Bramborový guláš

moje hodnocení:

4,6

hodnotilo: 51
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • slunečnicový olej
    • brambory
    • voda
    • hladká mouka
    • majoránka
    • paprika - sladká
    • točený salám nebo buřty
    • cibulka

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, zasypeme paprikou, necháme vzkypět a zalejeme hrníčkem vody. Přidáme další hrníček vody a nakrájené syrové brambory. Necháme vařit. Podle libosti a požadovaného množství přidáme další vodu a zahustíme trochou hladké mouky (v posledním hrníčku). Nakrájíme na kostičky salám a vaříme dál.
2
Podle vlastní chuti lze přidat další papriku nebo ochucovadlo pokrmů. Po změknutí brambor, přidáme majoránku.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Tomášek
    Tomášek |

    26. 3. 2017 15:37

    Dneska jsem ho uvařil, místo točeného salámu jsem dal osmahnutou česnekovou klobásku. Na zahuštění postačí rozmíchaná mouka v hrníčku vody. SUPER. ;-) Děkuji za recept. :-)

  • Ja
    Ja |

    10. 5. 2016 09:25

    Dělám léta, přinesla jsem si recept z rodiny (u manžela doma ho nedělali), skvělé, že tomu někdo také říká "bramborový guláš", všude, kde tento název vyslovím, mě všichni opravují, že to je "buřtguláš" :-) . Jen místo mouky, když je třeba a brambory se "neovaří" a tím nezahustí, přidám lžičku Solamylu rozmíchanou v hrníčku vody, většinou to ale není třeba. A salám nebo buřtíky osmažím na jejich vlastním tuku a dávám je do guláše až úplně nakonec (scezené, bez toho tuku), aby si udržely chuť a nebyly vyvařené. Česnek nedávám, protože je v tom salámu (většinou gothaji, nebo buřtíkách), přidávám ale mletý kmín. Podle celé rodiny je guláš nejlepší až druhý den, když se všechny chutě spojí a rozleží.

  • Lebrok Samot
    Lebrok Samot |

    19. 7. 2015 17:27

    Toz fajne jidlo za par korun....;)

  • petr
    petr |

    8. 6. 2015 14:11

    ...že mu chybí glutamát...

  • antonin korber
    antonin korber |

    22. 4. 2015 15:53

    .....a máš segedín a né bramborvý guláš....místo zelí tam pokraj kousek rajčete a papriky.přidej pálivý feferón....

  • avorela
    avorela |

    15. 10. 2014 14:34

    dobře jsem to dochutila KMÍNEM taky tam dávám houby

  • Tonda
    Tonda |

    24. 9. 2014 11:35

    Točený je na nic. To chce pořádný kabanos od doukromého řezníka někde z dědiny. Ten si nedovolí prodat šunt jak v supermarketu.

  • Leona
    Leona |

    10. 9. 2014 13:58

    Segedýn je bez brambor :D

  • Ondra
    Ondra |

    31. 7. 2014 14:02

    Nedávám žádnou mouku jen udělám větší a menší brambory a ty menší rozvařim a je to zahustěné

  • Lojzek
    Lojzek |

    13. 7. 2014 18:05

    Ale prdlajz odpad. Jen musíš vědět, kde a co koupit, pak i točeňák je plný masa. My třeba kupujeme špekáčkovej a půlku sežeru s čerstvým chlebem jen tak v autě, než dojedeme z krámu domů, jak je výbornej. To už je horší koupit pořádné brambory :-)

  • Šarča
    Šarča |

    4. 6. 2014 08:44

    Taky bych řekla.

  • kata
    kata |

    16. 3. 2014 14:03

    Česnek !!!

  • kata
    kata |

    16. 3. 2014 13:03

    tož to je segedýn ne?

  • Katka
    Katka |

    11. 3. 2014 18:05

    Anoooo! ;-) a je to pak tak vhodné i pro bezlepkovou dietu

  • Katka
    Katka |

    11. 3. 2014 18:03

    K E Č U P ??!!!!!! :'( :-$

  • Dana
    Dana |

    10. 2. 2014 21:15

    Do bramborového guláše je dobré přidat kysané zelí a chvíli povařit, je to delikatesa ;-)

  • Petr Vostřál
    Petr Vostřál |

    8. 2. 2014 16:19

    Na točeňák se vykašlete, je to odpad.

  • hůl
    hůl |

    18. 1. 2014 09:32

    Fakt dobrýýý :-P

  • oooou
    oooou |

    7. 1. 2014 19:45

    no to je recept jako kráva :'( :-$

  • Martina
    Martina |

    26. 11. 2013 19:46

    Výborný recept. Jen jsem přidala sůl a trochu gulášového koření, protože mi přišel pořád takový... No že mu něco chybí :)

  • Veverka
    Veverka |

    20. 7. 2013 13:04

    Vynikající, jen z receptu jaksi vypadla sůl :-)

  • Kotrmelec
    Kotrmelec |

    12. 7. 2013 09:15

    Nevím, čím to, ale pokaždé jej dělám podle tohoto receptu. A guláš od guláše je lepší. Bojím se toho, až ho budu dělat příště - snad už lepší být nemůže :-D No jo, kasám si triko, ale děkuji moc autorovi rychlého, levného a velmi jednoduchého receptu!

  • Silvi93
    Silvi93 |

    25. 2. 2013 15:20

    ZA 1

  • Silvi93
    Silvi93 |

    25. 2. 2013 15:19

    ŇAMINKA ;-)

  • Kristýna
    Kristýna |

    20. 2. 2013 14:29

    Na hovno recept nešlo mi to zahustit moukou a když jo , dělali se tam hrudky prostě na prd recept , dělala sem to přesně podle něho a měla sem to málo ochucený všechno špatně :-|

  • Milda
    Milda |

    8. 2. 2013 18:27

    Já ještě přidávám velkou lžici kečupu a na závěr malou lžičku octa

  • Charlotte30
    Charlotte30 |

    18. 1. 2013 12:35

    Ahoj gulaš sem dělala poprve v životě a povedl se mi ,přitel jiny pry nechce než ten co sem dělala podle tohoto receptu,akorad sem ho dělala s vepřoveho masa a dala sem tam asi 1deci smetany a byl jemnějši .Moc děkuji za recept ;-)

  • nerusa
    nerusa |

    2. 12. 2012 16:09

    Jednoduchý a oblíbený recept, který nezklame. Přidala jsem ještě kmín a česnek.

  • Bára
    Bára |

    9. 11. 2012 12:21

    Já přidávám bobkový list, kuličky nového koření a pepře a chilli papričky. Je to náš nejoblíbenější recept.

  • Lucky
    Lucky |

    9. 10. 2012 19:19

    Nejlepší je zahustit najemno nastrouhanou bramborou a nechat povařit. Guláš je hustý jak má být, bez mouky nebo jiných zahušťovacích prášků :)

  • Richard Bazant
    Richard Bazant |

    3. 10. 2012 20:12

    Protože je žena v CZ a děti mají hlad (22 and on,) rozhodl jsem se, poprvé v životě, uvaiřt podle receptu něco k snědku, a napadl mě guláš. Perfektni pro začátečníky, jako já sám. Vylepšil jsem to přidáním česneku podle mr. Techtl, jíšky http://www.toprecepty.cz/recept/6205-zasmazka---jiska / a flaškou Staropramene, podle sebe, po úspěšném vaření. Dík za recept. :-\

  • lenka
    lenka |

    26. 9. 2012 16:32

    je to teda taková nedietní prasárnička, ale vždycky když ho udělám, nemůže se rodina odtrhnout včetně mně ;-)

  • Eva Konečná
    Eva Konečná |

    31. 8. 2012 11:16

    Přesně takhle si pamatuju recept ještě od babičky, ale zcela určitě bych přidala drcený kmín. Ten se k bramborám hodí a má to pak trošku jiný šmak :D

  • Romana
    Romana |

    20. 8. 2012 18:43

    já smažím na sádle...

  • tereza
    tereza |

    27. 3. 2012 11:10

    A uplne nejlepsi je zahustit bramborovou kaší v prasku :))))) ;-) ;-) ;-)

  • techt
    techt |

    12. 3. 2012 17:22

    Ještě dávám navíc česnek, je dobrý.

  • Marcela
    Marcela |

    12. 4. 2011 15:05

    Bramborový guláš dělám tak, že zpěním cibulku na oleji, přidám nakrájený salám, papriku, kmín a nechám orestovat. Pak přidám na kostky nakrájené brambory, majoránku, osolím a pomalu dusím pod podklicí (bez vody) do změknutí brambor. Prakticky není nutné skoro vůbec podlévat, nebo jen málo. Pokud je zapřebí zahusti, rozdrobím kousek chleba. Nakonec dám utřený česnek, případně trochu kečupu.

  • Ladia
    Ladia |

    11. 4. 2011 09:17

    Točeňák opékám na oleji a přidávám až úplně na konci.

  • Ivana
    Ivana |

    8. 2. 2011 14:18

    Misto mouky davam jisku. Gulas je mnohem chutnejsi. Ivana

  • recepty73
    recepty73 |

    8. 2. 2011 13:44

    ...s cibulí orestuji i uzeninu a dochucuji drceným kmínem a pepřem.Pokud jsou brambory moučnaté,nepotřebujeme ani zahušťovat ;-) .

  • Jan Němec
    Jan Němec |

    29. 12. 2010 14:02

    Dobrá děláme často jenom si člověk musí dát pozor co koupí za točák.Většinou vyroste do velikosti godhaje a to není nic moc.Kolikrát se mně to stalo i s dražsím. Honza

  • Kateřina Pátková
    Kateřina Pátková |

    15. 9. 2010 13:39

    Místo oleje sem použila sádlo,místo mouky Solamyl,krom majoránky přidala i drcený kmín a je to žůžo bašta

  • Jan Macek
    Jan Macek |

    31. 5. 2010 09:20

    Vyzkoušeno a je to super! Dávám si do oblíbených.

  • Markéta Procházková
    Markéta Procházková |

    4. 3. 2010 15:35

    Opravdu chutné, jednoduché, jen jsem nakonec přidala trošku zakysané smetany pro zjemnění..

  • Jana V.
    Jana V. |

    19. 2. 2010 23:55

    Výborné a snadné pro začátečníky jako já :-)

  • Jana Jašková
    Jana Jašková |

    19. 8. 2009 13:37

    Právě jsem ho dovařila. Rychlé, jednoduché a výborné :-)

  • Alexandra Daňková
    Alexandra Daňková |

    9. 7. 2009 09:32

    Dala jsem ještě hovězí bujón, spoustu kmínu a česnek a bylo to vynikající.

  • Dominik Franek
    Dominik Franek |

    30. 3. 2009 09:44

    Moc dobrý recept, akorát jsem nevěděl kolik papriky, tak jsem dal tak od oka aby bylo červeno (půl pytlíku?), jenže ono to pak ještě víc zčervená, když se to vaří... mno příště dám trochu míň...

  • Simča Mrštinová
    Simča Mrštinová |

    19. 3. 2009 14:15

    gulášek jsem vyzkoušela a byl moc dobrý, ikdyž jsem přidala více různého koření, ale jinak mňamka =)

  • Tereza Štěpánová
    Tereza Štěpánová |

    11. 3. 2009 11:38

    Taky jsem zkoušela Váš bramborový guláš a musím říct, že byl opravdu dobrý. Nikdy předtím jsem ho nedělala, ale povedl se mi. Jenom jsem tam dala více koření, aby to bylo trošku ostřejší, papriku pálivou a gulášové koření. Příteli to moc chutnalo. Děkuju za recept, už ho mám ve své sbírce.

  • marci2 marci2
    marci2 marci2 |

    13. 12. 2008 13:02

    Tak vařila bramb.guláš už moje babička. Akorát zároveň s paprikou přidávala drc.kmín, během vaření kousek masoxu a těsně před vypnutím sporáku ještě prolis. česnek. Mňam! Dávám 1.

  • Gábina H
    Gábina H |

    29. 10. 2008 15:04

    Gulášek jsem vařila včera, přidala jsem ještě mrkev a do hotového guláše dávám rozetřený česnek, aby měl grády.

  • ladislava staffenová
    ladislava staffenová |

    28. 10. 2008 20:17

    Já jsem také zvyklá tam přidávat kyselou okurku,je to výborné

  • Veronika Lindner
    Veronika Lindner |

    28. 10. 2008 19:52

    Moje sefova do bramboroveho gulase pridava nakrajenou kyselou okurku.Bylo to pro me na zacatku zvlastni,ale kdyz tak procitam ty komentare,tak se tam da pridat spousta jinych veci a obmenit si ten gulas podle sve chuti.

  • Monika Š.
    Monika Š. |

    8. 9. 2008 12:53

    Jako začátečník jsem vděčná za každý klasický recept. Podařilo se, bylo moc dobré :)

  • Petra Špačková
    Petra Špačková |

    18. 6. 2008 18:16

    děláme taky, jen místo mouky k zahuštění používáme gulášovou polévku v sáčku. Je možné přidat nadrobno nakrájenou červenou papriku

  • Eva Kotenova
    Eva Kotenova |

    18. 6. 2008 15:54

    Gulasek nezklamal,rychle,chutne,casove nenarocne,doporucuji vsem.Pridali jsme rozdrceny cesnek a kmin, salamek jsme nakrajeli podle doporuceni Jany a vypadal velmi pekne. Vsem prejeme dobrou chut a pak dobrou noc.

  • Můrinka
    Můrinka |

    14. 6. 2008 12:48

    Zdravím, poslední dobou mám problém s tím, že mi guláše nechtěji zhoustnout :-( Takže i tento dopadl jako trošku hustější polívka... Nevíte někdo, prosím, co s tím? Díky

  • Terka
    Terka |

    2. 10. 2007 12:47

    tohle jídlo mám nejradši od mala.Mamka to vždy uvařila báječně.

  • Hanka Kantorová
    Hanka Kantorová |

    3. 7. 2007 19:53

    Recept je dobrý. jednoduchý na přípravu,rychlý a levný a s tou smetanou ej to luxus

  • Natálka
    Natálka |

    27. 1. 2007 09:43

    klasický bramborový guláš mi přijde krapet fádní proto do nněj přidávám daší ingredience podle nálady a obsahu ledničky:např.houby,pórek,rajčata,papriky,fazole,cuketa atd. neuškodí trocha kečupu,chlli omáčka,česnek nebo nějaké exotičtější koření,taky uzeninu lze obměnit a dát i více druhů(anglická,klobásky...)Fantazii se meze nekladou ale samozžejmě vždy s mírou aby se chutě nebyly.S trochou kuchařského"instinktu"tak vznikne vždy originální pokrm který sice mnohdy má do klasického buřtguláše daleko ale zatím jsem vždy od přítele sklidila pochvalu a dokonce je prý můj výtvor lepší než od maminky :-)

  • Aninka
    Aninka |

    5. 12. 2006 20:43

    Téměř moje první jídlo, co jsem uměla uvařit, jako holka na táboře.

  • Silvie Jandová
    Silvie Jandová |

    16. 11. 2006 17:27

    Bramborový guláš taky můžu:-) Pro změnu do něj přidávám ještě nakrájené papriky a rajčata a trošku chilli. Je vynikající.

  • Jana
    Jana |

    16. 9. 2006 02:40

    Já místo salámu dávám na špalíky nakrájené tenké párky,neloupané,así 2 cm dlouhé,každý na obou koncích naříznu do kříže,jako když nařezáváte buřty na pečení na ohýnku.Při přípravě jídla se to naříznutí hezky otevře,vypadá to zajímavě.Taky přisypávám před koncem trochu mraženého hrášku,pak ještě asi 10 min vařím.Mouku zamíchám do trochy smetany.

  • Lenka Nová
    Lenka Nová |

    15. 9. 2006 09:29

    Osvědčenej a dobrej recept, já tam ještě přidávám kečup (2-3 lžíce podle množství), taky by byl dobrý protlak. Guláš dostává tak další rozměr:-)

  • Petra
    Petra |

    1. 9. 2006 13:24

    Já k tomu ještě dávám česnek a na vrh,když je guláš na talíři, dám ještě plátek sýru,kt.se na guláši pěkně rozteče!Jinak je velmi dobrý!

  • Lukas
    Lukas |

    27. 8. 2006 13:42

    Zkuste přidat ještě kyselé okurky, ty tomu celému dodají úplně jinou dimenzi - mé nejoblíbenější jídlo

  • Anonym
    Anonym |

    14. 8. 2006 15:22

    Nejsem žádná kuchařka, ale teď když vařím přítelovi, tak se snažím alespoň něco naučit ... Guláš se mi opravdu povedl, nejsem žádnej velkej jedlík ale hned jsem zblajzla dva talíře:) a přítel se taky olizoval:). Ještě jsem tam přidala jednu kostičku Masoxu. Neměl chybu. Díky teď už KUCHAŘKA :))

  • romana
    romana |

    30. 7. 2006 14:05

    také ho vařím, dávám měkký salám a ještě zaliji smetanou... dobré

  • Pavla Pastorkova
    Pavla Pastorkova |

    26. 7. 2006 14:12

    Bramborový guláš je mý nejoblíbenější jídlo a na tom obrázku vypadá fakt dobře

  • Agny
    Agny |

    22. 5. 2006 19:20

    Dnes jsem dělala k obědu a moc jsme si pochutnali....

  • Jirka Štrobl
    Jirka Štrobl |

    19. 5. 2006 11:24

    Guláš je guláš a pivečko k tomu a je to nejlepší žrádlo pod sluncem

  • Michal Bernát
    Michal Bernát |

    1. 5. 2006 20:30

    Tak jsem to na koleji dneska udelal. Trosku jsem to obmenil. Jelikoz byl svatek, tak jsem nemel uzeninu. Pouzil jsem jen brambory, papriku, sul, pepr, cibuli, cesnek, bazalku a trochu palivyho gril. koreni. A bylo to dobry. :)

  • Jana Povolná
    Jana Povolná |

    13. 2. 2006 22:47

    dobrá, rychlá a teplá večeře...:-)

  • Raho
    Raho |

    10. 2. 2006 17:37

    ještě jsem ho nedělala, ale hned to zkusím!

  • lacina
    lacina |

    15. 1. 2006 17:08

    Něco,pro majitele titanových pánví.Na lžíci sádla osmahnu kmín a cibulku,po zpěnění přidám červenou papriku.Poté přidám nakrájené brambory a dusím pod pokličkou do té doby,až jsou brambory rozvařené.Díky zabroušené poklici nepřidávám žádnou vodu.Po rozvaření brambor je pokrm dostatečně hustý,takže se již ničím nezahušťuje,naopak se vodou může rozředit.Nakonec přidám pokrájenou uzeninu,rozetřený česnek a majoránku.Podle potřeby dochutím např.Vegetou.Toto je inovovaný recept na br.guláš z Vysočiny, tak jak ho vařila už moje prababička na začátku 20.století.

  • Gabriela
    Gabriela |

    15. 1. 2006 14:51

    Gulas delam stejne,jen pridam kulicky pepre a kmin.Manzel ma rad vypeceny salam,tak ten osmahnu zvlast a pridam ho do hotoveho gulase.

  • taťka
    taťka |

    8. 1. 2006 11:18

    Já ten guláš dělám už 30 let, a děti řekly manželce, že ho musím vždycky dělat já. Maminka ho prej neumí tak ochutit. Postup je stejný, na cibulku salám, potom papriku, zalít vodou, přidat brambory, dávám i MASOX, povařit a dochutit podle chutě.

  • Jitka Malinová
    Jitka Malinová |

    3. 1. 2006 15:11

    Na zahuštění používám pytlíkovou polévku od Vitany s názvem Gulášová - svačinová. Jinak postup je stejný, zpěnit cibuli, přidat buřty, zalít rozmíchanou polévkou ve studené vodě, přidat nakrájené brambory na kostičky a povařit. Pak lze přidat utřený česnek, pepř, majoranka.

  • Marie Svobodová
    Marie Svobodová |

    3. 1. 2006 14:22

    Bramborový guláš kořením kromě majoránky ještě pepřem, kmínem, někdy i zabíjačkové koření, ale hlavně česnek, vše dle chuti a zahušťuji ne moukou, ale strouhankou. Pokud spěchám dělám v tlakáči.

  • Dahiba
    Dahiba |

    3. 1. 2006 12:07

    Výborný, rychlý a hlavně jedlý, akorát jsem jako Dana dala na cibulku buřty, pak brambory, chvíli podusila a přidala sladkou i pálivou papriku, trochu gulášového koření, majoránku, sůl dozahustím hl.moukou a uvařím do změknutí bambor.

  • lubos lodyha
    lubos lodyha |

    3. 11. 2005 23:46

    jj, guláš je žrádlo...

  • Dana
    Dana |

    3. 11. 2005 12:33

    No jo, také ho máme rádi, ale jedna maličkost! Toho buřta či co,dávám zpěnit hned na cibulku, pak papriku - zalít vodou a nakonec brambory.Ale to už záleží asi na každém z nás. Jo a taky dávám více bylinek - bazalku a oregáno, ne jen majoránku.

  • Jana Hamalová
    Jana Hamalová |

    1. 11. 2005 18:17

    Přesně tak, jen když ho chce rodina dietnější nedávám majoránku a zavařuji mléko s moukou a pak trochu přidám Tatra mléko. Máme ho moc rádi.Je rychlý. Bezva. Jana H.