Koprová kulajda

moje hodnocení:

4,8

hodnotilo: 34
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Ladia

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      hrst sušené houby
    • 50
      g máslo
    • 2
      lžíce hladká mouka
    • 2
      ks brambory
    • 1
      špetka drcený kmín
    • 1
      ks bobkový list
    • 2
      ks nové koření kuličky
    • 1
      svazek kopr čerstvý nebo sušený
    • 150
      ml smetana
    • 1
      lžíce ocet
    • 4
      ks vejce uvařená natvrdo
    • sůl

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Houby zalijeme vodou a necháme několik hodin máčet. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou za stálého prošlehávání zalijeme vlažnou vodou. Zvolna vaříme asi 30 minut. Přidáme kostky brambor, okmínujeme, osolíme, přidáme scezené houby, bobkový list a koření. Vmícháme najemno nasekaný kopr, přilijeme smetanu, promícháme a ještě chvíli povaříme. Nakonec z polévky vyjmeme koření, dochutíme solí, octem a promícháme. Vejce oloupeme, nakrájíme na plátky nebo osminky a vložíme do polévky.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Adéla
    Adéla |

    5. 2. 2014 14:58

    Dnes jsem ji dělala a můžu říct, že je výborná, ale dala jsem smetanu s moukou a koprem jako zavářku. Krásně to zhoustlo a dostalo to šmak. Nakrájená vejce jsem přidala nakonec a povařila. Výborná polévka <3

  • Honza
    Honza |

    18. 10. 2012 16:05

    Luxusní..zbyl mi kopr z nakládání hub , tak co s ním , že ? :-) A dva praváci , ale příště to chce směs hub..To si budu pamatovat na příště :-[ Ovšem výsledku to nic neubírá..díky :-)

  • Anonym
    Anonym |

    21. 2. 2008 10:44

    A samozřejmě nakonec kopr!PS

  • Anonym
    Anonym |

    21. 2. 2008 10:43

    Já postupuji takto - dám vařit brambory,koření,namočené houby.Když je vše skoro měkké,přidám jíšku.Když se vše povaří ,přidám dle chuti ocet,a ještě chvíli povařím(je potřeba ta syrovost octa trochu srazit)Přidávám kvůli vyvážení kyselosti maličko cukru ,ale jen trošku.(na 2l polévky tak 1/4 KL).Odstavím z ohně, počkám tak 1min a přidám smetanu- vyší procento tuku !!!.Dávám někdy kysanou krémovitou.Řádně promíchám.Je mňam.:-))PS

  • Marsi
    Marsi |

    20. 2. 2008 22:41

    No a nebo zkuste citronovou stavu.Jeste nikdy se mi nic nesrazilo.

  • Andra
    Andra |

    20. 2. 2008 12:22

    Sisa, polievku najprv odstavte z ohna a nechajte chvilu chladnut. Az potom pridajte ocot a hned pomiesajte.

  • Olga
    Olga |

    19. 2. 2008 19:03

    Síso, skúste ocot trocha zohriať a pomaly dávať do polievky, miešať .Ja to takto robím a ešte nikdy sa mi polievka nezrazila.

  • Jana Nesvadbová
    Jana Nesvadbová |

    18. 2. 2008 19:48

    Octuji mléčné polévky až na talíři, každý podle své chuti a nemusím se bát uložit polévku i do lednice a druhý den ohřát

  • Sísa
    Sísa |

    18. 2. 2008 11:02

    Poraďte jak postupovat, když dám ocet do polévky, tak se mi srazí. Díky

  • E-liška
    E-liška |

    16. 2. 2008 17:41

    Já postupuju trak,že vařím houby i s nálevem,bramborami ,bujonem zeleninovým nebo houbovým a pak zahustím moukou rozmíchanou ve šlehačce nebo jen mléce a min. 10 minut povařím. Kopr a ocet už nevařím! Vajíčka umíchám na másle samostatně a přidám do hrnce.

  • Alena Vránová
    Alena Vránová |

    15. 1. 2008 11:34

    Kulajda je skvělá, všem moc chutnala. Nemáte-li houby, stačí nakrájet žampiony do krabičky (sáček propouští vůni) a dát na noc na mražák. Pak bez romražení na tuk se špetkou kmínu. Snad žádné houby tak nevoní! A krabičky se žampiony vydrží na ledu dlouho.

  • Jiří Lidmila
    Jiří Lidmila |

    28. 12. 2007 21:38

    Vřele doporučuji použít místo vody,, houboví vývar,,polévka především velmi zavoní.Také se nebojte kopru,zakysaná smetana by měla být samozřejmostí.Dobrou chuť.

  • jana
    jana |

    19. 11. 2007 08:53

    Jaká se má, prosím, dávat smetana? Kysaná??

  • Anonym
    Anonym |

    7. 11. 2007 19:48

    jdu to zkusit uvidime jak to dopadne, uz se tesim na kulajdu tyden, ted si ji uvarim podle tohoto receptu protoze je nejlepsiiiiiiiiiii pa pa jaja

  • Olga
    Olga |

    27. 10. 2007 20:07

    Kulajda je jedna z najlepších polievok, u nás ju máme radi všetci a bez kôpru si ju ani neviem predstaviť.

  • Gabriela
    Gabriela |

    19. 10. 2007 12:03

    Kulajda výborná.. ale nejdřív jsem byla zklamaná, byla téměř bez chuti. Chtělo to víc soli a octa. Nemám to v oku a doma moc nesolíme, tak sem se toho bála, ale dopadlo to na výbornou a dneska, když se rozležela.. jen se zaprášilo.. i za polívkou :) Díky za recept, dávám 1.

  • Majka Rončáková
    Majka Rončáková |

    23. 7. 2007 10:45

    Taky tam dám někdy zavařené zelené fazolky, ale vajíčko rozmíchám a dávám ho někdy nakonec vaření.

  • Renda ***
    Renda *** |

    21. 7. 2007 20:44

    Tak tahle kulajda je fakt výborná,recept jsem tu našla před rokem a od té doby ji rodinka stále vyžaduje:-)))místo hub přidávám zelené fazolky a je to mňamka!!!

  • renata blinková
    renata blinková |

    20. 7. 2007 17:53

    no dnes se už jíšky tak dlouho nepřevařují,jinak se zpracováva mouka než kdysi

  • L G
    L G |

    17. 7. 2007 16:14

    já jí dělám i z čerstvých hub...ale mám trochu jiný postupdávám jíšku až nakonec...a to tu granulovanou a to tolik, až je polévka hustá...a vajíčka dávám "ztacená" :-))

  • 6Verunka 6
    6Verunka 6 |

    30. 5. 2007 12:18

    Toto je to správná kulajda, a je to mňamka. Pokud je řídká, doporučuji dohustit rozmíchanou studenou vodu s hladkou moukou. A nechat ještě povařit.

  • Miroslava Marková
    Miroslava Marková |

    30. 5. 2007 10:34

    Když jsem si přečetla tolik pochvalných komentářů, řekla jsem si, že jí musím zkusit uvařit, už jen z toho důvodu, že přítel má rád kopr. Ale dopadla jsem s ní podobně jako Ivana. Polévka se jíst dá, ale nějak jsem jí nemohla dochutit a byla řídká. Ale určitě jí ještě zkusím uvařit znovu, příteli chutnala a zkusím se řídit podle rad již v uvedených komentářích.

  • f&k
    f&k |

    28. 5. 2007 18:13

    my sme ju robili prvy krat v zivote a JE VyNIKAJUCA, inac pani Markete davam za pravdu!

  • jana martanovicova
    jana martanovicova |

    28. 5. 2007 10:56

    Veľmi dobrá polievka

  • Marketa
    Marketa |

    14. 4. 2007 02:02

    Citit tam ta mouka rozhodne nebyla, mouku staci provarit 10 minut.

  • Anonym
    Anonym |

    12. 4. 2007 20:29

    Jíška se má vařit 30 minut,protože je tam mouka,aby nebyla cítit!

  • Marketa
    Marketa |

    12. 4. 2007 20:02

    Moc moc dobra, navarila jsem ji velky hrnec a mizi kosmickou rychlosti. Akorat nejak nechapu, proc se ma varit 30 minut jen voda s jiskou, ja jsem pridala do jisky vodu a hned i ostatni suroviny, nez se brambory uvarili, tak byla provarena i ta jiska. Usetri se tak dost casu a vysledek je predpokladam stejny.

  • Jana Slováková
    Jana Slováková |

    17. 3. 2007 14:02

    Kulajda byla skvělá. Vařily jsme ji dnes s mamkou k obědu. Daly jsme zakysanou smetanu, rozšlehané vejce místo vařených a kostku masoxu. Výborná! Dáváme 1!

  • Martina
    Martina |

    18. 1. 2007 14:12

    Ivano možná jste dala moc vody, zkuste méně vody a přidejte 1/2 - 1 kostičku masoxu, místo octu použijte kysanou smetanu. Mouku dávat vůbec nemusíte, když se Vám bude zdát polévka moc řidká, tak ji nakonec zahustěte instantní jížkou. Kopr zkuste dát ze skleničky, má trošku jinou chuť a to by bylo, aby nebylo :-))

  • MONI
    MONI |

    5. 1. 2007 05:01

    VYBORNA , DIKY BOHU ZA TYTO RECEPTY, VE SPANELSKU TUTO POLEVKU NEZNAJI A UZ VUBEC NEZNAJI KOPR, ZKUSILA JSEM BEZ KOPRU A MUJ PRITEL SI 3X PRIDAL, DEKUJI ZA RECEPT

  • Martina Baldrmanová
    Martina Baldrmanová |

    7. 12. 2006 16:39

    Byla moc dobrá! Místo smetany a octu jsem zkusila dát ten kefír a povedlo se :)

  • Ivana
    Ivana |

    10. 11. 2006 15:38

    Dnes jsem dělala tuto polévku a asi se mi nějak nepovedla. Dá se jíst, ale asi jsem jí špatně ochutila nebo nevim. Kulajdu jsem dělala 2x v živote. Poprvé jsem byla těhotná a nechutnala mi, ale myslela jsem, že to je kvůli těhotenství. Teď těhotná nejsem a zase mi nechutná. Podle surovin v polévce by mi to ale mělo chutnat :-) Kde je chyba?

  • Hana Petrů
    Hana Petrů |

    15. 8. 2006 20:11

    Kulajda byla vynikající. Vařila jsem podobnou, ale bez kopru. S koprem je to lepší. Dávám 1 !

  • Marie
    Marie |

    10. 8. 2006 07:07

    Kulajda bez kopru by asi nebyla kulajda, že?

  • Ivana V.
    Ivana V. |

    31. 7. 2006 17:14

    Uvařila jsem, použila jsem kysanou smetanu a ani jsem potom nemusela dávat ocet a výsledek byl takový, že jsme se olizovali za ušima a to i druhý den, kdy byla trochu uleželá a snad i ještě lepší - já věděla, že kulajdu miluju :-) Musím ji poradit mamince, protože ta nikdy kulajdu nevařívá a je to škoda :-)

  • Petra Šmejkalová
    Petra Šmejkalová |

    29. 7. 2006 10:17

    Kulajdu také dělám často a s koprem je opravdu vynikající.Před měsícem u nás byl bratr s rodinou(žijí v USA) a hned si ji poručili.Tak jako vždy.Jak řekl synovec nic lepšího není.Jinak pro paní Ivanu: Já někdy ke šlehačce přidávám podmáslí.Pokud si zde najdete polévky,u kulajdy mám komentář kde je to napsané.Takže paní Ladě dávám to nejlepší hodnocení-1.

