Z mouky tuku, cukru, soli, žloutků a vykynutého kvásku zaděláme vláčné nelepivé těsto a necháme 1 hodinu kynout. Po vykynutí rozválíme plát a krájíme...
více o Buchta s náplní z jablek a mrkve
Tenký plát masa se potře směsí z obou stran a nechá se grilovat (péci) z obou stran na roštu. Výborná je i na vepřovém kolenu, pečeném v klasické...
více o Čepice na pečené maso (Argentina)
Plátky krkovice naklepeme, osolíme a na každý plátek položíme hrst vymačkaného kysaného zelí. Plátek zavineme, ovážeme a dáme na 7 minut opéci na...
více o Záhorácké závitky (máma)
Mleté maso promícháme s 2 vejci, sýrem, moukou a kořením. Oloupaná vařená vejce obalíme masovou směsí, potom je obalíme ve strouhance a zvolna smažíme...
více o Pštrosí vejce II.
Zapékací misku vyložíme plátky slaniny. Brambory i cibuli nakrájíme na plátky, sýr na kostičky. Misku plníme střídavě vrstvou brambor, cibule, sýra a...
více o Zapečené brambory s majoránkou
Všechny suroviny smícháme, lžičkou tvoříme hrudky a dáme do vyhřáté trouby upéct do růžova. Horké upečené keksy obalujeme v moučkovém cukru....
více o Keksy
Roštěnky naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme česnekem. Do rozehřátého tuku dáme nakrájenou slaninu a opékáme asi 2 minuty. Přidáme roštěnky,...
více o Roštěnky na kmínu
Oloupaný a očištěný celer nastroutrouháme na hrubém struhadle a v hrnci na lžíci rozpáleného sádla osmažíme. Přisypeme oloupanou, nadrobno nakrájenou...
více o Celerová polévka s klobásou a brambory
Zeleninu uvaříme doměkka v osolené vodě a drobně nakrájíme. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem a trochou vývaru ze zeleniny,...
více o Zeleninové knedlíky se šunkou z hrnečku
V hrnci rozehřejeme trochu oleje, přidáme opláchnuté kapustové listy nakrájené na tenké kratší proužky, osmahneme a zalijeme vodou.
Přisypeme oloupané...
více o Kapustová polévka s paprikovou klobásou
Očištěné, na kostky nakrájené maso vložíme na rozpálené sádlo, osolíme a opepříme, přidáme plátky cibule a orestujeme. Poté zaprášíme paprikou,...
více o Guláš výtoňských lodníků
Umeleme bůček s uzeným sýrem, promícháme a přidáme vegetu a kari koření. Madle pomeleme a smícháme je 1:1 se strouhankou. Tvarůžky obalujeme v mouce,...
více o Bludný holanďan
Oprané listy kadeřávku umeleme na mlýnku na maso a vsypeme na drobně nakrájenou a na tuku osmahnutou cibuli. Osolíme, okořeníme a dusíme pod pokličkou...
více o Dušený kadeřávek
Mouku promícháme s kypřícím práškem a na vále smícháme s vejcem rozšlehaným v mléku, přidáme nasekané máslo (tuk), osolíme a vypracujeme hladké těsto....
více o Rychlá pizza
Mouku prosejeme a na válu dobře zpracujeme s tvarohem, žloutkem, jogurtem (kysanou smetanou), solí, tukem (může být i polovina másla a polovina tuku)....
více o Tvarohovo-jogurtové buchtičky
Na válu smícháme mouku cukrem, sodou a solí, přidáme tvaroh, vejce a rum. Vypracujeme těsto a rozválíme na sílu 1 cm. Vykrajujeme z něj kolečka a do...
více o Tvarohové koblihy
Ovesné vločky a mouku osmahneme na oleji, zalijeme vodou a dobře rozmícháme. Přidáme očištěnou, na nudličky pokrájenou nebo nahrubo nastrouhanou...
více o Dršťková polévka z ovesných vloček
Nadrobno pokrájenou cibuli zpěníme na sádle, přisypeme hladkou mouku, osmahneme, zalijeme studenou vodou, dobře rozmícháme a povaříme.
Pak do polévky...
více o Zabijačková polévka II.
Z droždí, cukru a mléka si připravíme kvásek. Moukou se sádlem a solí vypracujeme na vláčné kynuté těsto. Rozdělíme si ho na dvě poloviny, které...
více o Křupavé domácí rohlíčky
Ze surovin (kromě škvarků) vypracujeme těsto, které rozdělíme na 6 bochníčků. Z každého vyválíme kulatou placku a tu rozdělíme na 16 dílků. Potřeme...
více o Škvarkové rohlíčky
Na másle osmahneme drobně nasekanou cibuli, vmícháme mouku a krátce osmahneme. Zalijeme vodou, přidáme sůl, pepř a bobkový list, vaříme asi 15 minut....
více o Rajská polévka s ovesnými vločkami
Na špejli střídavě napichujeme kostičky chleba, kolečka špekáčků a cibuli. Z vajec, mléka a mouky umícháme těstíčko, ve kterém špízy namáčíme a...
více o Teplé chlebové špízy
Očištěné zelí nakrouháme, zalijeme rajčatovou omáčkou a přiklopíme pokličkou. Dusíme. Přidáme očištěnou na nudličky nakrájenou papriku.
