Králík na smetaně

moje hodnocení:

4,4

hodnotilo: 14
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Eva1

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 600
      g králičí maso
    • 50
      g uzená slanina
    • pepř mletý
    • sůl
    • 2
      lžíce ocet
    • 1
      lžíce cukr
    • 1
      ks cibule
    • 1
      ks petržel
    • 4
      ks mrkev
    • 400
      g celer
    • bobkový list
    • 2
      ks nové koření
    • 3
      ks pepř celý
    • 80
      g sádlo
    • 2
      lžíce hladká mouka
    • citronová šťáva
    • moučkový cukr
    • 1
      lžička hořčice plnotučná
    • 250
      ml zakysaná smetana

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Králíka naložíme den předem. Maso omyjeme, osušíme, vložíme do pekáče, osolíme, opepříme a obložíme ho plátky slaniny. Přidáme nakrájenou zeleninu a cibuli, koření, ocet a cukr. Maso necháme odležet.
2
Druhý den přidáme sádlo a za neustálého podlévání maso pečeme, až změkne. Potom maso vyjmeme, vybereme koření, zeleninu propasírujeme. Přilijeme smetanu, zahustíme moukou a chvíli povaříme.
3
Nakonec omáčku trochu osladíme, okyselíme citrónovou šťávou a přidáme lžičku hořčice.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Daniela
    Daniela |

    18. 11. 2016 22:15

    Moc děkuji za zveřejnění receptu i ostatním uživatelům za komentáře, kterými se při výběru receptu taky dost řídím. Králíka na smetaně jsem dnes dělala poprvé a s výsledkem jsem byla nadmíru spokojená! Z domu jsem zvyklá přidávat do máčky smetanu 33%, ale je dobrá s jakoukoliv smetanou. Hlavně králík pečený se zeleninou je prostě LUXUSNÍ! :-)

  • Daniela
    Daniela |

    18. 11. 2016 22:09

    Moc děkuji za zveřejnění tohoto receptu i za komentáře ostatních, kterými se při výběru receptu také hodně řídím. Dnes jsem králíka na smetaně dělala poprvé a byla to opravdu dobrota. Z rodného domu jsem zvyklá přidávat smetanu 33%, ale myslím, že s jakoukoliv smetanou je omáčka výborná a králík pečený spolu se zeleninou je prostě LUXUSNÍ. Ukládám navždy do svých receptů :-)

  • Daniela
    Daniela |

    18. 11. 2016 22:09

    Moc děkuji za zveřejnění tohoto receptu i za komentáře ostatních, kterými se při výběru receptu také hodně řídím. Dnes jsem králíka na smetaně dělala poprvé a byla to opravdu dobrota. Z rodného domu jsem zvyklá přidávat smetanu 33%, ale myslím, že s jakoukoliv smetanou je omáčka výborná a králík pečený spolu se zeleninou je prostě LUXUSNÍ. Ukládám navždy do svých receptů :-)

  • vohrada
    vohrada |

    16. 1. 2015 21:30

    já dávám slad.smetanu i zakysačku a pár kuliček jalovce :-)

  • vohrada
    vohrada |

    16. 1. 2015 21:27

    dávám sladkou i zakysačku a pír kuliček jalovce :-)

  • allena89
    allena89 |

    5. 11. 2014 13:35

    Králík je naprosto dokonalý! Měla jsem velký úspěch. Děkuji za úžasný recept.

  • BlankaSt
    BlankaSt |

    23. 10. 2014 17:15

    Nejlepší recept na králíka. Děti mi ho jí jen podle tohoto receptu a cpou se i návštěvy. Dobrota!

  • Karel
    Karel |

    19. 4. 2014 11:44

    Žiži smetana je poslední položka dívej se lépe :-P ;-)

  • Ladousek
    Ladousek |

    9. 11. 2013 08:40

    mm ho nalozenyho a dnes jdu na to. ;-) ;-)

  • Pechofka
    Pechofka |

    14. 10. 2013 20:54

    Náš první králík na smetaně a LUXUSNÍ !!! Díky za recept, naše nové pravidlo - když králík, tak jedině takhle !!! Pekli ( resp. dusili ) jsme ho v zakrytém pekáči při 180°C asi 2 hodiny, na dopek v odkrytém pekáči už ani nedošlo, neboť maso bylo šťavnaté a na jazyku se rozplývající :-) :-\

  • Žiži
    Žiži |

    1. 4. 2013 14:25

    Ať se dívám jak se dívám, v ingrediencích chybí smetana ;-) Dávám raděj kysanou, má výraznější chuť. Omáčka je vynikající! (sbíhaly se mi sliny už podle toho obrázku a teď jenom lituju, že jsem zapomněla koupit nějaký červený džem :-( )

  • Cedr
    Cedr |

    31. 3. 2013 11:05

    v receptu mi chybí teplota a délka pečení.

  • miloš
    miloš |

    24. 2. 2012 10:25

    tak tomuhle rozumim toje králík na smetaně tamto před tím jsou jen suchý nácviky!!!! tak čau.

  • Dandalína
    Dandalína |

    20. 12. 2011 12:14

    Evi,moc děkuji za recept!!!Manžel omdlévá nad touto lahůdkou a to je vyučený kuchař.Odsoudil mně na doživotní vaření tohoto receptu.Pro mně to byla premiéra,tak jsem ráda,že totakto vyšlo. :-)

  • Eva1
    Eva1 |

    25. 6. 2011 15:08

    Od manželové maminky jsem dostala mladého králíka. Manžel se synem si odhlasovali „na smetaně“. Recept jsem zde nenašla, tak snad jsem ho nepřehlédla. Tuto králičí klasiku milují hlavně moje vnučky :-) :-) :-)