Bombastický celozrnný makovec s mrkví

moje hodnocení:

4,2

hodnotilo: 5
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: MartinV

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 2
      hrnek mák mletý 1-2
    • 2
      hrnek hnědý cukr 1-2
    • 2
      lžíce karob
    • 1
      hrnek mrkvová dřeň
    • 0,5
      hrnek špaldová mouka hladká
    • 2,5
      hrnek žitná mouka hladká i polohrubá
    • 0,5
      hrnek hladká mouka
    • 1
      hrst sušené švestky
    • 1
      hrst rozinky
    • 1
      hrst lískové oříšky
    • 1
      lžička skořice
    • 2
      lžička perníkové koření nebo směs skořice, badyán, koriandr, hřebíček, kardamon
    • 1
      ks vejce
    • 0,5
      ks droždí

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Vše kromě vejce a kvasnic zpracujeme se studenou vodou na husté těsto a necháme jej v chladu odležet nejlépe přes noc. Poté vmícháme vejce, v důlku z kvasnic a trochy teplé vody necháme vzejít kvásek a vmícháme do těsta. Necháme nakynout cca 1-2 hodiny a upečeme v domácí pekárně nebo klasické troubě.
2
Pečeme v domácí pekárně 70 minut na nízkou teplotu, množství je na největší typ a zaplní formu po okraj (hotový makovec má 2,2 kg, není to žádné Béčko s Éčky jako z obchodu. S jedním hrnkem cukru je málo sladký a hodí se pro mazání medem nebo povidly, s dvěma hrnky je ideální spořádat ho tak, jak vypadne z pekárny.

Komentáře k receptu

  • Jana Kutačová
    Jana Kutačová |

    27. 3. 2009 16:52

    Tak tady sedím a hledím,kde je mobil zapečený v mrkvi,strašně nás pobavil komentář od Amy.Nicméně recept vypadá slibně :o))

  • Amy -
    Amy - |

    26. 3. 2009 19:43

    jo, už to vidím, díky

  • Lada Kovářová
    Lada Kovářová |

    26. 3. 2009 19:40

    Já vidím ošatku, v něm chléb ze kterého je odkrojený plátek. Musíte se na to dívat tak, že je to autorem foceno z vrchu :-)

  • Amy -
    Amy - |

    26. 3. 2009 19:08

    Prosím můžu vědět, o je na tom obrázku? Vypadá to jako mobil zapečený v mrkvi, nic v tom neidentifikuji!

  • MartinV
    MartinV |

    21. 9. 2007 18:43

    Podzimní verze je zjednodušená: méně mrkve, méně máku nebo i bez něj, 2 hrsti švestek nebo část nahradím hruškami, pro jednoduchost 1,5 lžičky perníkového koření, a bez vajec => prostě co dům dá a na co máme chuť, podzim je ve znamení švestkovníků.

  • Anonym
    Anonym |

    31. 8. 2007 11:37

    karob jsou mleté lusky svatojánského chléba.

  • MartinV
    MartinV |

    30. 8. 2007 22:18

    Jitko, karob je zdravější náhražka kakaa, bez plísní, prodává se ve zdravé výživě apod; samozřejmě lze použít i pravé kakao. Mrkvovou dřeň používám po odšťavnění mrkve (odpad), můžete použít i jemně strouhanou mrkev nebo naopak nahrubo strouhaná sladká jablka.

  • Jitka Malinová
    Jitka Malinová |

    30. 8. 2007 15:32

    Martine, prosím vás, co je mrkvová dřeň a co karob ? Děkuji za odpověď.