Boršč

moje hodnocení:

4,6

hodnotilo: 21
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 200
      g hovězí maso
    • 200
      g vepřové maso
    • 300
      g kořenová zelenina
    • 300
      g kysané zelí nebo sterilované
    • 200
      g červená řepa
    • ocet
    • bobkový list
    • pepř celý několik kuliček
    • nové koření několik kuliček
    • 100
      g párky
    • 1
      šálek zakysaná smetana

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Hovězí maso nakrájíme na malé kostky a vložíme do dvou litrů studené vody. Vaříme do poloměka, pak přidáme na kostičky nakrájené vepřové maso.
2
Zeleninu očistíme, nakrájíme na nudličky a přidáme k téměř měkkému masu. Po chvíli přidáme nadrobno nakrájené zelí a nakrájenou červenou řepu. Vše dovaříme doměka.
3
V malém množství vody povaříme koření a vlijeme do polévky. Nakonec přidáme na plátky nakrájený párek.
4
Při podávání podle chuti okyselíme a přidáme lžíci kysané smetany.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • pokoraz
    pokoraz |

    15. 8. 2017 16:31

    :) mně tam ten párek docela sedí, chuťově to ozvláštní, to anebo kus klobásy...:-)

  • Pepa
    Pepa |

    31. 10. 2015 12:43

    Bože, proč párek (klobása) do boršče??? Vždyť tam máte to maso :-P Ještě bych přida kousek uzeného 8-)

  • katkak
    katkak |

    31. 8. 2014 10:00

    místo párku klobása a malilinko zahustit a je to mňamka :-)

  • krysečka
    krysečka |

    3. 1. 2014 19:56

    Dobručké,ale ten párek,to je úlet... O:-)

  • Kittinan
    Kittinan |

    16. 7. 2013 03:41

    Now that's sutelb! Great to hear from you. http://ticdfey.com [url=http://pbhmwddquc.com]pbhmwddquc[/url] [link=http://ikznlyo.com]ikznlyo[/link]

  • ja
    ja |

    14. 7. 2013 21:21

    1300 gr surovin na dva litry vody a ridke? Vzdyt v tom musi lzice stat. :-!

  • friendlyforever
    friendlyforever |

    14. 7. 2013 19:54

    Celkem dobré, akorát dost řídké, nepomohla ani zakysaná smetana. Příště asi ještě zahustím jíškou. Párek jsem vynechala, podle mě se tam také nehodí.

  • Shivani
    Shivani |

    14. 7. 2013 15:05

    Super jazzed about getting that kn-ohwow.

  • Qvido
    Qvido |

    18. 4. 2013 10:24

    Zase nepřesnost v zadání ingrediencí: zelí kysané nebo sterilované - to se přece nevylučuje, může to být jedno a totéž, kysané zelí je buď čerstvě vykvašené nebo sterilované (ve sklenici nebo v zataveném sáčku), ta druhá varianta je asi míněno zelí m a r i n o v a n é (je také sterilované ve sklenici.

  • Frantová
    Frantová |

    30. 1. 2013 16:32

    Je výborný, ale párky nedoporučuji přidávat, to pak už není boršč :-(

  • Tymián
    Tymián |

    28. 10. 2012 18:40

    :-! Boršč vařím na každého Silvestra a dávám tam ješťě uzená maso a klobásku místo párku 8-)

  • Janaso
    Janaso |

    19. 3. 2011 20:13

    Moc dobrý.

  • petr
    petr |

    25. 2. 2011 13:21

    Výborný boršč vaří na Nové louce - Šámalova chata.

  • J.Tereza
    J.Tereza |

    26. 12. 2010 15:06

    Do boršču napatria párky.

  • Kateřina Pátková
    Kateřina Pátková |

    23. 12. 2010 11:44

    Naprosto ženiální

  • Jitka Šlamborova
    Jitka Šlamborova |

    14. 5. 2010 14:18

    taky ho varim uz dlouho je to dobra polevka ja zeleninu prazim na oleji a taky nekdo pridava uzene maso a brambory ja maso krajim az kdyz je meke vyvar zcedim abych mela jistotu ze tam nebude zadna kost vyvar je nejlepsi od kosti to kazdy vi jinak polevka je dobra varim ji dost casto

  • Adela Balgova
    Adela Balgova |

    22. 1. 2010 08:58

    Je tam toho zbytečně moc a nesedí ani množství. Ve finále to byla skoro omáčka. Půlku jsem z toho vyndala. Nakonec byl Boršč vynikající a pravá chuť, kterou si vybavuju z dětství. Díky!

  • Gábina H
    Gábina H |

    16. 4. 2009 16:08

    Zadejte si zde do vyhledávače "boršč" a vyjede vám 28 receptů, je tu také Polský boršč, který je bez masa.

  • Kateřina Papežová
    Kateřina Papežová |

    16. 4. 2009 15:23

    Prosím vás, nevíte náhodou, jak se dělá polský boršč, bez masa, jen z řepy a se smetanou? Můj nastávající je polák, chtěla bych se to naučit. Díky.

  • Robert JuršŤák
    Robert JuršŤák |

    9. 4. 2009 11:30

    dobrý recept

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    16. 1. 2009 17:16

    Boršč je v prvom rade silný vývar. Je rozdiel, či je to ruský alebo ukrajinský boršč a rozhodne nemusí byť zahusťovaný. Zahusťuje ho tá porcia smotany navrchu. Zeleninu je lepšie pred vložením do polievky opražiť narýchlo na tuku, získa krajšiu farbu a lepšiu chuť.

  • Petra Leblova
    Petra Leblova |

    16. 1. 2009 16:48

    nevím, kolik se tam dává masa, ale i tak si sem přidám komentář. I když jsem naprostý začátečník, tak si myslím, že se mi polévka povedla, dodala jsem ještě bujón a pár drobných koření. Jen mě zaráží, že tam není žádná záhusťka, protože než jsem si ji tam přidala, tak to byla voda se zeleninou, pak jsem dala bílou záhušťku (mouka a mlíko), místo jedné lžíce kys. smetany dvě a je to lahoda, jemný a chutný. Chválím!

  • Miunkka
    Miunkka |

    27. 6. 2008 15:03

    Přesně takový dělám i já a všem u nás moc chutná.

  • Kačenka
    Kačenka |

    3. 3. 2008 15:33

    no ja nevim, ale celá tahle debata mi příjde k smíchu..co jeden "blbej" boršč dovede udělat s lidmi, co?...tak se přestaňte hádat o tom co je a není pravé, jako malí fakani sakra!....když třeba tenhle boršč uvaříte a dáte někomu na stůl,...bude řešit jestli je pravej?nebude!hlavní je to jestli je chutný...což o tomhle nepochybuju a zitra se do něj pustím...no a jestli je tohle jeste taky diskuze o receptu,,tak se chci zeptat jestli se dá použít zavařená řepa?děkuju..

  • Kačenka
    Kačenka |

    3. 3. 2008 15:29

    no ja nevim, ale celá tahle debata mi příjde k smíchu..co jeden "blbej" boršč dovede udělat s lidmi, co?...tak se přestaňte hádat o tom co je a není pravé, jako malí fakani sakra!....když třeba tenhle boršč uvaříte a dáte někomu na stůl,...bude řešit jestli je pravej?nebude!hlavní je to jestli je chutný...což o tomhle nepochybuju a zitra se do něj pustím...no a jestli je tohle jeste taky diskuze o receptu,,tak se chci zeptat jestli se dá použít zavařená řepa?děkuju..

  • Sandra
    Sandra |

    6. 2. 2008 03:35

    Tak tedy, je jedno, jestli je pravy nebo ne, ale chutna skvele. Ale jen tak mimochodem, ukrajinsky ma sedm druhu masa a ten je povazovan za pravy borsc. Polsky je sice vetsinou bez masa, ale take zalezi odkud polak pochazi....ti blizko Ukrajiny delaji borsc ze tri druhu masa( na vic asi nemaji, haha), ale jinak je u nich borsc bezmasy ..cos o tym tez viem...V kazdem pripade tomuto receptu davam vybornou!

  • Miloš Rozkošný
    Miloš Rozkošný |

    1. 2. 2008 19:26

    Nejvíce se pravému boršči přiblíží recept z kuchařky Receptury teplé kuchyně. Konkrétně u boršče si myslím, že je to přesně tem recept, u kterého se dá krásně improvizovat a záleží už pouze na kuchaři, co s tím dokáže udělat. Já ho zkouším vařit pokaždé trochu jinak a nikdy to nemá chybu.

  • Anonym
    Anonym |

    31. 1. 2008 10:28

    viem se pise s w

  • Wendy
    Wendy |

    24. 1. 2008 20:07

    To máte pravdu...:-)) A ještě do boršče dávají "uszka"...też coś o tym wiem...:-))

  • Marsí
    Marsí |

    24. 1. 2008 11:32

    No tak si dovolím trochu oponovat..:-))) tři druhy masa se dávají do polského bigosu a ne do boršče...Poláci většinou dělají boršč pouze z červené řepy a vývaru..a nakonec do talíře lžičku sladké smetany....coś o tym viem...:-))))))))

  • Wendy
    Wendy |

    22. 1. 2008 22:08

    Tak já zase vím, že jsou TŘI druhy boršče: ruský, ukrajinský a polský a do toho polského se dávají tři druhy masa (jak se tady zmínil Hadr Emilian, který asi také ví kulový) - je to taková ukrajinskoruská varianta s polským vylepšením....A plně souhlasím s My Dlochem a Di ! Každý kuchař, ať je to pravý Rus, Ukrajinec nebo Polák ho dělá podle svého a každý má ten boršč zaručeně pravý! :-)

  • Romana Svobodova
    Romana Svobodova |

    4. 1. 2008 14:30

    Miluju boršč, je to skvělé, pochutnali jsme si.

  • Di
    Di |

    17. 11. 2007 12:54

    Naprosto souhlasím, My Dloch. Mně se to věčné kategorizování a odsuzování, co je pravé a co levé, taky nelíbí, ať jde o boršč, tiramisu nebo cokoliv jiného. P.S. Velmi jsem toužila ochutnat "pravý" Sacher, tedy vídeňský od Sachrů. Vůbec mě nenadchl, ten nepravý český s jablky v těstě mně chutná mnohem lépe.

  • My Dloch
    My Dloch |

    17. 11. 2007 12:22

    Pravý boršč?! Napadlo vás někdy jaká je pravá bramboračka? Většinou ta od maminky, babičky manželky ... Každý kuchař ji dělá jinak. S borščem je to to samé. Vaření nění exaktní věda, to je také umění a pak je každé dobré jídllo originál.i

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    22. 9. 2007 13:40

    Milý Hadr, do ktorého pravého boršča myslíš??? Pretože je rozdiel medzi ruským a ukrajinským borščom. A oba sú pravé.

  • Hadr Emilian
    Hadr Emilian |

    22. 9. 2007 10:43

    Všichni víte velký kulový ! Do pravého boršče se dávají tři druhy masa včetně baraniny

  • Zdenda
    Zdenda |

    10. 8. 2007 09:41

    Tak nevím, je všude plno receptů na boršč, každy ten svůj prohlašuje za nejlepší a pravý. Sám jsem vyzkoušel asi 4 druhy a rád bych znal opravdu ten "pravý ukrajinský". Chutnaly mi totiž skoro všechny co jsem kdy jedl. Můžete mi někdo poradit, nebo napsat ten správný recept?

  • IRCA
    IRCA |

    6. 8. 2007 18:25

    TAK TO MUŽU !! JE DOBRÝ !!!

  • Petr Malecek
    Petr Malecek |

    29. 7. 2007 13:03

    Ahoj,jsou 2druhy borsce,rusky a ukrajinsky.Cervena repa se dava do ruskeho.Do ukrajinskeho:hlavkove zeli,brambory,slepice,veprove maso,cervena paprika sladka-prasek,rajsky protlak ale az na konec,jinak se neuvari brambory,zeli nakrajet nadrobno a vse varime dohromady.

  • Zdeňka
    Zdeňka |

    15. 7. 2007 20:54

    Vašku a hlavně se trochu jinak píše.

  • vasek vasko
    vasek vasko |

    14. 7. 2007 13:32

    Nepochybuji, ze je to recept na zajimave a asi velice chutne jidlo,ale nepochopil jsem proc to nazyvate borstem??? Borst se pripravuje trochu jinak!!

  • jana kovacova
    jana kovacova |

    14. 4. 2007 17:54

    Zkusila jsem hlávkové zelí a nakládanou řepu, párky jsem nedávala (musím hlídat kalorie). Výsledek skvělý! Už je v oblíbených receptech.

  • jana kocianova
    jana kocianova |

    1. 3. 2007 10:03

    Ahoj tento recept jsem skusila a povedl se akorat chutnal vsem ale me nejak moc ne nevim proc ale jsem raa ze chutnal jinym dekuji

  • Renata Kolářová
    Renata Kolářová |

    13. 2. 2007 16:40

    Boršč jsem dělala dnes poprvé a fakt se mi povedl, pro jistotu jsem ho dělala rovnou v 8litrovém hrnci, jen jsem tam přidala navíc zásmažku, aby byl hustější - no teď má spíš omáčkovitou konzistenci a vlila jsem tam řepu i s nálevem, tak je takový hódně růžový, dcery říkaly že je "barbínový", škoda jen, že nemám ještě větší hrnec.

  • Jan Kubíček
    Jan Kubíček |

    7. 2. 2007 20:30

    rád vařím tuto polévku, dávám tam jenom vepřové maso,ale postup zůstává stejný.Naše celá rodina ho má ráda když ho udělám . Dávám tam i brambory , to jsem se naučil od své mamky která byla z Ukrajiny.Tak Vám přeji dobrou chuť.Jan.

  • Nadia
    Nadia |

    19. 1. 2007 14:19

    proboha proč to kazit párkem, když tam máte hovězí a vepřové maso? to je hodně divný...to jsem ještě v žádném boršči neviděla a to už jsem jich ochutnala hodně!!!

  • NAĎa Puchová
    NAĎa Puchová |

    17. 12. 2006 17:38

    Tu smetanu nebo šlehačku přidávám až do naservirovaných talířů a k tomu prolisovaný česnek,každý si dá podle toho kolik česneku snese.Boršč je chutnější až druhý den.K tomu čerstvý chleba.Parek ne,raději více masa.

  • FreeDale VeVerka
    FreeDale VeVerka |

    11. 12. 2006 22:37

    "Dulezite je dat cervenou repu do varici vody jinyk bude cerna. arnim 29.1.2006"Nejdůležitější informace s celý diskuze, jinak kromě zahušťování zemiakem alébrž erteplou už žádný kva-kva-kva-kvalitní příspěvek. Jinak Mňam a dobrou chuť a přidejte si tam klidně šlehačkový dort, když Vám chutná!!!

  • Leticie Lea
    Leticie Lea |

    25. 11. 2006 15:19

    Ahoj,teď zrovna polévku vařím, tak jsem zvědavá jak bude chutnat...pak dám hodnocení...jinak se už těším...tuto polévku mám ráda, ale nikdy jsem ji nezkoušela....

  • kristina
    kristina |

    20. 11. 2006 16:46

    jen že vy nevite ten spravni recept já jsem s ukrainy

  • Lucie Seidlová
    Lucie Seidlová |

    1. 10. 2006 16:17

    Vyzkoušela jsem ho a mohu opravdu říct,že nemá chybu,lepší jsem nejedla.A jak se i zjistila,je tam vše co tam správně má být.Můj přítel si také libuje a že už jich jedl hodně,ale tento mu chutná nejvíce.

  • tyna zemanova
    tyna zemanova |

    24. 2. 2006 12:38

    dobry

  • JANKA SK
    JANKA SK |

    10. 2. 2006 00:34

    Aj v Australii varime po nasom,a tento recept nema chyby,aj ja som ho zahustila nastruhanym zemiakom ale pouzila certsvu bielu kapustu(zeli)nie kvasene

  • arnim
    arnim |

    29. 1. 2006 16:59

    Dulezite je dat cervenou repu do varici vody jinyk bude cerna.

  • hjg tr
    hjg tr |

    28. 11. 2005 19:49

    mylim že bz te červené repy by to bylolepši!

  • jaja 13
    jaja 13 |

    27. 8. 2005 05:41

    Já mám ukrajinský recept od babičky a tam vůbec žádné zelí není (jsou tam brambory). A taky je dobrý. Přece nemůže na světě existovat jeden recept a ten budou všichni vařit úplně přesně? Každý kuchař má přece svůj styl a každý z nás má jinou chuť.

  • Ivoš
    Ivoš |

    26. 8. 2005 13:53

    Udělali jsme to podle receptu, akorát nakonec jsme to zahustili jednou nastrouhanou bramborou....a bylo to krute dobry!!!:-)...a jak si to kdo pojmenuje je mi uz suma fuk:-P

  • petr
    petr |

    6. 8. 2005 13:06

    právě teď jsem recept dovařil a okusil a je skvělý, myslím že je jedno zda je originál či ne ale chutná báječně !!! díky

  • Martina
    Martina |

    4. 6. 2005 17:26

    No já nevim co na tom haníte. Mně to takto chutnalo. Trochu jídlo občas obměnit neuškodí.

  • Kája
    Kája |

    3. 4. 2005 10:52

    Taky nám to chutnalo

  • Sylva
    Sylva |

    13. 3. 2005 15:25

    SAKRLOTKY DOBRY.

  • Lany
    Lany |

    18. 1. 2005 22:56

    Dělal jsem to podle receptu a bylo to moc dobré. :o)

  • Ik Lab
    Ik Lab |

    1. 10. 2004 13:29

    Hm, ta ja to vyskusam neskaj, a uvidime. Zda sa mi to dost zlozite, ale to asi preto, ze som momentalne dost vyprazeny ... vyprazeny - to sa hodi ne ?

  • Kačenka H.
    Kačenka H. |

    16. 6. 2004 08:08

    Jojo, tak tak, moje maminka je Polka a v jejím správném boršči nesmí chybět taky červená řepa a brambůrky a čersvé zelíčko, moc dobré jsou i malé čevené fazolky... borč necháváme jen lehce zahuštěný tmavou jíškou a až na talíři přidáme doprostřed kopeček zakysané smetany!!! MŇAMKA!! dobrou chut

  • Any
    Any |

    14. 6. 2004 13:17

    Souhlasim s Nadou - teda nekdo zeleninu predem neosmazi, ja jo, ale davat do borsce parek a jine nez cerstve zeli je BARBARSTVI! :-) A koreni se pridava hned na zacatku jako kazdy jiny klasicky vyvar. Ja davam i brambory, protlak a taky trochu zahustuju zasmazkou.

  • Novackova Nadezda
    Novackova Nadezda |

    12. 2. 2004 21:02

    tohle je nespravny recept Borsce...zelenina (krome brambor) nakrajena na drobne nudlicky se musi osmazit na oleji, zeli se do borsce dava jenom cerstve a NIKDY se nepridavaji parky. :-)