Paella s mořskými plody

moje hodnocení:

4,7

hodnotilo: 10
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Nedbalinka

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      ks cibule Větší
    • 4
      stroužek česnek 3 - 4
    • 2
      ks rajčata
    • 1
      ks červená paprika
    • 1
      kostka masox (Ve Španělsku se používá šunkový bujón)
    • olivový olej
    • kořenící směs - paella
    • slávky jedlé - mejillones (Černé, velké)
    • malé škeble
    • slávky jedlé malé
    • 1
      ks sépie Nebo kalamáry
    • langusta Langusty (nevyloupané velké krevety)
    • paprika - sladká
    • sůl
    • rýže Basmati

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Do pánve na paellu si nakrájíme na jemno cibuli, česnek, rajčata a papriku, rozdrobíme kostku masoxu a prolijeme olivovým olejem. Pomalu dusíme. Mezitím si dáme vařit slávky, které očistíme po povrchu tak, že rukou odstraníme přirostlé řasy a nečistoty a snažíme se vytáhnout ty řasy, které jsou přivřené dovnitř. Propláchneme vodou a dáme vařit do vody tak dlouho, dokud se slávky všechny neotevřou. Scedíme, vytáhneme je a rozpůlíme. Půlky, na kterých není žádné maso vyhodíme, jinak použijeme obě poloviny.
2
Dále dáme vařit do druhého hrnce malé slávky, opět vaříme, dokud se všechny neotevřou. Pár jich zůstane zavřených, tyto pak vyhazujeme. Nakrájíme si na proužky sépii, a langusty probereme a prochláchneme ve vodě. Jak je pánev podušená, přidáme sépii, sladkou papriku, sůl, koření na paellu a dál mícháme. Jak nám trochu změkne sépie, odstavíme pánev, přidáme 1 - 2 hrnky(1/4l) rýže a 2 - 4 hrnky vody (vody jednou tolik co rýže, může být troška víc).
3
Vaříme a promícháváme 15 - 20 minut, pět minut před koncem přidáme uvařené slávky, malé slávky a langusty. Lehce mícháme a dovaříme, ochutnáme rýži, zda je dostatečně měkká, vypneme, a zakryjeme alobalem. Necháme tak 10 min odpočinout a dojít. Tento recept mě učila kamarádka rodilá španělka z Kanárských ostrovů a sama jsem ho dělala dnes, a povedlo se mi! Nevím, jak se komu bude dařit s mraženými plody, ale paella se dá dělat z čehokoliv, co preferujete.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Jan
    Jan |

    30. 10. 2016 17:23

    MASOX ??? :'(

  • Anet
    Anet |

    12. 4. 2015 04:15

    super recept. děkuji :-)

  • Hanka
    Hanka |

    4. 4. 2015 19:46

    Přece Glóbus :-)

  • dex
    dex |

    31. 1. 2015 05:14

    proboha, proč ten masox?! (podravky, masoxy, a podobný zvěrstva nemají v kuchyni co dělat :D ) Do této paely jedině vývar z mořských potvor :) Jinak nic proti. Paelu dělám podobně.

  • Yan
    Yan |

    8. 11. 2014 10:47

    True story ;-) 8-) když se ti nechce dělat rybí vývar, tak tam dáš rybí bujón, Caldo de pescado.

  • Andreyka
    Andreyka |

    31. 10. 2013 17:43

    Rozhodně ne masox! Fuj! A špetičku šafránu, kterou namočíme do deci suchého bílého. Na barvu

  • Mila Tischer
    Mila Tischer |

    21. 1. 2013 18:35

    Gabi, prosimte, nemohla bys mi poslat na mail ten recept? Koreni jsem nakonec nahodou koupila ve Francii, delala jsem jen s muslema a morskejma potvorama, ale moc se mi nepovedla, neco delam blbe, uz nemam odvahu to znovu zkouset. Milusch-MUC@seznam.cz, diky =-O

  • HankaPolackova
    HankaPolackova |

    25. 10. 2012 12:35

    Lepší je dát při vaření rýže do rýže trochu kurkumy nebo kari... ;-)

  • HankaPolackova
    HankaPolackova |

    24. 10. 2012 20:37

    Přidávám fotografii :-[

  • HankaPolackova
    HankaPolackova |

    24. 10. 2012 20:34

    Vyzkoušela jsem, přidala jsem ještě surimi tyčinky a jídlo bylo bezvadné!!! Na to, že můj přítel říká, že nemusí mořské plody, po Paelle se jen zaprášilo ;-) Dávám jedničku!!! 8-)

  • meg.h
    meg.h |

    14. 10. 2012 17:23

    Paella se mi moc povedla, chutna opravdu skvele ....

  • Gabi
    Gabi |

    30. 9. 2012 11:06

    Recept muze byt dobry,ale chybi ti tu dodat,ze na to,aby byla ryze zluta se do Paelly dava safranek,nebo umele barvivo,ktere pouzivaji spanele.Ve Spanelsku se zadny sunkovy vyvar na Paellu nepouziva,dela se vyvar z rybich morskych hlav,kterym se vsechny igredience zalivaji a Paella se zasadne nemicha a musle se vubec nevari zvlast,vsechno se vari na stejne panvi ;-)

  • Gabi
    Gabi |

    30. 9. 2012 11:00

    Ja ve Spanelsku ziju a delam Paellu skoro kazdy tyden pratelum,letos jsem jela k rodine na Slovensko a delala ji i tam,vsechno jsem sehnala v Makru,preji hodne stesti

  • Dominika
    Dominika |

    31. 8. 2012 10:56

    Zde mám recept na velice jednoduchou paellu! A je to vše relativně levné! http://missionjidlo.blogspot.cz/2012/08/marks-and-spencer-paella-starter-paste.html

  • Flyia
    Flyia |

    2. 6. 2012 10:09

    Vcera jsem to same koreni koupila v Makru

  • pepa
    pepa |

    12. 2. 2012 09:00

    recept dobrý, trochu pracný, stačí opravdu jen mořské plody a nemusí se blbnout se slávkami, ale rozhodně se paella při vaření nemíchá a nepromíchává! nechá se tak jak je, na teflonu se nepřipálí

  • xxx
    xxx |

    5. 12. 2011 18:18

    Doporučuji www.koreni.cz - Koření od Antonína - velký výběr koření, i netradičního. Lze objednat v e-shopu nebo zajet do Plzně.

  • Mirka
    Mirka |

    30. 10. 2011 20:37

    Já jsem koupila koření na paellu v Tescu, balení po 3 sáčcích, se šafránem. A vyšlo na pár korun. :-[

  • Mila Tischer
    Mila Tischer |

    23. 10. 2011 12:10

    Letos v lete jsme ve Spanelsku ochutnali tuto paellu, ktera mi moc chutnala, tak jsem se rozhodla, ze zakoupim ingredience a udelam si sama. Necekala jsem, ze bude tak tezke ty ingredience sehnat. Dodneska jsem to nedokazala, a shanim uz 3 nedele a to na ceske i nemecke strane. Na ceske strane je skoro nemozne sehnat musle (pochopitelne mluvim o mrazenych, na cerstve muzu zapomenout), o krevetach -neloupanych ani nemluve, a korenim na paellu konce. Rozhodla jsem se improvizovat, ale skoncila jsem u koreni na paellu, absolutne nemozne nekde koupit. Muze mi nekdo prozradit, kde,popr. v jakem krame ho muzu sehnat? V pohranici jsem nemela uspech, jestli existuje nejaka spec. prodejna v Praze, necham zakoupit, dik.

  • pacec
    pacec |

    11. 6. 2011 13:53

    Použitá rýže i její příprava nemá s paellou nic společného, použijte spíše krátkou kulatou např. italské Arborio, Carnaroli nebo Vialone Nano, které absorbují dostatek tekutiny (basmati je sice skvělá voňavá rýže, do paelly ale nepatří). Rýži na olivovém oleji lehce osmažte, dokud lehce nezesklovatí. Pak ji osolte a podlijte vývarem. Paella se nevaří ve velkém množství vody, ale dusí se a průběžně podlévá vývarem podle potřeby.

  • Lilek
    Lilek |

    22. 1. 2011 17:00

    V receptu Vám chybí citrón, :-\ bez této přísady to asi nebude nic moc - doporučuji

  • sikulinka
    sikulinka |

    6. 1. 2011 16:36

    Zkusila jsem a bylo to moc dobré. Sice jsem neměla rýži basmati, ale bylo to moc dobré. Ani mi to nepřišlo příliš náročné.

  • Evík
    Evík |

    4. 12. 2010 18:39

    Recept jsem dnes vyzkoušela, sice jsem neměla čerstvé mušle pouze mražené možské plody, ale výsledek byl úžasný, sama jsem nečekala až takový úspěch. :-) :-) :-)

  • EVÍK
    EVÍK |

    29. 11. 2010 19:33

    Hm, recept vypadá lákavě, brzy ho vyzkouším a dám vědět jak se jídlo povedlo. Hledám delší dobu recept na paellu a tenhle se mi první opravdu líbí, tak doufám, že se dílko podaří. Čusík. :-P ;-) :-*

Poslední navštívené:

Abecední seznam: