Do 0,7 l sklenice namočit krupici na 20 minut do studené vody (650 ml). Pro lepší výsledek namočit 2 - 3 hodiny. Hrách 2x vyprat v čisté vodě a sebrat pěnu vytvořenou na hladině. Nasypat ho do hrnce s 500 ml vroucí osolené vody, přivést k varu a mírným varem vařit 20 minut.
Vylít namočenou krupici do hrnce se silným dnem, vymýt sklenici zbytkem vody. Vařit ze studené vody, solit po začátku varu. Vařit mírným varem asi 13 - 14 minut za občasného míchání. Konec varu je, když začne kaše „mlaskat". Naředit na požadovanou hustotu - zmizí stopa po zamíchání na hladině.
3
Nasypat hrách do mísy, přidat lžicku másla. Nalít uvařenou kaši. Důkladně promíchat, jinak zůstane hodně hrachu u dna. Zakrýt proti osychání, nechat chladnout 12 - 15 minut.
4
Poznámka autora receptu: V případě celozrnné krupice z tvrdé pšenice (kuskus) je kaše hrubší. Chutnější je teplá, studená při pokojové teplotě jde také jíst.