Na tuku...
více o Dušené zelí v rajčatové omáčce
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme, osmažíme na oleji do zlatova a přidáme mletou papriku, nakrájené brambory, bobkový list,...
více o Uherský paprikáš
Tvaroh, mouku, vejce, prášek do pečiva zpracujeme v těsto a vyválíme na tenko do žádoucího tvaru. Dáme na vymazaný plech.
Na pizzu poklademe, co máme...
více o Těsto na pizzu z tvarohu
Předem společně namočené opláchnuté luštěniny před úpravou necháme namočené ve vodě nejméně 2 hodiny. Na mírném ohni vaříme asi 1 hodinu. (Je-li třeba...
více o Polévka do posilovny
Nejdříve spaříme houby a přidáme k předem namočené čočce spolu s trochou kminu a bobkovým listem a vše uvaříme do poloměkka.
Dále přidáme zelí a...
více o Čočková zelňačka
Očištěné lusky šikmo překrájíme a uvaříme ve slané a octem okyselené vodě do měkka.
Uděláme si světlou jíšku (olej, mouka) utřeme česnek a vmícháme do...
více o Fazolky na smetaně II.
Prsíčka a vykostěná stehýnka naklepeme, opepříme a osolíme. Potřeme hořčicí a poklademe špalíčkem slaniny, kouskem párku i okurky a stočíme. Upevníme...
více o Slepice ála španělské ptáčky
Očištěnou slepici rozdělíme na porce. Vložíme ji do osolené vody, přidáme jednu cibuli, několik kuliček pepře a uvaříme doměkka. Vývar přecedíme a...
více o Slepice v bílé omáčce
Na rozehřáté máslo nasypeme hladkou mouku a uděláme zápražku, přidáme hřebíček, skořici a švestková povidla. Poté rozředíme vodou a necháme provařit....
více o Trnčená máčka
Nakrájenou cibuli necháme zpěnit, přidáme na kousky nakrájené maso, osolíme a dusíme. Mezitím nakrájíme zelí, přidáme k masu a dusíme. Zaprášíme...
více o Vepřové maso dušené v zelí
Těsto: máslo, cukr, žloutky třeme do pěny, přidáme mléko mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků a upečeme.
1.nádivka: piškoty rozdrobíme na...
více o Řezy s kokosem
Z uvedených surovin umícháme řidší hladké těstíčko. Na rozpálený olej sázíme čajovou lžičkou malé hromádky, na středním plameni osmažíme dozlatova....
více o Nadýchané vdolečky
Předem namočené fazole uvaříme doměkka. Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme překrájené zelí i s lákem a udusíme doměkka.
K zelí...
více o Fazole s kysaným zelím
Žemle nakrájíme na plátky, zvlhčíme mlékem a necháme prosáknout. Rozmělníme je, promícháme s mletým masem, drobně nakrájenou cibulí, osolíme a...
více o Těftěly v rajčatové omáčce
Oprané kopřivy spaříme několik minut v horké vodě. Necháme okapat a na jemno rosekáme. Na sádle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, vložíme posekané...
více o Špenát z mladých kopřiv
Odblaněná a očištěná játra nakrájíme na kostky, cibuli nakrájenou na drobno společně s očištěnou zeleninou nakrájenou na jemném struhadle a se...
více o Vepřová játra na smetaně
Omyté jazyky dáme vařit spolu s očištěnou zeleninou a cibulí a solí. Měkké jazyky očistíme, oddělíme podjazyčí, oloupeme a nákrájíme na široké nudle...
více o Zadělávaný vepřový jazyk
Na másle osmahneme jemně nakrájenou cibulku, přisypeme mouku a rozmícháme světlou jíšku. Rozředíme ji vývarem a vaříme asi 20 minut. Přidáme smetanu,...
více o Omáčka Kari
Vše zpracujeme dohromady, rozválíme a rozkrájíme na čtverce. Doprostřed každého čtverce dáme kousek marmelády - nejlépe rybízové. Čtverečky uzavřeme,...
více o Tvarohové taštičky
Kuřecí prsíčka nakrájíme na malé kousky asi 2x2 cm, lehce naklepeme, osolíme, opepříme a vložíme nejméně na 3 hodiny (lepší je na 24 hod.) do lednice...
více o Kuřecí rarášci
Kachní stehna očistíme, chilli papričky nasekáme na drobno. Stroužky česneku utřeme se solí. Poté ho dobře promícháme s nasekanými chilli papričkami,...
více o Pikantní kachní stehýnka
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a rozšťoucháme nebo prolisujeme. Přidáme k nim vejce, špetku soli, lžíci mouky, sádla a vypracujeme těsto, z...
více o Bramborový džuveč
Oloupané vařené brambory nakrájíme na větší kostičky.
V kastrolu osmažíme na rozpáleném sádle drobně nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou, osmahneme,...
více o Brambory na paprice
Medailonky uvaříme dle návodu.Přecedíme a vodu jemně vymačkáme a medailonky rozkrojíme.Osolíme,opepříme a potřeme česnekem.Vložíme plátek cihly a...
více o Řízky ze sojových medailonků
Očištěné a oprané kousky kapra osolíme a obalíme v hladké mouce. Na drobně rozkrájené a rozškvařené slanině opečeme kousky kapra. Opečené vyndáme a...
více o Kapří guláš s paprikami a rajčaty