Recepty z úhoře – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

Jednou z nejchutnějších ryb je tenhle nesmírně zajímavý a tajemný tvor. Jeho vzhled připomíná hada a je schopen po určitou dobu přežít i na souši. Samice dorůstají délky jednoho metru, což je tedy již skutečně velký kus masa o váze až 2,5 kg.

Úhoř je v gastronomických kruzích skutečně oblíben. Patří zejména do kuchyně francouské, ale také japonské, která ho pod názvem unagi servíruje jako sushi. Maso se může dusit, vařit, smažit a také udit.

Kromě tajemného zjevu mají tyto ryby také jednu další zvláštnost. Jejich krev obsahuje látku ichtyotoxin. Ta je jedovatá, má stejné účinky jako třeba jed zmije. Krev by se tedy neměla dostat do rány nebo do očí. Při úpravě v kuchyni již není potřeba se bát, jed nesnese teplotu nad 60 °C, při které ztrácí své účinky.