  • Ivana V.
    Ivana V. |

    28. 7. 2006 19:23

    Kulajdu miluju a už se těším, až si ji udělám podle tohoto receptu, protože to vypadá opravdu dobře :-) Samozřejmě se spoustou kopru který patří do každé klasické kulajdy :-) Mňam!Mám jen takový malý dotaz - když se do kulajdy dává smetana a ocet, nešlo by to spojit tak, že bych tam místo těch dvou surovin dala kefír, který je kyselý? Já jen, že dávám kefír ráda do všeho, tak přemýšlím, jak ho někam "procpat" :-) Nebo v nejhorším kysaná smetana?

  • Lenka
    Lenka |

    28. 7. 2006 09:05

    Výborný recept. Jen já místo vařených vajec, rozklepnu celá vejce před dokončením do polévky.

  • Šárka
    Šárka |

    22. 7. 2006 13:48

    Na kulajdu jsem měla chuť už dlouho a dnes jsem vyzkoušela tento recept. Byla výborná, i dceři moc chutnala a ta mi jen tak něco nepochválí. Kopru jsem dala dost, máme jej rádi a je pravda, že bez něj si kulajdu nedokážu představit.

  • Maruš
    Maruš |

    22. 6. 2006 18:31

    Já dělám poměrně často tuto koprovou kulajdu.Místo sušených hub používám i houby steril.-jsou tady pod názvem:Smaženice v zavařovačce.A taky někdy místo vařených vajec,vejce ztracená.Do vařící osolené vody s octem se opatrně vklepnou vejce a vaří se zvolna asi 4-5 minut.Kopr mám čerstvý na zahrádce,na zimu nakládám do soli.Fakt dobrá polévka.

  • Tereza Nováková
    Tereza Nováková |

    21. 6. 2006 20:31

    Výborná polévka!!!

  • Jana Kutačová
    Jana Kutačová |

    5. 6. 2006 11:46

    Milý anonyme,kopr nepatří pouze do koprové omáčky,to je velice mylná představa..:o))

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    5. 6. 2006 11:38

    Ananyme, keď je to koprová kulajda, tak by ten kôpor tam mal byť, nie ?

  • Anonym
    Anonym |

    5. 6. 2006 09:02

    Taky dávám kopr,určitě by mi tam chyběl..:o)

  • Věra
    Věra |

    5. 6. 2006 08:05

    Do kulajdy dávám kopr stále, čím víc, tím líp, bez kopru to není ono. Anonym ať si nedává !!!!

  • Anonym
    Anonym |

    4. 6. 2006 13:58

    zadny kopr!!!!

  • Marcela Vrabcová
    Marcela Vrabcová |

    25. 2. 2006 16:57

    Babicka ji rikavala zalivanka (protoze se zalivala smetanou) a s kuratkama je fakt uplne nejlepsi. Ted jsem jako alternativu pouzila misto hub zelene fazolky v kyselem nalevu a bylo to taky super.

  • Helena
    Helena |

    25. 2. 2006 08:05

    My tomu rikame privarenka-podle babicky ze Sobeslavska.Jen ta vejce delam ztracena a kopru davam mene.Priste ho dam vice.Uz jsem si diky pani Lade opravila nekoli klasickych receptu k lepsimu.

  • Lada Kovářová
    Lada Kovářová |

    24. 2. 2006 21:14

    Do naší koprové kulajdy patří na sto procent :-) Nejlepší je druhý den. V dobách, kdy rostly kuřátka, která jsem již několik let v lese nepotkala, bývala u nás tou nejoblíbenější polívkou.

  • Anonym
    Anonym |

    24. 2. 2006 19:02

    kopr do kulajdy nepatří!!!!patrí do koprové omáčky!!!!