Zadělávané nekynuté koláče svatební nebo pouťové

moje hodnocení:

4,3

hodnotilo: 6
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 600
      g hladká mouka
    • 0,5
      kg tuk (půl Hera, půl máslo)
    • sůl
    • 70
      g moučkový cukr
    • 10
      lžíce mléko
    • 2
      ks vejce
    • 2
      ks droždí
    • náplň tvarohová, maková, ořechová, nebo pikantní marmeláda
    • drobenka

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
V míse zaděláme těsto (je to lepší, než na vále, nikam mouka nepadá, zpracovává se rukama) - do mouky uděláme důlek, okolí lehce osolíme, do důlku nadrobíme kvasnice, nasypeme na ně cukr a zalejeme vlažným mlékem - toto uděláme až když máme připraveny náplně, mléko rozšlehané s vejcem a drobenku. Jakmile kvásek nakyne, přidáme vejce a všechen tuk (nerozpuštěný) a rukama zpracujeme těsto - podle potřeby přidáváme mouku. Těsto musí být vláčné a nesmí se lepit na prsty, ne však tuhé!
2
<BR>Těsto vyděláme na vál - dáme je na stranu, pomoučíme vál, z těsta ukrojíme kus, rozválíme asi na 0,5 cm a rádýlkem uděláme čtverečky - velikost každý podle svého. Čtverečky naplníme náplní, spojíme do šátečku, dobře přimáčkneme, namočíme ve vejci a drobence a klademe na plech - nevymazaný, protože v těstě je dost tuku. Pečeme ve středně horké troubě, po částečném vychladnutí pocukrujeme a vychladné klademe do mísy.
3
<BR>Naše rodina tyto koláče dělá již po několik generací a jsou vynikající! Čím starší, tím lepší - pokud vydrží. My je máme nejraději s pikantní marmeládou, nejlepší je kupovaná marmeládová směs, protože je dobře tuhá. Až je jednou vyzkoušíte, budete se k tomuto receptu vracet.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • irena
    irena |

    3. 2. 2015 09:56

    jsou vyborne budu delat na svatbu zkouska dopadla na 1 ;-)

  • L.C.
    L.C. |

    9. 9. 2014 20:12

    Dobrý den, recept bych moc chtěla vyzkoušet, ale nevím, jestli 2 droždí na 600 g mouky není moc. Není to pak z těsta cítit? Děkuji

  • vendysi
    vendysi |

    8. 7. 2014 20:01

    Vynikající jak recept, tak hotové koláče ;-) . Spokojenost za všech stran, všem budu doporučovat. Naprosto jednoduché, rychlé a moooc dobré. :-)

  • vendysi
    vendysi |

    8. 7. 2014 19:58

    Vynikajicí koláčky, které se povedly hned na první pokus. Doporučuji a dávám 1+. Děkujeme za recept. V.

  • Barbora
    Barbora |

    14. 4. 2014 15:28

    Recept je vynikajici! Poprve jsem pekla kolace, a prave z tohoto receptu a nemaji chybu! :-) Jasna jednicka! Testo je zadelane rychle a opravdu nelepi. Uzasne.

  • Mirka M.
    Mirka M. |

    15. 10. 2013 00:58

    Ja jsem toto testo michala v ruce (predloni na svoji svatbu) a bylo super. Pak jsem asi po roce chtela udelat ze stejneho testa Martinske rohlicky, ale protoze jsem dostala nadherny kitchenaid (svatebni dar), tak jsem nad tim ani jaksik nepremyslela a delala jsem to v nem ...a ouha! Testo se nepovedlo, maslo se roztekalo a ja jsem to ale vyresila uplne jednoduse. Rucne jsem zadelala nove testo, ale uz jen z polovicni davky a pak jsem to dala k sobe a vse jsem smichala dohromady. Martinske rohlicky jedla ten den cela nase ulice, spoustu jsem jich zamrazila a pak vytahovala po par kouscich k televizi, nebo kdyz nekdo prisel na navstevu. Chutove byly vynikajici! :-)

  • Mirka M.
    Mirka M. |

    15. 10. 2013 00:33

    No tak Koblizkova! ...kde ze je ten vas receptik na lepsi kolacky??? Sem s nim! ...smich! 8-) :-X

  • Dana
    Dana |

    11. 5. 2013 15:00

    Lze i v robotu,ale musí se to umět a dát si záležet.

  • Dana
    Dana |

    11. 5. 2013 14:58

    Dělala jsem těsto ručním robotem,zlobí mě klouby,a musím říct,že je taky výborné,jenom se v té míse musí obracet ,jde to ztuha,ale těsto je skutečně skvěké,vůbec se nelepí a jde pěkně roztahovat,netrhá se.Jsem moc spokojená.

  • Dana
    Dana |

    1. 4. 2012 11:29

    Všimla jsem si,že všechny komentáře jsou datované od 2004 do 2007 a oprava množství tuku byla provedena až v roce 2011.Znamená to tedy,že všichni pracovali do té doby s 1 kg tuku?

  • Tereza T
    Tereza T |

    30. 6. 2011 10:12

    Opraveno, díky.

  • mirka
    mirka |

    30. 6. 2011 07:31

    opravdu 1 kg tuku?

  • Stella
    Stella |

    29. 10. 2007 07:07

    Ďakujem za SUPER recept! Chuť vynikajúca, cesto perfektné, vláčne, netrkalo sa, ani sa koláčiky neotvárali. Ráno som urobila z polovičnej dávky, hodne sa zjedlo, niečo som rozdala po rodine. Keďže mi zostali plnky aj posýpka, večer som piekla opäť. Trošku som sa pohrala a z tejto dávky som urobila 148 koláčikov. (Chválim cesto, nie seba!)Najmenšie mali "veľkosť" do 2cm. Ešte raz vďaka za recept. Jasná 1*.

  • Ilona M ašková
    Ilona M ašková |

    2. 10. 2007 07:31

    Pekla jsem tyto koláčky,byly opravdu vynikající,dělala jsem ze 4 dávek,z jedné dávky něco přes 200 ks.Dá se to zvládnout za den,ale pouze pro ty,kdo mají trénované ruce.Těsto jsem zpracovávala po jedné dávce přibližně 25minut střídavě pravou a levou rukou,je to pěkná fuška,ale výsledek perfektní.Koláčky se rozplývají na jazyku.

  • J. P.
    J. P. |

    21. 9. 2007 12:31

    Koláčky jsem pekla včera, jsou výborné.Mouky jsem spotřebovala o něco víc. Dávám *1*

  • Jana T.
    Jana T. |

    17. 9. 2007 21:12

    Beba, když vám zbudou pomleté ořechy , nebo hotová náplň i jákoliv jiná dejte ji do mrazáku a příště nechte povolit a zpracujte samostatně, nebo přidejte k nové. Dávám do mrazáku, pokud někdy zbude i drobenku. Koláče šátečky se musí pořádně spojit, já si je připravím na vál - počet podle velikosti na 1 plech, pak je po jednom otočím, na mělké misce mám rozšlehané vejce, namočím, pak je dám do drobenky, otočím a dotvaruju, aby byly pěkné. Nebo dělejte klidně malé buchtičky, nebo udělejte kuličky, na plechu skleničkou nebo prsty roztáhněte a náplň dávejte navrch.

  • beba
    beba |

    8. 9. 2007 23:19

    Dnes som ich piekla a musím povedať, že sú výborné. Len sa mi nepodarili vytvarovať pekné šatôčky, skoro všetky sa mi pootvárali. Neviete mi povedať prečo? Kým som narobila celý plech, tie prvé už boli roztvorené. Tak som ich musela zasa popritláčať, ale nepomohlo to.Tie som robila s tvarohom. Budem sa to musieť ešte naučiť.Ale na chuti im to nič nezobralo, všetci hodnotili ako výborné. Potom som robila s makovou náplňou malé gulaté buchtičky a tie sú i vzhľadovo pekné.Múky som musela pridať už pri spracovaní, lebo sa mi cesto dosť lepilo. Ale potom to bola paráda. Robila som ich väčšie, bolo ich cez 70. A ešte prosím o radu. Zostali mi pomleté orechy, sú vydržali aspoň do budúceho týždňa a nezhorkli?

  • Danka Snášelová
    Danka Snášelová |

    25. 7. 2007 20:14

    Jana T. pekla jste koláčky na svatbu. Alena H. s těstem se Vám pracovalo velice dobře - famózní záležitost. Děvčata, tak proč nehodnotíte? Hodnocení pořád 0.Recept si určitě zaslouží lepší hodnocení.

  • Alena H.
    Alena H. |

    23. 7. 2007 10:38

    Famózní záležitost, včera jsem koláče dělala, těsto se dobře zpracovávalo. Pár koláčů jsem schovala na dnešek - jsou opravdu ještě lepší.Vynikající - všem doporučuji vyzkoušet a děkuji kolegyni Janě za recept.

  • Jana T.
    Jana T. |

    23. 6. 2007 18:27

    Jsou výborné, ze 4 dávek jich bylo přes tisíc, zvládla jsem to za den. Jsou na svatbu. S těstem se krásně pracuje, jen se nesmí být v teple. Zadělávala jsem postupně po jedné dávce a těsto pořádně vypracovat!! Velká výhoda je, že jsou den ze dne lepší.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    13. 6. 2006 14:24

    Tyto moje koláčky se mohou péct kdykoliv. Jsou výborné ihned, ale neztrácejí chuť ani po pár dnech. Na moji svatbu v r. 1981 jsme jich měli opravdu kvanta a kvanta se všemi možnými nádivkami a vydržely skoro tři týdny !!

  • Di
    Di |

    12. 6. 2006 18:27

    Milá Martino, já dělám (ovšem málokdy, je to pracné) podobný recept (viz Svatební koláčky). Aby se rozležely, je potřeba je péci 2-3 dny předem, ale klidně také celý týden. Svatební by měly být titěrné, záleží, jak velkou (nebo spíše malou) velikost zvládnete. Čtverce mohou být malinkaté 3-4 cm. Těsto nesmí při práci kynout, takže je nejlepší, dát ho do lednice. Jinak byste malinké koláčky nesvedla.

  • martina chloubova
    martina chloubova |

    12. 6. 2006 15:59

    Dobrý den, zaujal mě tento recept, a tak bych se chtela zeptat, jak dlouho pred svatbou by se kolacky meli pect, aby byly jeste chutne. Jak velke maji byt prave svatebni kolacky(jaky rozmer ma mit cca ten ctverec?Mockrat dekuji za rady.Martina

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    12. 5. 2006 07:06

    Evule, ono je přece jenom lepší, když člověk dodržuje napsaný postup, že? V receptu je psáno, že se těsto zpracuje rukama, já zpracovávám rukama i těsto na knedlíky - nejprve promíchám vařečkou a potom zpracuju rukama. Prostě, není nad ruce, že? Naše babičky neměly žádné roboty, ani šlehače a dokázaly takové dobroty !! Jenom jim to někdy dalo více práce.

  • Evule
    Evule |

    11. 5. 2006 18:39

    Tak jsem je dělala podruhé a tentokrát se mi těsto narozdíl od prve vůbec nepovedlo. Jediný rozdíl byl v tom, že tentokrát jsem těsto míchala v robotu (předtím v ruce). Řekla bych, že to tomu těstu nedělá dobře, protože to máslo se v tom děsně rozteče a hrozně se to lepí, musela jsem přidávat hrozně moc mouky a nebyly tolik dobré :( Takže závěr: Recept je prima, ale těsto se musí dělat V RUCE!! Nebo je tu někdo, komu se povedlo i v robotovi?

  • Alena Koblížková
    Alena Koblížková |

    18. 2. 2006 21:18

    Koláčky chutnaly, jsou dobré. Ale jinak znám i lepší :o)

  • Daniela
    Daniela |

    14. 10. 2005 11:57

    tyto koláčky jsou VYNIKAJÍCÍ.Všem moc chutnaly,takže vřele doporučuji.Nemají chybu :o)

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    11. 10. 2005 09:00

    Milá Olinka! Těsto se Vám trhalo, protože jste při zpracovávání nepřidávala ještě trochu mouky - podle potřeby - těsto má být hodně vláčné, ale tak, aby se netrhalo, musí se přidávat trošku mouky. No, snad příště. Mně se taky poprvé před lety buchty nepovedly! Těsto se výborné i na táč, takže jste nic nezkazila, když jste je dala na plech, taky jsem je už párkrát pekla jako táč :o)

  • 0linka
    0linka |

    10. 10. 2005 16:51

    Ups, to bola fuška. Vyzeralo to fakt lákavo, tak som sa do toho pustila. Niekde som urobila chybu a cesto sa mi trhalo. Tak som ho rozdelila napoly a dala na pekáč vcelku - tvarohovú plnku medzi dva pláty cesta, navrch som posypala drobenku. Tak sme mali jednu veľkú buchtu. Vychladnuté som to pokrájala na malé kocky a všetkým to moc chutilo. Škoda že sa mi nepodarili malé koláčiky, tie by sa mi viac páčili.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    12. 9. 2005 09:06

    V receptu chyba není. Toho tuku je tam opravdu hodně, takže se při zpracování těsta spotřebuje více mouky, než je uvedeno - to je jen základ těch 60 dkg, ale celé kilo - no, je to možné, když počítám i tu mouku, kterou spotřebujeme při vyvalování na čtverečky, tak je spotřeba mouky opravdu velká.

  • hana dolezelova
    hana dolezelova |

    10. 9. 2005 13:44

    Kolace byly opravdu vyborne!!Neni ale v receptu chyba? Aby se mi z pul kila tuku podarilo vypracovat testo, potrebovala jsem vic jak kilo mouky..

  • Gabriela Bilincova
    Gabriela Bilincova |

    17. 8. 2005 23:21

    Koláčky jsou opravdu výborné. Stojí za to vyzkoušet.

  • Evule
    Evule |

    30. 6. 2005 17:14

    Jsou výborné! Vyrobila jsem je (jakožto první svatební koláčky v životě :) na svatbu kamarádky a jen se po nich zaprášilo. Překvapilo mě, že je lze dělat skutečně velmi malinkaté a vypadají krásně... Dělala jsem je bez drobenky (připadala mi nadbytečná) a z poloviční dávky - to bylo asi na pět plechů. Jinak moc hezky vypadá, když člověk při zavazování koláčků konce trochu povytáhne, udělá z nich takové válečky a ty pak zamotá k sobě - s těstem se hezky pracuje, je pěkně vláčné. Až bude zase nějaká svatba, použiji zase tento recept - osvědčil se.

  • marie krejzarova
    marie krejzarova |

    16. 12. 2004 15:23

    Jsou výborné ale těžké na trávení ,dá se jich sníst jen málo

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    6. 12. 2004 07:19

    Jsem moc ráda, že se našla další kuchařka, která se nebála tyto koláče zkusit a dokonce rovnou na svatbu. Je to velice starý recept, který se v naší rozvětvené rodině dědí z pokolení na pokolení.Jsem ráda, že opět chutnaly:)))))

  • Jitka z Kadaně
    Jitka z Kadaně |

    3. 12. 2004 12:04

    Pekla jsme je na svatbu mojí nejlepší kamarádky a předtím na svatbu mé sestry. Já jsem ochutnala pouze jeden, ale všichni ostatní svatebčané si je moc pochvalovali a nevěsty nestačily ani ochutnat. Prý jsou super!!! Tak pečte a nechte si chutnat. A hlavně, s tím těstem se skvěle pracuje.

  • Jana
    Jana |

    25. 9. 2004 10:21

    Doporučuji vyzkoušet, jsou opravdu skvělé, všem velmi chutnaly a zaprášilo se po nich.

  • autorka Jana z VM
    autorka Jana z VM |

    16. 9. 2004 08:45

    Mám radost, že koláče již někdo vyzkoušel a že chutnaly, protože jsou opravdu vynikající a o pouti se hosté vždycky nejprve vrhnou na ně, takže cukroví už potom nikomu moc nejede.

  • Liba Českobudějovicko
    Liba Českobudějovicko |

    31. 8. 2004 11:44

    Opravdu jsou výborné.V receptu není chyba.Dělala jsem je v sobotu a v neděli už nebyly.

  • autorka Jana z VM
    autorka Jana z VM |

    23. 8. 2004 13:31

    Ne, v receptu není chyba,je to k podivu, ale tyhel koláče jsou vynikající a děláme je v rodině již po několik generací! Těch kvasnic je tam tolik proto, že je tam tolik tuku.

  • Lenka
    Lenka |

    23. 8. 2004 12:03

    Tomu se mi ani nechce věřit. Není v receptu chyba? Tolik tuku a kvasnic bych dala na minimálně dvojnásobné množství mouky.