmažit drobně pokrájenou cibuli. Pak přidáme směs libovolně zvolené, drobně pokrájené, spíše chutí výraznější uzeniny a osmažíme ji dozlatova. Ke konci smažení přidáme nastrouhaný česnek (3-4 stroužky), promícháme a necháme zchladnout. Kdo má rád ostrá jídla, může přidat chilli papričku nebo pálivou papriku.
2
Starší rohlíky nebo housky pokrájíme na kostičky a dáme do mísy, ochutíme solí, pepřem, bylinkami a zalijeme smetanou, kterou necháme do pečiva vsáknout. Namočené pečivo necháme krátce odležet, pak vmícháme vejce a zchladlou osmaženou uzenářskou směs. Vše dobře promícháme a zahustíme hrubou moukou na hustší směs, ze které budeme mokrýma nebo mastnýma rukama tvořit kuličky (cca 24 ks) velké zhruba 4 - 4,5 cm. Hotové kuličky naházíme do horké osolené vody a po vyplavání vaříme dle velikosti knedlíků 6 - 8 minut. Pak knedlíky vyndáme cedníkem do mísy, pokapeme rozpuštěným sádlem nebo máslem, případně zasypeme dozlatova osmaženou cibulkou.
3
Knedlíky můžeme podávat jako přílohu k pečenému masu nebo samotné s dušeným zelím, řepou nebo špenátem...
4
Při přípravě knedlíků se nemusíme bát více kořenit a ochucovat česnekem a bylinkami.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • barbína
    barbína |

    2. 12. 2016 16:04

    jednoduchý i pro blondýnu a výborný

  • Janoušková
    Janoušková |

    17. 6. 2016 13:17

    Výborné! Opravdu se příště nebudu bát dát klidně celou hlavu česneku a pořádně majoránky s pepřem :-)

  • Martina Nezvalová
    Martina Nezvalová |

    29. 2. 2016 12:57

    Děkuji za recept, byl to jednoduchý a hodně levný oběd pro celou rodinu. Měli jsme je taky s tou cibulkou a dojídali k nim červené dušené zelí od včerejška, moc se mi to k nim hodilo :))