Bomba na letní vedra

moje hodnocení:

4,1

hodnotilo: 12
doba přípravy: 40 minut
počet porcí: 10 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: Simča S.

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 500
      g tvaroh
    • 0,5
      l bílý jogurt
    • 2
      hrst želatina krystalová nebo 2 balíčky práškové
    • 200
      ml šťáva z kompotu nebo voda, pokud děláme z čerstvého ovoce
    • 3
      lžička med 2-3 , nebo cukr
    • 2
      ks mandarinky
    • 1
      hrst rozinky
    • 1
      plechovka ananasový kompot krájený
    • 1
      ks banány

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Do větší mísy dáme tvaroh, jogurt, med nebo cukr a umícháme do jednolité hmoty. Přidáme na malé kousky pokrájené ovoce (kompotované nebo čerstvé) a rozinky. Na vlažnou plotýnku (na elektřině na stupeň 2) dáme kastrol se šťávou (či vodou) a vsypeme želatinu. Pomalu ji rozpustíme, mícháme, NESMÍ se vařit! Teplou rozpuštěnou želatinu vlijeme do mísy s ostatními přísadami a dobře zamícháme. Dáme do ledničky a po cca 3 - 4 hodinách je bomba utuhlá. Dá se buď vyklopit vcelku a krájet, nebo se lžící může nandat do pohárů a doplnit čokoládovou zmrzlinou. Ale dobře vychlazená je osvěžující i bez zmrzliny.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Kuba
    Kuba |

    21. 6. 2011 14:59

    Ale jdi :-D :-D :-D :-D :-D :-D

  • Nel
    Nel |

    21. 6. 2011 14:59

    :-D :-D Otrávit?? Taky o tom přemýšlím .. ;-)

  • recepty73
    recepty73 |

    11. 3. 2011 11:34

    ...med jsem použil do želatiny místo sladidla poprvé.Nemělo to chybu ;-) :-P

  • Jakub Sláma
    Jakub Sláma |

    29. 7. 2010 16:08

    Ahoj v diskuzi se bavíte o agaru...podívejte se na tyto stránky http://www.prodejbylin.cz/agar_rasa_mleta/index.html :-)

  • Anonym
    Anonym |

    7. 1. 2008 23:49

    Kiwi nezhořkne, pokud ho ponoříte před přípravou na chvilku do vroucí vody

  • Anonym
    Anonym |

    18. 10. 2007 16:57

    želatiny a kiwi se nebojte, mám s tím velké zkušenosti a ještě se mi nestalo, že by na kiwi někdy neztuhla. Ananas dávám kompotovaný a také bez problémů

  • Anonym
    Anonym |

    6. 8. 2007 20:44

    neotravim se potom

  • Danka Snášelová
    Danka Snášelová |

    22. 7. 2007 19:05

    Děvčata,chtěla bych poradit ohledně želatiny. Tento týden jsem koupila v Intersparu od Dr. Oetkera nový ŽELATINOVÝ ZTUŽOVAČ pro přípravu šlehačkových, jogurtových, tvarohových a smetanových dortů a dezertů. Dělá se za STUDENA!!! Na obalu je kromě podrobného návodu na přípravu i recept na pravý italský dezert a i varování v tomto znění. "Nepoužívejte s ČERSTVÝM ananasem, kiwi, fíky a papájou". Želatinový ztužovač jsem ještě nevyzkoušela. Vypadá ale slibně. Vystačí až na 700 g hmoty např. ušlehaná smetana ke šlehání, kysaná smetana, jogurt, tvaroh, rozmačkané ovoce, ovocná dřeň apod. Stojí kolem 15,- Kč.

  • Marika
    Marika |

    22. 7. 2007 12:33

    Nebo vynechejte tu želatinu.

  • Anonym
    Anonym |

    4. 7. 2007 15:32

    nevim....

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    11. 6. 2007 22:46

    Pár dní jsem se sem nedostala, ale asi bylo řečeno vše: kiwi je fakt prevít, sice vypadá hezky, ale dost hořkne... no a pak to, že je dobré se řídit receptem na konkrétní želatině... To s těmi enzymy nevím, ale je to možné....

  • Lusinda
    Lusinda |

    11. 6. 2007 14:22

    Enzym,který brání ve ztuhnutí se jmenuje bromelin.Právě proto je součástí mnoha dietních přípravků a doporučuje se jako základ v léčbě celulitidy.Ale to už jsme trochu jinde..:)))

  • Hedvika
    Hedvika |

    11. 6. 2007 13:27

    Čerstvý ananas, kiwi, mango, a papaja obsahují enzym, který brání ztuhnutí želatiny. Proč, se mne neptejte:-) nevím, ale v těchto případech použijte kompot.

  • Majka Přidalová
    Majka Přidalová |

    11. 6. 2007 12:31

    Na 250 ml tekutiny dávám 2 polévkové lžíce agaru, což je vlastně celý malý sáček :) Zatím mi vždy ztuhlo.

  • Gábina H
    Gábina H |

    11. 6. 2007 12:12

    Majko, dáváte ten agar podle objemu tekutiny, tj. 1 sáček na 250 ml?

  • Majka Přidalová
    Majka Přidalová |

    11. 6. 2007 11:59

    To neztuhnutí může mít na svědomí také ananas (hlavně čerstvý), ten by se do porkmů se želatinou neměl přidávávat, spolu s kiwi je totiž nabitý enzymy, které zabraňují ztuhnutí želatiny. Přísště zkuste s jiným ovocem. A místo želatiny je výborné použít také agar - mám s ním zkušenosti a v želatinových receptech jim nahrazuji želatinu a vždy mi všechno krásně ztuhlo. Agar není navíc živočišného původu. Tak přeji krásný den a ať se podaří :)

  • Anonym
    Anonym |

    10. 6. 2007 20:35

    Podle mého to způsobilo kiwi, kdysi se mi taky přihodilo něco podobného. Alena

  • Tereza -
    Tereza - |

    10. 6. 2007 20:22

    Do tretice všetko dobré.... Tak snáď teraz už nebudem anonym. Tereza

  • Anonym
    Anonym |

    10. 6. 2007 20:15

    Ten anonym som ja:))) Zase som vypadla

  • Anonym
    Anonym |

    10. 6. 2007 20:05

    Pavlínka, to je tým kivi, ono niekedy reaguje s mliečnou bielkovinou a zhorkne to. Druhýkrát kivi vynechajte. Želatínu dajte podľa návodu na sáčku, každá želatína je iná. Prepočítajte si želatínu , ktorú máte na množstvo masy, ktoré dostanete v tomto recepte. Neberte striktne tie dve hrsti želatíny, ale dôsledne podľa návodu na sáčku. Riedke to bolo kvôli malému množstvu želatíny.

  • Zdeňka
    Zdeňka |

    10. 6. 2007 19:52

    Pavlínko,a to že bomba neztuhla, způsobilo taky kiwi.Příště ho u moučníků s želatinou radši vynechejte.

  • Zdeňka
    Zdeňka |

    10. 6. 2007 19:48

    Pavlíno,za to zhořknutí může rozhodně kiwi.Stalo se mi to taky,když jsem dala kiwi do ovocného salátu s jogurtem.

  • Pavlína Ž.
    Pavlína Ž. |

    10. 6. 2007 14:19

    Pomoc. Bomba ani po čtyřech hodinách v ledničce neztuhla, a když jsem se hotovila připravit ještě jeden sáček želatiny a náhodou jsem ochutnala, celá bomba musela putovat do záchoda, jelikož nepředstavitelně zhořkla, ač jsem všechny suroviny předem ochutnala. Použila jsem vysokotučný tvaroh, jogurt bez tuku, med, ananas a kiwi. Želatinu od Vitany. Nevíte, kde se mohla stát chyba? Za odpověď předem moc děkuji :-)

  • katka
    katka |

    10. 6. 2007 13:10

    no fuj vypada to zajímavě

  • Dáša
    Dáša |

    4. 3. 2007 08:55

    Včera jsem udělala,dneska ochutnala.Dala jsem 3lžičky medu,cukr žádný.Příště dám o 3lžičky medu více,aby měla sladčí chuť.Přidám ještě borůvkyTu želatinu jsem dala práškovou /čirou/ 2x 20g a myslím si,že je to až dost,příště zkusím z 1popř.1a1/2sáčku.Jinak v létě určitě osvěžující!

  • Honza
    Honza |

    19. 9. 2006 10:35

    To je opravdu bomba... díky.

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    31. 8. 2006 11:21

    Děkuji, my jsme to taky dělali už mockrát - manžel i děti jsou na sladké a přitom máme takové ty "slovanské postavy", tak se snařím, aby to pohladilo chuťové buňky, ale ty tukové a by "utřely hubu":-)))). (Jen maličkost - jsem z pivovaru, ne z cukrárny:o)))) )

  • Eva Pajerková
    Eva Pajerková |

    30. 8. 2006 19:41

    Paní Sladká tento recept už u nás v rodině děláme dobrých 20 let.Máme ho moc rádi a každému ho můžeme jen doporučit.Apopřát každému dobrou chuť.