Kulajda paní hajné

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 4
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 2
      l voda
    • 3
      hrst houby Krájené
    • 4
      ks brambory
    • 4
      ks vařená vejce
    • 1
      ks cibule
    • 2
      lžíce kopr
    • 2
      ks pepř celý
    • 2
      ks nové koření
    • bobkový list
    • kmín
    • sůl
  • Na zahuštění
    • 250
      ml zakysaná smetana
    • 3
      lžíce hladká mouka

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Do osolené vody dáme vařit houby, nakrájenou cibuli a kmín. Vaří se asi 1/2 hodiny, pak přidáme další koření a brambory nakrájené na kostičky. Když změknou brambory, připravíme si závar ze smetany. Na kulajdu musí být kysaná smetana, ze sladké s přidáním octa se nedocílí ta pravá chuť.
2
Kysanou smetanu rozkveldáme s moukou na hladké těstíčko. Po částech lijeme do polévky, přitom stále mícháme, aby se mouka rozvařila. Zahuštěnou kulajdu okořeníme sekaným koprem. Pak rozdělíme na talíře půlky natvrdo vařených vajec a přelijeme horkou polévkou. Vejce mohou být i na měkko nebo ztracená, jak kdo rád.

Komentáře k receptu

  • evcae
    evcae |

    6. 9. 2013 21:13

    recept perfektni po naredeni smetany s mlekem. :-\

  • Lucka Ki
    Lucka Ki |

    7. 12. 2012 00:17

    Zakysaná smetana s moukou??? Jen se mi to srazilo a mouka vyplavala nahoru... fuj..... :-$

  • FH
    FH |

    14. 9. 2011 18:54

    Vařil jsem podle návodu a je to pěknej hnus, ale možná jsem někde udělal chybu já.

  • Hadunka
    Hadunka |

    12. 8. 2011 19:14

    kostka masoxu, vegeta a magi? Teda, tomu říkám směs chemie

  • Barybob
    Barybob |

    9. 7. 2011 08:56

    Přidávám tam ještě 1 kostku masoxu, trovhu vegety a magi. Všichni se olizovali.

  • Ladka
    Ladka |

    18. 3. 2011 21:15

    A nemusí být houby doma v mrazáku-ale dají se už dnes i koupit mražené-jako směs.Takže ujetého na tom nic nevidím. :-D

  • Radek
    Radek |

    13. 2. 2011 12:50

    ...co třeba mrazák? Neznáte! :-D

  • Anonym
    Anonym |

    20. 12. 2007 00:24

    Recept z čerstvých hub v menu na 21 prosince - to je trochu jeté, ne? Kulajda se ale dá udělat i z propláchlých hub ze sladkokyselého nálevu, přidávám k nim hrst sušených. Vejce nevařím natvrdo, ale vyklepnu do vařící polévky a nechám zdrcnout.A samozřejmě dávám taky kousek celeru a česnek. A bez kopru.

  • Vlada
    Vlada |

    18. 10. 2007 18:01

    Výborné davam 1

  • Jiří Kubíček
    Jiří Kubíček |

    26. 9. 2007 22:02

    dávám 1

  • Jiří Kubíček
    Jiří Kubíček |

    26. 9. 2007 22:01

    celý pepř,bob.list a nov.koření dávám do Mulu nebo do vajíčka na sypký čaj(v pohodě jde vyndat)nakonec po přidání a rozmíchání kopru,přidávámještě 1-2 rozmíchaná vejce ,krátce povařím aodstavím,aby se vše dobře rozleželo(2 hod) podpokličkou.Souhlasím s kysanou smetanou-krémovou

  • Anonym
    Anonym |

    8. 9. 2007 21:57

    Co to je probůh za "ideální dárek pro přítelkyni"?