V míse našleháme 2 vrchovaté lžíce Hery a 3 lžíce práškového cukru. Pak přidáme špetku soli, citronovou kůru (nebo van. cukr nebo kůru z pomeranče), 2...
více o Bábovka z roku 1900
Ze všech surovin vypracujeme s pomocí mléka tuhé těsto. Necháme asi 1 hodinu kynout. Pak tvarujeme kuličky, dáme na 20 minut kynout a pak smažíme na...
více o Bramborové kynuté koule (1922)
Na mísu dáme mouku, cukr, sůl, kůru, strouhané mandle, vanilinový cukr a muškátový oříšek. Do koflíku slazeného mléka dáme zkynouti kvasnice (3 kostky...
více o Posvícenské koláče z r. 1900
Všechny přísady zaděláme na vále v těsto. Necháme asi 30 minut odležet a potom plníme do ztuženým tukem vymazaných formiček. Po upečení ještě teplé...
více o Pracny z roku 1900
Vločky a mouku osmažíme na tuku, až jíška zčervená zaprášíme paprikou, necháme zpěnit. Zalijeme vodou. Přidáme zeleninu, houby a ke konci vaření...
více o Falešná dršťková 1957
Dobře propracované škubánkové těsto vyválíme na pomoučeném vále asi na 1 cm a formičkou vykrajujeme tvary, které smažíme na oleji do růžova.
Podáváme...
více o Bramborové smažinky (1922)
3/4 l mléka, cukr a vanilku uvedeme do varu. Ze 6 bílků ušleháme tuhý sníh ze kterého lžící vybíráme kousky a dáváme do vroucího mléka vařit. Když...
více o Lačná pýcha (1922)
Vařené brambory oloupeme a prolisujeme, játra odblaníme, nožem dobře utřeme nebo 2x umeleme na masovém strojku (v současné době rozmixujeme).
Obojí...
více o Bramborová paštika (1922)
Na vymazaný a vysypaný pekáč dáme vrstvu vařených oloupaných a na plátky nakrájených brambor, na ně vrstvu na másle a kmíně dušených hub osolených a...
více o Brambory s houbami (1922)
V míse dobře utřeme smetanu, žloutek a hořčici, pak po kapkách přidáváme olej, ocet, sůl a pepř.
Předpis na salát najdete pod názvem "Bramborový salát...
více o Nepravá majonéza (1922)
V kotlíku zamícháme v syrovém mléce nebo smetaně vanilku vcelku, moučkový cukr a žloutky. Kotlík s obsahem postavíme do kastrolu s horkou vodou a na...
více o Vaječný koňak vařený - 1930
Šnečí tělíčka jemně usekáme. Utřeme máslo se sardelovou pastou, a citronovou kůrou. S vejcem třeme dále. Přidáme strouhanku a zamícháme se smetanou na...
více o Šneci a lá Versailes - recept z roku 1904
Na vál prosijeme mouku, cukr, prášek, rozdrobíme tuk a spojíme v těsto. Tvoříme malé rohlíčky, rychle je do růžova upečeme, a pokud jsou teplé, hned...
více o Rohlíčky z bílého máku (1930 - 50)