Cibulku nakrájíš na kostičky, osmahneš, přidáš zeleninu rovněž nakrájenou, koření a sůl, můžeš i trochu cukru. Osmahneš a podliješ horkou vodou, dusíš... více o Svíčková omáčka
Ve většině receptů na zpracování rakytníku se uvádí tepelné zpracování, které však zničí spoustu velmi cenných látek. Proto jsem vyzkoušel vlastní... více o Rakytníkový sirup za studena
Pokud nemáme mandle loupané, tak si je v kastrolku s vařící vodou necháme chvilku spařit, pak scedíme a ještě teplé je vyloupeme. Nevaříme je dlouho,... více o Mandle pražené v troubě
Zralé plody rakytníku pořádně operte, pak ve větším hrnci poduste a pak rozmixujte tyčovým mixérem. Propasírujte přes jemné sítko, abyste se zbavili... více o Džem z rakytníku
Nejdřív smícháme vodu s cukrem, uvedeme do varu a až začne směs houstnout, přidáme drobně pokrájené čerstvé lístky máty peprné. Krátce povaříme a... více o Mátový sirup
Zelí zbavíme svrchních listů, tvrdého stonku a nakrájíme. Na másle osmažíme cibuli, ke konci přidáme cukr (já dávám třtinový), opražíme a potom... více o Dušené červené zelí
Do misky si nasypeme 500 g mouky, přidáme 15 g soli, cukr, balíček droždí a vmícháme vodu se sádlem (vlažné). To celé důkladně promícháme a necháme... více o Chlebovky z žitné mouky (pro alergiky - bez pšenice, vajec, mléka)
Natrhané výhonky důkladně opláchněte studenou vodou a papírovou kuchyňskou utěrkou je jemně osušte. Zavařovací sklenici dobře vymyjte horkou vodou a... více o Sirup ze smrkových výhonků
Zeleninu očistíme a pokrájíme na kolečka, proužky, měsíčky a naaranžujeme do pekáče nebo zapékací mísy. Prošleháme dresink a zeleninu jím pokapeme a... více o Grilovaná zelenina
Sušené houby dáme do hrnku a zalijeme horkou vodou. Papriky, chili papričku, cibuli a česnek nakrájíme na tenké plátky. (Pokud máte a chcete,... více o Asijský kuskus
Brokolici očistíme, omyjeme, rozdělíme na růžičky, košťály oloupeme a nakrájíme na plátky. Česnek nasekáme a podusíme na tuku s nakrájenými košťály.... více o Brokolicová polévka
Omytá jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a natlučených částí. Takto připravená jablka si pokrájíme na plátky (měsíčky) široké cca 6 mm - 8 mm a... více o Křížaly - sušená jablka
Vařené brambory ve slupce oloupeme, ještě teplé nakrájíme na plátky, které rozpůlíme. Přidáme jemně nasekanou šalotku i pažitku a měsíčky ředkviček,... více o Ředkvičkový salát s bramborem - lehký
Mladé květy šeříku očistěte od hmyzu buď tak, že je vyklepete nebo necháte chvíli ležet na kuchyňské lince. Květy by se neměly oplachovat. Potom... více o Šeříkový sirup
Omyté třešně vypeckujeme, a rozmixujeme (nejlépe ponorným mixérem). Přidáme cukr smíchaný s Gelfixem a přivedeme k varu. Vaříme tři minuty. Na talířek... více o Třešňová marmeláda
Omytá rajčata nakrájíme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a zalijeme zálivkou. Promícháme a dáme vychladit.... více o Rajčatový salát III.
Nakrájenou cibuli podusíme na oleji, přidáme rozmačkaná rajčata i se šťávou. Směs osolíme,opepříme, přidáme česnek, koření a protlak. Za stálého... více o Rajčatová omáčka na pizzu
Avokádo rozpůlíme a vyndáme pecku, v ruce půlku avokáda nařežeme rovně a na strany, aby nám vznikly kostičky a polévkovou lžící vybereme do mísy.... více o Mexický předkrm Guacamole
Pokud máme domácí vývar, necháme ho prohřát. Pokud ne, vypomůžeme si vývarem z kostky. Kuskus si dáme do nějaké podlouhlé nádoby (ve vysoké míse se... více o Kuskus se zeleninou na kari
Hrách namočíme do studené vody, do které přidáme bobkový list, nové koření, celý kmín, fenykl, a necháme namočené 8 hodin. Poté vodu vyměníme za... více o Hrachová kaše (moc dobrá)
Čistou bazalku buď rozmixujeme s olejem na pyré nebo ji utřeme v hmoždíři nejlépe s troškou hrubozrnné soli, aby to šlo lépe a nebo si dáme práci a na... více o Bazalková pasta / pesto
Převařenou vlažnější vodu nalijeme do 3 l láhve s posekanou meduňkou (nať i listy) přidáme pokrájené citrony bez pecek a necháme 2 dny louhovat.... více o Meduňkový sirup
Čočku na 1 hodinu namočíme do vody, pak ji 15 minut vaříme, přidáme k ní rýži a zase 20 minut vaříme (do měkka). Na oleji osmahneme na proužky... více o Čočka s rýží
Vyšleháme 4 celá vajíčka, přidáme moučkový cukr, olej, hladkou mouku, prášek do pečiva. Těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech. Dáme do trouby... více o Měsíční krajina
Na margarínu opražíme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme celozrnnou mouku, zamícháme a chvíli osmažíme. Stále mícháme, aby se mouka nepřipálila. Až... více o Krémová květáková polévka
Do sklenice nakrájíme na čtvrtiny omytou limetku, kterou mírně vymačkáme. Přidáme kostky ledu a nalijeme světlý rum. Dolijeme Coca Colou. Dozdobit... více o Cuba libre
Droždí promícháme se lžící vlažného mléka a špetkou cukru. Necháme vzejít kvásek. Ze všech surovin a vzešlého kvásku vypracujeme měkké těsto, které... více o Tradiční trdelník
Cizrnu namočíme minimálně 24 hodin předem do vody, do které přidáme 1/2 lžičky jedlé sody (to nám pomůže trochu narušit pevnou strukturu cizrny, jinak... více o Izraelský hummus
Cizrnu namočíme až na 10 hodin. Namáčecí vodu před vařením slijeme a použijeme čistou. Cizrnu vložíme do papiňáku a zalijeme tak, aby byla zcela... více o Cizrna na paprice se smetanou
Červenou řepu umyjeme a ve slupce uvaříme. Vychladlou řepu oloupeme, nakrouháme na jemno a rovněž na jemno nakrouháme křen. Vmícháme křen do řepy,... více o Salát z červené řepy s křenem II.
Ovoce oloupeme, nakrájíme na drobné kousky, smícháme a podle chuti přidáme citron a sirup. Nemusí být vůbec. Můžeme přidat i sekané ořechy a rozinky.... více o Ovocný salát
V malé míse smícháme mouku, sodu a sůl. Ve větší zase cukr a olej, pak přidáme banány. Pak přidáme vodu, vanilku a dobře promícháme. Nakonec přidáme... více o Veganský banánový koláč
Sojové nudličky (kostky) uvaříme dle návodu, scedíme (vodu si dáme stranou), necháme vychladnout, vymačkáme přebytečnou vodu. Pak je naložíme do... více o Veganská houbová omáčka
Na oleji osmahneme cibulku, česnek, majoránku a papriku. Nakrájíme brambory na kostky a osmahneme se zeleninou. Poté přidáme předem namočené fazole ... více o Fazolový guláš pro vegany
Cukety nakrájíme podélně, lilek na kolečka. Obojí posolíme a necháme "vyplakat". Poté grilujeme (použila jsem stolní elektrický gril), nebo opečeme na... více o Grilované cukety a lilky v olejovo-octové marinádě
Na oleji osmažíme cibulku, zeleninu, zasypeme kořením a zalejeme trochou vody, zasypeme kuskusem, chvilku osmažíme a zalejeme asi dvěma hrnky vody.... více o Kuskus s tofu
Do vychlazeného, rozpuštěného tuku zamícháme sušené mléko, moučkový cukr a vodu. Vypracujeme těsto. Na prkénku z něj vyválíme váleček, který nakrájíme... více o Rafaelo IV.
Cizrnu si namočíme nejlépe přes noc do studené vody a druhý den uvaříme do měkka (asi 3/4 hodiny až hodinu ). Na troše olivového oleje osmahneme... více o Lahodná cizrna s česnekem
Špagety uvaříme podle návodu na obalu. Mezitím na pánvi rozehřejeme olivový olej, na kterém orestujeme plátky česneku a jemně pokrájenou feferonku ... více o Špagety aglio olio
Oloupeme si kiwi a nakrájíme ho na kostičky.Banán také oloupeme a nakrájíme ho (nemusí být na malé kousky).Přidáme 2 čajové lžíce medu.Všechno dáme do... více o Smothie-Kiwi a banán
Oloupaný lilek nakrájíme na kolečka, posolíme a necháme asi 20 minut vypotit. Připravíme si marinádu z oleje, prolisovaného česneku a jemně nasekané... více o Grilovaný lilek
Kiwi oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. To samé udělejte i s jablkem a banánem. Přidejte vodu a med a tyčovým mixérem rozmixujte. (Pokud máte... více o Kiwi smoothie
Okurky nakrájejte na tenká kolečka. Ve džbánu je zalijte vodou, přidejte omyté citrony nakrájené na kolečka, 4 snítky meduňky, špetku soli a nechte... více o Okurková limonáda s citronem
Okvětní lístky pampelišek zalijte vodou a přikryté hodinu povařte na mírném ohni. Nálev nechte do druhého odstát v chladu, poté přeceďte, pořádně... více o Pampeliškový sirup
Meruňky rozemeleme s odstopkovaným angreštem. Cukr smícháme s Gelfixem a přidáme spolu s badyánem k namletému ovoci. Směs přivedeme k varu a za... více o Meruňkovo-angreštová marmeláda
Fazole namočíme přes noc, propláchneme a dáme vařit do studené vody (asi tak litr a půl). Až začnou vařit, přidáme papriky vcelku, jen zbavené semínek... více o Fazole z kláštera "Sv. Konstantin a Elena"
V kastrolu na rozehřátém oleji zpěníme nakrájenou cibuli a česnek, přisypeme mletou papriku, zamícháme, přidáme rajčatový protlak a zalijeme vývarem,... více o Cizrnový guláš se zeleninou
Nejdříve uvaříme podle návodu sojové maso (většinou bývá uveden čas 10-20 min., stačí však těch deset minut), po uvaření ho slijeme a necháme... více o Špagety se sojovým masem
Nákrájíme papriku a vydlabanou okurku. Smícháme s tvarohem, solí a lžičkou olivového oleje. Mažeme na chleba nebo rohlík.... více o Dětská pomazánka
Zralé avokádo (tedy měkké) rozkrojíme na polovinu vyndáme pecku. Vidličkou rozdlabeme o okraj misky. Poté nakrájíme rajčata na co nejmenší kousky,... více o Avokádová pomazánka II.