Recepty z mušlí, slávek a ústřic– postup přípravy, suroviny a více variant receptu

Mořští mlži v mušlové skořápce mají oranžové maso velké maximálně do 10 cm. Maso je netučné, plné minerálů, vitamínů a bílkovin. Maso má samo o sobě chuť mírně slanou, někdy se zdá jakoby kořeněná.

I když jsou syrové jedlé, je dobré je pro lepší chuť tepelně upravit. Slávky či mušle v receptech najdete s těstovinami, s rizotem, gnocchi, zeleninou, pečené, vařené i zapékané a dokonce i jako mušlová polévka. Nejslavnějším receptem jsou mušle svatého Jakuba.

Ačkoli jsou jako potravina slávky chutným a zajímavým pokrmem mnoha možností, je potřeba dbát několika pravidel. Konzumace mrtvé slávky je velmi nebezpečná a způsobuje zdravotní potíže. Je tedy potřeba hlídat otevřenost mušlí. Před uvařením je zavřená mušle nebo mušle, která se při doteku zavře, živá. Po uvaření je to obráceně. Hotové mušle se otevřou. Pokud nějaká zůstane zavřená, je mrtvá a tedy nepoživatelná.