Klouzáky s masem (chlupaté knedlíky) a kysaným zelím

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 9
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: 2 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 500
      g brambory moučné , oloupané, nastrouhané
    • 1
      ks vejce
    • sůl
    • 140
      g polohrubá mouka dle hustoty těsta, cca
    • 500
      g vepřová plec nebo bůček bez kosti
    • 1
      ks cibule velká
    • drcený kmín dle chuti
    • 2
      stroužek česnek cca
    • kysané zelí = příloha

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Maso pokrájíme na menší kostky, osolíme, okmínujeme a dáme ho do zapékací mísy k pokrájené cibuli a nasekanému česneku. Promícháme, zaklopíme a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů 40 minut. Pak odklopíme, dle potřeby promícháme, podlijeme a dopečeme dozlatova. Pokud pečeme libovou plec, můžeme k masu přidat i lžíci sádla.
2
Během pečení masa si připravíme klouzáky: dáme si do většího hrnce vařit vodu, kterou osolíme. Oloupané brambory nastrouháme do mísy, polovinu brambor najemno a polovinu nahrubo. Přidáme vejce, jemně osolíme a zahustíme polohrubou mouku do požadované hustoty. Pak mokrou nebo mastnou lžící odebíráme po stejně velkých částech těsto, tvoříme jakési noky, které házíme do vroucí vody a po vyplavání na povrch ještě krátce povaříme. Nejlepší je udělat jeden nok na zkoušku, kde si ohlídáme dobu vaření a to, zda se nám nerozváří - to pak ještě těsto zahustíme trochou mouky.
3
Hotové noky vyndáme cedníkem nebo děrovanou naběračkou a přidáme k pečenému masu. Vše promícháme, aby se nám klouzáky omastily a můžeme podávat.
4
Podáváme s kysaným zelím. Kdo zelí nerad, může si udělat ke klouzákům okurkový salát.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Irena Myšková
    Irena Myšková |

    12. 4. 2017 13:34

    Skvělé, prostě skvělé.

  • Zuzana
    Zuzana |

    30. 1. 2017 17:20

    Pro moje chlapy jsem dělala z dvojnásovného množství a zvrzli je na posezení málem i s talířema :-D

  • McFay
    McFay |

    9. 8. 2016 17:27

    Vynikajici 8-) dik autorovi.

  • Lenka
    Lenka |

    10. 4. 2016 07:38

    Dneska je mám po čase opět v plánu dělat. Už se na ně těším, i když budou především na manželovo přání.

  • Lenka Sobotková
    Lenka Sobotková |

    1. 3. 2016 16:55

    Vynikající oběd, děkuji a doporučuji.

  • Stáňa
    Stáňa |

    27. 8. 2015 10:02

    chutnaly nám mooooc

  • Lenka
    Lenka |

    24. 7. 2015 11:00

    Vynikající :-*

  • Jitka Růžičková
    Jitka Růžičková |

    28. 3. 2015 19:00

    Senzační jídlo, dělala nám ho babička a vždycky jsme se na ně těšili. Musela jsem je sice udělat z kila brambor a masa aby jich bylo dost, ale výsledek stál za to. Byly jako od babičky, děkuji za recept.