"Chlupačky" - zapékané chlupaté knedlíky s masem

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 10
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: 2 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 500
      g vepřový bůček bez kosti, plecko, krkovička nebo i kuře, případně uzené maso - dle chuti
    • sůl
    • pepř mletý - není nutný
    • drcený kmín (ne mletý) - dle chuti
    • sádlo
    • 1
      ks cibule
  • Chlupaté knedlíky (drbáky):
    • 500
      g brambory moučné , oloupané, nastrouhané
    • 1
      ks vejce
    • sůl
    • 140
      g polohrubá mouka dle potřeby, cca
  • Zelí:
    • 350
      g kysané zelí 300 -
    • sůl
    • cukr
    • 1
      ks cibule
    • olej nebo sádlo

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Maso nakrájíme na kostky nebo nudličky, osolíme a okmínujeme nebo opepříme. Cibuli pokrájíme, dáme do pekáčku nebo zapékací mísy, na ní položíme maso, trochu podlijeme, jestli máme libové maso (plec) přidáme i trochu sádla, zaklopíme a dáme péct do předehřáté trouby na 200 stupňů na 40 minut, pak odklopíme a dopečeme doměkka dozlatova. Dle potřeby promícháme a podléváme. Pečené kuře můžeme použít klidně i zbylé, klasicky upečené dle vlastního zvyku. Uzené maso, například rolovanou plec, krkovičku, moravské uzené... jen pokrájíme na kostičky a krátce orestujeme na osmažené cibuli.
2
Zelí: okapané zelí dáme do hrnce s dorůžova osmaženou cibulí, osolíme, osladíme dle chuti a pod poklicí podusíme doměkka cca 10 minut. Podlévat nemusíme, cukr ze zelí uvolní vody dost.
3
Chlupaté knedlíky: dáme si vařit hrnec s osolenou vodou a než se voda začne vařit, oloupané brambory nastrouháme do mísy, osolíme, přidáme vejce a mouku. Vše dobře promícháme a z těsta mokrou nebo mastnou lžící odebíráme menší části, ze kterých za pomoci dvou lžic děláme noky, které ihned házíme do vroucí vody. Já nejradši lžící rozdělím těsto na zhruba stejně velké dílky, které pak v mokré ruce zpracuji do noku. Přijde mi to rychlejší a jednodušší.
4
Strouhat brambory můžeme jak na jemném nebo na hrubém struhadle, nebo zkombinovat půl na půl. Na jemném struhadle je hmota kompaktnější, ale z hrubého mi přijdou chutnější. Zlatá střední cesta je ta kombinovaná :-)
5
Množství mouky záleží na druhu brambor. Nejlepší je udělat jeden nok udělat na zkoušku. Zjistíme tak jestli se nerozváří (přidáme mouku) a taky dobu varu. Doba vaření: po vyplavání na hladinu necháme noky ještě krátce povařit a pak je cedníkem vyndáme a necháme okapat.
6
K pečenému masu přidáme okapané noky, vše promícháme, aby se nám noky omastily výpekem a vše vložíme do trouby bez přiklopení dopéct ještě na 10 minut. Pak podáváme s dušeným zelím.
7
Pokud nechceme maso s noky zapékat, nemusíme. Můžeme vše podávat i bez zapečení. A pokud chceme, můžeme naopak zapéct i se zelím, které vmícháme k masu a následně nasypeme i noky.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Hana Javorková
    Hana Javorková |

    13. 3. 2017 05:51

    Na chlupačkách jsme si manželem včera velice pochutnali a kastrol zůstal po manželově přídavku skorem umytý.

  • Mirka
    Mirka |

    29. 9. 2016 08:23

    Byly vynikajici a tak moc moc dekuji za recept O:-) <3

  • Ivan
    Ivan |

    9. 8. 2016 17:24

    nechal jsem prsti na struhadle :-D

  • Eva
    Eva |

    15. 6. 2016 07:40

    Byly výborný!Děkuji za recept.

  • Barbora Polanská
    Barbora Polanská |

    19. 3. 2016 15:40

    Vynikající chlupačky, recept je doladěný do posledního puntíku. Vřele doporučuji.

  • Tinity
    Tinity |

    21. 9. 2015 16:24

    Výborný recept, sice trochu náročnější, ale ne zas tolik :) s manželem jsme se moc pochutnali. Děláno přesně posle receptu, jen jsem maso podlila pivem a vývarem. Moc děkuji, určitě ho zopáknu.

  • Ráďa
    Ráďa |

    7. 7. 2015 12:02

    Hmmmmmmmmmm :-)

  • Zuzana Váchová
    Zuzana Váchová |

    19. 4. 2015 20:21

    Výborné a syté. Zelí jsem nechala ho syrové kyselé.

Abecední seznam: