Bramborová buchta slaná

moje hodnocení:

4,5

hodnotilo: 2
doba přípravy: 150 minut
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Kamďa

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 10
      ks brambory větší
    • 0,5
      l mléko
    • 2
      kostka droždí
    • 2
      ks česnek celé hlavy
    • 1
      hrst majoránka
    • 1
      hrnek olej
    • 2
      ks vejce
    • 300
      g gothaj
    • 250
      g hrubá mouka
    • 250
      g polohrubá mouka
    • 2
      lžička sůl
    • 1
      špetka cukr krystal
    • škvarky nebo sádlo na vymazání

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Připravíme si velkou mísu. Buchta velmi dobře kyne. Syrové brambory nastrouhat na jemno, vymačkat a zalít vařícím mlékem, přidáme 2 kostky droždí, zasypeme špetkou cukru, zamícháme a necháme vzejít kvásek - cca 20 minut. Pak přidáme ostatní igredience - obě hlavy česneku rozmačkáme, gothaj nakrájíme na kostičky a vše smícháme a necháme kynout v teple min. 30 minut.
2
Připravíme si velký a vysoký pekáč, vymažeme škvarky (kousky mohou zůstat na dně a bocích pekáče) nebo vymažeme sádlem. Nevysypáváme. Připravené těsto vlijeme do pekáče a necháme dalších 30 minut kynout. Troubu rozehřejeme na 180 stupňů a buchtu pečeme cca 45 minut. Buchtu krájíme až po mírném vychladnutí, aby nespadla.
3
Jedná se o výborné jídlo, které lze jíst samostatně (teplé i studené) nebo jako příloha k česnekové, bramborové nebo gulášové polévce.

Komentáře k receptu

  • Milo1
    Milo1 |

    28. 3. 2017 18:59

    Babička dávala místo oleje rozpuštěné sádlo a bylo to vynikající... :-))

  • Milo1
    Milo1 |

    28. 3. 2017 18:57

    Kdysi, je to už spousta let, co mi tuto buchtu dělávala moje milovaná babička. Od té doby, co babička odešla na věčnost, jsem sháněl tento recept. Proto díky moc za něj. Už se nemohu dočkat až ho vyzkouším. Už teď slintám... :-D

  • Kamila
    Kamila |

    18. 10. 2016 23:19

    Olej patří do těsta

  • Radous
    Radous |

    11. 4. 2016 12:30

    co s tím olejem? do těsta? v jaké fázi?

Další doporučené recepty: