Jídla, která se nejčastěji podávají jako sladká tečka na konec. Ovšem neexistují pro to žádná pravidla a s dezerty se můžeme stejně tak setkat k odpolední kávě nebo k snídani. Některé dezerty dají dokonce pojmout jako hlavní sladký chod.
Dezerty existují pečené, nepečené i vařené. Dá se postihnout jediné pravidlo, totiž že se jedná o jídla sladká. v cizině se ovšem lze setkat i s jiným pojetím. Jako desert se například ve Francii nebo Itálii po celém menu servíruje sýr.
Pokud zůstaneme u českého pojetí desertů, máme nespočet možností. Dorty či zákusky patří mezi ty slavnostnějšího typu, koláče a buchty jsou zase oblíbenou snídaní či zakousnutím ke kávě. Mezi teplé sladké dezerty se dají počítat například palačinky nebo vafle.
Vše v míse smícháme dohromady, nalejeme na vymazaný plech a nahoru poklademe jakékoliv ovoce. Upečeme ve středně vyhřáté troubě (zhruba půl hodiny).... více o Ovocný koláč rychlovka
Všechny suroviny řádně promícháme a nalejeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Upečeme a ještě teplé poléváme polevou (poleva nemusí být, dobré i... více o Řezy z podmáslí
Z tvarohu, tuku, vajec, mouky, rumu, prášku do pečiva a event. mléka (pokud je těsto moc tuhé) vypracujeme těsto. Lžičkou z něj pak vykrajujeme kousky... více o Koblížky od maminky
Mléko s cukrem uvaříme na hustý sirup. Přidáme nalámanou čokoládu na vaření, necháme rozpustit, rozinky, ořechy a celé máslo. Vše vymícháme a plníme... více o Božské miňonky
Nejdříve očistíme maliny od nečistot. Dvě třetiny malin rozmačkáme a s mlékem i cukrem rozmixujeme v mixéru nebo ručně. Přichystáme si talíř který... více o Malinové pokušení
Z mléka a pudinkového prášku uvaříme pudink a necháme vychladnout. V míse vyšleháme máslo s cukrem a postupně zašleháváme pudink, až nám vznikne... více o Rychlé BE-BE řezy
Smichat mouku, cukr, olej, vodu příp. štávu, vanilkový cukr, kůru a štávu z citronu, sůl, celá vejce (bílky možno našlehat komu se chce), prášek do... více o Výborná rychlá hrnková buchta
Všechny suroviny smícháme a dobře mixérem vyšleháme. Nalijeme na vymaštěný a vysypaný vysoký plech a při 150 °C asi 45 minut pečeme.... více o Moučník z acidofilního mléka
Vše utřeme v krém, nakonec přidáme ušlehanou šlehačku. Půl krému odděl a přidej kakao. Sušenky bebe namáčíme do mléka s rumem. Bebe střídavě potíráme... více o Bebe-dort
V hrnci si rozpustíme ztužený tuk s čokoládou. Mezitím si oloupeme a nakrájíme banány (asi 0,5 cm) na kolečka. Na podnos si položíme piškoty,... více o Čokoládovobanánové piškoty
Tatranky umeleme nebo nastrouháme a smícháme s ostatními surovinami. Ze vzniklé hmoty tvoříme kuličky (pokud je hmota příliš řídká, přidáme podle... více o Tatrankové kuličky II.
Vejce s cukrem ušleháme do pěny, pak přidáme vše ostatní (pozor - s mlékem opatrně, aby těsto nebylo moc řídké.) Těsto nalijeme do vymazaněho a... více o Koláč tety Evy dle pana Novotného
Droždí rozmícháme se lžící cukru, dvěma lžícemi mouky a trochou vlažného mléka a necháme na teplém místě vykynout. Změklé máslo napěníme s cukrem,... více o Máslová vánočka
V mouce uděláme důlek, dáme do něho rozehřáté máslo, vykynuté droždí (v hrnečku trochu vlažného mléka, trochu mouky, špetka soli, špetka cukru a... více o Babiččina vánočka
Oloupaná jablka nakrájíme na malé kostičky, promícháme s cukrem a citronovou šťávou a necháme chvíli odležet. Mezitím si připravíme těsto. V míse... více o Jablkové knedlíčky
Vejce, mléko, cukr a vlažný tuk vyšleháme elektrickým šlehačem asi 3 minuty. Postupně přidáváme mouku smíchanou s kypřícím práškem do pečiva. Těsto... více o Dobrá bublanina
Změklé máslo, cukr a žloutky šleháme elektrickým šlehačem do zpěnění. Postupně přidáme jemně nastrouhané brambory a mouku smíchanou s práškem do... více o Bramborová bábovka II.
Zadělat v těsto. Těsto vyválíme, doprostřed uděláme jamku, do které dáme zavařeninu. Okolí potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme strouhanými oříšky.... více o Vánoční cukroví - Placičky
Oloupané mandle nastrouháme a vše spojíme v těsto. Těsto vyválíme a vykrajujeme obdélníčky. Upečeme.... více o Vánoční cukroví - Mandlové řízky
Formičku oprášíme v mouce, naplníme. Obrácenou vařečkou vytvoříme otvor, který zaplníme náplní. Postavíme na kolečko z lineckého těsta „Speciál“ (... více o Vánoční cukroví-Vosí hnízda
Vše zpracujeme v těsto, děláme kuličky, které na plechu zmáčkneme a upečeme v mírně rozehřáté troubě.... více o Ořechové hromádky
Tvaroh vařečkou rozmnělníme v míse, přidáme rozklepnutá vejce, 1 lžičku soli, krupici a 1/2 mléka a dobře promícháme, pak po částech zapracujeme do... více o Babiččiny tvarohové švestkové knedlíky
Ušleháme šlehačem ve vysoké míse všechna vejce a postupně zašleháváme po částech cukr, pak vmícháme rozpuštěné máslo. Oloupané banány vidličkou... více o Banánová buchta
Umleté piškoty zalijeme kávou, přidáme cukr, kakao, rum a vypracujeme vláčné těsto, ale tuhé, je-li třeba přidáme více kávy. Těsto rozetřeme na... více o Kokosová roláda VII.
Ušleháme 5 žloutků s cukrem a kakaem a zlehka vmícháme pevně ušlehaný sníh z bílků. Na plech dáme alobal potřeme sádlem a vysypeme hrubou moukou,... více o Božská roláda
Půlené broskve nakrájíme na tenké plátky a vložíme do menšího kastrolu. Přidáme třetinu nálevu z plechovky broskví a plátek másla. Uvedeme do varu a... více o Delikatesní broskve se zmrzlinou
Mák, mouku, kakao, skořici smícháme, přidáme smíchané žloutky s olejem a cukrem a nakonec přidáme mléko a sníh z bílků.... více o Makovec
V míse utřeme změklý tuk s cukrem a vejci a přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto vytvarujeme na vymazaný a vysypaný plech (můžeme... více o Božský koláč
Ušleháme žloutky s cukrem, přidáme kakao, polohrubou mouku a nakonec jemně vmícháme sníh z bílků. Vlijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v... více o Patnáctiminutová roláda
Tatranky nastrouháme, k tomu přidáme 6 lžic mírně roztopeného čokoládového krému a 50 g na jemno nasekaných nesolených arašídů. Ze směsi tvoříme... více o Ferrero Rocher 2
Tuk rozehřejeme, vmícháme mléko, přidáme pudingy, kakao a promícháme. Odstavíme, necháme zhoustnout a pak lžičkou nabíráme a tvarujeme kuličky.... více o Ferrero Rocher1
Suroviny zpracujeme a vykrajujeme kolečka,vždy jedno plné a jedno s dírkou.Po upečení slepujeme marmeládou a posypeme cukrem.... více o Linecké koláčky III.
Zpracujeme vše ve vodní lázni. Dá se použít jako čokoláda pro děti nebo do formiček, ale taky se dá použít i na vánoční cukroví.... více o Bílá čokoláda II.
Vše smícháme v hladké polotekuté těsto, vlijeme do vymazané a hrubou moukou nebo strouhankou vysypané formy a pečeme ve vyhřáté troubě (ze začátku 180... více o Hrníčková bábovka
Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme cukr, žloutky, kakao, vodu a nakonec lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Těsto vlijeme na vymazaný plech... více o Řezy se šlehačkou
1. Jablka oloupeme, jádřince vykrojíme, a nakrájíme silnější plátky, které dobře pokapeme rumem. Z mléka, vajec, mouky, soli a piva si připravíme... více o Jablka v županu III.
Žloutky, cukr, vanilkový cukr šleháme do pěny. Pak přidáme citronovou šťávu a osolíme, pořádně zamícháme. Dále přidáme rozinky a ořechy a taky dobře... více o Vídeňská bábovka
Smichame vejce s cukrem, pridame mekke maslo s trochou vody. Pak pridame pomalu kakao, mouku, prasek do peciva a vanilinovy cukr. Vse dobre promichame... více o Italska cokoladova babovka
Měkké máslo rozmícháme v misce s cukrem a přidáme žloutky. Bílky umícháme ve sníh s trochou cukru. Pak smícháme máslo se sněhem, přidáme také... více o Italská bábovka Margherita
Oloupeme jablka. Vyjmeme jadřinec a nakrájíme je na silnejší plátky. Uložíme je na talíř a posypeme cukrem. Zpěníme vejce s cukrem, pak přidáme mouku... více o Osmažená Italská jablka
Z mascarpone, 2 žloutku (můžeme přidat i 2 bílky) a cukru umícháme krém, který musí být dobře promichaný a ne moc tekutý (s bilky se stane dost... více o Pravé italské tiramisu II.
Mleté ořechy smícháme s moučkovým cukrem, přidáme bílek, rum a vypracujeme těsto. Vyválíme jej na plechu. Ušleháme máslo s moučkovým cukrem a... více o Ořechová roláda
V míse smícháme cukr, vejce, olej, mléko, kompot (kousky dýně, angrešt, vypeckované třešně, špendlíky, kousky ananasu) a přisypeme mouku s práškem do... více o Kompotová buchta na plech
Ze vše surovin ve vandlíku nebo velké míse zpracujeme rukama tuhé těsto, které zakryjeme alobalem a necháme kolik chceme dní - může být klidně 14 dní ... více o Perníčky VII.
Na vál prosijeme mouku, přidáme cukr, koření, rozemneme tuk a pomocí žloutků zaděláme těsto. Necháme v chladu odpočinout. Vyválíme tenký plát,... více o Ořechové řezy VII.
V míse utřeme vejce s cukrem, přidáme rozpuštěný vlahý med a tuk. Lopatku mouky prosijeme se sodou bicarbonou a promícháme s kořením. Přidáme do... více o Vánoční perníčky
Do vychlazeného, rozpuštěného tuku zamícháme sušené mléko, moučkový cukr a vodu. Vypracujeme těsto. Na prkénku z něj vyválíme váleček, který nakrájíme... více o Rafaelo IV.
Na vál prosijeme mouku s kypřícím práškem do pečiva, přidáme jogurt, žloutky, drobně nakrájený nebo rozehřátý tuk a vypracujeme hladké těsto. Necháme... více o Listové těsto - jogurtové
Z trochu mouky, cukru a droždí uděláme kvásek. Vejce a žloutek ušleháme s cukrem v páře, přidáme mouku, kvásek, sůl, rozpuštěné máslo, zbylé vlažné... více o MOUČNÍKY-Koblihy ll
Zaděláme těsto s kváskem, na vále uděláme vdolečky a necháme zkynout pod útěrkou.... více o Vdolky z bramborového těsta