Hovězí roláda s houbovou omáčkou

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
doba přípravy: 120 minut
počet porcí: 4 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 900
      g hovězí maso - plát na roládu, cca
    • sůl
    • pepř mletý
    • 2
      ks rohlík starší
    • 15
      g sušené houby
    • 1
      ks vejce
    • 70
      ml mléko cca
    • 3
      stroužek česnek 2 -
    • muškátový oříšek dle chuti
    • tymián dle chuti
    • 100
      g anglická slanina nebo moravská... cca
  • Dále:
    • 80
      g uzený špek
    • 2
      ks cibule
    • 3
      stroužek česnek dle chuti, cca
    • 35
      g sušené houby
    • bylinky dle chuti, tymián, rozmarýn...

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Z hovězího masa dle vlastního výběru si vytvoříme plát (nebo jej rovnou koupíme), vyšší části plátu rozklepeme opatrně přes fólii. Plát osolíme, opepříme a poklademe plátky slaniny. Na slaninu rovnoměrně rozprostřeme nádivku a poté plát pevně zavineme do rolády. Tu po zabalení ještě zpevníme provázkem.
2
Nádivka: starší rohlíky pokrájíme na malé kostičky, které pokapeme mlékem (nebo vodou z namočených hub) a necháme nasáknout. Pak rohlíky dochutíme dle vlastní chuti muškátovým květem, solí, pepřem, česnekem a lístečky tymiánu nebo rozmarýnu. Přidáme pokrájené, předem namočené, okapané houby, vejce a vše dobře promícháme.

RADA: Jak rychle loupat česnek? Koukněte na VIDEO

3
Na jemně pokrájeném špeku si osmažíme dosklovata drobně pokrájené cibule, ke kterým dáme ze všech stran osmažit připravenou naplněnou zpevněnou roládu. Kdo chce, může roládu před smažením obalit v hladké mouce. Po osmažení rolády přidáme k cibuli krátce osmažit sušené houby, nasekaný česnek, bylinky dle chuti, pomícháme a přilijeme cca půllitr vývaru.

RADA: VIDEO, jak správně krájet cibuli

4
Roládu dusíme v zakrytém kastrolu na kamnech nebo v zaklopeném pekáči v troubě do změknutí masa, cca 1,5 - 2 hodiny. dle potřeby podléváme a otáčíme. Kdo chce, může si čas dušení zkrátit v tlakovém hrnci.
5
Když je maso měkké, roládu vyndáme, necháme "vydýchat"a poté z ní odstraníme provázek. Omáčku dolijeme vývarem do požadovaného množství, zahustíme jí záklechtkou nebo jíškou a necháme krátce provařit. Případně ji ještě dochutíme solí a pepřem.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak udělat jíšku

6
Roládu pokrájíme ostrým nožem na plátky, podáváme s rýží, knedlíky, bramborem, noky... a s houbovou omáčkou.

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
 
 

Další doporučené recepty: