Telecí na hořčici s kořenovou zeleninou

moje hodnocení: 0

5.0

hodnotilo: 9
doba přípravy: 100 minut
počet porcí: 3 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 700
      g telecí maso cca 650 -
    • 150
      g cibule
    • 150
      g mrkev očištěná
    • 200
      g celer očištěný
    • 60
      g hořčice plnotučná cca 50 -
    • máslo + olej dle potřeby
    • sůl
    • pepř mletý
    • snítka tymiánu
    • 4
      ks nové koření
    • 120
      ml smetana ke šlehání
    • vývar dle potřeby
    • hladká mouka nebo jíška
    • režná nit

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Telecí maso v celku (například plec) osolíme, opepříme, zpevníme provázkem do úhledného špalíčku a potřeme polovinou hořčice. Očištěnou kořenovou zeleninu pokrájíme na větší kusy (kostky, špalíky), cibuli na kostičky.

RADA: VIDEO, jak správně krájet cibuli

2
Na cca 40 gramech rozpuštěného másla se lžičkou oleje a novým kořením osmažíme ze všech stran připravené maso, ke kterému po osmažení přisypeme připravenou zeleninu s tymiánem, kterou také osmažíme do rozvonění. Po osmažení přidáme zbytek hořčice, tu se zeleninou ještě krátce smažíme (necháme vyčpět ostrost) a přilijeme vývar. Vývaru dáme asi 400 ml, dusíme pod poklicí na kamnech či v troubě do změknutí masa, za občasného promíchání, otočení masa a případného podlití.
3
Měkké maso vyndáme stranou, sundáme provázek, necháme před krájením asi 10 minut odpočinout.
4
Zeleninu dolijeme smetanou, dle potřeby i vývarem a můžeme po vyndání nového koření a větvičky z tymiánu rozmixovat a tím i omáčku prakticky zahustit. Ale my rádi zeleninu přiznanou, proto k ní přilijeme smetanu a omáčku zahustíme troškou hladké mouky rozmíchané v malém množství studené vody nebo troškou jíšky, poté ještě vše necháme provařit, případně dolijeme vývarem do požadované hustoty a dochutíme solí, pepřem.
5
Omáčku podáváme s pokrájeným masem na plátky a houskovým či kynutým knedlíkem.

RADA: VIDEO, jak na houskový knedlík

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.