Slaná roláda jako dort

moje hodnocení:

4,6

hodnotilo: 5
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Simča S.

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Na těsto :
    • 4
      ks vejce
    • 70
      g polohrubá mouka
    • 2
      lžíce voda
    • 0,5
      balíček prášek do pečiva
    • česnek (ale po zkušenostech bych dala tak 2 - 3)
    • sůl
  • Na krém :
    • 200
      g tavený sýr
    • 2
      ks vejce na třvrdo
    • máslo
    • hořčice
  • Na dokončení :
    • 150
      g šunkový salám nebo šunky na tenké plátky
    • nakládané kapie pár proužků
    • 250
      g tvrdý sýr

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Z bílků a soli našleháme sníh, žloutky našleháme s vodou, utřeným česnekem, a postupně přidáváme mouku s prdopečem a sníh z bílků. Na plech 24 x 39 cm na pečící papír těsto rozetřeme. Upečeme na 150°C asi 8 minut, potom troubu vypneme a 15 min. dosušíme do růžova. Piškot je trochu tužší, než klasický. Namočíme utěrku, vyždímáme a piškot i s papírem na té vlhké utěrce zamotáme na cca 15 minut.
2
Mezi tím umícháme náplň. Utřeme máslo se sýrem, najemno nastrouhaná vajíčka a dochutíme hořčicí. Můžeme vmíchat trochu najemno nakrájené cibule nebo kyselých okurek. "Krému" je dost, ale dá se potom využít jako běžná pomazánka.
3
Když "piškot" vychladne, rozbalíme ho, potřeme silnější vrstvou krému a po celé ploše poklademe šunkovým salámem. Na jeden delší okraj dáme proužek krému a do něho podélně plátky naložné kapie. Od tohoto kraje začneme roládu pěkně pevně smotávat. Nakonec zabalíme do potravinové folie a necháme přes noc v lednici.
4
Druhý den dáme sýr na potravinové fólii pomalu (na slabý stupeň, jinak se začne škvířit) do mikrovlnky a postupně zahříváme. Vždy, jak trochu povolí, tak válečkem mezi 2 foliemi vyválíme a opět dáme povolit do MW a to tak dlouho, dokud nemáme tenký plát potřebné velikosti. Je dostatečně měkký roláda se dá pěkně obalit (tak jako v případě sladkého dortu do marcipánové hmoty). Roládu je dobré před nahříváním sýra vyndat z lednice, jinak je studená a sýr na ní rychle tuhne a nedá se dobře vytvarovat.
5
TIPY: Takto upravenou roládu můžeme podávat jen tak - krájenou na plátky, nebo z ní vytvořii 3D slaný dort ve tvaru láhve, nebo např. injekční stříkačky. Na láhev si připravíme mrkev, oříznutou do tvaru hrdla láhve, kterou z jedné strany zasuneme do rolády a sýrem potahujeme i s touto mrkví. Na injekční stříkačku zastrčíme dopředu jednu slanou tyčinku (jako jehlu) a dozadu 3 tyčinky spojené k sobě (nejlépe opět obalené trochou sýra) a na jejich konci ze sýra vytvarovanou placičku jako píst u inj. stříkačky. Stříkačku můžeme "popsat" kečupem, nebo potravinářskými barvami.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Katka
    Katka |

    22. 1. 2014 20:45

    To byla žranice! Všichni se olizovali :-D . Díky

  • Jitka Jitule Staňková
    Jitka Jitule Staňková |

    22. 5. 2012 18:10

    Jitka S. 22.05.2012 | 18:02 | reagovat | závadný Všechny zdravím a chci moc a moc poděkovat za recept!! Pekla jhsem ho na sobotní oslavu a byl naprosto úžasný!! Nic složitého a přitom tak dobré :-* Všem jen a jen doporučuji a zařadila jsem do nabídky svého pečení 8-)

  • Jitka S.
    Jitka S. |

    22. 5. 2012 18:02

    Všechny zdravím a chci moc a moc poděkovat za recept!! Pekla jhsem ho na sobotní oslavu a byl naprosto úžasný!! Nic složitého a přitom tak dobré :-* Všem jen a jen doporučuji a zařadila jsem do nabídky svého pečení 8-)

  • Jitka S.
    Jitka S. |

    22. 5. 2012 18:02

    Všechny zdravím a chci moc a moc poděkovat za recept!! Pekla jhsem ho na sobotní oslavu a byl naprosto úžasný!! Nic složitého a přitom tak dobré :-* Všem jen a jen doporučuji a zařadila jsem do nabídky svého pečení 8-)

  • Boudová
    Boudová |

    7. 3. 2012 09:07

    roláda je vynikající, do náplně jsem dala i tu kápii :-*

  • Lucie Venditti
    Lucie Venditti |

    26. 11. 2010 21:53

    Moc dobre vcera jsem udelala dnes obalila do syru. A hned ochutnala mnam mnam. Jedine doufam ze mi syr dobre prinul, uvidime zitra.

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    19. 3. 2010 10:34

    Maruško, to mne těší, že chutnalo.... a česnek nikdy nic nepokazí :-). Simča

  • Marie Šindelová
    Marie Šindelová |

    19. 3. 2010 07:44

    Připravovala jsem slanou roládu společně se sladkými na včerejsí manželovu oslavu a musím pochválit za všechny.Snědla se jako první.Do krému jsem přidala česnek.Děkuji za dobrý a hezký nápad.

  • Klára Keselyova
    Klára Keselyova |

    29. 1. 2010 16:03

    Simčo, veľmi dobrý nápad, vypadá to byť dobré. Dávam do oblúbených

  • ladislava staffenová
    ladislava staffenová |

    29. 1. 2010 15:14

    Tak jsem strašně zvědavá na svůj výtvor, ale asi to ode mě bude jen parodie... no aspoň se to spapá, nic špatného tam není...Jinak díky za receptík a nápad

  • Monika Havránková
    Monika Havránková |

    29. 1. 2010 11:08

    Sýrový kabátek lze na roládu snadněji udělat i fíglem, který dělám při přípravě klasické sýrové rolády: na pečící papír na plech rozprostřu plátky sýra tak, aby se malinko překrývaly. Na chvíli dám do trouby a čekám, až sýr povolí. Plech vytáhnu, nechám zchladit do teploty, kdy není horký, jen lehce vlažný, potřu náplní a pomocí papíru sroluji. Myslím, že na slané roládě by to také šlo. Včera jsem dělala špenátovou roládu, teď mě láká ten sýrový povlak udělat i na ní. Dík za tip. Monika

  • Pája S
    Pája S |

    29. 1. 2010 09:10

    Simi,moc dík za receptík.Už se těším na fotku obrstříkačky.:-)

Další doporučené recepty: