Králík na smetaně II.

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 2
doba přípravy: 120 minut
počet porcí: 5 porce
počet kalorií: neuvedeno

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Králík
    • 1
      ks králík rozčtvrcený na díly
    • 150
      g kořenová zelenina mrkev, celer, petržel
    • 60
      g špek Nejlépe kořeněný špek
    • 1
      ks cibule Vetší
    • 1
      ks citron půlka
    • 2
      dl smetana
    • 3
      plátek bobkový list
    • 5
      ks nové koření kuliček
    • 1
      ks máslo 1/3 + trocha oleje
    • 5
      ks pepř mletý celých kuliček cca
    • sůl
    • vlažná voda

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
1. Maso opláchneme, osušíme utěrkou a prošpikujeme proužky slaniny, osolíme, opepříme
2
2. V pekáči rozpustíme máslo nebo nalijeme tuk na kterém o restujeme na kolečka pokrájenou kořenovou zeleninu spolu s cibulkou nakrájenou na kostičky
3
3. O restovanou zeleninu mírně podlijeme vodou a vložíme, nejlépe naporcovaného králíka, zeleninu osolíme, přidáme koření a zaklopené pečeme v troubě cca 60 až 90 minut, pak dalších 15 až 30 minut odkryté, občas maso obrátíme a podlijeme vlažnou vodou
4
4. Měkkého králíka vyjmeme
5
5. Z vypeku vyjmeme koření, zeleninu buď propasírujeme přes sítko nebo rozmixujeme mixérem
6
6. Omáčku dle potřeby zředíme vodou, provaříme se smetanou, dochutíme citrónovou šťávou, cukrem, popřípadě ještě osolíme.
7
Doporučení:
8
Servírujeme s houskovým knedlíkem, zdobíme kolečkem citrónu, marmeládou či brusinkami a případně šlehačkou.
9
Poznámka:
10
Pokud by jsme měli omáčku příliš řídkou, můžeme ji zahustit hladkou moukou rozmíchanou v troše studené vody. Hustou omáčku naopak ředíme mlékem.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Lucie
    Lucie |

    7. 9. 2013 09:03

    Výborný receptík moc nám chutnalo ;-) na poprvé a povedlo.

  • Zuzka
    Zuzka |

    25. 11. 2011 08:32

    Opravdu výborné, slaninku dám i s cibulí a zeleninou restovat... Zkusila jsem i podlévát červeným vínem a přidat trochu povidel a nemá to chybu...

  • recepty73
    recepty73 |

    24. 11. 2011 17:06

    ...výborný recept :-P a jedna z nejlepších úprav králíka ala svíčková ;-) ..., zeleninu někdy ani nepasíruji, jen vyndám koření...

Abecední seznam: