"Gata" - listový závin se žmolenkou

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 6
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 500
      g listové těsto
    • žloutek -na potření
  • Žmolenka:
    • 125
      g máslo
    • 150
      g cukr krupice
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 150
      g hladká mouka

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Listové těsto rozválíme na pomoučněném vále na obdélník, který zasypeme žmolenkou, užmoulanou z napsaných ingrediencí. Dlaněmi jí zamačkáme, aby se tolik nesypala při balení závinu a alespoň na třikrát těsto přeložíme (zavineme). Závin pak šikmo pokrájíme na díly, potřeme žloutkem a opatrně je přeneseme na plech s pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova.
2
Recept jsem včera zaslechl v televizi a docela mě zaujal. Doufám, že jsem ho moc nepozměnil, sledoval jsem to jen "letmo". Drobenku, která cestou z válu na plech vypadala ven, jsem použil na posypání jednotlivých kousků. Příště bych do žmolenky klidně přidal rozemleté ořechy, chutí by to bylo podobné lázeňským oplatkám :-)), ale to už by asi nebyla GATA.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Lucie
    Lucie |

    19. 6. 2016 16:08

    Opravdu výborné.

  • Andy
    Andy |

    9. 4. 2016 17:04

    Super :))

  • honza
    honza |

    18. 1. 2015 18:32

    jsou výborné přidal jsem ještě tročku smetany 30% nenašlehané a místo ořechů mák a jsou výbornéé :-) :-)

  • Julie Dobrovodska
    Julie Dobrovodska |

    26. 8. 2014 13:00

    Vyborne. Bylo pekne pozorovat, jak v troube rostou a nabyvaji :)

  • Lenka
    Lenka |

    12. 4. 2014 21:02

    Jednoduchý recept,do žmolenky jsem přidala mleté ořechy,pekla na ležato,lépe to vypadá.Všichni chválili,doporučuji vyzkoušet,dávám za 1. ;-)

  • Renáta V.
    Renáta V. |

    6. 10. 2013 10:34

    Dělala jsem včera, také s ořechy a skvělé!

  • Saša
    Saša |

    27. 8. 2012 15:07

    To je výborné :-* a navíc těhlech pár ingrediencí mám vždycky doma :o)

  • MartikK
    MartikK |

    29. 5. 2012 20:01

    Tentokrát jsem do žmolenky přidala mleté lískové oříšky a bylo to vynikající. :-P

  • Nová
    Nová |

    21. 4. 2012 19:34

    Naprosto úžasný,rychlý a jednoduchý nápad.Díky!!!!

  • mamčoun
    mamčoun |

    19. 4. 2012 18:52

    Jednoduchý, rychlý a výborný ;-)

  • Mirka
    Mirka |

    22. 3. 2012 19:28

    Velká mňamka :-*

  • MartikK
    MartikK |

    20. 1. 2012 12:08

    Chuťově moc dobré, jen možná bych ubrala trošku cukr. Bohužel se mi kousky nepodařily vůbec tak pěkné, jak jsou na fotce. Nakrájela jsem je totiž moc úzké, takže mi při pečení popadaly. Takže příště určitě budu kousky krájet o šířce aspoň 4 cm.

  • Petra
    Petra |

    22. 11. 2011 19:21

    Jednoduché a výborné, oříšky jsem přidat zkusila, máme je rádi a bylo to mňam mňam, při pečení provoněla byt jak vánoční cukroví :-)) .

  • Bibinečka
    Bibinečka |

    21. 4. 2011 07:25

    Už se na tom pracuje, uvidíme výsledek, zatím to na mě působí dobře :-)

  • zrzka
    zrzka |

    19. 4. 2011 20:28

    strašně to drobí, ale je to famooooosníííí !!!