V anketách se často umisťuje jako nejoblíbenější české vánoční cukroví. Jeho příprava je velmi jednoduchá a mezi základní suroviny patří máslo a mouka.
Recepty se od sebe mírně liší a nejčastěji je to typem použitých oříšků. Někdo dává do těsta mleté mandle, někdo lískové ořechy. Nejkřehčích rohlíčků se dá dosáhnout s ořechy vlašskými.
Správné vanilkové rohlíčky by měly být křehké a na jazyku se krásně rozplynout. Měly by vonět po vanilce a být zasněžené moučkovým cukrem. Tvar rohlíčků bývá mírně zahnutý do obloučku.
Mouku prosijeme na vál, přidáme cukr a strouhané prosáté oříšky. Promneme tuk a pomocí žloutků zpracujeme těsto. Necháme v chladnu odležet. Rozdělíme... více o Vanilkové rohlíčky
Na vál nasypeme prosátou mouku, přidáme nasekané máslo, odvážený cukr, vejce i mandle. Rukama vypracujeme tužší těsto. Zabalíme je do potravinářské... více o Vanilkové rohlíčky II.
Zpracujeme v těsto a necháme cca 1 hodinu odpočinout. Pak tvoříme rohlíčky a upečené, jěště teplé, obalíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým... více o Maminčiny vanilkové rohlíčky I.
Máslo necháme při pokojové teplotě změknout. Suroviny pak zpracujeme dohromady. Utvoříme váleček, který rozdělíme na čtvrtiny. Znovu vyválíme a... více o Maminčiny vanilkové rohlíčky II.
Hladkou mouku, cukr, oříšky, nasekaný tuk, žloutky, vanilkový cukr a kůru zpracujeme v těsto. Z poloviny těsta vyvalujeme válečky, nakrájíme na kousky... více o Vanilkové rohlíčky a kuličky z jednoho těsta
Ze všech surovin vytvoříme těsto na vanilkové rohlíčky a dáme ho na chvíli odpočinout v sáčku do lednice. Přes mlýnek na maso s nástavcem vytváříme... více o Vanilkové rohlíčky - rychlé
Ze surovin vytvoříme těsto,necháme odpočinout v lednici, pokud nemáme v úmyslu je hned dělat, můžeme dát do mrazáku. Rohlíčky můžeme dělat klasicky,... více o Vanilkové rohlíčky z lískových oříšků
Vše zpracujeme a dáme odpočinout na půl hodiny do lednice. Pak tvoříme rohlíčky asi 1,5 cm a dáme péct. Jsou vynikající, až ochutnáte, už nebudete... více o Vanilkové rohlíčky VI.
Vsechny prisady dame dohromady a udelame z nich hladke testo ktere nechame odlezet v chladnu nebo lednici 2 hodiny nebo do pristiho rana. Na druhy dem... více o Vanilkove rohlicky X.
Postup přípravy: Mouku prosijeme na vál, přidáme cukr a strouhané prosáté oříšky. Promneme tuk a pomocí žloutků zpracujeme těsto. Necháme v chladnu... více o Vanilkové rohličky XI.
Vše zpracujeme na těsto. Ihned děláme rohlíčky - nedáváme uležet do chladničky!!! (těsto pak ztuhne a láme se) Z těsta vyvalujeme tenčí válečky, které... více o Vanilkové rohlíčky s ořechy
Máslo a sádlo nechte povolit. Přidejte ostatní ingredience a vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a nechte minimálně 1 hodinu odležet v chladu. Z... více o Vánoční vanilkové rohlíčky
Mouku nasypeme do mísy, přidáme máslo s vínem a vypracujeme těsto, které dáme přes noc odležet do chladna. Pak těsto na pomoučněném stole vyválíme na... více o Vínové rohlíčky - cukroví
Hladkou mouku smícháme v míse s moučkovým a vanilkovým cukrem, mletými ořechy, které jsme před mletím nasucho opražili v troubě nebo na pánvi a... více o Ořechové bochánky - cukroví
Z hladké mouky, moučkového a vanilkového cukru, jemně pomletých ořechů a změklého másla vypracujeme hladké těsto. Pokud by mělo snahu se drobit, což... více o Vanilkové rohlíčky po našem
Polovinu másla na mírném ohni rozpustíme a až začne vonět, stáhneme (nepřipálit!). Necháme vychladnout, mezitím utřeme zbytek másla s cukrem a... více o Důlkové koláčky
Na vál si dáme mouku a přidáme nakrájené změklé máslo. Potom přidáme cukr a smícháme s moukou a máslem. Nakonec dáme žloutek a kůru a vše řádně... více o Linecké cukroví IV.
Na přípravu těsta všechny suroviny na vále spojíme a vypracujeme hladké těsto. Těstem plníme formičky košíčků a dáme péct. **Elektrická trouba:** asi... více o Linecké košíčky s jahodami
Do vychlazeného, rozpuštěného tuku zamícháme sušené mléko, moučkový cukr a vodu. Vypracujeme těsto. Na prkénku z něj vyválíme váleček, který nakrájíme... více o Rafaelo IV.
Z mouky, másla, cukru a vejce vypracujeme těsto, vyválíme na plát asi 3 mm silný. Vykrájíme stejný počet koleček s průměrem 3-4 cm a měsíčků. Upečeme.... více o Kolečka den a noc
Všechny ingredience na těsto smícháme spolu s rozemletými ořechy. Jakmile máme tužší těsto hotové, dáme ho na hodinu odležet do ledničky. Poté těsto... více o Išelské sobí hlavičky
Ovesné vločky umeleme nebo rozsekáme v robotu či ručním strojku. Tuk, cukr a žloutky utřeme do pěny, přidáme kakao, ovesné vločky a nakonec lehce... více o Kakaové sušenky z ovesných vloček
Salko si uvaříme v plechovce 2 hodiny, aby zkaramelizovalo. Poté přidáme ostatní ingredience a dobře promícháme. Pokud je těsto řídké, přidáme ještě... více o Koule ze Salka
Máslo, cukr, med a žloutky utřete se dvěma lžícemi vody a rumem. Vetřete citronovou kůru, vanilku, sodu a nakonec mouku. Vypracujte těsto, vyválejte... více o Medové tyčinky podle časopisu F.O.O.D.
Z mouky, tuku a smetany vypracujeme těsto a necháme ho v chladničce 2-3 hod. rozležet. Potom ho vyválíme 1/2 cm silné, mírně posypeme práškovým... více o Smetanové tyčinky
Listové těsto vyválíme do velikosti nízkého velkého plechu na pečení a přeneseme ho na pečící papír nebo fólii. V misce si vyšleháme vejce se... více o Křehké ořechové tyčinky z listového těsta
Hladkou mouku smícháme s cukrem, změklým máslem a žloutkem. Pokud chceme košíčky tmavé, přidáme lžíci kakaa. Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto,... více o Lískovoořechové košíčky s kávou
Přísady na těsto zpracujeme, vyválíme na 5 mm silný plát, vykrajujeme čtyřlístky a upečeme. Vychladlé spojíme krémem, potřeme polevou a rozpuštěnou... více o Vánoční kávové čtyřlístky
Těsto: suroviny zpracujeme a vtlačíme do formiček (košíčků) upečeme při 175 °C asi 10-15 minut. Ořechová náplň: vše smícháme. Utvoříme kuličky, které... více o Košíčky isidor
Bílky ušleháme s cukrem nad párou do zhoustnutí, vmícháme ořechy. Sněhovou masu vložíme do zdobícího sáčku a na vymazaný plech stříkáme kopečky.... více o Ořechové pusinky
Všechny ingredience vložím do kastrůlku a ve vodní lázni (pro začínající hospodyně to znamená, že tento kastrůlek vložíme do velkého s vodou a tuto... více o Bílá čokoláda do formiček
Obě těsta zaděláme obvyklým způsobem. **1. těsto **ořechové vkládáme obalené moukou do ořechových formiček, dáme na plech a dorůžova upečeme. **2.... více o Berušky
Do vyššího hrnce s nepřilnavým povrchem dáme cukr 800-1000 g (odzkoušeno mám 850 g), přidáme 2 balíčky vanilkového cukru, nalijeme 200 ml polotučného... více o Krowky
Ušleháme nad párou, ze šesti bílků a mletého cukru hustý sníh, který necháme vychladnout a pak přidáme ořechy, hrubou mouku a piškoty, které rozdrtíme... více o Sněhové rohlíčky s krémem
Rozemeleme sušenky, přidáme sušené mléko, vodu, cukr a změklé máslo. Dáme do lednice asi na hodinu ztuhnout. Pak tvoříme kuličky, dovnitř dáme... více o Koule Raffaelo
Smícháme mouku, cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou pomerančovou kůru a sůl. Nakonec přidáme žloutky a na vločky nakrájené máslo. Vše zpracujeme na... více o Andělská očka
Dětské piškoty rozválíme na vále a smísíme s ostatními surovinami. Zpracujeme těsto a necháme ho vychladnout. Z těsta děláme kuličky, které obalujeme... více o Vosí hnízda IV.
Z mouky, cukrů, mletých oříšků, másla a vejce vypracujeme hladké těsto, které necháme (nejlépe přes noc) uležet v chladu. Z těsta děláme kuličky,... více o Lískové koláčky
Sádlo rozpustíme. Do mísy si nasypeme mouku, cukr a kvalitní kakao holandského typu, promícháme a přiléváme rozpuštěné sádlo, vařečkou a potom rukou... více o Sádloví černoušci
Kondenzované mléko svaříme (cca 2 hodiny). Mezitím utřeme žloutky s cukrem, přidáme olej, mléko, kakao, mouku. Zpracujeme a lehce vmícháme sníh z... více o Ferrero Rocher na plechu
Bílky s cukrem ušleháme ve vodní lázni do pevného sněhu a lehce vmícháme kokos smíchaný se strouhankou. Necháme zchladnout a lžičkou děláme malé... více o Kokosky se strouhankou
Oba cukry i kukuřičný sirup (seženete jej v obchodech se zdravou výživou) dejte do pánve, přidejte 60 ml vody a přiveďte k mírnému varu. Za průběžného... více o Čokoládový nugát 2
Máslo dobře utřeme a postupně do něj zašleháme cukr, vejce, med, mandle a kakao. Okořeníme (dost výrazně!), zahustíme moukou a necháme odpočinout v... více o Čínské čtverečky
Oplatky rozemeleme na mlýnku na strouhanku, přilejeme potřebné množství kondenzovaného mléka a přisypeme asi hrst kokosu. Vše smícháme, dáme na chvíli... více o Raffaelo zase jinak