Chaloupka z perníku

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
doba přípravy: 90 minut
počet porcí: 5 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: F.O.O.D.

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 50
      g máslo rozpuštěné
    • 2
      ks vejce
    • 250
      g moučkový cukr
    • bílek na zdobení
    • 4
      lžíce med
    • 1
      lžička badyán
    • 1
      lžička anýz
    • potravinářské barvivo na zdobení
    • 500
      g žitná hladká mouka
    • 1
      lžička skořice - mletá
    • 1
      lžička jedlá soda
    • 1
      lžička hřebíček mletý

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Prosejte mouku se sodou a vmíchejte cukr. Přidejte máslo, vejce, koření a med. Dejte ho 3 lžíce a po chvíli poslední. V robotu nebo v ručním mixéru umíchejte kompaktní těsto, bude trochu lepit. Kdyby se stalo, že máte příliš nasákavou mouku, pomozte si ještě půlkou vejce. Těsto zabalte do fólie a nechte rozležet v chladu.
2
1. Plát těsta rozválejte na silnější tloušťku (asi 0,6mm, záleží na velikosti chaloupky). Z papíru si vystříhejte šablony stěn a střechy a ostrým nožem je vykrojte, pokud chcete "svítit", nezapomňte na okna. Díly upečte na plechu vyložené pečícím papírem při teplotě asi 160 °C cca 10 minut. Nechte vychladnout.

RADA: VIDEO jak na perníčky, které jsou hned měkké

3
2. Zbytek těsta rozválejte na tenčí plát a vykrojte z něj tvary, které si budete chtít pověsit třeba na smrkové větvičky. Upečte.
4
3.-4. Moučkový cukr dvakrát prosejte a přes jemné sítko do něj protlačte bílek. Umíchejte hladkou pevnou polevu, kterou posléze můžete barvit podle potřeby. Polevu po částech slepte díly chaloupky, vždy je rukama držte u sebe a počkejte, až zaschnou. Nakonec zdobte.
5
5. Perníčky vymalujte. Půjde vám to dobře, když polevou uděláte tečku a čáru táhnete kousek nad perníčkem.

RADA: Nestíháte? Zkuste nepečené perníčky

6
6. Perníčky protáhněte šňůrkami nebo mašličkami, do hustého jehličí ale můžete klidně zavěsit háčky.

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
 
 

Další doporučené recepty: